Πώς η νυχτερινή ζωή του Πεκίνου έγινε ξαφνικά gay friendly

Πώς η νυχτερινή ζωή του Πεκίνου έγινε ξαφνικά gay friendly Facebook Twitter
Ακόμη και στο σχετικά κοσμοπολίτικο Πεκίνο, οι ομοφυλόφιλοι δυσκολεύονται αρκετά να κάνουν coming out σε φίλους, συναδέλφους ή και στην οικογένειά τους. Φωτο: EPA
0

Ο Edmund Yang, αν και το πρωί εργάζεται ως λογιστής σε μια πολυεθνική εταιρία, το βράδυ είναι πολύ πιθανό να είναι στο club Destination, που βρίσκεται στο Πεκίνο και έχει εξελιχθεί ως ο πιο gay friendly χώρος της Κινεζικής πρωτεύουσας. 

Η δημοφιλία του συγκεκριμένου χώρου οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι στο Baidu Maps έχει τον χαρακτηρισμό «comrade bar», που στην Κινεζική queer slang σημαίνει γκέι μπαρ. Ειδικότερα, από τη στιγμή που ο Yang αποφάσισε να ανοίξει αυτόν τον χώρο το 2004, δηλαδή μόλις τρία χρόνια αφότου έπαψε η ομοφυλοφιλία να θεωρείται ψυχική διαταραχή στη χώρα, ο χώρος έγινε το στέκι για άτομα της γκέι κοινότητας. 

Παρ'όλα τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με κάποια περιφρόνηση και καχυποψία από αρκετούς Κινέζους.

Σήμερα, αν και υπάρχουν αρκετοί παρόμοιοι χώροι τόσο στο Πεκίνο όσο και σε άλλες πόλεις του κόσμου, το Destination ξεχωρίζει αφενός χάρη στο μέγεθος και τη μακρόχρονη ιστορία του και αφετέρου λόγω του ότι δεν είναι ανοιχτό κάθε μέρα. Μάλιστα, το περιοδικό Time Out Beijing έχει χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο χώρο ως «τον παππού των γκέι club του Πεκίνου».

Παρ'όλα τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με κάποια περιφρόνηση και καχυποψία από αρκετούς Κινέζους. Ακόμη και στο σχετικά κοσμοπολίτικο Πεκίνο, οι ομοφυλόφιλοι δυσκολεύονται αρκετά να κάνουν coming out σε φίλους, συναδέλφους ή και στην οικογένειά τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τέσσερις όροφοι του Destination. Ο πρώτος είναι περισσότερο ένας χώρος υποδοχής με μικρά δωμάτια, τα οποία μπορούν να χωρέσουν μέχρι και 30 άτομα. Ο δεύτερος έχει μετατραπεί σε γκαλερί τέχνης, όπου και κοσμούνται τα εκθέματα ενός Γάλλου καλλιτέχνη. Στον όροφο αυτό, μάλιστα, φιλοξενήθηκε πριν λίγο καιρό ένα σόου με έργα από γκέι Κινέζους καλλιτέχνες, το οποίο ονομάστηκε «Love is Blue». Ασφαλώς, η επιλογή του μπλε χρώματος δεν είναι τυχαία, καθώς στην γκέι κοινότητα της Κίνας το μπλε παραπέμπει στην εφαρμογή «Blued», που είναι το μεγαλύτερο gay networking app. 

Τέλος, στον πάνω όροφο του Destination υπάρχουν χώροι για μαθήματα γιόγκα, πιάνου αλλά και χορωδίας. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει και ειδικός χώρος, όπου γίνονται δωρεάν τεστ για τον HIV.

Με πληροφορίες από τον Economist

 

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM