Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Εάν οι καλοκαιρινές διακοπές για σένα είναι συνυφασμένες με θαλάσσιες δραστηριότητες, τότε σίγουρα βρίσκεσαι στο ιδανικό μέρος.
0

Το πιο γλυκό πορτοκάλι το γεύτηκα όταν κατέκτησα την κορυφή της Αγίας Δυνατής. Ήμουν δεν ήμουν 7 χρονών, και στο πανέμορφο σπιτάκι της γιαγιάς Μαρίνας με τα φιλόξενα κρεβάτια και τα λουλουδιαστά σεντόνια είχε χαράξει ακόμα μία υπέροχη ημέρα στην Κεφαλονιά, τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα μου. Τα παγώνια της γειτόνισσας από κάτω είχαν στήσει από νωρίς το τραγούδι, το πιο εύθυμο ξυπνητήρι. Χωμένη στο μαξιλάρι, με γαργαλούσε στα ρουθούνια μου η μυρωδιά από το βρασμένο γάλα, το ζεστό ζυμωτό ψωμί και από μια απροσδιόριστη ευωδιά λουλουδιών που δεν ήξερες σε ποιο φυτό να την πρωτοαποδώσεις.

Πετάχτηκα από το κρεβάτι σαν σούστα. Καμία όρεξη για χουζούρι εκείνο το πρωινό. Βγήκα τρέχοντας από την κάμαρα να προλάβω τη γιαγιά μου να ταΐζει τις κότες και να ψάχνει τις φωλιές τους για κανένα φρέσκο αυγό, που ήξερε ότι τρελαινόμουν. Η μαμά θα βολόδερνε πάλι σε κάποια παλιά συμμαθήτρια, γι’ αυτό και επέστρεφε με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Την ώρα που έπινα λαίμαργα το γάλα μου, η μαμά ανακοίνωνε το πρόγραμμα της ημέρας: «Μαράκι, σήμερα θα ανέβουμε στην Αγία Δυνατή!». Προς στιγμήν δεν ήξερα αν αυτό έπρεπε να το εκλάβω ως επιβράβευση ή ως τιμωρία για κάτι που είχα κάνει, πάντως αποφάσισα να το δω με θετικό μάτι.

Μια και δυο, ξεχυθήκαμε στους δρόμους των Μακρυώτικων αναζητώντας το χαραγμένο μονοπάτι που με μία δίωρη ανάβαση μέσα από κάτι κατσάβραχα με πυρνάρια, αρσενικά κυπαρίσσια και αγριελιές οδηγούσε στην κορυφή. Μία κορυφή από όπου η θέα μας αντάμειβε γενναιόδωρα για τον ιδρώτα που είχαμε ρίξει και για τις γρατσουνιές σε πόδια και χέρια, σαν κερδισμένα παράσημα. Απλωνόταν μπροστά μας μεγαλόπρεπα όλος ο κόλπος της Αγίας Ευφημίας, από τη Σάμη δεξιά μέχρι την Ιθάκη απέναντι αριστερά και την Πελοπόννησο πιο μέσα, στο βάθος. Ένα δείγμα του πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος, σκέφτηκα.

Με κοίταξε η μαμά με μια περηφάνια που στιγμιαία μου έμοιασε «φουσκωμένη» σαν τα παγώνια της γειτόνισσας. Με ένα πονηρό βλέμμα μού φανέρωσε τα πορτοκάλια που είχε πάρει μαζί. Καθίσαμε να αγναντεύουμε για κάμποσο ακόμα, ξεδιψώντας με τη γλύκα τους.

Από τότε μέχρι και σήμερα έμαθα να εξερευνώ και να ανακαλύπτω συνεχώς καινούρια μέρη στο νησί που τόσο αγαπώ. Φέτος, κολύμπησα σε καινούργια νερά, γεύτηκα γεύσεις αλλιώτικες και γνώρισα ανθρώπους που μπήκαν στην καρδιά μου.

Στο νησί του ποιητή Νίκου Καββαδία, και πιθανότερη πατρίδα του ομηρικού Οδυσσέα, δεν θα βαρεθείς ποτέ. Ο συνδυασμός των σμαραγδένιων νερών με το ορεινό τοπίο, την πυκνή βλάστηση, την πλούσια ιστορία και την αξιαγάπητη «τρέλα» των κατοίκων του θα σε κρατήσει σε εγρήγορση. Θα σε γεμίσει αξέχαστες εμπειρίες που θα σε κάνει σίγουρα να θέλεις να επιστρέψεις!

Και επειδή τα καλά νέα πρέπει να διαδίδονται και οι συμβουλές να μοιράζονται απλόχερα, θέλησα να συγκεντρώσω τα tips της λιγότερο γνωστής, της όχι και τόσο προβεβλημένης, της, κατά μία έννοια, ανεξερεύνητης Κεφαλονιάς.

Στο νησί του ποιητή Νίκου Καββαδία, και πιθανότερη πατρίδα του ομηρικού Οδυσσέα, δεν θα βαρεθείς ποτέ. Ο συνδυασμός των σμαραγδένιων νερών, με το ορεινό τοπίο, την πυκνή βλάστηση, την πλούσια ιστορία και την αξιαγάπητη «τρέλα» των κατοίκων του θα σε κρατήσει σε εγρήγορση. Θα σε γεμίσει αξέχαστες εμπειρίες που θα σε κάνει σίγουρα να θέλεις να επιστρέψεις!

Παραλίες

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Η παραλία Άσπροι Βράχοι. Φωτο: Μαρία Ξυτάκη

Εκτός από τον δικαιολογημένα πολυδιαφημισμένο και βραβευμένο Μύρτο, τους εξωτικούς Πετανούς, τον απάγκιο κόλπο της Αντισάμου, τη δαντελένια Φτέρη και τον κοσμικό Μακρύ Γιαλό, αξίζει να αφιερώσεις δύο ημέρες για να γυρίσεις όλο το βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς.

Αν αγαπάς τα road trips, βορειοανατολικά ένας χωματόδρομος 6χλμ. θα σε οδηγήσει στην παραλία Γιαγάνα, όπου πιθανότατα θα απολαύσεις την πολυτέλεια του να έχεις μία παραλία μόνο για εσένα.

Πιο βόρεια, και πάντα απέναντι από την Ιθάκη, βρίσκεται ένας μικρός και προφυλαγμένος κολπίσκος που σχηματίζει την παραλία Χοργοτά. Πρόκειται για μια ονειρεμένη παραλία που σε συνδυασμό με την τριγύρω βλάστηση συνθέτει ένα απόλυτα ομηρικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη από τους κινηματογραφικούς παραγωγούς της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» για την πραγματοποίηση ενός μέρους των γυρισμάτων της.

Στην όμορφη παραλία της Αγιάς Σοφιάς θα βιώσεις την απομόνωση που αποζητάς και θα μπορέσεις να ικανοποιήσεις την πείνα σου στην ταβερνούλα της Σταυρούλας. Η παραλία Κακογκύλος είναι ακόμα μία επιλογή εκεί στα πέριξ. Δυστυχώς, όμως, ένα μεγάλο κομμάτι της έχει αλλοιωθεί από τις πλημμύρες του Ιανού, που έπληξε το νησί το 2020.

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Η παραλία Αντίσαμος. Φωτο: Μαρία Ξυτάκη

Συνεχίζοντας στα παράλια της Ερίσου, και με προορισμό το στολίδι της Κεφαλονιάς, το Φισκάρδο, μην παραλείψεις να επισκεφθείς το γραφικό Φώκι. Λευκό βότσαλο και δέντρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα συνθέτουν ένα τοπίο άκρως ρομαντικό και πρωτόγονο.

Στην παραλία Έμπλυση, θα κοιταχτείς στο διαυγές νερό και θα πιεις το ωραιότερο Aperol Spritz που έχεις πιει ποτέ σε καντίνα παραλίας.

Οι παραμυθένιες παραλίες Κιμιλιά και Δαφνούδι θα σου θυμίσουν την εφηβεία σου, τότε που οργώνατε με την παρέα σου κακοτράχαλα μονοπάτια για να κάνετε μια βουτιά.

Αν είσαι λάτρης της θάλασσας με τη ναυτική της έννοια, οι επιλογές για μπάνιο στην περιοχή είναι πολλαπλάσιες αν νοικιάσεις βαρκούλα, καθώς θα μπορέσεις να προσεγγίσεις παραλίες-κρυμμένους θησαυρούς που δεν είναι προσβάσιμες από τη στεριά. Στο λιμάνι της Αγίας Ευφημίας (Yellow Boats, 6932304289), στο λιμάνι του Φισκάρδου (Regina’s, 6938984647 και Fiskardo Boat Hite, 6978700800). Για μεγαλύτερες παρέες και πιο ενισχυμένα βαλάντια, υπάρχει πάντα η επιλογή ενοικίασης σκάφους με πλήρωμα που πραγματοποιεί ολοήμερες εκδρομές από το Φισκάρδο (Private Yachting, 6934291159, privateyachting.gr).

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Η παραλία Χοργοτά. Φωτο: Μαρία Ξυτάκη

Φεύγοντας από την περιοχή της Ερίσου και τον δήμο Σάμης, αξίζει να ανακαλύψεις την παραλία Αγία Ελένη στο Ληξούρι και τους Άσπρους Βράχους στο Αργοστόλι.

Μακράν η ωραιότερη παραλία της Κεφαλονιάς και από τις ωραιότερες της Ευρώπης είναι η Πλατιά Άμμος στο Ληξούρι. Μέχρι το 2014, υπήρχαν κάτι πρόχειρα χτισμένα σκαλοπάτια, περίπου 500 στον αριθμό, αν θυμάμαι καλά, τα οποία έστω κι έτσι, και μετά από πολύ κόπο, σε οδηγούσαν στον επίγειο παράδεισο. Τα απόκρημνα ψηλά βράχια ξεδιψούν στα κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά που καταλήγουν σε μια αμμουδιά περίπου μισού χιλιομέτρου, ενώ ο ήλιος σε συντροφεύει μέχρι να χαθεί στον μακρινό ορίζοντα.

Η καταστροφική σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το 2014 γκρέμισε ολοσχερώς το δικό μας «stairway to heaven» και έκτοτε κανένας αρμόδιος δεν έχει ενδιαφερθεί να επαναφέρει τη διά ξηράς πρόσβαση σε αυτό το μοναδικού φυσικού κάλλους σημείο. Ελπίζω τα σενάρια περί κατασκευής ανελκυστήρα να μείνουν μόνο ως σκέψη γιατί κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την ομορφιά αλλά και την ιδιωτικότητα που προσφέρει η Πλατιά Άμμος. Αντιθέτως, μια σωστή μελέτη για την παροχή ασφαλούς κατάβασης με τα πόδια στην παραλία θα ήταν το ιδανικό και θα βοηθούσε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς η παραλία αποτελούσε πάντα πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.

Φαγητό και ποτό

Το νησί φημίζεται περισσότερο για το κρέας του παρά για το ψάρι του. Τα κοπάδια των ζώων, από κατσίκια και πρόβατα μέχρι βοοειδή, που θα συναντάς μπροστά σου να βόσκουν ελεύθερα και να κρέμονται κυριολεκτικά από έναν βράχο στην παραλία του Μύρτου θα στο υπενθυμίζουν καθημερινά.

Παρ' όλα αυτά, το φρέσκο και καλομαγειρεμένο, σε πολλές παραλλαγές, ψάρι δεν λείπει από το μενού του νησιού.

Την πιο κιμπάρικη και παραδοσιακά εκτελεσμένη συνταγή της κεφαλονίτικης κρεατόπιτας θα την απολαύσεις στην ταβέρνα Στάθης, ανάμεσα στην Πλατιά Άμμο και την Ιερά Μονή Κηπουραίων στο Ληξούρι. Όσο θα κατεβαίνει η πεντανόστιμη μπουκιά, μπροστά σου θα απλώνεται ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα που θα έχεις την τύχη να δεις στη ζωή σου.

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

Στην ταβέρνα Αμαλία στην Αγία Ευφημία πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα ντολμαδάκια και το κοκκινιστό κουνέλι με ταμπουλέ.

Φέτος, ανακάλυψα το πιο ζουμερό και νόστιμο σουβλάκι και το πιο «λουκουμιαστό» κοντοσούβλι του νησιού. Θα τα βρεις στην ταβέρνα Τα Τζουμέρκα στο χωριό Φάρσα.

Στο Μαύρο Πρόβατο και το Μακλιθάρι στα Μακρυώτικα της Πυλάρου αλλά και στον Χερσώνα στα Τρωιανάτα θα φας εξαίσια ντόπια κρέατα και θα πιεις ωραίο χύμα κρασί από τον Συνεταιρισμό Κεφαλονιάς.

Τα πιο νόστιμα παϊδάκια της ζωής σου, τα πιο μυρωδάτα κεφτεδάκια και τις πιο χορταστικές σαλάτες θα τις βρεις αναμφίβολα στο χωριό Αγκώνας και στην ταβέρνα Vista Mare. Μπορεί η ονομασία του μέρους να σε προετοιμάζει για στρειδόχτενα, όμως, πίστεψέ με, μόλις βγεις από το αυτοκίνητο θα κυριαρχήσει η μυρωδιά του παχιού τυριού από τη στάνη του Ορέστη, ιδιοκτήτη της ταβέρνας, και έτσι κάθε όρεξη για θαλασσινό μεζέ θα πάει περίπατο. Κάθε Σάββατο, που βάζει και σούβλα αγριογούρουνο, η εκ των προτέρων κράτηση είναι επιβεβλημένη.

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Στην ταβέρνα Αμαλία στην Αγία Ευφημία πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα ντολμαδάκια και το κοκκινιστό κουνέλι με ταμπουλέ.

Ο Οδυσσέας στην Αγία Ιερουσαλήμ ό,τι κάνει το κάνει με μεράκι. Από το σπιτικό γεμιστό ψωμί με ντοματίνια, ελιά και φέτα, μέχρι τους γίγαντες φούρνου και το καλοψημένο φρέσκο ψάρι. Ο Οδυσσέας Χαλικιάς είναι μία cult φιγούρα που θα καθίσει σε κάθε τραπέζι και θα πιει ένα ποτήρι κρασί με τους πελάτες, θα πιάσει κουβέντα για την Αγγλία και το Brighton όπου διαμένει το χειμώνα με τη σύζυγό του, θα αναλύσει τα μυστικά του καλού gin καθότι διατηρεί μυθική συλλογή σπάνιων ετικετών και θα σε πάει στο κελάρι του με την πιο ενημερωμένη λίστα κρασιών του νησιού.

Το πιο στυλάτο, minimal αισθητικής wine bar είναι το Οίνοψ στο Αργοστόλι. Ο Αντώνης Παπαδάτος και ο Δημήτρης Βαγγελάτος έπιασαν από το 2015 το trend της εποχής, όπου ο ελληνικός αμπελώνας έχει αλλάξει πίστα και ανεβαίνει συνεχώς στις προτιμήσεις των οινόφιλων εντός και εκτός συνόρων. Διαθέτουν μία απίστευτη λίστα κρασιών που θα ικανοποιήσει κάθε γούστο, ενώ δείχνουν μεγάλη αγάπη και στους μικρούς ποιοτικούς οινοπαραγωγούς. Η κουζίνα του Οίνοψ θα σε εκπλήξει πολύ ευχάριστα, καθώς παίζει με τις τοπικές γεύσεις προσθέτοντας στο τέλος μια διεθνή πινελιά.

Οι Βινάριες στο Αργοστόλι δεn χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι γνωστή η ποιότητα και οι ιδιαίτερες γεύσεις σε όλη την γκάμα των θαλασσινών. Όσο θα απολαμβάνεις το ταρτάρ ροφού, το αχνιστό καλαμάρι και την ταλιάτα τόνου με λάδι τρούφας, θα ταξιδεύει ο νους σου μαζί με τα πλοιάρια που θα περνούν μπροστά σου πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Αργοστόλι - Ληξούρι.

Τις πιο ταξιδιάρικες ethnic μουσικές θα τις ακούσεις στο Carena Bar στο λιμανάκι της Αγίας Ευφημίας.

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Η Μαρία Ξυτάκη με τον Οδυσσέα Χαλικιά, ιδιοκτήτη της ταβέρνας Οδυσσέας.

Στον φούρνο Η Έλλειψις Πελατών, ναι, καλά διάβασες, στην Αγία Ευφημία, θα εθιστείς στα πιο μυρωδάτα και τραγανά μουστοκούλουρα που έχεις φάει.

Για ωραία ποτά και ατελείωτο χάζι στον κόσμο που περνά, κάνε μια στάση στο Via Vallianou all day bar στο Αργοστόλι, στο τέλος του γραφικού Λιθόστρωτου και λίγο πριν την εντυπωσιακή πλατεία Αργοστολίου με τα σκιερά πλατάνια.

Το club-restaurant Katavothres είναι ο top προορισμός για σοβαρό clubbing καθώς φιλοξενεί DJs από τη διεθνή μουσική σκηνή οι οποίοι, μουσικά είδη όπως την afro, την deep και την electro house, τα παίζουν στα δάχτυλα. Η bauhaus διακόσμηση και η ενδιαφέρουσα τοποθεσία σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν, αλλά με τους ήχους που θα πάλλονται στα αυτιά σου σού εγγυώμαι ότι δεν θα μάθεις ποτέ πόσο αναπαυτική είναι η πολυθρόνα Le Corbusier.

Οινοποιεία

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Το Κτήμα Gentilini.

Το έκτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο οινοτουριστικό προορισμό. Διαθέτει πολύ οργανωμένα οινοποιεία που τα «τρέχουν» πολύ έμπειροι οινοπαραγωγοί και παράγουν εξαίσια κρασιά. O μεγάλος ορεινός όγκος και το μικροκλίμα της Κεφαλονιάς δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή εξαιρετικών τοπικών ποικιλιών όπως η μυρωδάτη Ρομπόλα, η Μαυροδάφνη, το Βοστιλίδι, το Τσαούσι, το Μοσχάτο, το Ζακυνθινό και η Μοσχατέλα.

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς περιλαμβάνει τα οινοποιεία Gentilini, Sarris, Πετρακόπουλος, Ορεάλιος Γη, Σκλάβος, Χαριτάτος και Φοίβος.

Εάν έχεις αρκετές ημέρες στη διάθεσή σου, θα σου πρότεινα να τα επισκεφθείς όλα και να δοκιμάσεις τα υπέροχα κρασιά τους για να σχηματίσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι έχει να προσφέρει οινικά η Κεφαλονιά.

Μόλις περάσεις την πόρτα του Κτήματος Χαριτάτου στο Ληξούρι θα έχεις την αίσθηση ότι ξαφνικά μεταφέρθηκες σε ένα παραμύθι. Η ανεπιτήδευτη ομορφιά του οικήματος καθώς και του εξωτερικού χώρου θα σε μαγέψει. Οι ιδιοκτήτες και οινοποιοί Κωνσταντίνος, Χαρίτος και Ιωάννα Χαριτάτου έχουν αφήσει τη φύση να οργιάσει και οι επεμβάσεις που έχουν κάνει είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον, συνθέτοντας ένα μέρος υψηλής αισθητικής που θα το θυμάσαι για πάντα.

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Κτήμα Χαριτάτου

Το οινοποιείο του Σκλάβου θα σε εντυπωσιάσει τόσο με τα μεγαλειώδη κρασιά του όσο και με τον σεμνό χαρακτήρα του Ευρυδιάδη Σκλάβου. Αγαπημένες ετικέτες το Efranor (70% μοσχατέλα, 30% βοστιλίδι), τα Orgion (μαυροδάφνη), Alchymiste (βοστιολίδι, ρομπόλα, ροδίτης), Σύνοδος Bio (83% μαυροδάφνη, 17% βοστιλίδι), Vin Doux Du Soleil (επιδόρπιος οίνος, βγαίνει είτε σε Μοσχάτο Κεφαλονιάς είτε σε μαυροδάφνη). 

To οινοποιείο Sarris βρίσκεται σε ένα μαγευτικό σημείο στο χωριό Καλιγάτα στην περιοχή της Λειβαθούς. Αξίζει να δοκιμάσεις το Panochori (ρομπόλα) και εν συνεχεία να φας στο εστιατόριο Avythos Preview του οινοποιού Πάνου Σαρρή στην Άβυθο.

Στο Κτήμα Gentilini θα χαθεί η ματιά σου στα 100 στρέμματα αμπελώνων που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης γεωργίας παράγοντας μια γκάμα δέκα κρασιών. Ξεχωρίσαμε τη Robola Wild Paths που προέρχεται από τα καλύτερα σταφύλια της σοδειάς και η απόδοσή της δεν ξεπερνά τα 300 κιλά ανά στρέµµα.

O Θεόδωρος Ορκόπουλος είναι ο ιδρυτής ενός από τα παλαιότερα σε λειτουργία οινοποιεία της Ελλάδας, του οινοποιείου Φοίβος. Από το 1999, ξεκίνησε μια προσπάθεια παραγωγής τοπικών και αυτόρριζων από τους ομηρικούς χρόνους ποικιλιών του κεφαλονίτικου αμπελώνα, αξιοποιώντας το ιδανικό μικροκλίμα της Κεφαλονιάς.

Οι ετικέτες που θα ενθουσιάσουν τον ουρανίσκο σου είναι η Robola blue label, η Αστερίς (απροσδόκητη συνάντηση ρομπόλας με μαυροδάφνη), Λεμόνα (dessert wine από λιαστά σταφύλια ρομπόλας), Μέθυση (μαυροδάφνη) και Σταλλακτίτης (επιδόρπιος οίνος από λιαστό μοσχάτο Κεφαλονιάς). Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα κρασιά που η παλαίωσή τους γίνεται μέσα στη θάλασσα σε βάθος 22 μ. Αποτέλεσμα η εντυπωσιακή ενσωμάτωση του κρασιού στο υποθαλάσσιο περιβάλλον που μεταφέρει την αύρα της θάλασσας και το ιώδιο στο ποτήρι σου.

Αξιοθέατα

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Παλαιοχριστιανική βασιλική στο Φισκάρδο Κεφαλονιάς.

Το φρούριο του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς Città di Cefalonia, δηλαδή Πόλη της Κεφαλονιάς, όπως αναφέρεται σε επίσημα βενετικά αρχεία, κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. από τους Βυζαντινούς και ήταν η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς από τον Μεσαίωνα έως το 1757. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Αργοστόλι και αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σου, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία του νησιού.

Η σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας του Κάστρου ήταν η πολιορκία και η άλωσή του τα Χριστούγεννα του 1500 από τις ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Βενετών και Ισπανών, υπό τη γενική αρχηγία του Γκονσάλο ντε Κόρδοβα, από τα χέρια των Οθωμανών που είχαν καταλάβει το νησί το 1484.

Ένα ακόμη αξιόλογο ιστορικό σημείο είναι η Ακρόπολη της Αρχαίας Σάμης, η οποία ορθώνεται στους λόφους Παλαιόκαστρο και Άγιοι Φανέντες. Ξεκίνησε να χτίζεται τον 5ο αι. π.Χ. και έχει υποστεί  επεκτάσεις και επισκευές που αποτυπώνονται σε διαφορετικά συστήματα δόμησης, αλλά και μεταγενέστερες επεμβάσεις στο πέρασμα των αιώνων μέχρι και τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Στο Αργοστόλι βρίσκεται και η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας, η οποία συστεγάζεται με το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου. Ιδρύθηκε το 1924, από τη διαθήκη του Μαρίνου Κοργιαλένιου, ο οποίος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1830 και υπήρξε επιχειρηματίας και τραπεζικός με ενεργό δράση στο Λονδίνο, ενώ ήταν και εθνικός ευεργέτης, έχοντας επιδείξει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Δώρισε γενναία ποσά για την ανέγερση νοσοκομείων της Ελλάδας και αναμορφωτικών φυλακών στην Αθήνα, για την ίδρυση σχολής στην Αθήνα κατά το πρότυπο των αγγλικών σχολείων και για την ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής στο Αργοστόλι. Για την ανέγερση της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης είχε αφήσει 4.000 λίρες, 1.000 λίρες για την αγορά βιβλίων και 5.000 για τη συντήρηση της.

Τα μονοπάτια της Ερίσου

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Τα μονοπάτια της Ερίσου

Την ημέρα που θα αφιερώσεις στο διαμάντι του Ιονίου, το Φισκάρδο, πάρε μαζί και αθλητικά παπούτσια και για δύο ώρες πριν σουρουπώσει εξερεύνησε τα μονοπάτια της Ερίσου.

Στο Μονοπάτι του Φάρου, θα διασχίσεις μια ευχάριστη και εύκολη κυκλική διαδρομή σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Θα συναντήσεις τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής-πρωτοβυζαντινής βασιλικής του 6ου μ.Χ. αιώνα, της μεγαλύτερης τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής του Ιονίου. Θα περάσεις από τον νεότερο φάρο, που χτίστηκε το 1892. Πολύ κοντά του βρίσκεται ο ενετικός φάρος με το σπίτι του φαροφύλακα.

Εκτός διαδρομής, μέσα στον οικισμό, μπορείς να επισκεφθείς σημαντικά ρωμαϊκά ευρήματα, όπως δύο εντυπωσιακούς θολωτούς ρωμαϊκούς τάφους και ένα ωδείο, τα οποία ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα. Στον πρώτο κολπίσκο νότια του Φισκάρδου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Ρωμαϊκών Λουτρών και δίπλα το rωμαϊκό νεκροταφείο με σαρκοφάγους του 2ου, 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. Ο μνημειώδης χαρακτήρας πολλών τάφων επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για χώρο ταφής αξιωματούχων και επιφανών προσώπων.

Το Μονοπάτι των Κυπαρισσιών περιέχει μία διαδρομή που ξεκινάει από το Φισκάρδο, ακολουθεί το παλιό μονοπάτι με θέα τοn δίαυλο μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και φθάνει στον κατάφυτο από κυπαρίσσια όρμο Φώκι, το μοναδικό απάνεμο λιμάνι της Β. Κεφαλονιάς. Θα θαυμάsεις την αρχιτεκτονική του χωριού Τσελεντάτα ενώ από την κορυφή του λόφου, στο χωριό Κατσαράτα, θα αγναντέψεις το Ιόνιο πέλαγος, τη Λευκάδα, το Μεγανήσι, τη Στερεά Ελλάδα και την Ιθάκη.

Το Μονοπάτι για την Μπαταρία έχει βγει από την ιταλική λέξη που σημαίνει Πυροβολαρχία. Τον Οκτώβριο του 1943, οι Γερμανοί ξεκίνησαν στην περιοχή την κατασκευή πυροβολαρχίας για να ελέγχουν το Ιόνιο. Με την αποχώρησή τους, τον Σεπτέμβριο του 1944, οι Γερμανοί ανατίναξαν το πρώτο πυροβόλο και την αποθήκη πυρομαχικών.

Λίγο αργότερα δύο νεαροί κάτοικοι της περιοχής προκάλεσαν έκρηξη των πυρομαχικών μιας ακόμη αποθήκης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. Οι τεράστιοι βράχοι που ορθώνονται μαρτυρούν την τρομερή ισχύ της έκρηξης. Σήμερα υπάρχουν μόνο οι τσιμεντένιες βάσεις των πυροβόλων και οι στοές. Σε αυτό το μοναπάτι και ανάμεσα σε δέντρα θα βρεις το λεγόμενο «Θρονί» («της Βασίλισσας Φισκάρδας»), μια κοιλότητα λαξευμένη στον βράχο, 2,5 επί 2,5 μ. περίπου, στην οποία οδηγούν τρία σκαλοπάτια.

Για τις πλήρεις διαδρομές συμβουλεύσου το https://footpaths-of-erisos.gr/

Sport activities

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Ο βυθός της Κεφαλονιάς κρύβει θησαυρούς τόσο από πλευράς φυσικού κάλλους όσο και χάρη στα υποβρύχια ευρήματα ιστορικής σημασίας.

Εάν οι καλοκαιρινές διακοπές για σένα είναι συνυφασμένες με θαλάσσιες δραστηριότητες, τότε σίγουρα βρίσκεσαι στο ιδανικό μέρος. Στον δαντελένιο και απάγκιο κόλπο της Αντίσαμου, που είναι πάντα προφυλαγμένος από τα υψηλά μποφόρ, μπορείς ανενόχλητα να αφήσεις την αδρεναλίνη σου να χτυπήσει κόκκινο ενώ θα επιδίδεσαι σε water ski, jet ski, SUP, wakeboard, canoe, tubes και πολλά άλλα.

Ο βυθός της Κεφαλονιάς κρύβει θησαυρούς τόσο από πλευράς φυσικού κάλλους όσο και χάρη στα υποβρύχια ευρήματα ιστορικής σημασίας. Ο Μάκης Σωτηρόπουλος εγκαταστάθηκε στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην Αγία Ευφημία το 1997 ιδρύοντας το Aquatic Scuba Diving Club, την πρώτη οργανωμένη δομή παροχής υπηρεσιών κατάδυσης στο νησί. Προσφέρει πλήρη εκπαίδευση από διαπιστευμένους δύτες, παρέχοντας έτσι όλη τη γνώση και την ασφάλεια που χρειάζεσαι για να ανακαλύψεις τον υποθαλάσσιο κόσμο του νησιού.

Αν δεν έχεις τολμήσει να κατακτήσεις τους αιθέρες, ήρθε η ώρα να τιθασεύσεις κάθε φόβο σου και να αφεθείς στα ικανά χέρια του Ιωακείμ Σκόνδρα, που με τον αϊτό του θα σε βάλει σε flight mode πάνω από τα καταγάλανα νερά του Μύρτου. Το paragliding είναι τόσο συναρπαστικό και τόσο ασφαλές, που θα επιζητάς την επόμενή σου πτήση.

Η δική μου ανεξερεύνητη Κεφαλονιά Facebook Twitter
Το paragliding είναι τόσο συναρπαστικό και τόσο ασφαλές, που θα επιζητάς την επόμενή σου πτήση.

Και όταν έρθει η στιγμή να αποχαιρετήσεις τον λατρευτό αυτό τόπο, μόνο για λίγο και μέχρι τα βήματά σου να σε φέρουν πίσω, τότε ίσως ηχήσουν στα αυτιά σου οι στίχοι του «Ύμνου στην Κεφαλονιά»  του Κώστα Ευαγγελάτου.

Σε γνωρίζω από τη χρώση του ελάτινου βουνού…

Σε θυμάμαι με λουλούδια στην αρτάνα του ερχομού…

Σε θρηνώ στ’ απομεινάρια του αδάμαστου σεισμού…

Σε γιορτάζω με μπουμπούκια αναστάσιμα σπερνά…

Χαίρε φως του Ιουνίου και του Διαφωτισμού…

Χαίρε νύχτα της αβύσσου μεσ’ το χάσμα του γκρεμού.

Χαίρε σμαραγδί λιμάνι αποδήμων φυλαχτό…

Ταξιδεύεις και φωτίζεις τα θολόπλευστα στενά μεσ’ του «είναι» το μεδούλι λατρευτή Κεφαλονιά!

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για το Saristra αξίζει να πας μέχρι την Κεφαλονιά

Μουσική / Saristra 2022: Ένας αξέχαστος τριήμερος διονυσιασμός στην Κεφαλονιά

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, αυτό το μοναδικό φεστιβάλ που γίνεται κάθε καλοκαίρι σε ένα χωριό-φάντασμα κοντά στη Σάμη επέστρεψε, μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο από ποτέ, με καλλιτεχνικές δράσεις, μουσικά live και DJ sets που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μαστέλο, τραγούδι στις αυλές και hangover που περνάει γρήγορα. Ή αλλιώς, το Πάσχα στα νησιά.

Ταξίδια / Σίφνος, Κεφαλονιά, Αμοργός, Λέρος: Το Πάσχα στα νησιά έχει άλλο χρώμα

Τέσσερις νέοι, από αυτούς που κινούνται μεταξύ παράδοσης και ξενυχτιών, μας ταξιδεύουν στο νησί του δικού τους Πάσχα, σαν να στέλνουν ένα love letter σε όλα εκείνα τα μέρη, τα πρόσωπα και τις στιγμές που μπορεί μέχρι πρόσφατα να αποτελούσαν συνήθειες αλλά τους έχουν λείψει.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ // ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: RIMA LYMA (ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΑ}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ