Τα «check in» στην Ελλάδα και τα μέρη της ψηφιακής σιωπής σε χάρτη

Τα «check in» στην Ελλάδα και τα μέρη της ψηφιακής σιωπής σε χάρτη Facebook Twitter
Στον χάρτη τη Ελλάδας με πράσινο χρώμα καταγράφεται η περιοχή της "ψηφιακής σιωπής"
1

Τον παλμό της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα «check in» των χρηστών του facebook, καθώς και τις τοποθεσίες όπου υπάρχει «ψηφιακή σιωπή» σ' ολόκληρη την Ελλάδα, «χαρτογραφεί» διπλωματική εργασία με την αξιοποίηση εκατομμυρίων χωρικών πληροφοριών την τελευταία δεκαετία.


Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως πηγή γεω-χαρτογραφικών δεδομένων πολεοδομικού σχεδιασμού, χρησιμοποίησε στη διπλωματική του εργασία ο Ιωάννης Τουμπαλίδης από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ με επιβλέποντα καθηγητή τον Νικόλα Καρανικόλα, αναπτύσσοντας παράλληλα μια εφαρμογή που του επιτρέπει τη συλλογή των «check in».


«Σήμερα, με την ευρεία χρήση των κινητών συσκευών και την ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαμοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους, εντός των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Οι πληροφορίες αυτές δύναται να συνοδεύονται από χωρικά δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία του χρήστη, τη στιγμή της δημοσίευσης τους» τονίζεται στη σχετική εργασία.


«Συσχετίζοντας τα "check in" με τον φυσικό χώρο και τον χρόνο καταγραφής, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες σε διάφορους τομείς, όπως στις μεσιτικές συναλλαγές, στον τουρισμό ή στον σχεδιασμό των δρομολογίων των ΜΜΜ» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρανικόλας. Συμπληρώνει μάλιστα ότι τα «check in» συσχετίζονται και με την οικονομική κατάσταση μιας περιοχής, «βλέπεις δηλαδή, πόσο ζωντανή είναι μια πόλη μέσα από την εμπορική δραστηριότητα» που καταγράφεται.


Όπως προέκυψε άλλωστε από την ανάλυση των στοιχείων που καλύπτουν τον μεγαλύτερο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν την παρουσία τους σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά και ξενοδοχεία.


Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, στο βόρειο και δυτικό τμήμα, παρουσιάζονται δυο περιοχές με αυξημένη συγκέντρωση δημοσιεύσεων, οι οποίες είναι τα κέντρα του Εύοσμου και της Πολίχνης-Νεάπολης καθώς και η περιοχή των Σφαγείων, στους Αμπελόκηπους, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με αυξημένη προσέλευση.


«Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυξημένα ποσοστά συγκέντρωσης παρατηρούνται από το ύψος του παραλιακού μετώπου έως και τα όρια των οικισμών της περιοχής της Άνω Πόλης. Στον αντίποδα, προχωρώντας στα ανατολικά, υπάρχει τάση συγκέντρωσης χαμηλών τιμών δημοσιεύσεων, εκτός από τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, ενώ πυκνή ψηφιακή δραστηριότητα καταγράφεται στο νότιοανατολικό άκρο της πόλης που αντιστοιχεί στην περιοχή εμπορικού κέντρου» σημείωσε ο κ. Καρανικόλας.


Οι περιοχές με τον μικρότερο αριθμό επισκέψεων, είναι οι πράσινοι χώροι αναψυχής (άλσος Συκεών, παρυφές Σειχ-Σου Άγιος Παύλος), οι ειδικές χρήσεις γης, με περιορισμένη πρόσβαση στο κοινό (6η Προβλήτα Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων, στρατόπεδα) και οι γειτονιές με πρωτεύουσα χρήση γης την κατοικία (περιοχή Νεάπολης, κατοικίες Καλαμαριές).


Ο ψηφιακός παλμός της Θεσσαλονίκης


Συγκεντρώνοντας δεδομένα για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως καταγράφεται στην έρευνα, προκύπτει ο ψηφιακός παλμός της πόλης όπου προκύπτει πως, η συγκέντρωση των ανθρώπων μεταβάλλεται χρονικά στη διάρκεια της ημέρας, με υψηλή συγκέντρωση τις μεταμεσονύκτιες ώρες.


Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες, οι χρήστες συγκεντρώνονται στα μέρη νυχτερινής διασκέδασης, με το σύνολο των χρηστών να μειώνεται σταδιακά έως τις 08.30, όπου σημειώνεται και το χαμηλότερο σημείο της ημέρας. Από τις 08.30 έως τις 13.00 εμφανίζεται παλινδρομική αύξηση, με έμφαση στα σημεία ενδιαφέροντος τα οποία χωροθετούνται στην παραλιακή ζώνη, τα τουριστικά - ιστορικά αξιοθέατα αλλά και τις υπηρεσίες. Στο διάστημα από τις 14.30 έως τις 16.30 υπάρχει αύξηση και στην κατηγορία των εστιατορίων, από τις 15.30 έως τις 18.30 υπάρχει μια σημαντική μείωση στον αριθμό των δημοσιεύσεων, σημειώνοντας τη δεύτερη πιο χαμηλή τιμή της ημέρας στις 18.30, και από εκεί ξαναρχίζει η αύξηση ως το βράδυ.


Μέρη πανελλαδικής «ψηφιακής σιωπής»


Στο πλαίσιο της διπλωματικής, δημιουργήθηκε και χάρτης της Ελλάδας με σημεία όπου δεν υπάρχει καμία ψηφιακή κίνηση. Για τον κ. Καρανικόλα, η εξήγηση της «σιωπής» μπορεί να είναι το γεγονός ότι τα εμπορικά αλλά και γενικότερα τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων περιοχών, είναι πλήρως υποβαθμισμένα.


«Αποτελεί μία ζώνη που θα πρέπει να αναπτυχθούν δραστηριότητες γιατί φαντάζει ως ένα ηπειρωτικό γεωγραφικό κενό στο σύνολο της χώρας. Ωστόσο, μπορεί απλά να είναι ειδικού ενδιαφέροντος ζώνες όπως ορεινές, εθνικά πάρκα (Πίνδος, κλπ.) και γενικότερα ζώνες διαφορετικών χρήσεων» λέει ο κ. Καρανικόλας.


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, πάντως, στη διπλωματική, και στο γεγονός ότι τα νέα κοινωνικά κινήματα ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν εκτενώς στη βάση της ανάπτυξής τους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να οργανωθούν και να αναπτυχθούν. Μάλιστα, η μελέτη των δεδομένων μέσα από σημασιολογικές τεχνικές μπορεί να επιφέρει καλύτερη κατανόηση των πραγματικών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών. Ως παράδειγμα, παρουσιάζεται η πρόσφατη εξέγερση των χωρών της Βόρειας Αφρικής, η οποία αναφέρεται και ως Αραβική Άνοιξη. Τα εξεγερμένα κοινωνικά κινήματα που δημιουργήθηκαν συντόνισαν τις επικοινωνίες και τη λειτουργία τους μέσα από κανάλια επικοινωνίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνοντας τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση που επικρατούσε.

πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ



Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια