ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ρομπόλα, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο και άλλα υπέροχα κρασιά της Κεφαλονιάς

Ρομπόλα, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο και άλλα υπέροχα κρασιά της Κεφαλονιάς Facebook Twitter
Aπό αριστερά: Mαυροδάφνη Μεγάλη Πέτρα (Sarris), V for Vostilidi (Sarris), Μοσχάτο Κεφαλληνίας (Πετρακόπουλος), Ρομπόλα (Sarris). Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κατηφόριζα τη Βασιλέως Γεωργίου Α' στο Σύνταγμα. Λίγα μέτρα μακριά μου, ένα νεαρό ζευγάρι παρέφραζε δυνατά απαστράπτουσες λέξεις από τις ταμπέλες πολυτελών ξενοδοχείων.

Το «luxury» έγινε «Ληξούρι» ‒δηλαδή ο ορισμός της επαναστατικής Κεφαλονιάς‒, ενώ εγώ είχα ακόμα στο στόμα την επίγευση μιας «πρωτόλειας» Μαυροδάφνης από τις πλαγιές του Αίνου.

Με ρίζες από τη Ζάκυνθο, μεγάλωσα με αισθήματα περιφρόνησης για τους «απέναντι». Η ζωή τα έφερε έτσι που στα 20 μου χρόνια πέρασα με ένα καρυδότσουφλο από τον Άγιο Νικόλαο Βολιμών στην Πεσσάδα για να συναντήσω κάπου κοντά στο Αργοστόλι τη γυναίκα που σκεφτόμουν νυχθημερόν εκείνους τους μήνες.

Εκτός της μέθης του παράφορου έρωτα, θυμάμαι τη μέθη με Ρομπόλα σε κάτι γραφικά ταβερνεία.

Οι επώνυμες ήταν επενδεδυμένες με ένα ύφασμα σαν χιτώνας, που αγκάλιαζε το γυαλί. Λαμπρό μαρκετίστικο τρικ της εποχής, όμως ο τοπικός creative director δεν υπολόγισε ότι το λευκό κρασί πρέπει να καταναλώνεται δροσερό και για να διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία μέσα στο κατακαλόκαιρο χρειάζεται σαμπανιέρα.

Ήλιος, θάλασσα, το κορίτσι μου κι εγώ, και κάθε φορά που γεμίζαμε τα ποτήρια μας γινόταν μούσκεμα το τραπέζι και τα πόδια μας από το ποτισμένο με νερό ύφασμα. Όλα γύρω μας συνηγορούσαν ώστε να κατευνάσουν τις ορμές μας.

Δωρική Ρομπόλα, πολύπλοκη Μαυροδάφνη, ευωδιαστό Μοσχάτο και λιγότερο διαδεδομένες ποικιλίες αμπέλου, όπως Βοστιλίδι, Τσαούσι και Μοσχατέλα, έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον όσων αγαπούν αληθινά το κρασί και πασχίζουν να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες.

Η πρώτη επίσκεψη στην Κεφαλονιά άφησε γοητευτικές εντυπώσεις κι έτσι επέστρεψα στο νησί αρκετές φορές από τότε. Γνώρισα καλά τον τόπο, έκανα φίλους και όσο εμβάθυνα τη σχέση μου με το κρασί, κατάλαβα πόσο πολλά και σημαντικά μπορεί να δώσει αυτή η γη.

Από τις κακοτράχαλες και άγονες πλαγιές του Αίνου στους δαντελωτούς λοφίσκους της Παλικής με το χαρακτηριστικό αργιλώδες έδαφος.

Δωρική Ρομπόλα, πολύπλοκη Μαυροδάφνη, ευωδιαστό Μοσχάτο και λιγότερο διαδεδομένες ποικιλίες αμπέλου, όπως Βοστιλίδι, Τσαούσι και Μοσχατέλα, έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον όσων αγαπούν αληθινά το κρασί και πασχίζουν να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες.

Τα κρασιά του Συνεταιρισμού, κάθε χρόνο και καλύτερα ‒η δυναμική οικογένεια Κοσμετάτου, το «νεύρο» του Πέτρου Μαρκαντωνάτου, ο στωικός Ευρυβιάδης Σκλάβος με τις εναλλακτικές οινοποιήσεις του που μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και η οικογένεια Χαριτάτου, γλυκύτατοι άνθρωποι με κουλτούρα άλλης εποχής‒, έβαλαν το νησί στον σύγχρονο οινικό χάρτη.

Ρομπόλα, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο και άλλα υπέροχα κρασιά της Κεφαλονιάς Facebook Twitter
Από τις κακοτράχαλες και άγονες πλαγιές του Αίνου στους δαντελωτούς λοφίσκους της Παλικής με το χαρακτηριστικό αργιλώδες έδαφος.

Όμως ξεκίνησα το κείμενο με τη λέξη «επαναστατική», γι' αυτό και θα σταθώ σε δύο ανθρώπους από λιγότερο γνωστά οινοποιεία που πιστεύω ακράδαντα πως ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη.

Νίκος Πετρακόπουλος με οινοποιείο στα Θηράμονα, ένα όμορφο μικρό χωριό στα νότια, και Πάνος Σαρρής, λίγα μέτρα πάνω από την παραλία Άβυθος.

Το χαρακτηριστικό που τους συνδέει είναι ότι με τα κρασιά τους εκφράζουν τον ελεύθερο χαρακτήρα του τόπου, μια αρετή που, αντίθετα με όσα πολλοί πιστεύουν, έχει πλαίσιο.

Το πλαίσιο στο οποίο κινούνται, λοιπόν, ο Νίκος και ο Πάνος είναι η παραγωγή κρασιών από αμπέλια γεμάτα ζωή (του Νίκου είναι βιολογικά πιστοποιημένα) και οι ήπιες παρεμβάσεις στην οινοποίηση, εάν και όποτε απαιτείται.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης ζωής είναι κρασιά με χαρακτήρα: σπιρτάδα και νεύρο στα λευκά, πολυπλοκότητα και βάθος στα ερυθρά.

Ο Νίκος Πετρακόπουλος έχει ρίζες στο νησί από τη μητέρα του Μαριλή Σολωμού (οικογένεια Μελισσινών). Στο πέρασμα των αιώνων, η αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί είναι αναπόσπαστο στοιχείο της οικογενειακής παράδοσης.

Εμπνευσμένος από τον θείο του Αλέξη Σολωμό, ο Νίκος ξεκινάει τις πρώτες εμφιαλώσεις αρχές της δεκαετίας του '00.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν για τον καλό οινοποιό είναι ότι η επαγγελματικά απασχολείται στον κλάδο της Πληροφορικής, με ειδίκευση στην Τραπεζική Τεχνολογία. Tεχνολογία, Πληροφορική και κρασιά με ήπιες οινοποιήσεις, με την αρωγή της οινολόγου Κικής Σιαμέλη. Ωραιότατα!

Ρομπόλα, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο και άλλα υπέροχα κρασιά της Κεφαλονιάς Facebook Twitter
Ρομπόλα Θυμάρι Πέτρας, Μοσχάτο Κεφαλληνίας και Μαυροδάφνη Mov του οινοποιείου Πετρακόπουλος.

Από τις ετικέτες που έχει στο portfolio του, όλες αξιόλογες, ξεχωρίζουμε και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε:

Ρομπόλα Θυμάρι Πέτρας από ένα αμπέλι που χαρακτηρίζεται ο «αφρός» της περιοχής Λακοματίων. Τα κλήματα συνυπάρχουν με θυμάρια και αγριοβότανα, δίνοντας σ' αυτήν τη Ρομπόλα ξεχωριστή έκφραση με έντονα βοτανικά στοιχεία.

Μαυροδάφνη Mov από ένα γέρικο, προφυλλοξηρικό αμπέλι με αργιλοαμμώδες έδαφος. Εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση, φυσική οινοποίηση και παραμονή σε παλαιάς χρήσης γαλλικά, δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια.

Μοσχάτο Κεφαλληνίας, ένα φίνο επιδόρπιο από λιαστά σταφύλια, προερχόμενα από το αμπελοτόπι Αγκώνα στις πλαγιές του Αίνου, που θα αγαπήσετε από την πρώτη γουλιά.

Ο αεικίνητος Πάνος Σαρρής ξεκίνησε τη σχέση του με το κρασί το 2004, σπουδάζοντας οινοχόος. Παράλληλα, άνοιξε δικό του εστιατόριο, το Avithos Preview, που λειτουργεί έως σήμερα κάθε καλοκαιρινή σεζόν.

Εκτός από κρασί, παράγει το premium ελαιόλαδο Πανοχώρι (Panochori) που βραβεύτηκε πρόσφατα στον διεθνή διαγωνισμό Athena αλλά και από τη «βίβλο του ελαιολάδου», τον ιταλικό κατάλογο «Flos Olei», που συμπεριέλαβε το Panochori στα 500 καλύτερα λάδια του κόσμου για το 2018.

Ρομπόλα, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο και άλλα υπέροχα κρασιά της Κεφαλονιάς Facebook Twitter
Με κόπο ετών, μια παλιά ταβέρνα στη θέση Μεγάλη Πέτρα μετατρέπεται στο σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο Sarris Winery.

Το 2017 το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα με την έναρξη λειτουργίας του δικού του οινοποιείου. Με κόπο ετών, μια παλιά ταβέρνα στη θέση Μεγάλη Πέτρα μετατρέπεται στο σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο Sarris Winery. Απλές, καθαρές γραμμές, εναρμονισμένες με την αισθητική του Ιονίου.

Η Ρομπόλα από ένα αμπελοτόπι στο Φαγιά είναι η ποικιλία που καθιέρωσε τον Πάνο ανάμεσα στους Κεφαλονίτες οινοποιούς.

Πριν από λίγους μήνες παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα πρόταση από Βοστιλίδι ‒V for Vostilidi, περασμένο από βαρέλι‒ και πρόσφατα τη Μεγάλη Πέτρα, Μαυροδάφνη χωρικής οινοποίησης από τις πλαγιές του Αίνου (ενώ οι περισσότερες προέρχονται από τη Παλική), χωρίς καμία παρέμβαση.

Παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών, παραμονή 4 μήνες σε βαρέλι παλαιάς χρήσης, αυτόχθονες ζύμες, αφιλτράριστο, μηδενικά θειώδη.

Έχουμε γράψει επανειλημμένως ότι η Κεφαλονιά είναι από τις λαμπρότερες οινικές περιοχές της χώρας. Λόγω Ενετοκρατίας, υπάρχει έστω και περιορισμένο ιστορικό αρχείο, όταν στις περισσότερες περιοχές δεν γνωρίζουμε τι έγινε πριν από σαράντα χρόνια.

Τα οινοποιεία έχουν εξελιχθεί και με εξωστρέφεια έχουν εδραιώσει διεθνώς τα κρασιά τους. Μόνο πρόβλημα, η έλλειψη αμπελουργών, μια πραγματικότητα που ουσιαστικά προβληματίζει συνολικά τον κλάδο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι τοπικές κοινωνίες ότι η αμπελοκαλλιέργεια δεν είναι απλώς ακόμα ένα αγροτικό προϊόν αλλά αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο κληρονομιάς.

Κλείνοντας, τι καλύτερο από ένα μελωδικό φινάλε με στίχους του ντόπιου κανταδόρου Πετροκόκκινου:

Κρασί σε πίνω για καλό
και συ με πας στον τοίχο
κινάω να πάω σπίτι μου
την πόρτα δεν τη βρίσκω.
Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ