5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Η νέα σεζόν ξεκινάει με πέντε προτάσεις περιορισμένης παραγωγής που ξαφνιάζουν ευχάριστα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μετά από ένα καλοκαίρι που άφησε ανάμεικτα συναισθήματα, οδεύουμε στην καρδιά του φθινοπώρου. Θα το θυμόμαστε ως το καλοκαίρι των μεγάλων αντιθέσεων, μια και η συγκρατημένη αισιοδοξία του εμβολιασμένου πληθυσμού εξελίχθηκε σε ανεμελιά έστω και πρόσκαιρα, ζήσαμε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και περιβαλλοντικές καταστροφές, ενώ η διαδικασία του τρύγου που ξεκίνησε πρώιμα στις περισσότερες περιοχές λόγω υψηλών θερμοκρασιών γεννά μεγάλα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα της αμπελοκαλλιέργειας στον ευρωπαϊκό Νότο.

Το σίγουρο είναι ότι από τη σοδειά του 2021 θα δοκιμάσουμε κρασιά που θα μας συναρπάσουν και άλλα που θα μας απογοητεύσουν. Όπως συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις, «η μεσαία τάξη οδεύει προς εξαφάνιση».

Μπορεί στους περισσότερους η λέξη «φθινόπωρο» να ηχεί μελαγχολικά ‒κατάλοιπα, βλέπετε, από τα σχολικά χρόνια‒, όμως πρόκειται για την εποχή που τα περισσότερα λευκά και ροζέ κρασιά (προερχόμενα από το βόρειο ημισφαίριο) δοκιμάζονται καλύτερα από κάθε άλλη εποχή, μια και βρίσκονται στο ιδανικό χρονικό σημείο μετά την παραγωγή τους. Η νέα σεζόν, λοιπόν, ξεκινάει με πέντε προτάσεις περιορισμένης παραγωγής που ξαφνιάζουν ευχάριστα, δίνοντας παράλληλα μεγάλη ευχαρίστηση στις φθινοπωρινές οινοποσίες.

ΒΙΔΙΑΝΟ NATURE 

Καλή Συκιά, Ρέθυμνο  

Αμπελώνες Ζουμπεράκη & OenosNature / Βιδιανό / 2020

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η γενέθλια γη της ποικιλίας Βιδιανό βρίσκεται στα οροπέδια του Ρεθύμνου. Η πρώτη φυσική οινοποίηση της ποικιλίας παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια από τη δυναμική Ηλιάνα Μαλίχιν (από τις Μέλαμπες), σειρά τώρα έχει ο Νίκος Ζουμπεράκης από την Καλή Συκιά. Από βιολογικά πιστοποιημένους αμπελώνες σε υψόμετρο 650 μέτρων προέρχεται το αφιλτράριστο λευκό (1.300 φιάλες) με αρωματικό προφίλ ανθέων, πυρηνόκαρπων και μεστές νότες εσπεριδοειδών. Γευστικός πλούτος με άριστα ενσωματωμένη την οξύτητα και επίγευση με νύξεις ορυκτότητας.

ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΑ

Σέριφος, Κυκλάδες

Χρήστος Παπαναστασίου / Σεριφιώτικο - Ψαροσύρικο - Ροζακί - Αηδάνι - Ασύρτικο - Τσαμπάτος - Κουντούρα / 2020

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ποικιλίες αμπέλου που συναντάμε διάσπαρτες στα οινοπέδια της χώρας μας αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα της μοναδικότητας των ελληνικών κρασιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άγνωστες, σχεδόν εξαφανισμένες ποικιλίες από προφυλλοξηρικά αμπέλια μεταξύ 60 και 130 ετών. Αρώματα πυρηνόκαρπων και βρεγμένου βότσαλου, ισορροπημένη γεύση, ευχάριστη οξύτητα και επίγευση με νύξεις αλατότητας. Συνολική παραγωγή 1.200 φιάλες.

ΡΟΖΑΚΙ OAK FERMENT

Μυρτόφυτο, Καβάλα

Οινοποιία Τσικρικώνη / Ροζακί / 2020 

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η λευκή ποικιλία Ροζακί (κατά τόπους ονομάζεται και Κέρινο) συναντάται σε περιορισμένη κλίμακα στα νησιά του Αιγαίου, στην ανατολική Μακεδονία και στην Κρήτη και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, μια και πρόκειται για βρώσιμη ποικιλία από την οποία επιτρέπεται κατά τόπους και η παραγωγή κρασιού. Ο Θεόδωρος Τσικρικώνης αγωνίζεται με πάθος για την ανάδειξή της από έναν αμπελώνα 60+ ετών με απόδοση 500 κιλά/στρέμμα. Φυσική οινοποίηση, ζύμωση σε βαρέλι, εμφιάλωση αφιλτράριστη. Αρώματα curry, γεύση πικάντικη, επίγευση φρεσκοτριμμένου πιπεριού. Εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή 597 φιαλών!

TERRA ROZA

Άγιος Δημήτριος, Λήμνος  

Οινοποιείο Γκάραλη / Μοσχάτο Αλεξανδρείας - Καλαμπάκι / 2020 

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ηφαιστειακό έδαφος της Λήμνου δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα στις δύο βασικές ποικιλίες του νησιού: Μοσχάτο Αλεξανδρείας η λευκή, Καλαμπάκι (ή Λημνιό) η ερυθρή. Τα στέμφυλα του Μοσχάτου παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζύμωσης στη δεξαμενή και απομακρύνονται σε επτά ημέρες, με το Καλαμπάκι (αμφότερες βιολογικής καλλιέργειας) να δίνει νεύρο και σπιρτάδα σε αυτό το πικάντικο και ελαφρά τανικό, φυσικής οινοποίησης ροζέ συνολικής παραγωγής 4.000 φιαλών. 

LAURIER NOIR NATURE

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα   

Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαυροδάφνη / 2019

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χωρίς ερυθρό δεν είναι δυνατό να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση κρασιών προς δοκιμή ή κατανάλωση. Έτσι, προτείνουμε την ξηρή Μαυροδάφνη, που για πρώτη φορά η ομάδα του Τετράμυθου επέλεξε να εμφιαλώσει από την εξαιρετική εσοδεία του 2019. Πρόκειται για εκπληκτικού κάλλους αμπέλι με μεγάλη κλίση, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Από εκεί παρήγαγαν πάντα επιδόρπια Μαυροδάφνη, μέχρι που πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε ξηρή εκδοχή της ποικιλίας, εμφιαλώνοντας 1.800 φιάλες. Χαρακτηριστική φυτικότητα σε μύτη και στόμα, με νότες αποξηραμένων δαμάσκηνων, μαύρης σοκολάτας, νόστιμες τανίνες, τονισμένη οξύτητα, φινετσάτη επίγευση. Απολαύστε την ελαφρά δροσερή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Manouka sommelier

Γεύση / Manouka: To νέο wine bar συστήνει ελληνικούς αμπελώνες στο μπαλκόνι με την πιο όμορφη θέα

Η νέα άφιξη στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αμπέλια, ενώ το μενού με τις μεσογειακές γεύσεις τιμά τα ΠΟΠ προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιάννης Καϋμενάκης: «Για να μάθεις για το κρασί έχεις τρεις τρόπους. Σπουδάζοντας, πίνοντας ή ταξιδεύοντας»

Ο Πειραιώτης / Γιάννης Καϋμενάκης: «Για να μάθεις για το κρασί έχεις τρεις τρόπους. Σπουδάζοντας, πίνοντας ή ταξιδεύοντας»

Οινοχόος, ιδιοκτήτης του Paleo Wine Store στον Πειραιά. Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό, ζει στον Πειραιά. Θεωρεί ότι αλλάζει δραματικά η κατάσταση στο ελληνικό κρασί – προς το καλύτερο.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ