TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

«Πραξικόπημα χωρίς τανκς» στο Ισραήλ;

«Πραξικόπημα χωρίς τανκς»

στο Ισραήλ;


 

Δύο ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Jotam Confino από το Ισραήλ για τη βρετανική εφημερίδα Jewish News. O Jotam Confino είναι μόνιμος συνεργάτης της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz και του τηλεοπτικού δικτύου Danish TV2, ενώ δημοσιεύει περιστασιακά άρθρα στην USA Today, στη Daily Mail και στη The Sun.


 

"Πραξικόπημα χωρίς τανκς" στο Ισραήλ Facebook Twitter
Η μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου στο Τελ Αβίβ με τη συμμετοχή 80.000 ανθρώπων. © Neta Dekel

 

«Πραξικόπημα χωρίς τανκς»: Οι δικηγόροι συμμετέχουν στη μάχη κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης του Νετανιάχου


Ο Benny Gantz προειδοποιεί ότι το Ισραήλ οδεύει προς έναν «εμφύλιο πόλεμο», προκαλώντας τη σκληρή κριτική του Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορεί τον Gantz και τους νομοθέτες της αντιπολίτευσης για «αχαλίνωτη υποκίνηση».


Jotam Confino
Jewish News - 11.01.2023

Τα σχέδια δραστικής αποδυνάμωσης και πολιτικοποίησης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ έκαναν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους, ενώ έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν αυτή την εβδομάδα στο Τελ Αβίβ κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ενώ άλλη μια μαζική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μια σειρά σημαντικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της "ρήτρας παράκαμψης" που εμποδίζει το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει τη νομοθεσία της Κνεσέτ όταν τη θεωρήσει αντισυνταγματική.

Ο διορισμός των νέων δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου θα αλλάξει επίσης σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, μεταβάλλοντας τη σύνθεση της επιτροπής διορισμών, ώστε η πλειοψηφία των μελών της να είναι εκπρόσωποι διορισμένοι από την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα μπορεί να επιλέγει τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Nadav Lazare, εκπρόσωπος του Κινήματος για μια Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ, δήλωσε στη Jewish News ότι οι σημερινές διαδηλώσεις, σε αντίθεση με εκείνες κατά του Νετανιάχου μετά την παραπομπή του για διαφθορά, συγκεντρώνουν ανθρώπους από όλους τους τομείς της κοινωνίας.

"Άνθρωποι που δεν συμμετείχαν σε προηγούμενες διαμαρτυρίες συμμετέχουν τώρα, όπως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση μπορεί να το αγνοήσει. Μαζικές διαμαρτυρίες θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα", δήλωσε ο Lazare.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι αναμφισβήτητα οι μεγαλύτερες αλλαγές στο δικαστικό σύστημα του Ισραήλ στην ιστορία της χώρας, αναμένεται να εφαρμοστούν ήδη από τα τέλη Μαρτίου.

Η δημόσια διαμάχη μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων ξέφυγε από τον έλεγχο αυτή την εβδομάδα, με έναν ακροδεξιό νομοθέτη της κυβέρνησης να ζητά τη σύλληψη του αρχηγού της αντιπολίτευσης Yair Lapid και του αρχηγού του κόμματος Εθνικής Ενότητας Benny Gantz [υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην προηγούμενη κυβέρβηση -σ.σ.] , καθώς και των πρώην βουλευτών Yair Golan και Moshe Ya’alon, οι οποίοι έχουν ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο Golan κάλεσε σε "πολιτική ανυπακοή", ενώ ο Gantz προειδοποίησε τον Νετανιάχου και την κυβέρνηση ότι αν συνεχίσουν στο "μονοπάτι" στο οποίο βρίσκονται "θα είναι υπεύθυνοι για τον εμφύλιο πόλεμο που θα ξεσπάσει στην ισραηλινή κοινωνία. Ήρθε η ώρα να βγείτε μαζικά και να διαδηλώσετε, ήρθε η ώρα να κάνετε τη χώρα να τρέμει".

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid προειδοποίησε επίσης για τους "κινδύνους" για τη δημοκρατία του Ισραήλ, αποκαλώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου "συμμορία εγκληματιών".

"Αυτό είναι τρελό. Αυτοί οι τέσσερις πρέπει να συλληφθούν. Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Για μένα, πρόκειται για προδοσία κατά του κράτους, αν δεν ήμουν αρκετά σαφής", δήλωσε ο νομοθέτης του θρησκευτικού σιωνισμού Zvika Fogel, ένας απόστρατος ταξίαρχος των IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις -σ.σ.].

Ο Νετανιάχου απάντησε στις κατηγορίες, λέγοντας: "Παραμένουμε απτόητοι μπροστά στην αχαλίνωτη υποκίνηση που στρέφεται εναντίον μας", υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν στην πραγματικότητα το Ισραήλ πιο δημοκρατικό.

Ο πρόεδρος Isaac Herzog εξέδωσε μια ασυνήθιστη δήλωση εν μέσω της έντονης δημόσιας συζήτησης, λέγοντας ότι ορκίστηκε να "προστατεύσει" τις αξίες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, ενώ κάλεσε τους νομοθέτες να "ρίξουν τους τόνους".

"Απευθύνομαι σε εσάς, εκλεγμένοι αξιωματούχοι και από τα δύο άκρα του πολιτικού και δημόσιου φάσματος - δείξτε αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Δεν έχουμε άλλη χώρα", ανέφερε ο Herzog στο Twitter.

Ο Gantz απάντησε στον Herzog, λέγοντας ότι συμφωνεί με το μήνυμά του, ενώ ο Netanyahu μίλησε με τον πρόεδρο, εκδίδοντας μια δήλωση που έλεγε: "Σε μια δημοκρατική χώρα δεν συλλαμβάνει κανείς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως δεν αποκαλεί τους υπουργούς της κυβέρνησης ναζί και μια εβραϊκή κυβέρνηση Τρίτο Ράιχ. Ούτε καλεί κανείς τους πολίτες να ξεκινήσουν μια πολιτική εξέγερση".

Ο Νετανιάχου αναφερόταν σε ένα πανό που εθεάθη στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ και παρομοίαζε τον υπουργό Δικαιοσύνης Yariv Levin με ναζιστή, κάνοντας λόγο για "άγρια υποκίνηση που δεν καταδικάστηκε από την αντιπολίτευση ή τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης".

Ο Levin, ο οποίος παρουσίασε το δικαστικό σχέδιο νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπερασπίστηκε, λέγοντας: "Είμαι ενθουσιασμένος από την ισχυρή δημόσια υποστήριξη του σχεδίου, καθώς και από τον αυξανόμενο αριθμό των νομικών που υποστηρίζουν τις ενέργειες τις οποίες διευθύνω. Έχει έρθει η ώρα να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία".

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ διαπίστωσε ότι το 54% των Ισραηλινών πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να είναι σε θέση να ακυρώνει τη νομοθεσία της Κνεσέτ όταν αυτή θεωρείται αντισυνταγματική, ή θα παραβιάζει τους βασικούς του νόμους του Ισραήλ. Μόνο το 35% διαφωνεί με αυτό.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις έχουν επίσης επικριθεί ευρέως από πρώην προέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου, γενικούς εισαγγελείς και πρωθυπουργούς, οι οποίοι τις συνέκριναν με πραξικόπημα.

Ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Aharon Barak, ο οποίος χαίρει ευρείας εκτίμησης ως ένας από τους δικαστές με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία του Ισραήλ, κατακεραύνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης σε συνεντεύξεις του στην ισραηλινή τηλεόραση το Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίζοντάς το "πραξικόπημα χωρίς τανκς".


 

"Πραξικόπημα χωρίς τανκς" στο Ισραήλ; Facebook Twitter
Το σύνθημα που ξεχώρισε στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις του 2017 κατά της διαφθοράς και επέστρεψε πάλι στη διαδήλωση του Σαββάτου, απ' όπου και η φωτογραφία. © Neta Dekel

 

80.000 διαδηλωτές υπό βροχή στο Τελ Αβίβ κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων


Νομοθέτης από το κόμμα Εθνική Ενότητα δηλώνει στο Jewish News ότι το Ισραήλ βρίσκεται "στο δρόμο προς το φασισμό", τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δυνατότητα να μπει σ' αυτό ένα φρένο.

 

Jotam Confino
Jewish News - 14.01.2023
 

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που θα αποδυναμώσουν σημαντικά το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα συνθήματα "Bibi go home" και "όχι στον φασισμό" ακούγονταν μέσα από τη θάλασσα των ομπρελών στην πλατεία Habima στο κέντρο του Τελ Αβίβ, ενώ αρκετοί νομοθέτες καλούσαν τους Ισραηλινούς να "συνεχίσουν να αγωνίζονται" για τη δημοκρατία.

Ο νομοθέτης Alan Schuster από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας δήλωσε στη Jewish News στη συγκέντρωση ότι δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο, όπως προειδοποίησαν ορισμένοι δημοσιογράφοι και ειδικοί σχολιαστές, αλλά ότι η χώρα βρίσκεται σε μια ολισθηρή πορεία προς τον φασισμό.

"Είναι ακόμα δυνατό να το σταματήσουμε. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε. Ο Νετανιάχου θα νιώσει τη χώρα να τρέμει", δήλωσε ο Schuster .

Ο Shai από την κεντρική πόλη Beersheba δήλωσε στη Jewish News ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να δίνει πίστη στην προστασία της δημοκρατίας λόγω μιας "τεράστιας σύγκρουσης συμφερόντων. Δικάζεται για διαφθορά, πώς μπορεί να αλλάξει το δικαστικό μας σύστημα;".

Ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ayala Procaccia μίλησε στη μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Habima, λέγοντας ότι "μια χώρα στην οποία οι δικαστές βγαίνουν έξω για να διαμαρτυρηθούν είναι μια χώρα στην οποία έχουν ξεπεραστεί όλες οι γραμμές".

Μίλησε επίσης η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης  Tzipi Livni, η οποία δήλωσε : "είμαι περήφανη που διαδηλώνω μαζί σας. Μαζί θα προστατεύσουμε το κράτος, γιατί είναι για όλους μας".

Ο υπουργός Οικονομικών Betzalel Smotrich καταφέρθηκε εναντίον των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που μετέδωσαν τη διαδήλωση σε ζωντανή μετάδοση, λέγοντας ότι δεν κάλυψαν τις διαδηλώσεις της δεξιάς κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.

"Παρόλα αυτά, μπορέσαμε στη συνέχεια να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να κερδίσουμε τις εκλογές", δήλωσε ο Smotrich.

Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει όλο το κέντρο του Τελ Αβίβ, ενώ ορισμένοι κατευθύνθηκαν προς τον αυτοκινητόδρομο Ayalon, διακόπτοντας την κυκλοφορία. Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir έδωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εντολή στην Αστυνομία να εμποδίζει τους διαδηλωτές να μπλοκάρουν τους αυτοκινητόδρομους. "Είμαι υπέρ των διαδηλώσεων, αλλά όποιος κλείνει δρόμους και έχει άγριες προθέσεις πρέπει να συλλαμβάνεται", δήλωσε ο Ben-Gvir.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Χάιφα και μπροστά από την κατοικία του Ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog στην Ιερουσαλήμ, με τους διαδηλωτές να τον καλούν να παρέμβει πριν να είναι πολύ αργά.

Η δημόσια συζήτηση σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα εμποδίσουν το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει νόμους που ψηφίστηκαν στην Κνέσετ, κορυφώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Esther Hayout προέβη σε μια πρωτοφανή και σπάνια δημόσια επίπληξη των σχεδίων της κυβέρνησης για τη δικαστική μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς τα "ασύστολη επίθεση στο σύστημα δικαιοσύνης".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yariv Levin αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την ίδια ρητορική με ορισμένους από τους διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου: "Είναι η ίδια πολιτική ατζέντα, είναι το ίδιο κάλεσμα για να βάλουν φωτιά στους δρόμους".

Ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας Benny Gantz προειδοποίησε τον Νετανιάχου και την κυβέρνηση ότι αν συνεχίσουν στο ίδιο "μονοπάτι", "θα είναι υπεύθυνοι για έναν εμφύλιο πόλεμο μέσα στην ισραηλινή κοινωνία".

Οι διοργανωτές πίσω από τη μαζική συγκέντρωση δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα έως ότου η κυβέρνηση υποχωρήσει από τα σχέδιά της για τη δικαστική μεταρρύθμιση.


"Πραξικόπημα χωρίς τανκς" στο Ισραήλ; Facebook Twitter
"Ο Aharon Barak γεννήθηκε στις 16.9.1936 στο Kaunas (Λιθουανία). Ο πατέρας του, Zvi Brick, ήταν δικηγόρος, και η μητέρα του Leah, καθηγήτρια λατινικών. Η οικογένεια εκτοπίστηκε στο γκέτο και καθώς τα παιδιά απήχθησαν στο πλαίσιο της "Kinder Akzia", ο Aharon κρύφτηκε και αργότερα μεταφέρθηκε παράνομα στην ύπαιθρο όπου κρύφτηκε όλη η οικογένεια. Στο τέλος του πολέμου, αφού περιπλανήθηκαν στην Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ιταλία, ο Aharon και οι γονείς του έφτασαν στη Ρώμη και το 1947 στην Παλαιστίνη. Σπούδασε νομικά και έγινε πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ από το 1995 έως το 2006. Από το πρώτο έτος της θητείας του στο Ανώτατο Δικαστήριο οι αποφάσεις του θεωρήθηκαν πρωτοποριακές, ενώ από το 1978 μέχρι και σήμερα καθόρισε τους κεντρικούς νομικούς κανόνες που το δικαστήριο αυτό παραχώρησε στην ισραηλινή κοινωνία." (Michael Schubitz, Back to Kaunas). © Michael Schubitz


Πρώην ανώτατος δικαστής Μπαράκ: "Βάλτε με μπροστά σε εκτελεστικό απόσπασμα" αν αυτό πρόκειται να σταματήσει την πορεία προς την τυραννία".


Ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου αποκαλεί τις σχεδιαζόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις "δηλητηριώδη χάπια" που θα σηματοδοτήσουν την "αρχή του τέλους" για το Ισραήλ. Levin: "Δεν καταλαβαίνει την ουσία της δημοκρατίας

 


Times of Israel staff

08-01-2023

 

Σε τρεις εκτενείς τηλεοπτικές συνεντεύξεις που μεταδόθηκαν το Σάββατο, ο πιο σεβαστός νομικός του Ισραήλ, ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Aharon Barak, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Yariv Levin να επανεξετάσει τις σαρωτικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι ουσιαστικά δίνουν όλη την εξουσία στον πρωθυπουργό, αφήνoντας τους πολίτες χωρίς καμία άμυνα απέναντι στην αφαίρεση όλων των δικαιωμάτων τους και σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ.

Ο Barak έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί από τον Levin ως ο υποκινητής δεκαετιών αβάσιμης παρέμβασης του ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ανελέητα παρακάμψει τους εκλεγμένους πολιτικούς της χώρας μέσω μιας εξωφρενικής κατάχρησης της εξουσίας του, καθιστώντας έτσι αναγκαίες τις νέες προτάσεις για τη ριζική μείωση μιας παρόμοιας εξουσίας.

Στο πιο αγωνιώδες απόσπασμα της παθιασμένης σειράς συνεντεύξεων, ο 86χρονος Μπαράκ δήλωσε ότι λυπάται που τον παρουσιάζουν ως "εχθρό του λαού". Ως δικαστής από το 1978-2006, και πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα τελευταία 11 από αυτά τα χρόνια, ο Barak είπε ότι επεδίωκε να μην είναι ούτε υπερβολικά ακτιβιστής ούτε υπερβολικά συντηρητικός και να εκδίδει αποφάσεις που έπαιρναν υπόψη τους την ιστορία του Ισραήλ, τον σιωνισμό και τις ανάγκες ασφάλειας της χώρας. [...]

Η σύνδεση με τη δίκη Νετανιάχου

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της νομοθεσίας που θα έθετε τέλος στη δίκη του Νετανιάχου για τις κατηγορίες διαφθοράς, και ότι αυτή η δικαστική αναθεώρηση ήταν ένα πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας, ο Barak  είπε ότι δεν βλέπει τρόπο να σταματήσει η δίκη του Νετανιάχου, εκτός αν υπάρξει "μια νομική επανάσταση ανάλογη με ένα D-9  [θωρακισμένη μπουλντόζα Caterpillar D9 που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός -σ.σ.] ή με τανκς".

Παρ' όλα αυτά, είπε, προσπάθησε να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας στη δίκη του Νετανιάχου, όταν τον προσέγγισαν δύο από τους δικηγόρους του τελευταίου, σε μια αποτυχημένη διαδικασία που έγινε πρωτοσέλιδο πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με το σχέδιο όρων, η μοναδική κατηγορία της δωροδοκίας θα αποσυρόταν, ενώ η κατηγορία της απάτης και της απιστίας θα μπορούσε να αποσυρθεί σε μία από τις τρεις περιπτώσεις, δήλωσε ο Barak , και θα εναπόκειτο στο δικαστήριο να αποφασίσει εάν οι όροι της τελικής καταδίκης συνιστούσαν "ανηθικότητα", για την οποία οι πολιτικοί υποχρεούνται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή για αρκετά χρόνια.

Είπε ότι δεν θυμάται τι είχε αποφασιστεί όσον αφορά το κράτος και την επιδίωξη μιας ποινής φυλάκισης στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας.

"Νομίζω ότι η βάση της συμφωνίας ήταν ότι ο Νετανιάχου θα αποχωρούσε από τον δημόσιο βίο", είπε. Οι πλευρές ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά "ο πρωθυπουργός το μετάνιωσε... Είναι κρίμα. Μια τραγωδία".

"Αν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία, δεν θα υπήρχε η πρόταση Yariv Levin", δήλωσε ο Barak, προσθέτοντας ότι θα υποστήριζε ακόμα και σήμερα μια συμφωνία για συμβιβασμό "ως τον μόνο δρόμο για να επουλωθούν τα ρήγματα μεταξύ της [διχασμένης] ισραηλινής κοινής γνώμης".

Μετά τη μετάδοση των συνεντεύξεων, ο Νετανιάχου ανέφερε σε μία δήλωσή του ότι "ποτέ δεν συμφώνησε να παραδεχτεί απάτη και απιστία" σε καμία από τις υποθέσεις εναντίον του. "Αν είχε συμφωνήσει, θα είχε προ πολλού συναφθεί συμφωνία για έναν συμβιβασμό και η δίκη θα είχε τελειώσει".

Ο Barak,περιέγραψε τον Νετανιάχου ως "έναν πολύ περίπλοκο άνθρωπο", ο οποίος αυτή τη στιγμή παλεύει ανάμεσα στην αίσθηση ότι έχει στοχοποιηθεί εντελώς άδικα με την ποινική δίωξή του και στην ανησυχία του για την κληρονομιά του. Ήταν "αλήθεια", είπε, ότι ο Νετανιάχου ήταν κάποτε ένας μεγάλος υπερασπιστής της ανεξαρτησίας του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τώρα, ο πρωθυπουργός έχει προφανώς δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο "προσωπικό πρόβλημα" της δίκης, ενισχύοντας τον Levin, δήλωσε ο Barak.

"Δεν λέω ότι τα κάνει όλα αυτά για να ξεφύγει από τη δίκη του", είπε. "Θα ήμουν ευτυχής να μιλήσω με τον Νετανιάχου... αν αυτό θα ήταν χρήσιμο. Δεν έχω μιλήσει μαζί του εδώ και χρόνια".

Και πρόσθεσε: "Παλιά ήμασταν φίλοι. Πολύ φίλοι, μάλιστα.  Οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να μιλήσω μαζί του, ή με τη σύζυγό του, ή και με όποιον άλλον χρειάζεται να μιλήσω".

Όταν του επισημάνθηκε ότι ενώ οι δικαστές δεν εκλέγονται από το κοινό, το εκλογικό σώμα ψήφισε αυτή τη δεξιά, ακροδεξιά και υπερορθόδοξη κυβέρνηση, δίνοντας στα μέλη της 64 έδρες στην Κνεσέτ, ο Barak παρατήρησε ότι αν το αριστερό κόμμα Meretz είχε περάσει το όριο της Κνεσέτ και είχε κερδίσει τις τέσσερις έδρες τις οποίες οριακά έχασε, "όλα θα ήταν διαφορετικά".

Μήπως αυτό να σήμαινε ξαφνικά ότι ο λαός δεν ήθελε αυτή τη νόμιμη επανάσταση, ρώτησε ρητορικά. "Έχουμε έναν διχασμένο λαό, 50-50". Και με αυτές τις διαιρέσεις, οι μεγάλες αλλαγές, όπως στη διάκριση των εξουσιών, χρειάζονται "την ευρύτερη δυνατή συναίνεση". [...]

Δείτε επίσης στο Αλμανάκ: Dominique Vidal : Μεγάλο κύμα αντι-αραβικού μίσους στις ισραηλινές εκλογές

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ