Γιατροί του Κόσμου: Τα μαχητικά πετούσαν για εκφοβισμό των προσφύγων στην Ειδομένη;

Γιατροί του Κόσμου: Τα μαχητικά πετούσαν για εκφοβισμό των προσφύγων στην Ειδομένη; Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
1

Οκτώ αντιπροσωπείες της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου συναντήθηκαν στην Θεσσαλονίκη προκειμένου  να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες / μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί εκεί αφότου έκλεισαν όλα τα σύνορα.

Η οργάνωση εκφράζει τη μεγάλη της απογοήτευση για  τους φορείς χάραξης πολιτικής και την αντίθεση της στα κλειστά κέντρα κράτησης για τα οποία σημειώνει ότι αποφάσισε να παραμείνει παρέχοντας φροντίδα «προκειμένου να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους, κυρίως τα ασυνόδευτα ανήλικα, και να είμαστε μάρτυρες της καθημερινής κατάστασης. Δηλώνουμε κατά των απελάσεων και υπέρ της προστασίας».

Οι Πρόεδροι των Γιατρών του Κόσμου υπογράμμισαν σημαντικά σημεία μετά την συζήτηση με την ομάδα των Γιατρών και με τους μετανάστες ασθενείς στην Ειδομένη.

- Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση με τόσα πολλά παιδιά (περίπου το 40% όλων των ανθρώπων) ζώντας σε ένα μη προσαρμοσμένο προς αυτά περιβάλλον: έλλειψη υγιεινής, έλλειψη σχολείων, έλλειψη  εμβολιασμού.

- Σήμερα, οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στους καταυλισμούς, αντιμετώπισαν μια νέα μορφή βίας:  ελικόπτερα του στρατού και αεροπλάνα πετούσαν πολύ χαμηλά πάνω από τα κεφάλια τους προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο, πετώντας έτσι  τα παιδιά πίσω στους εφιάλτες από τους οποίους διέφυγαν, εγκαταλείποντας τις χώρες καταγωγής τους. Προς τι ο φόβος, τα δάκρυα, και η αναβίωση του τραύματος; Για εκφοβισμό;

- Άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες, παιδιά, έγκυες, άτομα με αναπηρίες και προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι οι ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο εντός των καταυλισμών.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για παροχή βελτιωμένων και βασισμένων στα διεθνή πρότυπα συνθηκών υγιεινής, διατροφής, διαβίωσης και στρατηγικής εμβολιασμού… καθώς και προστατευμένων χώρων για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερη βία.

 - Ζητάμε ασφαλείς νόμιμους τρόπους διαφυγής από μη ασφαλείς χώρες σε Ευρωπαϊκές χώρες και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής ιδιαιτέρως για τα παιδιά. Οι πρόσφυγες/μετανάστες αποτελούν κομμάτι του κοινού μας μέλλοντος.

 - Απαιτούμε μα νέα πολιτική απάντηση βασισμένη στην αλληλεγγύη και την ασφάλεια των προσφύγων/μεταναστών.

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΣΜΗ ΑΤΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Ελλάδα / Οσμή αερίου στην Αττική: Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την πηγή της ρύπανσης

Η ερευνητική ομάδα AtmoHub του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών χρησιμοποίησε μετεωρολογικά δεδομένα και μοντέλα προσομοίωσης για να αναλύσει την πορεία διασποράς της δυσοσμίας
THE LIFO TEAM
17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

Ελλάδα / 17 Νοέμβρη: Ποια μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένουν στη φυλακή

Ο Σάββας Ξηρός θεωρείται ένα από τα κομβικά πρόσωπα στην πορεία εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη, καθώς η έκρηξη βόμβας στα χέρια του αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΙΑ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

Ελλάδα / Χανιά: Πυκνή θαμνώδης βλάστηση και ξερά κλαδιά «έκρυβαν» τη σορό του 33χρονου για μήνες

Η σορός του 33χρονου γιατρού που αγνοούνταν από τον Δεκέμβριο του 2025 έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο και σήμερα αναμένεται να μεταβούν εκεί οι γονείς του για την πλήρη επιβεβαίωση
THE LIFO TEAM