Απεργία την Πρωτομαγιά

Καλοκαίρι στην Τήνο: Πνεύμα, τέχνη και καλό φαΐ

Καλοκαίρι στην Τήνο: Πνεύμα, τέχνη και καλό φαΐ Facebook Twitter
Αυτά τα μικρά άσπρα σπιτάκια που συναντάς συχνά και μοιάζουν με έργα τέχνης, διακοσμημένα με υπέροχα λαϊκά σύμβολα, είναι περιστερεώνες. Το νησί μετράει πάνω από χίλιους.
0

 

Μπορεί η Τήνος να είναι γνωστή όλα αυτά τα χρόνια για θρησκευτικούς λόγους, η αλήθεια είναι όμως ότι το νησί έχει έναν πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν την ποικιλομορφία στις διακοπές τους. Έχει όμορφες αμμουδιές, τον απόκρημνο βράχο του Εξωμβούργου. Έχει τέχνες, έχει Ιστορία και καλό φαΐ, έχει πνευματικότητα και μεταφυσική. Έχει τα πάντα. Αρχικά, καλό είναι να προνοήσεις και να πάρεις μαζί σου αμάξι. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Τα τοπικά λεωφορεία είναι πολύ βολικά και σε πάνε σχεδόν παντού. Έχουν ευέλικτα ωράρια, εκτός από τις πιο βραδινές ώρες, σε περίπτωση που θέλεις να το ρίξεις έξω λίγο παραπάνω. Η οδήγηση, όμως, όταν πέφτει ο ήλιος πρέπει να είναι όσο πιο προσεκτική γίνεται, επειδή από το πουθενά μπορεί άνετα να εμφανιστούν μπροστά σου λαγουδάκια, κατσικάκια, σκαντζοχοιράκια, ακόμη και θυμωμένοι τράγοι που θέλουν απλώς να διασχίσουν τη διάβαση κι εσύ τους κόβεις τον δρόμο με το αμάξι. Αυτά τα μικρά άσπρα σπιτάκια που συναντάς συχνά και μοιάζουν με έργα τέχνης, διακοσμημένα με υπέροχα λαϊκά σύμβολα, είναι περιστερεώνες. Το νησί μετράει πάνω από χίλιους. Τύφλα να 'χει το Pokemon Go, εν ολίγοις.


Στην Τήνο φυσάει πολύ, όπως σε κάθε γνήσιο κυκλαδίτικο νησί, ίσως περισσότερο απ' όσο πρέπει. Γι' αυτό αποτελεί κλασική στάση κάθε χρόνο για όσους κυνηγούν τον άνεμο, κάνουν σερφ κι όλα τα συναφή. Είναι, μάλιστα, ξακουστή στους φαν των θαλάσσιων σπορ που στάνταρ θα δοκιμάσουν την τύχη τους στην παραλία της Κολυμπήθρας. Κι αν απλώς θέλεις να κάνεις μπάνιο και όχι αμμόλουτρο, τότε τα Κιόνια είναι μια καλή λύση. Από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι και αυτή των Υστερνίων, που από την πιο μικρή πλευρά της έχει βότσαλα και από την άλλη απίστευτη αμμουδιά. Και άμα πας εκεί και πεινάς, κάνε μια στάση από το Θαλασσάκι, την πιο θρυλική ψαροταβέρνα του νησιού. Είναι λίγο τσιμπημένο από τιμές, αλλά σε αποζημιώνει με τις εκλεκτές μακαρονάδες του από «θησαυρούς» της θάλασσας. Για πιο φθηνό ψάρι, η Άγκυρα στη Χώρα, με την άμεση κι ευγενική εξυπηρέτησή της και κυρίως τα φρέσκα ψάρια της, θα σε ικανοποιήσει. Αν θες κρεατικά, μπορείς να επισκεφτείς τον Γκρεμνό της κ. Φωτεινής, με σπεσιαλιτέ το κοντοσούβλι και τα τρομερά αλ ντέντε αμπελοφάσουλα. Είναι διπλά ακριβώς από την επιβλητική, κάτασπρη και μαρμάρινη Αγία Παρασκευή.

Καλοκαίρι στην Τήνο: Πνεύμα, τέχνη και καλό φαΐ Facebook Twitter
Πύργος


Από την άλλη, αν δεν το έχεις καθόλου με τη θάλασσα και θέλεις ν' αλλάξεις παραστάσεις, μια βόλτα από τον Βώλακα με τους μυστηριώδεις ογκόλιθους που μοιάζουν σαν να έχουν έρθει από το πουθενά θα σε ταρακουνήσει. Όπως θα σε ταρακουνήσουν και τα παραδοσιακά πιάτα και μαγειρευτά της ομώνυμης ταβέρνας. Ή το καταπράσινο χωριό της Καρδιανής, που μοιάζει να αιωρείται έτσι όπως είναι χτισμένο πάνω στον απόκρημνο βράχο.

Η Παναγία, όμως, φαίνεται ότι αγαπάει και τιμάει τη σύγχρονη τέχνη,έτσι φέτος στο νησί διοργανώνονται δύο από τις πιο σημαντικές εκθέσεις του καλοκαιριού. Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ένα υπέροχο νεοκλασικό με καμάρες στη Χώρα, φιλοξενεί την έκθεση του Βλάση Κανιάρη που αφορά την ιδιαίτερη σχέση του σπουδαίου δημιουργού με το νησί. Έναν όροφο ακριβώς από κάτω στεγάζεται το εντυπωσιακό «Curiosity», ένα art residency σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία με καλεσμένους 18 καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο που εμπνεύστηκαν από τις φυσικές ομορφιές και τις πρώτες ύλες του τόπου, όπως τα περίφημα μάρμαρα του νησιού, για να δημιουργήσουν έργα αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκθεση. Και μια και μιλάμε για μάρμαρα, η Τήνος έχει μεγάλη παράδοση στην τέχνη. Επιβάλλεται μια στάση στον Πύργο και στο συγκλονιστικό σπίτι του σημαντικότερου γλύπτη της νεότερης Ελλάδας, Γιαννούλη Χαλεπά, που έχει διατηρηθεί ακριβώς όπως όταν ζούσε, πριν από 100 χρόνια περίπου, με άθικτο το υπόγειο εργαστήριό του, ενώ από συζητήσεις μέσα στον χώρο πιάνεις πολλές λεπτομέρειες από την πολυτάραχη προσωπική του ζωή. Ακριβώς δίπλα είναι το Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών, ενώ πιο βαθιά, στον Πύργο, πέρα από την όμορφη πλατεία του για άραγμα και καφέ, βρίσκεται η Σχολή Καλών Τεχνών, το παλιό κτίριο, για να μην το μπερδέψετε με το υπερσύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ακριβώς από πίσω της, όπου βλέπεις τα πάντα για τα μάρμαρα, από την εξόρυξή τους μέχρι το λάξεμά τους.


Τέλος, στην Τήνο βρίσκεσαι, οπότε μια επίσκεψη στη Μεγαλόχαρη, ακόμη κι αν δεν είσαι θρησκευτικός τύπος, χρειάζεται. Και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε κοπανιστή και κυρίως τα υπέροχα αμυγδαλωτά του Χάλαρη, που τα φτιάχνει από το 1923. Όσο πιο φρέσκα, τόσο καλύτερα, και η μεγαλύτερη αμαρτία, αν δεν τα δοκιμάσεις.

Καλοκαίρι στην Τήνο: Πνεύμα, τέχνη και καλό φαΐ Facebook Twitter
Η Τήνος είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και έχει τα πάντα.
Ταξίδια
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ