Σύνη Αστρά - Εικαστικός
Σύνη Αστρά - Εικαστικός

 

Μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες θα πραγματοποιηθεί στο Ρομάντσο, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Δεκάδες χειροποίητοι γύψινοι φαλλοί, εμπνευσμένοι από τους φτερωτούς φαλλούς της Δήλου και φιλοτεχνημένοι από καλλιτέχνες και όχι μόνο, πρόκειται να πωληθούν και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της μη κυβερνητικής - μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κέντρο Ζωής, για την υποστήριξη των φορέων του HIV.  Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Βούλα Σοφρά μίλησε στο Lifo.gr για την πηγή έμπνευσης και τους στόχους του THIS FOR ME AND THIS FOR YOU:

 

Η ιδέα για την εκδήλωση γεννήθηκε με αφορμή το λογότυπο του Dildo Tattoo Studio. Έχοντας σαν έναρξη το όνομα του studio (dildo=δονητής) και το ανδρικό μόριο ως σύμβολο και ως έννοια, ξεκινήσαμε μία έρευνα, η οποία διήρκησε 3 μήνες, για το πως αντιμετωπιζόταν ο φαλλός σε διάφορους πολιτισμούς, κοινωνίες και ιστορικές περιόδους.

 

 

Βάσω Πολυμενάκου - Tattoo Artist
Βάσω Πολυμενάκου - Tattoo Artist
Δημήτρης Καράμπελας – Tattoo Artist, Εικαστικός
Δημήτρης Καράμπελας – Tattoo Artist, Εικαστικός

 

Συνδέοντας την σύγχρονη τέχνη του τατουάζ, ως εικαστική επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα με τη φαλλική μορφή, η έρευνα εξελίχθηκε σε έκθεση εικαστικών, με την κατασκευή δεκάδων χειροποίητων γύψινων φαλλών προκειμένου να φιλοτεχνηθούν από καλλιτέχνες οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, αλλά και απο οποιονδήποτε θα ήθελε να επεξεργαστεί την αρχική μορφή ενός ομοιώματος ή να δημιουργήσει ένα έργο απεικονιστικής τέχνης (φωτογραφία, γραφιστική κ.α.).

 

Στις πρώιμες κοινωνίες και την απαρχή των Πολιτισμού, το ανθρώπινο σώμα ήταν εργαλείο δημιουργίας και πειραματισμού, μέσο επικοινωνίας και πηγή ζωής. Έβαφαν, στόλιζαν και σημάδευαν με μόνιμες ζωγραφιές ακόμα και τα γεννητικά όργανα ενώ λάτρευαν τη γονιμότητά τους και τους «χυμούς της ζωής» που ανέβλυζαν.

 

Ιωάννα Σοφρά - Fashion Blogger
Ιωάννα Σοφρά - Fashion Blogger
Σοφία Αργυρού - Τattoo Artist
Σοφία Αργυρού - Τattoo Artist

 

Μέσα από την έννοια της αναπαραγωγής ως βασική προέκταση της ύπαρξης, ο φαλλός δεν άργησε να πάρει τη θέση που του άρμοζε σε λατρευτικές τελετές. «ΤΟΥΤΟ ΕΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΣΟΙ» (μτφρ: «ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ») γράφει η αρχαία επιγραφή στη Δήλο, όπου δύο λεοντόμορφοι φτερωτοί φαλλοί καλωσορίζουν αλλά και προστατεύουν την είσοδο της οικίας ως σύμβολα ευημερίας, δύναμης και καρποφορίας. Αντίστοιχοι θρησκευτικοί συμβολισμοί συναντώνται και στους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Συρίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Σκανδιναβίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

 

Η σύζευξη των εικαστικών με τη φαλλική μορφή έχει ως σκοπό την υπέρβαση η οποία προβάλλεται μέσα από τη δημιουργία και φέρει το μήνυμα της επένδυσης στην εξάλειψη των κοινωνικών συστολών, της ενοχικότητας, των ιδεοληψιών και φυσικά της χυδαιότητας.


Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην έκθεση και σε κάτι ριζοσπαστικό για τα ελληνικά στερεότυπα, υπερβαίνοντας κοινωνικούς και προσωπικούς φραγμούς. Αρκετοί ωστόσο δημιουργοί δίστασαν και το αντιμετώπισαν επιφανειακά, μη επιθυμώντας να συμμετέχουν. Παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει στο πως αντιμετωπίζουμε το γυμνό στη χώρα μας και αν το έχουμε αποσυνδέσει πλήρως από το προνογραφικό, οι ιδεοληπτικοί περιορισμοί στον τρόπο σκέψης, που έχουν τις ρίζες τους στις προηγούμενες δεκαετίες, μας ωθούν όλους στο να κρύβουμε ένα πουριτανό μέσα μας, κάνοντάς μας δέσμιους προκαταλήψεων.

 

Σώτια Καροτσιέρη - Τattoo Artist
Σώτια Καροτσιέρη - Τattoo Artist
Ελένη Μουνδρέα – Digital Marketing
Ελένη Μουνδρέα – Digital Marketing

 

Ένας από τους στόχους της έκθεσης είναι να παρασυρθεί ο θεατής και να διερωτηθεί ο ίδιος πως αντιμετωπίζει ένα σημείο του ανθρώπινου σώματος του οποίου η κοινή θέα θεωρείται απορριπτέα και κατακριτέα, ή ακόμα και να παράγει εικόνες με το ομοίωμα, δοκιμάζοντας τα όριά του.


Η έκθεση αλλά και το πάρτυ που θα ακολουθήσει θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο του Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα) στις 18:00, στα πλαίσια ενός one off event με ελεύθερη είσοδο. Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων, τα οποία οι καλλιτέχνες προσέφεραν αφιλοκερδώς προκειμενου να στηρίξουν τις έννοιες της αλληλεγύης και της προσφοράς για έναν κόσμο απαλλαγμένο από υποκρισίες και πουριτανισμούς, θα διατεθεί για την ενίσχυση της μη κυβερνητικής-μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κέντρο Ζωής για την υποστήριξη φορέων του ΗΙV.

 

info:

This For Me & This For You

Πέμπτη, 21/01

Ώρα προσέλευσης: 18.00

Είσοδος ελεύθερη

Ρομάντσο. Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

 

www.thisformethisforu.wix.com/event

[email protected]
fb: https://www.facebook.com/thisformethisforyou
Οργάνωση παραγωγής και επιμέλεια: Βούλα Σοφρά
Παραγωγή: Dildo Tattoo Studio (Νεφέλης 10, Παλαιό Φάληρο – www.dildostudio.gr)

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Δημητρός

 

Ειρήνη Κυργουσίου - Tattoo Artist, Εικαστικός
Ειρήνη Κυργουσίου - Tattoo Artist, Εικαστικός

 

Σωτηρία Ζορμπά - Τattoo Artist
Σωτηρία Ζορμπά - Τattoo Artist

  

Τόλης Τσιάμης - Τattoo Artist
Τόλης Τσιάμης - Τattoo Artist

 

Γεωργία Τηλιγάδα – Διακοσμήτρια
Γεωργία Τηλιγάδα – Διακοσμήτρια
Γιώργος Τζινούδης – Εικαστικός
Γιώργος Τζινούδης – Εικαστικός

 

Αντώνης Αυγέρης – Tattoo Artist
Αντώνης Αυγέρης – Tattoo Artist
Χρήστος Δάγλας - Street Artist
Χρήστος Δάγλας - Street Artist