«Φρούριο» η πλατεία Ταξίμ δύο χρόνια μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

«Φρούριο» η πλατεία Ταξίμ δύο χρόνια μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EPA/SEDAT SUNA
2

Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2013 που είχαν συνταράξει την Τουρκία, η κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ.

Από νωρίς το πρωί, η αστυνομία έκλεισε τους κεντρικούς δρόμους και απέκλεισε την πρόσβαση στην πλατεία, ενώ απομάκρυνε τους πολίτες από το δημόσιο πάρκο Γκεζί που βρίσκεται δίπλα, απ' όπου είχαν ξεκινήσει οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις πριν από δύο χρόνια, όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, διακόπηκαν και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών καθώς επίσης και οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να εμποδίσουν κάθε διαδήλωση.

«Φρούριο» η πλατεία Ταξίμ δύο χρόνια μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA


Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαϊου 2013 η τούρκικη αστυνομία είχε απομακρύνει βίαια από το πάρκο Γκεζί εκατοντάδες ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την οικοδόμηση του πάρκου. Η διαμαρτυρία τους σύντομα εξελίχθηκε σε μια πολιτική εξέγερση χωρίς προηγούμενο εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργού εκείνη την εποχή.

Τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, διαδήλωσαν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την χώρα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου. Οι διαδηλώσεις αυτές, που κατέστειλαν με τη βία οι αρχές, είχαν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό 8000 και πλέον πολιτών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και είχε καταγγελθεί από χώρες της Δύσης. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν είχε καταδικάσει επανειλημμένα τους διαδηλωτές χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες» που προσπαθούν να υπονομεύσουν το κράτος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια