ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Συμβουλές προς επίδοξους συγγραφείς

Facebook Twitter
2

Jonathan Franzen

(Ο Τζόναθαν Φράνζεν είναι ήρωας πολλών, αν και περιγράφει τους αμερικανούς. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή συγγραφείς, κι αν σας ακούγεται κλισέ, πολύ κακώς, γιατί αυτό λέγεται για πολύ λίγους από τόσους πολλούς. Ισχύει 100%)

  • O αναγνώστης είναι ένας φίλος, δεν είναι ούτε αντίπαλος, ούτε θεατής.
  • Ένα μυθιστόρημα που δεν περιγράφει την περιπέτεια του συγγραφέα προς το Άγνωστο ή προς το Τρομαχτικό δεν αξίζει να γραφτεί παρά μόνο για τα λεφτά.
  • Γράψε στο τρίτο πρόσωπο εκτός αν μία πολύ ξεχωριστή ακαταμάχητη φωνή προσφερθεί να μιλήσει σε πρώτο πρόσωπο.
  • Όταν η πληροφορία διακινείται ελεύθερα παγκοσμίως, η εκτεταμένη έρευνα για ένα μυθιστόρημα χάνει σε αξία.
  • Η καθαρότερη μορφή αυτοβιογραφίας είναι προϊόν σκέτης επινόησης. Κανείς δεν έγραψε μία περισσότερο αυτοβιογραφική ιστορία από την «Μεταμόρφωση».
  • Βλέπεις περισσότερα όταν κάθεσαι παρά όταν κυνηγάς.
  • Είναι αμφίβολο αν κανείς με σύνδεση με το ίντερνετ στη θέση εργασίας του είναι σε θέση να γράψει μία καλή ιστορία.
  • Ενδιαφέροντα ρήματα σπανίως παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
  • Πρέπει να αγαπήσεις πριν γίνεις αμείλικτος.

Από την Joyce Carol Oates

( Η Τζόις Κάρολ Όουτς  έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, με σταθερή ποιότητα εδώ και άπειρα χρόνια και με πολλά βραβεία. Πως λέμε «γυναικεία λογοτεχνία;» Καμία σχέση.)


  • Μην προσβλέπεις στον «ιδανικό αναγνώστη»-μπορεί να υπάρχει, αλλά διαβάζει κάποιον άλλον.
  • Μην προσδοκείς στον «ιδανικό αναγνώστη» - εκτός κι αν πρόκειται για τον εαυτό σου, κάποια στιγμή στο μέλλον.
  • Γίνε ο κριτικός του εαυτού σου. Με συμπάθεια αλλά χωρίς οίκτο!
  • Αν δεν γράφεις κάτι πολύ μεταμοντέρνο –δηλαδή «προκλητικό»- να προσέχεις αν υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσεις απλές, γνωστές λέξεις στη θέση πολυσύλλαβων «μεγάλων» λέξεων.
  • Να θυμάσαι τον Oscar Wilde: «Η ειλικρίνεια σε μικρές ποσότητες είναι επικίνδυνη και σε μεγάλες απολύτως θανατηφόρα.»
  • Κράτα την καρδιά σου ελαφριά και γεμάτη ελπίδα. Αλλά να περιμένεις το χειρότερο.

(από τη guardian)

Ας υποθέσουμε: μέσα σε ποιο βιβλίο θα ήθελες να ζεις;

Πρόκειται για ένα αγαπημένο ερώτημα. Στα βιβλία που μου αρέσουν υπάρχει πολύ πανούκλα και χολέρα, οπότε αν δεν πρόκειται να είμαι κόρη κτηματία ή λόρδου, δεν έχω πολλά χρόνια ζωής. Από τα σύγχρονα θα προτιμούσα τα άνετα διαμερίσματα στα οποία ζουν οι πρωταγωνιστές του Φίλιπ Ροθ, αν γίνεται όμως χωρίς τις τύψεις και την αυτοτιμωρία που τους δέρνει.

Η απάντηση που σαρώνει στο ίντερνετ είναι «στο Χάρι Πότερ». Μεγάλοι και μικροί, διαβασμένοι και αδιάβαστοι, έχουν καταγοητευτεί από τη σχολή μαγείας της σειράς βιβλίων. Δεκαετίες λογοτεχνίας έχουν υποκύψει –όσον αφορά αυτό το θέμα τουλάχιστον- στη σαγήνη ενός σχολείου για παιδιά. Θα εξηγείται σίγουρα ψυχαναλυτικά, και η ίδια εξήγηση ίσως απαντά στο ερώτημα «γιατί ο Χάρι Πότερ είναι ένα από τα πιο πετυχημένα βιβλία όλων των εποχών».

(Οι φωτογραφίες είναι από την ταινία "Περηφάνια και Προκατάληψη")

+ το τουίτερ του Σάλμαν Ρούσντι είναι εδώ!
+ εσείς, μέσα σε ποιο βιβλίο θα θέλατε να ζείτε;
Judgmental Bookseller Ostrich

Βιβλίο
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Τώρα αν πω κι εγώ σε κάποιο της Jane Austen ή της Charlotte Bronte θα ακουστεί πεζό. ΠΟλύ θα ήθελα όμως να ζήσω απο την μεριά του άντρα έτσι για διαφορά!Ως Mr Rochester πχ. Ακομα μου κάνει εντύπωση πως μια γυναίκα με τόσο λίγη εμπειρία έγραψε έναν τόσο πολυδιάστατο χαρακτήρα...(άσχετο πόσο κοντά έπεσε ο Toby Stephens στη μεταφορά του ρολου στο BBC το 2006 - και ποσο εκπληκτική η ομοιοτητα της Ruth Wilson ως JaneEyre - δλδ ετσι τη φανταζομουν!)Πάντως οτιδήποτε σε βικτωριανό Λονδίνο θα το επέλεγα χωρίς δευτερη σκέψη!!
Στο κόσμου του "Ο δρόμος με τις φάμπρικες" και της συνέχειας του "Γλυκιά Πέμπτη". Επειδή ο Στάϊνμπεκ μου σύστησε χαρακτήρες που θα ήθελα να τους αποκαλώ φίλους. Εντάξει, και στον "Άρχοντα των δαχτυλιδιών", αγοράκι είμαι..