Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Το πρωινό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) θα σας μείνει αξέχαστο! Φωτο: Δημήτρης Κούμανης
0

Πρωινή πτήση της Aegean για Milano Malpensa, στη συνέχεια πενήντα λεπτά οδήγηση για να απολαύσουμε τον δεύτερο εσπρέσο της ημέρας στις όχθες της λίμνης Maggiore (Lago Maggiore).

Η ανατολική όχθη της πανέμορφης λίμνης ανήκει στη Λομβαρδία, η δυτική στο Piemonte και η βόρεια στην Ελβετία.

Αν τις τελευταίες δεκαετίες η λίμνη Como προσελκύει αστέρες του Χόλιγουντ, διάττοντες και μη, η Maggiore αποτελεί τόπο παραθερισμού από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα για το «παλιό χρήμα» του MiTo (Μιλάνο-Τορίνο).

Επίκεντρο της κοσμικής ζωής είναι η Stresa, μια όμορφη κωμόπολη με κτίσματα art nouveau, που απολαμβάνει τη θέα και την πρόσβαση στα τρία νησιά Borromeo – για αιώνες φέουδο της ομώνυμης οικογένειας του Μιλάνου.

Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι θα σας μαγέψει, όμως το πρωινό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) θα σας μείνει αξέχαστο!

Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι, θα σας μαγέψει, όμως το πρωϊνό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (νησί των ψαράδων), θα σας μείνει αξέχαστο!

Σε ό,τι αφορά το οινικό γίγνεσθαι της περιοχής, βρισκόμαστε στο Piemonte, άρα το Nebbiolo πρωταγωνιστεί, τα πιο «φιλικά» Barbera και Dolcetto έχουν το κοινό τους και ακολουθούν αξιόλογες λευκές ποικιλίες όπως οι Timorasso, Arneis, Cortese, Erbaluce και το πολυφυτεμένο Μοσχάτο.

Τα πλησιέστερα στη λίμνη Maggiore οινοπέδια αφορούν τις ζώνες (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) Gattinara και Ghemme, αμφότερες ρουστίκ εκφράσεις του Nebbiolo με ρωμαλαίες τανίνες και υψηλές οξύτητες.

Αν συμπαθείτε τον νεωτεριστικό χαρακτήρα των Barolo και Barbaresco, ίσως σας σοκάρουν τα παλιομοδίτικα «ξαδελφάκια» αυτών.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Κρασιά της περιοχής

Προϋπόθεση για την ονομασία προέλευσης Gattinara είναι να προέρχεται τουλάχιστον κατά 90% από Nebbiolo, με τη συμμετοχή άλλων τοπικών ερυθρών ποικιλιών, κυρίως Vespolina, ενώ για το Ghemme 75%. Και για τα δύο απαιτείται η 36μηνη παλαίωση πριν από την κυκλοφορία τους (μεταξύ των δύο περιοχών αλλάζει ο χρόνος σε βαρέλι και φιάλη αντίστοιχα).

Σταθερή αξία στο ράφι και τις λίστες εστιατορίων η Gattinara του οινοποιείου Travaglini με το εκκεντρικό σχήμα της φιάλης, προκειμένου να αγκαλιάζεται εύκολα από την παλάμη και να συγκρατεί πιθανό ίζημα κατά τη μετάγγιση.

Αν αναζητάτε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, βάθος και συμπύκνωση, δοκιμάστε προτάσεις του Antoniolo, ιδιαίτερα το υποδειγματικό Osso San Grato.

Από τα περιορισμένα αριθμητικά οινοποιεία στο Ghemme επιλέγουμε το Rovellotti.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Στις όχθες της λίμνης. Φωτό: Δημήτρης Κούμανης

Σχετικά με γαστρονομικά προϊόντα, το Piemonte είναι διάσημο για τις λευκές τρούφες γύρω από την Alba, την τοπική ράτσα βοδινών Fassona, εξού και παντού θα συναντήσετε το πιάτο vitello tonnato, και τα εξαιρετικά τυριά όπως τα Castelmagno, Toma Brusca, Montebore. Υπάρχει ένα σπάνιο τυρί (παράγεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) που ονομάζεται Bettelmatt. Έχει έντονα φυτική γεύση και αξίζει να το απολαύσετε, συνοδεύοντας ένα τοπικό, επιδόρπιο κρασί.

tips:

• Τους καλοκαιρινούς μήνες τα αεροπορικά εισιτήρια για και από Μιλάνο είναι ιδιαίτερα προσιτά. Η πόλη «ζει» από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο με αφορμή τις εμπορικές εκθέσεις, τις εκδηλώσεις μόδας και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

• Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο Malpensa, όμως αν είστε παθιασμένος δικυκλιστής, σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα ενός ταξιδιού με μοτοσικλέτα. Αποτελεί υπέρτατη ευχαρίστηση η οδήγηση στο επαρχιακό δίκτυο από τα πεδινά προς τις Άλπεις.

• Όπως γράψαμε νωρίτερα, αξίζει να περάσετε μια νύχτα στο Isola dei Pescatori. Μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο Verbano και να κοιμηθείτε σε ένα από τα δώδεκα δωμάτια που βρίσκονται ακριβώς από πάνω. Με την κράτηση η διεύθυνση θα φροντίσει για τη μεταφορά σας με σκάφος από τη Stresa.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Η λίμνη Maggiore αποτελεί τόπο παραθερισμού από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Φωτό: Δημήτρης Κούμανης

• Το πιο αξιόλογο εστιατόριο της λίμνης Maggiore την τελευταία δεκαετία είναι το Battipalo στη Lesa. Σύγχρονη κουζίνα, καλή λίστα κρασιών, άριστη εξυπηρέτηση.

• Σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω από τη λίμνη βρίσκεται η τρατορία San Salvatore. Η θέα θα σας κόψει την ανάσα, ενώ έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε και ρουστίκ πιάτα της περιοχής.

• Εάν επιθυμείτε εστιατόρια με ενημερωμένη λίστα κρασιών και γνώση των εσοδειών, τότε το Il Grappolo στην Arona και το Osteria del Castello στη Verbania είναι αυτά που ψάχνετε.

• Τέλος, στην Enoteca da Giannino και στην Enoteca Simonotti σε Stresa και Arona αντίστοιχα μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετές προτάσεις σε ποτήρι συνοδεία κρύων εδεσμάτων και να προμηθευτείτε φιάλες από την κάβα τους.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Κουμάνης
Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Κουμάνης
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Γεύση / Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Η νεαρή οινοποιός που μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Γουμένισσας και Θεσσαλονίκης φτιάχνει κρασιά για τα οποία μπορεί να ακούσετε ότι «είναι πολύ σωστά για να είναι φυσικά», αλλά, όπως υποστηρίζει και η ίδια, ό,τι είναι φυσικό δεν είναι απαραίτητα και καλό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Γουμένισσα, στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Γεύση / Γουμένισσα: Στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Στις πλαγιές που κυματίζουν στην ανατολική πλευρά του όρους Πάικου, τα αμπέλια εδώ και αιώνες δίνουν κρασιά με χαρακτήρα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Εδώ το ξινόμαυρο βασιλεύει, αλλά, δίπλα σε αυτό, λευκές ποικιλίες όπως το ασύρτικο βρίσκουν ιδανικό περιβάλλον για να εκφράσουν τις μοναδικές τους δυνατότητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα μυστικά ενός οινοποιείου ηλικίας 1500 ετών μέσα από μια σημαντική ανασκαφή

Πολιτισμός / Τα μυστικά ενός οινοποιείου ηλικίας 1500 ετών μέσα από μια σημαντική ανασκαφή

 Ήταν ένα ελαφρύ λευκό κρασί, λένε οι αρχαιολόγοι,  αλλά αυτό είναι μοναδικό, αφού μιλάμε για ένα σύμπλεγμα πέντε τεράστιων πατητηριών, ιδιαίτερα όμορφων στην αρχιτεκτονική τους.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM