Σακελλαρίδης: Εξαιρετικές οι σχέσεις Τσίπρα – Γιούνκερ

Σακελλαρίδης: Εξαιρετικές οι σχέσεις Τσίπρα – Γιούνκερ Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
4

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας και οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικές, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ακόμα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν επικοινώνησε με τον Γιούνκερ, ωστόσο πρόσθεσε ότι γίνονται επαφές σε άλλο επίπεδο, δηλαδή μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και αξιωματούχων της Επιτροπής. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι σε επικοινωνία και με τον Γιούνκερ και με τους επικεφαλής θεσμών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και συνεργάτες τους, βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους Θεσμούς, δεν αντανακλάται η θέση της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στο Βrussels Group.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα του χρέους και σημείωσε ότι έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στους θεσμούς. Για το ΦΠΑ στα νησιά ο εκπρόσωπος είπε ότι περιλαμβάνεται στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η 20η Ιουνίου είναι εκ των πραγμάτων ένα όριο αφού λήγει η παράταση της συμφωνίας, ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να μην μπαίνουν χρονικά όρια και είναι αποφασισμένη να συζητήσει με ισχυρή πολιτική βούληση, κάτι που αποδεικνύεται και από το κείμενο των 47 σελίδων. Κατά συνέπεια, είπε ο Γ. Σακελλαρίδης κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την συμφωνία και επιδιώκει την ρήξη.

Μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και ενιαία συμφωνία

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και της ρευστότητας, να είναι μία και ενιαία η συμφωνία και πρόσθεσε ότι, αν λαμβάνονται υπόψη αυτά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την συζητήσει με τους θεσμούς. Η παράταση της συμφωνίας από μόνη της δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ελληνικής κοινωνίας, είπε ο εκπρόσωπος.

Σχετικά με το τι αναμένει η κυβέρνηση από την συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος είπε ότι περιμένουμε ότι θα πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων για μια λύση που θα μπορέσει και η κυβέρνηση και οι θεσμοί να αποδεχθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ -Ομπάμα και ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι σύμμαχοι κυβέρνησης είναι όλοι όσοι επιθυμούν λύση, σταθερότητα στην ευρωζώνη, όσοι θέλουν να φύγουν τα μαύρα σύννεφα από την οικονομία μας και την ευρωζώνη και αναγνωρίζουν δικαίωμα ενός λαού να μπορεί να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο που του έχει δοθεί και δεν διαταράσσει συμφωνίες που έχουν γίνει.

Εκλογές και κομματική πειθαρχία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως ορίζοντα την τετραετία και κατά συνέπεια, σημείωσε δεν περνάει από το μυαλό της η προσφυγή στις κάλπες.

Σχετικά με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «κομματική πειθαρχία», αλλά είπε ότι «υπάρχει ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης όταν ψηφίζουμε στη Βουλή». Μια συμφωνία που θα αποδεχθεί ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο, θα μπορεί να περάσει και από τα κομματικά όργανα και από τη Βουλή, είπε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε σε διαγραφές», από την στιγμή δεν θα υπάρξουν βουλευτές που να μην αποδεχθούν την πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Σακελλαρίδης, δεν είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε, προφανώς το θέμα της πολιτικής ευθύνης είναι σοβαρό.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια