Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο;

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
0

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Σύνη Αστρά - Εικαστικός

 

Μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες θα πραγματοποιηθεί στο Ρομάντσο, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Δεκάδες χειροποίητοι γύψινοι φαλλοί, εμπνευσμένοι από τους φτερωτούς φαλλούς της Δήλου και φιλοτεχνημένοι από καλλιτέχνες και όχι μόνο, πρόκειται να πωληθούν και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της μη κυβερνητικής - μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κέντρο Ζωής, για την υποστήριξη των φορέων του HIV.  Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Βούλα Σοφρά μίλησε στο Lifo.gr για την πηγή έμπνευσης και τους στόχους του THIS FOR ME AND THIS FOR YOU:

Η ιδέα για την εκδήλωση γεννήθηκε με αφορμή το λογότυπο του Dildo Tattoo Studio. Έχοντας σαν έναρξη το όνομα του studio (dildo=δονητής) και το ανδρικό μόριο ως σύμβολο και ως έννοια, ξεκινήσαμε μία έρευνα, η οποία διήρκησε 3 μήνες, για το πως αντιμετωπιζόταν ο φαλλός σε διάφορους πολιτισμούς, κοινωνίες και ιστορικές περιόδους.

 

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Βάσω Πολυμενάκου - Tattoo Artist
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Δημήτρης Καράμπελας – Tattoo Artist, Εικαστικός

 

Συνδέοντας την σύγχρονη τέχνη του τατουάζ, ως εικαστική επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα με τη φαλλική μορφή, η έρευνα εξελίχθηκε σε έκθεση εικαστικών, με την κατασκευή δεκάδων χειροποίητων γύψινων φαλλών προκειμένου να φιλοτεχνηθούν από καλλιτέχνες οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, αλλά και απο οποιονδήποτε θα ήθελε να επεξεργαστεί την αρχική μορφή ενός ομοιώματος ή να δημιουργήσει ένα έργο απεικονιστικής τέχνης (φωτογραφία, γραφιστική κ.α.).

Στις πρώιμες κοινωνίες και την απαρχή των Πολιτισμού, το ανθρώπινο σώμα ήταν εργαλείο δημιουργίας και πειραματισμού, μέσο επικοινωνίας και πηγή ζωής. Έβαφαν, στόλιζαν και σημάδευαν με μόνιμες ζωγραφιές ακόμα και τα γεννητικά όργανα ενώ λάτρευαν τη γονιμότητά τους και τους «χυμούς της ζωής» που ανέβλυζαν.

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Ιωάννα Σοφρά - Fashion Blogger
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Σοφία Αργυρού - Τattoo Artist

Μέσα από την έννοια της αναπαραγωγής ως βασική προέκταση της ύπαρξης, ο φαλλός δεν άργησε να πάρει τη θέση που του άρμοζε σε λατρευτικές τελετές. «ΤΟΥΤΟ ΕΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΣΟΙ» (μτφρ: «ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ») γράφει η αρχαία επιγραφή στη Δήλο, όπου δύο λεοντόμορφοι φτερωτοί φαλλοί καλωσορίζουν αλλά και προστατεύουν την είσοδο της οικίας ως σύμβολα ευημερίας, δύναμης και καρποφορίας. Αντίστοιχοι θρησκευτικοί συμβολισμοί συναντώνται και στους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Συρίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Σκανδιναβίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Η σύζευξη των εικαστικών με τη φαλλική μορφή έχει ως σκοπό την υπέρβαση η οποία προβάλλεται μέσα από τη δημιουργία και φέρει το μήνυμα της επένδυσης στην εξάλειψη των κοινωνικών συστολών, της ενοχικότητας, των ιδεοληψιών και φυσικά της χυδαιότητας.


Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην έκθεση και σε κάτι ριζοσπαστικό για τα ελληνικά στερεότυπα, υπερβαίνοντας κοινωνικούς και προσωπικούς φραγμούς. Αρκετοί ωστόσο δημιουργοί δίστασαν και το αντιμετώπισαν επιφανειακά, μη επιθυμώντας να συμμετέχουν. Παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει στο πως αντιμετωπίζουμε το γυμνό στη χώρα μας και αν το έχουμε αποσυνδέσει πλήρως από το προνογραφικό, οι ιδεοληπτικοί περιορισμοί στον τρόπο σκέψης, που έχουν τις ρίζες τους στις προηγούμενες δεκαετίες, μας ωθούν όλους στο να κρύβουμε ένα πουριτανό μέσα μας, κάνοντάς μας δέσμιους προκαταλήψεων.

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Σώτια Καροτσιέρη - Τattoo Artist
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Ελένη Μουνδρέα – Digital Marketing

Ένας από τους στόχους της έκθεσης είναι να παρασυρθεί ο θεατής και να διερωτηθεί ο ίδιος πως αντιμετωπίζει ένα σημείο του ανθρώπινου σώματος του οποίου η κοινή θέα θεωρείται απορριπτέα και κατακριτέα, ή ακόμα και να παράγει εικόνες με το ομοίωμα, δοκιμάζοντας τα όριά του.


Η έκθεση αλλά και το πάρτυ που θα ακολουθήσει θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο του Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα) στις 18:00, στα πλαίσια ενός one off event με ελεύθερη είσοδο. Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων, τα οποία οι καλλιτέχνες προσέφεραν αφιλοκερδώς προκειμενου να στηρίξουν τις έννοιες της αλληλεγύης και της προσφοράς για έναν κόσμο απαλλαγμένο από υποκρισίες και πουριτανισμούς, θα διατεθεί για την ενίσχυση της μη κυβερνητικής-μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κέντρο Ζωής για την υποστήριξη φορέων του ΗΙV.

info:

This For Me & This For You

Πέμπτη, 21/01

Ώρα προσέλευσης: 18.00

Είσοδος ελεύθερη

Ρομάντσο. Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

 

www.thisformethisforu.wix.com/event

[email protected]
fb: https://www.facebook.com/thisformethisforyou
Οργάνωση παραγωγής και επιμέλεια: Βούλα Σοφρά
Παραγωγή: Dildo Tattoo Studio (Νεφέλης 10, Παλαιό Φάληρο – www.dildostudio.gr)

Φωτογραφίες: Γιώργος Δημητρός

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Ειρήνη Κυργουσίου - Tattoo Artist, Εικαστικός
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Σωτηρία Ζορμπά - Τattoo Artist

  

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Τόλης Τσιάμης - Τattoo Artist
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Γεωργία Τηλιγάδα – Διακοσμήτρια
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Γιώργος Τζινούδης – Εικαστικός
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Αντώνης Αυγέρης – Tattoo Artist
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Χρήστος Δάγλας - Street Artist
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ