Νικολούδης: Ελέγχθηκαν 28.000 ΑΦΜ και αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή 7 δισ. ευρώ

Νικολούδης: Ελέγχθηκαν 28.000 ΑΦΜ και αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή 7 δισ. ευρώ Facebook Twitter
Ο Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
4

Τα στοιχεία από τους ελέγχους 28.000 ΑΦΜ έδωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τονίζοντας ότι «κάποιοι δήλωναν 20-25.000 το χρόνο και είχαν 1 εκατ. καταθέσεις», σύμφωνα με το Έθνος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αποκάλυψε πως εντοπίστηκαν 5.500 παραβάτες και η απόκλιση των δηλωθέντων και αυτών που κατείχαν ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Από αυτά, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει το ποσό των 2,5 - 3 δισ. αλλά σκοντάφτει στα προβλήματα των εφοριών και του ΣΔΟΕ, καθώς «οι εφορίες λένε ότι δεν είχαν κάνει τέτοιο έλεγχο, ενώ και το ΣΔΟΕ είναι αποδυναμωμένο στελεχιακά».

Ακόμα, ο Π. Νικολούδης ανακοίνωσε τη σύσταση και λειτουργία μικτών κλιμακίων των ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου -έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν στην περιοχή της Αττικής εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Απαρτίζονται το κάθε ένα από τέσσερα άτομα, τα οποία προέρχονται ως εξής: ένα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ένα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ένα από την Οικονομική Αστυνομία και ένα από το Λιμενικό Σώμα.

Όπως επισήμανε, τα κλιμάκια αυτά θα έχουν αρμοδιότητα να ασκούν τελωνειακό έλεγχο παντού, μέσα και έξω από τελωνεία, με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου παντός είδους. Τόνισε ότι η επιλογή για τη σύσταση των μικτών κλιμακίων έχει να κάνει με το ότι έτσι υπάρχει καλύτερος έλεγχος και των ίδιων των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις επαφές που έχει η ελληνική κυβέρνηση με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να ελεγχθούν πιθανές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν φορολογηθεί. Στις 28 Απριλίου θα έχει συνάντηση από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον αρμόδιο Ελβετό υπουργό για το θέμα αυτό.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω πως δεν είναι φοροδιαφυγή το μη δηλωμένο αλλά νόμιμο εισόδημα. Τι θα πει 'μπορώ να τα δικαιολογήσω τα αδήλωτα'. Αφού είναι αδήλωτα, δεν φορολογήθηκαν και άρα πρόκειται για φοροδιαφυγή. Τη δήλωση δεν την κάνουμε γιατί βαριόμαστε να δούμε τηλεόραση, για να φορολογηθούν τα εισοδήματα την κάνουμε.
Εφόσον ελέγχθηκαν και βεβαιώθηκαν οι παραβάσεις, γιατί δεν προχωρούν οι αρμόδιες ΔΟΥ στην αποστολή ειδοποιήσεων πληρωμής στους φοροδιαφεύγοντες;
Απ ότι φαίνεται δεν έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις γιατι δεν έχουν ελεγχθεί. Εντοπίστηκε μόνο διάφορα μεταξύ δηλωμένου εισοδήματος σε σχέση με τις καταθέσεις που έχει κάποιος. Μόνη της η διαφορά δεν αρκεί! πρέπει να μην μπορεί να δικαιολογήσει κάποιος την προέλευση των χρημάτων ώστε να πέσει πρόστιμο για φοροδιαφυγή.
Βάλε και άλλα 2,5 δις από λίστα Λαγκάρντ που κι αυτά δεν μπορούν να εισπραχθούν γιατί λέγαμε παπαριές προεσκλογικά και τα χάπατα τα πίστευαν.....σύνολο;Πληρώστε ΕΝΦΙΑ και σκάστε.