Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας μηνύει φοιτητές γιατί έκαναν πάρτι μέσα στο ίδρυμα

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας μηνύει φοιτητές γιατί έκαναν πάρτι μέσα στο ίδρυμα Facebook Twitter
13

Μηνύσεις ετοιμάζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, σε βάρος μελών φοιτητικής παράταξης οι οποίοι προχώρησαν σε διεξαγωγή πάρτι μέσα στο ίδρυμα.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατίθεται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, κατά μελών της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ, για το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με την αναφορά, παρά την αρνητική απάντηση των πρυτανικών Αρχών,τα μέλη προχώρησαν στη διοργάνωση του πάρτι.


"Οι Πρυτανικές Αρχές δεν δίνουν άδεια για τη διεξαγωγή 'πάρτι' στους χώρους του Πανεπιστημίου, διότι αυτό προφανώς δεν συνάδει με τους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς στόχους του Ιδρύματος, αλλά κι επειδή έχουν την αυτονόητη και εκ του Νόμου υποχρέωση να διασφαλίζουν τη δημόσια περιουσία και την ομαλή λειτουργία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος" αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΑΚ.


Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, γράφει το ΑΠΕ, επισημαίνεται ότι "όταν εκπρόσωπος της συγκεκριμένης φοιτητικής παράταξης επισκέφτηκε προ ημερών τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, έλαβε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση για τη δυνατότητα διεξαγωγής "πάρτι" στους χώρους του Πανεπιστημίου" και "η απάντηση του εκπροσώπου αυτού ήταν ότι, "εμείς θα το κάνουμε" και πως αν συναντήσουμε αντίδραση, "θα φτάσουμε μέχρι τα άκρα".


Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζαπράνης γνωστοποίησε ότι "το πρωί κάλεσα τους συγκεκριμένους φοιτητές να δεσμευθούν ότι δεν θα διοργανώσουν στο μέλλον καμία εκδήλωση, χωρίς την άδεια του Πρύτανη, γιατί αποτελεί ποινικό αδίκημα, όμως το αποτέλεσμα της συνάντησης, ήταν ότι εισέπραξα ειρωνικά βλέμματα, όποτε δεν μένει παρά να στείλω στον Εισαγγελέα την αναφορά".


"Στο παρελθόν, παρά το ότι οι πρυτανικές Αρχές ποτέ δεν έδιναν άδεια για τέτοιες εκδηλώσεις, αυθαίρετα ορισμένες πολιτικές νεολαίες προχωρούσαν στη διεξαγωγή τους και μάλιστα έχουν υπάρξει περιστατικά βαρύτατου τραυματισμού, πυρκαγιάς και βανδαλισμών", σημείωσε ο κ.Ζαπράνης, προσθέτοντας ότι "τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν μπορεί να γίνονται στους χώρους του Πανεπιστημίου, ενώ οι πρυτανικές Αρχές πρέπει να αποτρέπουν οικονομικές δραστηριότητες στους χώρους του".


Οι πρυτανικές Αρχές του ΠΑΜΑΚ, αναφέρουν -μεταξύ άλλων- σχετικά με την απόφαση απαγόρευσης των "πάρτι", "το πρόσφατο περιστατικό εμπρησμού στον χώρο του υπογείου πάρκινγκ του Ιδρύματος", καθώς και "ζητήματα παράνομης οικονομικής δραστηριότητας από τους διοργανωτές και τους προμηθευτές των εν λόγω 'πάρτι'".


Ο κ. Ζαπράνης γνωστοποίησε, ότι με την ιδιότητα του μέλους του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, προτίθεται να θέσει το θέμα των "πάρτι" στους πανεπιστημιακούς χώρους, ώστε να επιδιωχθεί μία κοινή στάση των Ιδρυμάτων για την αντιμετώπισή του.


Σε ανακοίνωση που ανάρτησε, το περασμένο Σάββατο, στο ιστολόγιό της η Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση - ΕΑ ΑΚ επιβεβαιώνει την απόρριψη του αιτήματος για παραχώρηση οποιαδήποτε χώρου του ΠΑΜΑΚ, καθώς και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καταγγέλλοντας τον κ. Ζαπράνη ότι "για να ακυρώσει το πάρτι της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ, που μάλιστα είχε τον χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης σε κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες", "την Παρασκευή 9/10 γύρω στις 10μ.μ. ειδοποίησε ηλεκτρολόγο ο οποίος και κατέβασε τον 'γενικό' του ΠΑΜΑΚ και στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί μας για να μας υπενθυμίσει ότι όσα λέει τα εννοεί και ότι από Δευτέρα θα βρούμε στο ...τραπεζάκι μας τον εισαγγελέα!".


"Απειλεί μέλη της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ με διώξεις και μηνύσεις, προσπαθεί να τρομοκρατήσει την πιο ισχυρή αγωνιστική φωνή στον Σύλλογο Φοιτητών ΠΑΜΑΚ. Είναι φανερό ότι ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης προσπαθεί να αξιοποιήσει τέτοια περιστατικά για να θέσει τη δική του ατζέντα, να διαπραγματευτεί με παλιό και νέο πολιτικό προσωπικό, να παρουσιαστεί στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό ενεργός" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
"αυτό προφανώς δεν συνάδει με τους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς στόχους του Ιδρύματος"ξέρεις, κοίτα λίγο κάποια άλλα πανεπιστήμια στην ευρώπη για των οποίων τις συνεργασίες στάζετε σάλιο, και πως στηρίζουν και προτρέπουν για εκδηλώσεις φοιτητών (και με αυτό το τρόπο φροντίζουν έμμεσα και άμεσα για θέματα όπως ασφάλεια, σεβασμό κτλ) και μετά θυμήσου γιατί είσαι πρύτανης τέτοιου ιδρύματος..ΥΓπρέπει να φύγω τώρα και να πάω να πιω μπύρες που πουλάνε οι ίδιοι οι φοιτητές σε κοντινό πανεπιστήμιο - τι αληταριά ρε γαμώτο..
Αδυνατώ να κατανοήσω τη στήριξη πολλών στη νοοτροπία της απαγόρευσης. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να προάγουν την κριτική σκέψη ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες.Το πρόβλημα δεν είναι να έχεις σκεπτόμενα άτομα με πολιτικές απόψεις. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα κόμματα εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των φοιτητών με σκοπό τη ψηφοθηρία. Οι δεσμοί της πλειοψηφίας των παρατάξεων με τα κομματικά δίκτυα είναι παραπάνω από εμφανείς και παρά τη διαφωνία της πλειοψηφίας με αυτούς, κανείς δεν προσπάθησε να τους σπάσει. Αντίθετα, αρκετοί συγχρονίζονται με την πρακτική της απαγόρευσης, που στην ουσία επιτίθεται στις ίδιες τις ακαδημαϊκές αρχές.Επιπλέον, νομίζω πως οποιαδήποτε εκδήλωση φιλανθρωππικού χαρακτήρα έχει θέση στο πανεπιστήμιο, άσχετα από ποιον οργανώνεται. Αρκεί βέβαια να υπάρχει το πλαίσιο που ορίζει τον επαρκή έλεγχο για το σκοπό της εκδήλωσης, τον τρόπο επίτευξης αυτού, την ασφάλεια των συμμετεχόντων και το σεβασμό των ακαδημαϊκών αξιών.Αυτό που λέω είναι πως κανείς δεν έχει απόλυτο δίκιο ή άδικο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δουλειά του πρύτανη είναι να προσφέρει το πλαίσιο παραγωγικών δράσεων και δουλειά των φοιτητών να εναρμονιστούν με αυτό.
Ως απόφοιτος του ΠΑΜΑΚ δε θυμάμαι τόσο ακραίες καταστάσεις από τους ίδιους τους φοιτητές. Γιατί δεν αναφέρεται με στοιχεία στις περιπτώσεις βανδαλισμού και πυρκαγιών που έγιναν εξαιτίας των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ; Και πόσες ήταν αυτές; Πόσα πάρτυ γίνονται για τους καθηγητές του ΠΑΜΑΚ; Εγώ θυμάμαι να έχω πάει σε δύο. Ως συνεργάτιδα Πανεπιστημίου της Νορβηγίας που έχει το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα, δηλαδή το πώς να προσελκύσει τους φοιτητές να χρησιμοποιουν τους χώρους του Πανεπιστημίου για να κρατάνε την περιοχή ζωντανή ενώ μαθαίνουν με απλό τρόπο να οργανώνουν και να προμοταρουν εκδηλώσεις, μένω άναυδη. Θα εκπλαγείς να μάθεις LabRat ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι του ΠΑΜΑΚ ακολουθούν καριέρες που απαιτούν την προσέλκυση ενδιαφέροντος πολλών ατόμων προς συνεργασία - Διοίκηση έργων, Διεθνείς οργανισμοί, Τοπική Διοίκηση κτλ. Δεν καταλαβαίνω τι κερδίζει με το ν'αποξενώνει τους φοιτητές του. Μακάρι να δείξει τον ίδιο ζήλο για την προώθηση του ερευνητικού έργου του επιστημονικού του προσωπικού που δημοσιεύουν μια φορά στα δέκα χρόνια στα νέα της κάτω Τούμπας και χαίρονται.
Είναι φοβερό να βλέπεις τον ίδιο τον πρύτανη να μη δείχνει εμπιστοσύνη στους φοιτητές του που, στο κάτω κάτω είναι οι πελάτες του. Το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να στηρίζει τις πρωτοβουλίες των φοιτητών και να τους εμπνέει να δημιουργούν και να καινοτομουν. Απαράδεκτα συντηρητικός και οπισθοδρομικος ο πρύτανης.
Τι εμπιστοσύνη να δείξει ο Πρύτανης όταν σου λέει ότι στο παρελθόν υπήρξαν βαρύτατοι τραυματισμοί, πυρκαγιές και βανδαλισμοί; Μη ξεχνάς πως για ότι συμβαίνει εντός του Πανεπιστημίου την ευθύνη έχουν οι πρυτανικές αρχές.
"Μη ξεχνάς πως για ότι συμβαίνει εντός του Πανεπιστημίου την ευθύνη έχουν οι πρυτανικές αρχές."Και προφανώς, αντί να προστατέψουν αυτά που πρέπει να προστατέψουν / να λάβουν μέρος στην οργάνωση του όποιου πάρτυ / να γίνουν κομμάτι κάθε δραστηριότητας του πανεπιστημίου, απλά τα απαγορεύει - μη φερουμε και καμιά ευθύνη βρε παιδί μου..
Ως φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ, που δεν ανηκω σε καμια παραταξη, συμφωνω απολυτα με την αποφαση του πρυτανη! Δεν εχει δικαιωμα καμια παραταξη να βρωμιζει, να καταστρεφει και να καταχραται τους χωρους της σχολης!
Μπράβο στον Πρυτανη και για οποίον το σκέφτεται ακόμα και δεν έχει καταλήξει αν ήταν σωστή η κίνηση του να κινηθεί νομικά να σκεφτεί αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε σε πανεπιστήμιο της Ευρώπης τι συνέπειες θα υπήρχαν. Το παιδαρελι που νομίζει ότι του ανήκει το πανεπιστήμιο η πόλη και ο κόσμος όλος μπορεί και να διαγραφοταν από την σχολή και όσον αφορά τις ποινικες ευθύνες προφανώς και θα δικαζοταν και ή αυτός ή το κόμμα του θα πληρώνει τον λογαριασμό. Και μην μου πείτε ότι τόσα χρόνια έκανε παρτυ η δαπ και η πάσπ και η κνε οπότε δεν είναι δίκαιη η αντιμετώπιση. Κάποτε να τελειώνουμε με αυτά τα παράσιτα των πανεπιστημιων.
Υιοθετείς ως κριτήριο το «πανεπιστήμιο της Ευρώπης» στην αντιμετώπιση όσων κάνουν παρανομίες εντός πανεπιστημίου και συμφωνώ μαζί σου.Όμως, με το ίδιο ακριβώς κριτήριο που χρησιμοποιείς υπέρ του πρύτανη εγώ και θα κρίνω την αρχική στάση του πρύτανη απέναντι στην εκδήλωση.Στο «πανεπιστήμιο της Ευρώπης» ενθαρρύνουν εκδηλώσεις των φοιτητών (ακόμα και με πολιτικό φόντο), ιδιαίτερα αν έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα (όπως το προσφυγικό στη συγκεκριμένη περίπτωση). Η απαγόρευση θεωρείται ύστατη λύση σε πολύ ακραίες καταστάσεις που το θέμα της εκδήλωσης προάγει τη βια ή ποινικά αδικήματα.Γενικότερα, η θεώρηση ότι πανεπιστήμιο είναι μόνο διαλέξεις και σεμινάρια θεωρείται τουλάχιστον παρωχημένη, αν όχι αντιεκπαιδευτική. Επομένως, ο πρύτανης εξ'αρχής έσφαλε με την απόφασή του, ιδιαίτερα τη στιγμή που σε όλο σχεδόν το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας υπάρχουν δράσεις ανακούφισης των προσφύγων.Και επειδή προφανώς η έγκριση της διοργάνωσης μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν αποφασίζεται από ένα άτομο, ακόμα κι αν είναι ο πρύτανης, τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη έχουν συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των εκδηλώσεων, στους οποίους περιέχεται τόσο η ασφάλεια, ο οικονομικός έλεγχος αλλά και η διαδιακασία με την οποία διασφαλίζεται ο σεβασμός στον χώρο που θα φιλοξενίσει την εκδήλωση.Στις λίγες δε περιπτώσεις που γίνονται παρατράγουδα, αντιμετωπίζονται στοχευμένα και η απαγόρευση των εκδηλώσεων σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται λύση.Επομένως, μόνο forward thinking δεν είχε ο πρύτανης και δεν μπορώ να επικροτήσω κάποιον που θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο γεμάτο με «κλειδωμένα» ακαδημαϊκά μυαλά που περιορίζονται από απαγορεύσεις.
Ενώ συμφωνώ ότι οι πολιτικές παρατάξεις στο Πανεπιστήμιο είναι λάθος και απολίθωμα του παρελθόντος, σε μια άλλη σου φράση συνοψίζεις το πρόβλημα της Ελλάδας... Φυσικά και το Πανεπιστήμιο, οι πόλεις και ο κόσμος ανήκουν κυρίως στα "παιδαρελια". Κοίτα γύρω σου να δεις τ'αποτελέσματα μιας νοοτροπίας που προάγει τα συμφέροντα των συνταξιούχου και όλων