Η Ματούλα Κουστένη και ο Κίμων Φραγκάκης είναι οι Πρωινοί Τύποι του Pepper 96.6

Η Ματούλα Κουστένη και ο Κίμων Φραγκάκης είναι οι Πρωινοί Τύποι του Pepper 96.6 Facebook Twitter
«Εμείς έχουμε έναν περίεργο ρόλο, σε έναν πολύ καλό μουσικό σταθμό, να είμαστε η πιο δημοσιογραφική εκπομπή, και αυτό είναι μια πρόκληση, να λέμε πράγματα περισσότερα από άλλες εκπομπές, αλλά να μη λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Ποια είναι εκείνη η συνταγή που κάνει ένα πρωινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα επιτυχημένο; Κανείς δεν ξέρει, προφανώς, γι' αυτό και έχουμε δει εκπομπές να μακροημερεύουν για πολλά χρόνια κι άλλες να αποσυντίθενται μόλις σε μία σεζόν (ή και λιγότερο). Σίγουρα η χημεία των ανθρώπων που συμπράττουν πίσω από τα μικρόφωνα είναι ο πρώτος παράγοντας (καθότι η επιλογή της μουσικής είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα). Με βάση το γεγονός ότι η πλειονότητα του κοινού ακούει πρωινό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο, πηγαίνοντας προς τη δουλειά, η συνταγή πρέπει επίσης να περιλαμβάνει χιούμορ, επικαιρότητα, ευχάριστες φωνές, έξυπνη αρχισυνταξία και γενικότερα καλή διάθεση για το άνοιγμα της μέρας.

Η Ματούλα Κουστένη και ο Κίμων Φραγκάκης είναι «Πρωινοί Τύποι» και ως τέτοιοι θα μας συστηθούν αύριο το πρωί στη συχνότητα του Pepper 96.6. Έχοντας ο καθένας τους στην πλάτη του χρόνια εμπειρίας στον τομέα του, η Ματούλα στο πολιτιστικό ρεπορτάζ (αρθρογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών και στη LiFO), αλλά και στο πρωινό ραδιόφωνο επί σειρά ετών, ο Κίμων σε lifestyle έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα (είναι ο ιδρυτής του δημοφιλούς ανδρικού site andro.gr και ο διοργανωτής του πετυχημένου φιλανθρωπικού ετήσιου αγώνα Ladies Run), είναι έτοιμοι να ενώσουν τις ιδιοσυγκρασίες τους για να μας ξυπνούν καθημερινά, από τις 8 έως τις 10 το πρωί. Το στυλ και η ψυχραιμία του Κίμωνα, το χιούμορ και η ατάκα της Ματούλας, συνδυασμένα.

Συναντιόμαστε στο κέντρο και ο Κίμων προτείνει να τα πούμε συνοδεία κλιματιστικού για να είμαστε «φρέσκοι και τραγανοί». Σκέφτομαι ότι αυτοί οι δύο χαρακτηρισμοί θα πρέπει να τους χαρακτηρίσουν και στο νέο τους εγχείρημα για να εξασφαλιστεί η επιτυχία. Μετά από μισή ώρα κουβέντας μαζί τους, τα πρώτα δείγματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Η μέση ακρόαση σε ένα πρωινό είναι γύρω στα 20 λεπτά. Πρέπει τον άνθρωπο που θα τον πετύχεις να ανοίγει το ραδιόφωνο γιατί ξυπνάει, γιατί πάει στη δουλειά του ή γιατί πάει τα παιδιά του στο σχολείο, να του δώσεις μια εικόνα της μέρας μέσα σε 20 λεπτά. Πρέπει να είσαι συμπυκνωμένος, ευχάριστος, αστείος αλλά όχι ανόητος.

— Πόσα χρόνια γνωρίζεστε;

Κίμων Φραγκάκης: Πολλά χρόνια.

Ματούλα Κουστένη: 20.

Κ.Φ.: Μπορεί και περισσότερα. Πρέπει να είναι 22.

Μ.Κ.: Εγώ ήμουν στην Ελευθεροτυπία τότε και ο Κίμωνας συνεργαζόταν με την Κυριακάτικη.

Κ.Φ.: Είχα ξεκινήσει στο παλιό ΚΛΙΚ του Τερζόπουλου και του Κωστόπουλου, εποχή προ Ίντερνετ. Είχα πάει και μόνιμος στην Ελευθεροτυπία για ένα φεγγάρι αλλά δεν μακροημέρευσα. Μετά, όταν ήμουν διευθυντής στο Status, ήρθε η Ματούλα αλλά ούτε εκείνη μακροημέρευσε. Εκείνη γύριζε στις εφημερίδες, εγώ στα περιοδικά.

Μ.Κ.: Γενικά δεν μακροημερεύουν οι συνεργασίες μας.

— Κϊμωνα, πώς νιώθεις για την πρώτη σου φορά στο ραδιόφωνο;

Κ.Φ.: Πολύ ωραία, κανένα άγχος. Γιατί έχω δίπλα μου τη Ματούλα.

Μ.Κ.: Εγώ απορώ που δεν έχει άγχος. Το 2004 όταν με είχε καλέσει για πρώτη φορά ο Γιώργος Μουχταρίδης να πάω στο Kosmos, νόμιζα ότι άκουγα τα δόντια μου στον αέρα από τον φόβο.

Κ.Φ.: Εγώ γενικά κρύβω τα συναισθήματά μου σε όλα τα μέτωπα, ραδιοφωνικά και μη.

Η Ματούλα Κουστένη και ο Κίμων Φραγκάκης είναι οι Πρωινοί Τύποι του Pepper 96.6 Facebook Twitter
«Ο Pepper έχει έντονη μουσική ταυτότητα. Εγώ ήμουν ακροατής του, στα προσωπικά μου ακούσματα είμαι και λίγο πιο ροκ, οπότε θα κινηθούμε σε αυτό το πλαίσιο μια και είναι πρωινή εκπομπή». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

— Πώς αντιλαμβάνεστε τις ιδιαιτερότητες που έχει ένα ραδιοφωνικό πρωινό;

Μ.Κ.: Η μέση ακρόαση σε ένα πρωινό είναι γύρω στα 20 λεπτά. Πρέπει τον άνθρωπο που θα τον πετύχεις να ανοίγει το ραδιόφωνο γιατί ξυπνάει, γιατί πάει στη δουλειά του ή γιατί πάει τα παιδιά του στο σχολείο, να του δώσεις μια εικόνα της μέρας μέσα σε 20 λεπτά. Πρέπει να είσαι συμπυκνωμένος, ευχάριστος, αστείος αλλά όχι ανόητος. Είναι μια φοβερή ισορροπία του εικοσαλέπτου.

Κ.Φ.: Συμφωνώ. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να είσαι χαζοχαρούμενος, φλύαρος και χαριτωμένος χωρίς λόγο, όπως ήταν (και παραμένουν) πολλές εκπομπές.

Μ.Κ.: Είναι λίγο '90s όλο αυτό.

K.Φ.: Θέλει να είσαι επαγγελματίας, να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, και η ζωή συνεχίζεται και για σένα και για τον ακροατή.

— Με το πρωινό ξύπνημα πώς τα πάτε;

Μ.Κ.: Εγώ ξυπνάω πάντα.

Κ.Φ.: Εγώ ξυπνάω επίσης νωρίς, επειδή έχω, όπως και η Ματούλα, μικρά παιδιά. Βέβαια, γενικά στη ζωή μου δεν είχα ρυθμό σε τίποτα, οπότε νομίζω ότι το ραδιόφωνο θα με βοηθήσει να μπω σε έναν ρυθμό. Θα ήθελα να ξεκινάω την ημέρα μου κάνοντας διαλογισμό, αλλά για να προλάβω θα έπρεπε να ξυπνάω στις 4 το πρωί.

Μ.Κ.: Εγώ πίνω 6-7 εσπρεσάκια όλη μέρα.

Κ.Φ.: Κι εγώ έπινα πολύ καφέ αλλά τον έκοψα. Τώρα πίνω τσάι. Θα είναι ωραίο και μέσα στο στούντιο να πίνεις ένα ρόφημα.

Μ.Κ.: Σε παρακαλώ μη φέρνεις τσάι.

Κ.Φ.: Θα κάνω tea ritual!

— Τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνάτε;

Μ.Κ.: Πατάω το snooze.

Κ.Φ.: Κι εγώ ανοίγω το τηλέφωνο, πράγμα που δεν θα έπρεπε να το κάνω.

— Έχετε καταλήξει στη θεματολογία της εκπομπής;

Μ.Κ.: Ο βασικός κορμός διαμορφώνεται από την επικαιρότητα της μέρας. Αν έχει καταστραφεί το σύμπαν, ό,τι και να έχεις ετοιμάσει πάει στράφι. Θέλουμε όμως να έχει ένα κομμάτι από εμάς. Από τον χαρακτήρα του Κίμωνα, το κομμάτι του στυλ που το γνωρίζει καλά, της ευζωίας, του φαγητού, πράγματα που δεν ακούγονται συχνά σε πρωινό από κάποιον άνθρωπο που έχει άποψη. Θα υπάρχει αρκετή τέχνη και πολιτισμός, το δικό μου κομμάτι, αλλά χωρίς να πρήζουμε τον άλλο, σε φάση με τη βέργα, πήγαινε να δεις αυτή την παράσταση. Και κυρίως επικαιρότητα.

Κ.Φ.: Είμαστε συμπληρωματικοί γιατί η Ματούλα έχει τον πολιτισμό, εγώ έχω κάποια άλλα πράγματα, και μοιραζόμαστε δύο ακόμα πάθη, το φαγητό και την πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πολιτικολογούμε. Παράλληλα η Ματούλα είναι Ολυμπιακός κι εγώ Παναθηναϊκός.

Μ.Κ.: Εγώ επίσης είμαι φανατικά κατά της γυμναστικής, ενώ ο Κίμωνας διοργανώνει το Ladies Run.

Η Ματούλα Κουστένη και ο Κίμων Φραγκάκης είναι οι Πρωινοί Τύποι του Pepper 96.6 Facebook Twitter
«Ο βασικός κορμός διαμορφώνεται από την επικαιρότητα της μέρας. Αν έχει καταστραφεί το σύμπαν, ό,τι και να έχεις ετοιμάσει πάει στράφι». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

— Πιστεύετε στη δύναμη της ατάκας;

Κ.Φ.: Εγώ όχι πολύ, αλλά στο ραδιόφωνο υπάρχει, είναι αναπόφευκτο. Ως άνθρωπος δεν μου αρέσει να είμαι ατακαδόρος, αυτό το εξυπνακίστικο που λέγαμε πριν.

Μ.Κ.: Η ατάκα στην αρχή θέλει προετοιμασία. Δεν κάνουμε ήδη εκπομπή μαζί για έναν χρόνο, ώστε να συνεννοούμαστε με τα μάτια. Πρέπει να δουλέψεις για να την πεις την ατάκα, αλλιώς δεν βγαίνει.

— Μουσικά πού θα κινηθείτε, με βάση το ύφος του Pepper; Θα υπάρχει δικό σας input;

Κ.Φ.: Ο Pepper έχει έντονη μουσική ταυτότητα. Εγώ ήμουν ακροατής του, στα προσωπικά μου ακούσματα είμαι και λίγο πιο ροκ, οπότε θα κινηθούμε σε αυτό το πλαίσιο μια και είναι πρωινή εκπομπή. Όμως θα βάζουμε και δική μας μουσική, θα υπάρχει το δικό μας στίγμα.

Μ.Κ.: Ο Pepper είναι ένα πολύ ωραίο περιβάλλον. Είμαστε λίγο πιο ροκ. Δεν θα παίξω Metallica, παρόλο που μου αρέσουν πολύ.

— Πώς βλέπετε το τοπίο του ελληνικού ραδιοφώνου αυτήν τη στιγμή;

Μ.Κ.: Εγώ ακούω ειδησεογραφικά ραδιόφωνα.

Κ.Φ.: Το ραδιόφωνο πάσχει όπως όλα τα ελληνικά μίντια. Δεν έχει ανανεωθεί, όπως έχει γίνει στο κομμάτι των sites. Το ειδησεογραφικό ραδιόφωνο το έχω σιχαθεί, είναι πολύ επαναλαμβανόμενο, δεν έχει καλή ποιότητα, δεν έχει διεθνή θέματα, όλοι είναι σχολιαστές. Στο μουσικό ραδιόφωνο ωστόσο υπάρχουν καλά πραγματάκια για να ακούσεις.

Μ.Κ.: Είναι γενικό αυτό στα μίντια. Όλοι θέλουν να πουν τη γνώμη τους, δεν έχουμε ανθρώπους να εκθέσουν απλώς τα γεγονότα. Αλλά αυτό έχει να κάνει πολύ και με τα social, όπου ο καθένας βρήκε βήμα και λέει την άποψή του, θεωρώντας ότι αυτό είναι δημοσιογραφία.

Κ.Φ.: Εμείς έχουμε έναν περίεργο ρόλο, σε έναν πολύ καλό μουσικό σταθμό, να είμαστε η πιο δημοσιογραφική εκπομπή, και αυτό είναι μια πρόκληση, να λέμε πράγματα περισσότερα από άλλες εκπομπές, αλλά να μη λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας.

Μ.Κ.: Είναι δύσκολο σε έναν ακροατή που ανοίγει Pepper για να ακούει μουσική, να του πεις κάτι που να μην έχει σχέση με τη μουσική αλλά να είναι ελκυστικό. Ποιες ειδήσεις τον αφορούν και ποιες θα επιλέξεις;

Info

«Πρωινοί Τύποι» με τη Ματούλα Κουστένη και τον Κίμωνα Φραγκάκη, από 2/9, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-10:00 στον Pepper 96.6

*Ευχαριστούμε το heteroclito (Πετράκη 30, 210 3239406) για τη φιλοξενία της φωτογράφισης.

 

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM