Αντιδρά η Ουάσιγκτον στον ισχυρισμό του Νετανιάχου για παλαιστινιακό σχέδιο εθνοκάθαρσης

Αντιδρά η Ουάσιγκτον στον ισχυρισμό του Νετανιάχου για παλαιστινιακό σχέδιο εθνοκάθαρσης Facebook Twitter
1

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε χθες ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ιδρύσουν ένα κράτος στο οποίο δεν θα υπάρχει καθόλου εβραϊκός πληθυσμός, κάτι που εξίσωσε με «εθνική εκκαθάριση», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της διπλωματίας των ΗΠΑ.

 

Σε ένα βίντεο, ο Νετανιάχου δηλώνει αναφερόμενος στην πρόθεση των Παλαιστίνιων να απομακρυνθούν οι Εβραίοι έποικοι από τη Δυτική Όχθη: «Η παλαιστινιακή ηγεσία στην πραγματικότητα απαιτεί ένα παλαιστινιακό κράτος με μια προϋπόθεση: Καθόλου Εβραίους. Υπάρχει μια φράση για αυτό: Λέγεται εθνική κάθαρση. Και αυτή η απαίτηση είναι εξοργιστική».

 

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ότι στο μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης δεν θα επιτραπεί ούτε σε έναν ισραηλινό έποικο να εγκατασταθεί εντός της επικράτειας.

 

Σχολιάζοντας το βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ελίζαμπεθ Τριντό, δήλωσε χθες στην Ουάσινγκτον ότι αυτά που είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι «ανάρμοστα και δεν βοηθούν».

 

«Προφανώς διαφωνούμε απόλυτα με την άποψη πως όσοι αντιτίθενται στον εποικισμό ή τον θεωρούν εμπόδιο για την ειρήνη κατά κάποιον τρόπο καλούν να διαπραχθεί εθνοκάθαρση των Εβραίων στη Δυτική Όχθη. Πιστεύουμε ότι η χρήση αυτού του είδους της ορολογίας είναι ανάρμοστη και δεν βοηθά», επισήμανε η Τριντό.

 

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη παράνομους με βάση το διεθνές δίκαιο και εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τη θέση αυτή, με το επιχείρημα ότι οι Εβραίοι ζουν «στην Ιουδαία» επί χιλιάδες χρόνια.

 

Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 – και τη Γάζα με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Η Τριντό τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες ότι η εποικιστική δραστηριότητα εγείρει «ερωτήματα για τις μακροπρόθεσμες προθέσεις του Ισραήλ όσον αφορά τη Δυτική Όχθη».

 

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ενέκρινε την ανέγερση 284 νέων οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη, εξέλιξη στην οποία η Ουάσινγκτον αντέδρασε τονίζοντας πως η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση μοιάζει να επεκτείνει τους οικισμούς με «δυνητικά απεριόριστο» τρόπο.

 

Μετά την ασυνήθιστα έντονη αντίδραση αυτή, αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι επρόκειτο για αλλαγή του τόνου, αλλά όχι της πολιτικής της Ουάσινγκτον έναντι του Ισραήλ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM