Κατρούγκαλος: Για εμάς δεν υπάρχει τρόϊκα

Κατρούγκαλος: Για εμάς δεν υπάρχει τρόϊκα Facebook Twitter
«Για μας υπάρχουν μόνον οι πολιτικά και νομικά νομιμοποιημένοι θεσμοί στην Ευρώπη, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι με τους όρους των προγραμμάτων προσαρμογής για την Ελλάδα, είμαστε απελευθερωμένοι, όποιος ανέμενε ότι μετά τις εκλογές θα κάναμε "κωλοτούμπα" απατάται σφοδρά"... Φωτ.: Nick Paleologos/ SOOC
2

«Για μας δεν υπάρχει τρόικα και ούτε πρόκειται να μιλήσουμε μαζί της για να της δώσουμε με αυτόν τον τρόπο μια νομιμοποίηση», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», μέσα από την οποία στέλνει μια σειρά σαφών μηνυμάτων.

«Για μας υπάρχουν μόνον οι πολιτικά και νομικά νομιμοποιημένοι θεσμοί στην Ευρώπη, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι με τους όρους των προγραμμάτων προσαρμογής για την Ελλάδα, είμαστε απελευθερωμένοι, όποιος ανέμενε ότι μετά τις εκλογές θα κάναμε "κωλοτούμπα" απατάται σφοδρά, θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας στο εσωτερικό, στην Ελλάδα, γι αυτό έχουμε εκλεγεί, γι αυτό απαγορεύουμε οποιαδήποτε ανάμιξη, γι αυτό δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν», επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο.

Από την άλλη, εκείνο που θα διαπραγματευτεί βεβαίως με τους Ευρωπαίους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση, είναι το ζήτημα πώς θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους, αυτό είναι κάτι που τους αφορά και προς τούτο θα υπάρξουν συναινετικές λύσεις, όχι μονομερή βήματα, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει πως η επιστροφή των αντισυνταγματικα απολυμένων υπαλλήλων θα γίνει «αμέσως» και διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για «νέες προσλήψεις», όπως λανθασμένα αναφέρεται, αλλά για «άρση των απολύσεων» που αφορά συγκεκριμένα όλους όσοι είχαν τεθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση, προσωρινά στην αποκαλούμενη εφεδρεία, αλλά μετά την πάροδο του μεταβατικού χρόνου απολύθηκαν.

Όπως εξηγεί, τα 3.500 αυτά πρόσωπα είναι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητές τεχνικής κατεύθυνσης, χωρίς στον αριθμό αυτών να περιλαμβάνονται οι 2.656 συνεργάτες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, «τους οποίους κατάργησε πραξικοπηματικά η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2013» και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης προβλέπει την επανίδρυση της ΕΡΤ, αλλά , όμως, αυτό δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του δικού του υπουργείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν αντισυνταγματικά, κάτι που ο ίδιος το επισημαίνει ως συνταγματολόγος, προεκλογικά η νέα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επιστροφή τους και αυτό υλοποιεί τώρα, εξαλείφοντας αυτή την αδικία.

Ταυτόχρονα αποσαφηνίζει ότι κατά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, η Ελλάδα διέθετε ακριβώς 768.000 δημόσιους υπαλλήλους, στο μεταξύ ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στις 550.000 σχεδόν αποκλειστικά μέσω της φυσικής διακύμανσης, έχοντας συνταξιοδοτηθεί πολύ περισσότεροι υπάλληλοι από νεοπροσληφθέντες και αυτό είχαν αποφασίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δημόσιους δανειστές της Ελλάδας, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, ενώ προβλέπονταν η απόλυση 15.000 υπαλλήλων, κάτι που αίρεται τώρα από τη νέα κυβέρνηση.

Από την άλλη, θα γίνει ο διορισμός 15.000 νέων υπαλλήλων, ο οποίος προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2015 που ψηφίστηκε το φθινόπωρο από τη Βουλή, καθώς είναι απαραίτητο να υπάρχει νέο και με υψηλή κατάρτιση προσωπικό και αυτό θα είναι δυνατό γιατί το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, χωρίς νέα ελλείμματα, χωρίς νέο χρέος, αναφέρει.

Οι δαπάνες για τους νέους διορισμούς έχουν ήδη υπολογιστεί στον φετινό προϋπολογισμό, ενώ η επιστροφή των απολυμένων θα χρηματοδοτηθεί με εξοικονόμηση σε άλλα σημεία και για ένα πρέπει να είναι κανείς σίγουρος, ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι δαπάνες στα επί μέρους υπουργεία.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Σχέδιο 5ετούς «ανάταξης» με νέο Ταμείο Σύγκλισης, εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στροφή παραγωγικού μοντέλου - Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο Economist: The Fifth Thessaloniki Metropolitan Summit
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ

Πολιτική / ΔΕΘ: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για μεσαία τάξη, στεγαστικό και φοροελαφρύνσεις

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και επικεντρώνονται στο εύρος της απήχησης που θα έχουν οι παρεμβάσεις, με βάση τις αντοχές της οικονομίας και τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια
LIFO NEWSROOM
Ανακοίνωση τριών υπουργείων για Βασιλίσσης Όλγας: «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα»

Πολιτική / «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» - Παρέμβαση τριών υπουργείων για Βασ. Όλγας

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και καλούν τον Δήμο Αθηναίων να «τηρήσει τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες»
LIFO NEWSROOM
Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Παίζουμε με τις λέξεις..Αντί για "μνημόνιο" καθιερώνεται το "νέο πρόγραμμα"...Αντί για τρόικα θα καθιερωθεί κάτι άλλο καινούργιο..Αναγνωρίζει ο Κατρούγκαλος τους νομιμοποιημένους ευρωπαικούς θεσμούς αλλά όχι την τρόικα..!!!Μα αφού και οι ευρωπαίοι στέλνουν την τρόικα!Το ίδιο πράγμα ειναι..