Να καταστραφούν στη θάλασσα τα χημικά της Συρίας εξετάζουν διεθνείς αξιωματούχοι

Να καταστραφούν στη θάλασσα τα χημικά της Συρίας εξετάζουν διεθνείς αξιωματούχοι Facebook Twitter
3

Αξιωματούχος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων επιβεβαίωσε ότι η επιλογή αυτή είναι υπό εξέταση, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση. «Το μόνο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι τεχνικά εφικτό», είπε.Ανεξάρτητοι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν και ένα τέτοιο εγχείρημα έχει επαναληφθεί, κυρίως από την Ιαπωνία, η οργάνωση μίας τέτοιας επιχείρησης εν πλω είναι περίπλοκη.

Σύμφωνα με το εξεταζόμενο σχέδιο, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων θα αναλάβει την εποπτεία της επιχείρησης καταστροφής, είτε μέσω υδρόλυσης είτε μέσω καύσης, του συριακού χημικού οπλοστασίου, άνω των 1.000 τόννων, εν πλω, η οποία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους όρους που θέτουν η αμερικανική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσαν αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσουν εάν στο σενάριο περιλαμβάνεται η απόρριψη χημικών αποβλήτων στη θάλασσα.

Ο Ραλφ Τραπ, ανεξάρτητος ειδικός σε θέματα χημικού αφοπλισμού, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η επιχείρηση καταστροφής χημικών όπλων στη θάλασσα έχει πραγματοποιηθεί, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, από την Ιαπωνία, η οποία κατέστρεψε πριν από πολλά χρόνια εκατοντάδες χημικές βόμβες σε υπεράκτια εξέδρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το εγχείρημα δεν διαφέρει κατά πολύ από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σε ατόλη του Ειρηνικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Ωστόσο, αναφερόμενος στο συριακό χημικό οπλοστάσιο διευκρινίζει ότι η καταστροφή του χρήζει μίας περισσότερο πολύπλοκης διαχείρισης από τις ιαπωνικές βόμβες του Β' παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ιαπωνικές βόμβες, εξήγησε, δεν παρήγαν υγρά κατάλοιπα, διότι επρόκειτο για τη διαχείριση τελικού προϊόντος. Αντίθετα, το συριακό χημικό οπλοστάσιο αποτελείται από αποθέματα «προδρόμων» στοιχείων τα οποία έχουν αποθηκευτεί ώστε σε άλλο στάδιο συνδυαζόμενα να συνθέσουν το τελικό προϊόν. Η καταστροφή των «προδρόμων» παραγόντων, είτε μέσω υδρόλυσης, είτε μέσω καύσης, θα παρήγαγε μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων. "Εάν χρησιμοποιηθεί υδρόλυση ή καύση, θα παραχθούν υγρά απόβλητα. Αρα θα υπάρχουν προβλήματα περιβαλλοντικής μόλυνσης που πρέπει να αντιμετωπισθούν», είπε.

Οι χώρες γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα δεν θα χαρούν με την προοπτική αυτής της επιχείρησης, όμως η μεταφορά των συριακών όπλων μακρύτερα θα θέσει προβλήματα, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Η εγκατάσταση της εξέδρας ή του πλοίου κοντά στις ακτές κινδυνεύει να προκαλέσει δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως στην Αλβανία, όμως η απομάκρυνση σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές θα θέσει άλλα προβλήματα, όπως η ταχεία αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Ραλφ Τραπ, «η εγκατάσταση μίας πλωτής εξέδρας στη θάλασσα δεν θα ήταν τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη μονάδα που είχαν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στην ατόλη Τζόνστον στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό: «Υπάρχουν πολλά τεχνικά και νομικά ζητήματα. Αλλά μπορεί να είναι μία εναλλακτική λύση που αξίζει να εξετασθεί» .

Πηγή: ΑΠΕ

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταρρέει το αφήγημα Ερντογάν για το ΚΑΑΝ: Απόπειρα να «μαζευτούν» οι δηλώσεις Φιντάν για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Οι δηλώσεις Φιντάν αποκάλυψαν το πρόβλημα Ερντογάν με το μαχητικό KAAN αλλά και κάτι βαθύτερο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις CAATSA εμποδίζουν την παραγωγή του μαχητικού KAAN - Η Τουρκία επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα καθώς αποκαλύπτεται το πόσο ευάλωτη είναι η τουρκική αμυντική βιομηχανία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η ιστορία της Ζανγκ Γιαντί: Από τα ταξίδια στο Θιβέτ στη φυλακή στην Κίνα

Διεθνή / Ζανγκ Γιαντί: Η φοιτήτρια που έγινε φωνή για το Θιβέτ και χάθηκε στην Κίνα

Η υπόθεση της 22χρονης Ζανγκ Γιαντί συγκλονίζει: μετά από ταξίδι στο Θιβέτ και δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη στην Κίνα με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία»
LIFO NEWSROOM
Σκωτία: Ξεχωριστές τουαλέτες για αγόρια και κορίτσια στα σχολεία με βάση το βιολογικό φύλο

Διεθνή / Σκωτία: Ξεχωριστές τουαλέτες στα σχολεία με βάση το βιολογικό φύλο - Η οδηγία για τους τρανς μαθητές

Τον Απρίλιο, δικαστής αποφάνθηκε ότι τα σχολεία στη Σκωτία οφείλουν να παρέχουν τουαλέτες χωριστές για κάθε φύλο, αφού ορισμένα διέθεταν αποκλειστικά ουδέτερες εγκαταστάσεις
LIFO NEWSROOM
Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Διεθνή / Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Η Σανάε Τακαίτσι, η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας, διεκδικεί την πρωθυπουργία, αντιμετωπίζοντας τον Σιντζίρο Κοϊζούμι - Οι πολιτικές της θέσεις, τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της για την ηγεσία του LDP
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια