Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO.
0

«Φαντάσου έναν ηχο-χάρτη των Κυθήρων, έναν ψηφιακό χάρτη του νησιού, όπου κάθε τοποθεσία θα αντιπροσωπεύεται από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους της», μάς λέει ο Διονύσης Ανεμογιάννης την ώρα που ετοιμάζει τα ακουστικά και το recorder για να ηχογραφήσει το τρακτέρ του κύριου Γιώργου στην Παλαιόπολη. Στο νησί βρεθήκαμε καλεσμένοι του για να μας δείξει το ξεχωριστό project Sound of Kythera, πάνω στο οποίο δουλεύει τους τελευταίους μήνες, μαζί με την τοπική κοινότητα. Αυτό που κάνουν είναι να συλλέγουν ήχους από άκρη έως άκρη του νησιού και παράλληλα να καταγράφουν τις ιστορίες των κατοίκων του, με σκοπό να δημιουργήσουν μία εφαρμογή ηχο-χάρτη η οποία θα εγκατασταθεί μόνιμα στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων. Κύριο ενδιαφέρον τους είναι η εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. «Στην Χώρα επικρατούν οι άνεμοι και μια απόκοσμη ησυχία τον χειμώνα, ενώ στον Ποταμό τις Κυριακές θα ακούσεις ρεμπέτικα από το καφενείο και τις ζωηρές συζητήσεις στο παζάρι, φωνές ανθρώπων, μουσικές, μηχανές αλλά και ιστορίες για τους θρύλους του νησιού. Όλα αυτά ζωντανεύουν στον χάρτη μέσα από τον ήχο», λέει με ενθουσιασμό ο Διονύσης, λίγο πριν ξεκινήσουν μαζί με ομάδα μαθητών την ηχογράφηση των απίθανων ιστοριών του κυρίου Γιώργου που στα νιάτα του δούλευε ως χειριστής δυναμίτιδας.

Το Sound of Kythera εκτελεί και έργο εκπαιδευτικό. Το πρόγραμμα σε όλες του τις φάσεις έχει αναπτυχθεί με την συνεργασία μίας ομάδας 13 μαθητών από το λύκειο των Κυθήρων. Αυτή η παρέα των 16χρονων επί τέσσερις μήνες συνέλεξε έναν εντυπωσιακό αριθμό ηχογραφήσεων και συνεντεύξεων από το νησί και με την βοήθεια τεχνικών και καλλιτεχνών από την Αθήνα, δημιούργησε έναν μοναδικό ηχητικό χάρτη για τα Κύθηρα. «Το 'Ταξίδι στα Κύθηρα' έχει υπάρξει για αιώνες ένα σύμβολο για τον Δυτικό κόσμο. Είναι το ταξίδι σε μια ερωτική ουτοπία και το κυνήγι ενός χαμένου παραδείσου», λέει ο Διονύσης. «Είναι το προσκύνημα στο ναό της Αφροδίτης που ζωγράφισε ο Watteau, το δραματικό ταξίδι που περιγράφει ο Baudlaire στα Άνθη του Κακού και η φυγή στο άγνωστο που απέδωσε ο Αγγελόπουλος στην ομώνυμη ταινία. Το Sound of Kythera, θέλει να προσφέρει το ταξίδι, το ταξίδι στα Κύθηρα του μύθου και της πραγματικότητας, με όχημα τον ήχο».

Το Sound of Kythera προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο περιήγησης στο νησί και μια ευκαιρία προβολής του. Το πιο σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, και το μεγαλύτερο κληροδότημα, είναι ο αντίκτυπος στην τοπική νεολαία.

 

«Η ιδέα για το project γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια στην παραλία της Παλαιόπολης, το σημείο του νησιού όπου σύμφωνα με τον μύθο αναδύθηκε για πρώτη φορά την Αφροδίτη. Βρισκόμουν για πρώτη φορά διακοπές στο νησί και θυμάμαι είχα αναρριχηθεί στο σημείο που λέγεται πως βρισκόταν ο θρόνος και τα λουτρά της θεάς. Αγκάθια, βάτα και κοιλώματα στους βράχους, αυτά ήταν όλα και όλα τα υλικά για να φανταστώ την μυθική αυτή σκηνή. Άρχισα λοιπόν να αφουγκράζομαι άλλες λεπτομέρειες, όπως τον αχό της θάλασσας και τις ριπές του ανέμου, το αλάτι στα χείλη, την σκόνη στο δέρμα και την οσμή από τα ελαιόδεντρα. Και κάπως έτσι η σκηνή έμοιασε ολοκληρωμένη. Αυτή ήταν η αφορμή για να συνειδητοποιήσω την επίδραση των αισθήσεων στην εμπειρία ενός τόπου. Ο ήχος ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, δίνοντάς μου ιδέες για ηχητικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους ή για χαρτογραφήσεις των φυσικών ήχων του νησιού, ως μνημείων πολιτιστικής παράδοσης. Παρ' ότι δεν έχω καταγωγή από τα Κύθηρα, το νησί άσκησε εξ' αρχής μια περίεργη γοητεία πάνω μου. Ήταν μάλλον ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς του τοπίου με την αίσθηση ότι βρίσκεσαι έναν τόπο μυθικό. Δεν είχα συναντήσει ξανά τέτοια συνθήκη. Επίσης, τα Κύθηρα λόγω γεωμορφολογίας παρουσίαζαν μια μεγάλη γκάμα φυσικών ήχων που ήταν ιδανικοί για το project: δυνατοί άνεμοι, άπειρα σπήλαια, καταρράκτες, και ο συνδυασμός ορεινού και παραθαλάσσιου τοπίου είναι λίγες μόνο από τις πολύ ενδιαφέρουσες αντιθέσεις του νησιού».

Το Sound of Kythera προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο περιήγησης στο νησί και μια ευκαιρία προβολής του. Το πιο σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, και το μεγαλύτερο κληροδότημα, είναι ο αντίκτυπος στην τοπική νεολαία. «Στα Κύθηρα δουλέψαμε για τέσσερις μήνες με μια ομάδα 16χρονων έξω από τα όρια του σχολείου, με στόχο να τους ενδυναμώσουμε σε μια εποχή που κυριαρχεί η απογοήτευση και η αδράνεια. Μαζί ανακαλύψαμε νέους τρόπους να 'δούμε' το νησί και να σκεφτούμε για αυτό, δουλέψαμε πάνω σε πράγματα πρωτόγνωρα, όπως η ηχογράφηση, μίξη ήχων και οι συνεντεύξεις, ενώ μάθαμε ότι έχουμε την δύναμη να παίρνουμε πρωτοβουλίες για να αλλάζουμε θετικά τον τόπο μας. Αν αύριο έστω ένα παιδί από την ομάδα πάρει μια δημιουργική πρωτοβουλία για το νησί, αυτό θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά μας.

Όλη η δημιουργική διαδικασία του project ήταν πολύ έντονη, από την άποψη ότι πρόκειται για μια αργή διαδικασία που περιελάβανε την ζωή στα Κύθηρα για έναν χειμώνα. Η ζωή στο νησί είναι ανέλπιστα υπέροχη εκείνους τους μήνες. Ο χειμώνας είναι ιδανική εποχή για να απολαύσεις το τοπίο, να το αφουγκραστείς, να δεις την αλλαγή των εποχών μέσα από την μετανάστευση των πουλιών και να γίνεις μέρος της κοινότητας, γιατί μέσα στην απομόνωση αυτή πάντα βρίσκει αφορμές να έρχεται κοντά και να σε κάνει κομμάτι της».

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Φαντάσου έναν ηχο-χάρτη των Κυθήρων, έναν ψηφιακό χάρτη του νησιού, όπου κάθε τοποθεσία θα αντιπροσωπεύεται από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους της», μάς λέει ο Διονύσης Ανεμογιάννης την ώρα που ετοιμάζει τα ακουστικά και το recorder για να ηχογραφήσει το τρακτέρ του κύριου Γιώργου στην Παλαιόπολη... Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Το 'Ταξίδι στα Κύθηρα' έχει υπάρξει για αιώνες ένα σύμβολο για τον Δυτικό κόσμο. Είναι το ταξίδι σε μια ερωτική ουτοπία και το κυνήγι ενός χαμένου παραδείσου. Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Το Sound of Kythera, θέλει να προσφέρει το ταξίδι, το ταξίδι στα Κύθηρα του μύθου και της πραγματικότητας, με όχημα τον ήχο. Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Όλη η δημιουργική διαδικασία του project ήταν πολύ έντονη, από την άποψη ότι πρόκειται για μια αργή διαδικασία που περιελάβανε την ζωή στα Κύθηρα για έναν χειμώνα. Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Info:

Στις 12 Μαΐου 2016, το Sound of Kythera θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ 'The START Experience' που θα γίνει στο LABattoir στα σφαγεία της Θεσσαλονίκης και στις 29 Μαΐου 2016, η εφαρμογή Sound of Kythera θα εγκατασταθεί μόνιμα στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων.

 

www.facebook.com/The-Sound-of-Kythera

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ