Διαδρομές σύγχρονης τέχνης σε Λέσβο και Σπέτσες

Στη Λέσβο και στις Σπέτσες συναντώντας σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς Facebook Twitter
Γιώργος Μαραζιώτης, Hymn I, 2023. K-Gold Temporary Gallery
0

Από το 2014 η K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή Λέσβου φέρνει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό μέσα από καινοτόμες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Αυτήν τη χρονιά ο επιμελητής Νικόλας Βαμβουκλής προσκάλεσε τον Έλληνα εικαστικό Γιώργο Mαραζιώτη, που ζει και εργάζεται στην Αμβέρσα και τo έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις διεθνώς, σε γκαλερί, ιδρύματα τέχνης και μουσεία, να παρουσιάσει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με τίτλο «Blue Moon». Πρόκειται για μια in-situ εγκατάσταση που εστιάζει στην κατοίκηση και τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από μια νέα σειρά γλυπτών και παρεμβάσεων.

Ο Γιώργος Μαραζιώτης συνεχίζει την εικαστική του έρευνα γύρω από τις ταυτότητες του ιδιωτικού χώρου, δημιουργώντας έργα που κινούνται μεταξύ πραγματικού και φαντασιακού. Εμβαθύνει στην ιδέα της εκτόπισης και στην ένταση που γεννιέται όταν αντικείμενα αποσπώνται από το αρχικό τους πλαίσιο και επανεμφανίζονται φορτισμένα με καινούργια νοήματα. Αυτή η μετατόπιση δεν αφορά μόνο την ύλη αλλά και την ίδια την εμπειρία της μετακίνησης από έναν τόπο σε έναν άλλον.

Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί η καταγραφή προφορικών ιστοριών από πρώην ενοίκους της νεοκλασικής κατοικίας στην οποία σήμερα στεγάζεται η K-Gold Temporary Gallery, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. 

Κάτω από ποιες συνθήκες μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο οριζόντιας διαδικασίας μοιράσματος και αμοιβαιότητας; Πώς μπορούμε να αναδείξουμε την παιδαγωγική διάσταση της ανταλλαγής γνώσης χωρίς να την αναγάγουμε σε μεθοδολογικό εργαλείο;

Οι φωνές τους μετατρέπονται σε δυναμικά έργα από νέον, μάρμαρο, μέταλλο και καθρέφτη. Παράλληλα, ο καλλιτέχνης επαναφέρει στον χώρο αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχαν αφαιρεθεί κατά την ανακαίνιση του κτιρίου, ως φορείς μνήμης και σύνδεσης με το παρελθόν. Το αποτέλεσμα είναι ένα υβριδικό τοπίο – οικείο και ταυτόχρονα αναπάντεχο. Ένα σκηνικό όπου προσωπικές και συλλογικές μαρτυρίες πλέκονται σε μια διαδρομή ανάμεσα σε θραύσματα ιστοριών και συναισθημάτων.

Στη Λέσβο και στις Σπέτσες συναντώντας σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς Facebook Twitter
Γιώργος Μαραζιώτης, Live and let live, 2020. K-Gold Temporary Gallery
Στη Λέσβο και στις Σπέτσες συναντώντας σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς Facebook Twitter
Γιώργος Μαραζιώτης, Άτιτλο (Mommy), 2024. K-Gold Temporary Gallery

Ο Γιώργος Μαραζιώτης (γεν. 1984, Αθήνα) σπούδασε καλές τέχνες στο Βέλγιο, τις ΗΠΑ και το Hνωμένο Βασίλειο. To έργο του έχει παρουσιαστεί σε χώρους όπως ο χώρος σύγχρονης τέχνης Marres (Μάαστριχτ), ο εκθεσιακός χώρος του Ινστιτούτου AC (Νέα Υόρκη), η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η Σχολή Εικαστικών Τεχνών (SVA) της Νέας Υόρκης, η Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, η γκαλερί Box Freiraum (Βερολίνο), καθώς και τα μουσεία CICA (Νότια Κορέα), Μπενάκη, Matadero (Μαδρίτη) και Tinguely (Βασιλεία). Υπήρξε προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Μασαχουσέτης (MASS MoCA).

Παράλληλα, μια έκθεση την ίδια περίοδο με την ατομική του Γιώργου Μαραζιώτη συνδυάζει έργα από τη συλλογή της K-Gold Temporary Gallery με άλλα που δημιουργήθηκαν ειδικά για πρότζεκτ στη Λέσβο. Επαναφέρει στο προσκήνιο καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί η γκαλερί από το 2014 έως σήμερα, συστήνοντάς τους εκ νέου στο κοινό του νησιού. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η φωτογράφος Harley Weir, η σχεδιάστρια μόδας Grace Wales Bonner και ο γλύπτης Erwin Wurm. Τον Αύγουστο θα φιλοξενηθεί εκεί η Ελλάδα Δαμιανού, η οποία θα πραγματοποιήσει έρευνα γύρω από την έννοια των performative scenographies, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Φλάνδρας. Η καλλιτέχνιδα δραστηριοποιείται στον χώρο της περφόρμανς, καθώς και στον ενδυματολογικό και σκηνογραφικό σχεδιασμό. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τους χορογράφους Anne Teresa De Keersmaeker και Radouan Mriziga.

Γιώργος Μαραζιώτης, «Blue Moon»
12 Ιουλίου - 31 Αυγούστου 2025
Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή έως Κυριακή, 11:00-14:00 και 19:00-22:00
Είσοδος ελεύθερη
K-Gold Temporary Gallery

Αγία Παρασκευή, Λέσβος

Στις Σπέτσες με τη φωνή τεσσάρων καλλιτέχνιδων

Στη Λέσβο και στις Σπέτσες συναντώντας σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς Facebook Twitter
Η Ναταλία Μαντά θα ερευνήσει με ποικιλία μέσων -κεραμικά, υφάσματα, γλυπτά, ήχο και βίντεο- την έννοια της κυοφορίας, της δημιουργίας του ανθρώπινου συστήματος μέσα σε μια υγρή μάζα, μέσα από αρχετυπικές φόρμες χωρίς διαμεσολάβηση που επανέρχονται στο έργο της.

Στις Σπέτσες, στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, από τον Μάιο του 2025 φιλοξενήθηκαν με το Anargyros Art Residency τέσσερις καλλιτέχνιδες, με τη σχολή να αποτελεί χώρο διαμονής, εργασίας και έκθεσης των τελικών τους έργων, σε επιμέλεια Εύας Βασλαματζή. Καρπός της εργασίας τους η έκθεση «School of Transitions» με διάρκεια από τις 21 Ιουνίου ως τις 20 Ιουλίου 2025.

Οι συμμετέχουσες ωθούνται να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές του νησιωτικού τοπίου πέρα από τις στερεοτυπικές αναφορές ενός τουριστικού προορισμού και να επεξεργαστούν και να ερμηνεύσουν την κοινωνική τους σημασία για την τοπική κοινότητα, σε διάλογο με αυτήν. Η ιδιαιτερότητα της νησιωτικής συνθήκης, που χαρακτηρίζεται παράλληλα από την απομόνωση και τη συνδεσιμότητα, μέσα από ένα δίκτυο αρχιπελάγους, είναι το ευρύτερο πλαίσιο που κατευθύνει το πρόγραμμα.

Στην εναρκτήρια χρονιά του, το residency εστιάζει στον χώρο όπου φιλοξενείται –στις Σχολές, όπως είναι γνωστός ο χώρος της ΑΚΣΣ στις Σπέτσες– ο οποίος λειτούργησε ως οικοτροφείο αρρένων από το 1927 έως και το 1983. Πώς μπορούμε να σκεφτούμε μια εναλλακτική σχολή σήμερα, σε αυτόν τον ιστορικά φορτισμένο χώρο; Κάτω από ποιες συνθήκες μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο οριζόντιας διαδικασίας μοιράσματος και αμοιβαιότητας; Πώς μπορούμε να αναδείξουμε την παιδαγωγική διάσταση της ανταλλαγής γνώσης χωρίς να την αναγάγουμε σε μεθοδολογικό εργαλείο; Μέσα από την έρευνα και το έργο τεσσάρων καλλιτέχνιδων, της Rowena Hughes, της Κωνστάντζας Καψάλη, της Ναταλίας Μαντά και της Ιωάννας Παρασκευοπούλου, το πρόγραμμα με τίτλο «School of Transitions» φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική σχολή μέσα στη σχολή. Αυτή η κατεύθυνση αποτελεί μεθοδολογικό άξονα του προγράμματος η οποία αρθρώνεται μέσα από μια σειρά εργαστηρίων και συζητήσεων, ανοιχτών στο κοινό, που οργανώνονται από τις συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες και τέσσερις εξωτερικές συνεργάτιδες, επιμελήτριες και εικαστικούς, τη Δάφνη Δραγώνα, τη Λήδα Παπακωνσταντίνου, τη Ayumi Paul και τη Rachael Rakes, αλλά και μέσα από μια σειρά πιο αυθόρμητων συναντήσεων και δραστηριοτήτων, όπως η συλλογική ανάγνωση κειμένων ή οι προβολές ταινιών αναφοράς για το έργο των συμμετεχουσών. 

Στη Λέσβο και στις Σπέτσες συναντώντας σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς Facebook Twitter
Η Rowena Hughes δουλεύει με την τεχνική του φωτογράμματος, αποδίδοντας φόρο τιμής σε μια από τις πρώτες γυναίκες βοτανολόγους και φωτογράφους που δούλεψαν με αυτό το μέσο καταγράφοντας τη φύση, την Anna Atkins. 

Η Rowena Hughes δουλεύει με την τεχνική του φωτογράμματος, αποδίδοντας φόρο τιμής σε μια από τις πρώτες γυναίκες βοτανολόγους και φωτογράφους που δούλεψαν με αυτό το μέσο καταγράφοντας τη φύση, την Anna Atkins. Μαζεύοντας υλικά από τις παραλίες και το φυσικό περιβάλλον γύρω από τη σχολή, όπως αχινούς και φύκια, αλλά και τεχνητά υπολείμματα που μερικές φορές παραπέμπουν σε φυσικές φόρμες, δημιουργεί συνθέσεις με τα αποτυπώματά τους, θολώνοντας περισσότερο τις διαφοροποιήσεις τους. 

Η Κωνστάντζα Καψάλη καθοδηγείται στην έρευνά της από ένα ηχητικό μήνυμα που της απευθύνεται από μια κοντινή φίλη της, μια ειλικρινή και άμεση αφήγηση για την πρόσφατη απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και την επίσκεψη στη βιβλιοθήκη του, όπου μέσα από τα βιβλία του σκιαγραφείται ένα απρόσμενο πορτρέτο του. 

Η Ναταλία Μαντά θα ερευνήσει με ποικιλία μέσων –κεραμικά, υφάσματα, γλυπτά, ήχο και βίντεο– την έννοια της κυοφορίας, της δημιουργίας του ανθρώπινου συστήματος μέσα σε μια υγρή μάζα, μέσα από αρχετυπικές φόρμες χωρίς διαμεσολάβηση, που επανέρχονται στο έργο της. Εμπνευσμένη από τα χειροποίητα εργαλεία του πατέρα της (που δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Χέλι) για τη μέτρηση του βυθού, η Μαντά αναζητά μια νέα ανατομία που να συνδέει το σώμα με το τοπίο, τη χρηστικότητα με το παιχνίδι, το τοπικό με το οικουμενικό. 

Στη Λέσβο και στις Σπέτσες συναντώντας σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς Facebook Twitter
Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου θα πραγματοποιήσει μια ηχητική-χορευτική έρευνα πάνω στη χειρωνακτική εργασία και τα επαγγέλματα που σταδιακά εξαφανίζονται, εστιάζοντας στο σωματικό αποτύπωμα.

Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου θα πραγματοποιήσει μια ηχητική-χορευτική έρευνα πάνω στη χειρωνακτική εργασία και τα επαγγέλματα που σταδιακά εξαφανίζονται, εστιάζοντας στο σωματικό αποτύπωμα. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η σχέση του σώματος με το εργαλείο, η επανάληψη και η σιωπηλή τελετουργία που διαμορφώνεται μέσα από την καθημερινή επαφή με το υλικό. Συνδυάζοντας ήχο, εικόνα και κίνηση, το έργο επιχειρεί να δημιουργήσει έναν παραστατικό φόρο τιμής στην αθέατη χορογραφία της χειρωνακτικής εργασίας – μια χορογραφία που εκτελείται καθημερινά σε εργαστήρια, κουζίνες, χωράφια και συνεργεία. 

Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, «School of Transitions» 
Διάρκεια έκθεσης: 21/06-20/07/2025
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 6 μ.μ. - 10 μ.μ.

Καλλιτέχνιδες: 
Rowena Hughes (1979, Λονδίνο)
Κωνστάντζα Καψάλη (1989, Θεσσαλονίκη)
Ναταλία Μαντά (1994, Αθήνα)
Ιωάννα Παρασκευοπούλου (1984, Καλαμάτα) 

Επιμέλεια:
Εύα Βασλαματζή




 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ