Spiegel: Ίσως η αρχή του τέλους της Μέρκελ

Spiegel: Ίσως η αρχή του τέλους της Μέρκελ Facebook Twitter
1

«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας. Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.


«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ."Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.


«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ», γράφει η DW στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω την CDU που έλαβε 19%. Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011».

Spiegel: Ίσως η αρχή του τέλους της Μέρκελ Facebook Twitter
Ο Leif-Erik Holm και ο Alexander Gauland του AfD ανοίγουν σαμπάνιες μόλις γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των exit polls στο Mecklenburg-Vorpommern.


Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων, ενώ ώρες αγωνίας για τους Πράσινους (die Grünen) που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του 5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.


«Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», σημειώνει η Deutsche Welle.


H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα». Και για τους Σοσιαλδημοκράτες, η νίκη έχει "πικρή γεύση" καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά ,τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει : "Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι το AfD - με έναν επικεφαλής που μοιάζει τόσο ελκυστικός σαν τους ποπ τραγουδιστές στη Δημοκρατία της Βόννης. Μερικές φορές είπε δυσάρεστα πράγματα, αλλά γελούσε και εμφανιζόταν πάντα φιλικός".


"Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα" αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο -Δυτική Πομερανία. "Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής", εκτιμά η FAZ. "Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD".

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση του Kyiv Independent: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα» για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Διεθνή / Σφοδρή επίθεση Kyiv Independent για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα»

Το Kyiv Independent κατακεραυνώνει τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: ο Πούτιν θριάμβευσε, ενώ ο Τραμπ ταπεινώνει την Ουκρανία - Μια καυστική ανάλυση για την παγκόσμια διπλωματία και την απειλή κατά της ουκρανικής ανεξαρτησίας
LIFO NEWSROOM
Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Διεθνή / Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Η διαρροή από τη Washington Post αποκαλύπτει σχέδιο της ICE για διπλασιασμό των θέσεων κράτησης μεταναστών με νέα mega‑κέντρα και προσωρινές δομές, χρηματοδοτούμενο με $45 δισ.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια