«Η αγαπημένη μου συνήθεια στην Κλειτορία είναι να θαυμάζω τις μέλισσές μου»

επεξ Ο Βασίλης πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο και άφησε την Αθήνα για το χωριό της μητέρας του, την Κλειτορία, κόντρα σε όλους όσοι προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν Facebook Twitter
Η Κλειτορία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, περιτριγυρισμένη από ποτάμια και βουνά. Φωτ.: Jane Laurie/ Flickr
0


Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΑΚΗΣ γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όμως περνούσε πολύ χρόνο στις διακοπές και στις γιορτές στο χωριό της μητέρας του, την Κλειτορία. Η αγάπη του για το χωριό ήταν τόσο μεγάλη που όσο μεγάλωνε ο ίδιος, η επιθυμία να ζήσει μόνιμα εκεί μεγάλωνε επίσης.

Τελικά πραγματοποίησε το όνειρό του και μετακόμισε όταν ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, 20 χρονών περίπου. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Όχι μόνο για να καταφέρει να ζήσει αυτόνομα, κάνοντας διάφορες δουλειές, όπως σερβιτόρος, οικοδόμος, κ.ά., αλλά κυρίως για να προσαρμοστεί στις συνθήκες ζωής εκεί.

Κοιτώντας σήμερα πίσω σε αυτήν τη διαδρομή, 24 χρόνια μετά από εκείνη την απόφαση, ο Βασίλης αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος. Έχει αποκτήσει μια υπέροχη οικογένεια με τη γυναίκα του, Παναγιώτα, η οποία μεγάλωσε σε γειτονικό χωριό και, αν και απέκτησε δύο πτυχία σε Πάτρα και Αθήνα, μοιράστηκε το όνειρό του να επιστρέψει και να ζήσει ξανά στο χωριό. Δούλεψε σκληρά και έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια καλή επιχείρηση, μια υψηλής ποιότητας μελισσοκομική μονάδα.

«Αν κάποιος έχει υπομονή, επιμονή και όρεξη για δουλειά, τον συμβουλεύω να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα με το δικό μου. Η ανηφόρα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά πάντα σε αποζημιώνει και στο τέλος της ημέρας η ψυχή είναι γεμάτη».

Δυσκολίες σαφώς και υπάρχουν. Μέσα σε αυτά τα 24 χρόνια είδε το χωριό στο οποίο αποφάσισε να χτίσει το μέλλον του να χάνει πάνω από τον μισό του πληθυσμό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Όμως, όπως μας περιγράφει παρακάτω, η ποιότητα ζωής σε ανταμείβει.

Ο Βασίλης πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο και άφησε την Αθήνα για το χωριό της μητέρας του, την Κλειτορία, κόντρα σε όλους όσοι προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν Facebook Twitter
«Κοιτώντας πίσω, μπορώ να σου πω ότι νιώθω ευτυχισμένος για την επιλογή που έκανα πριν από 24 χρόνια! Νιώθω απόλυτα δικαιωμένος».

Εγώ θα προσθέσω μόνο πως τις περισσότερες φορές, ανεξάρτητα από το μέρος που ζεις, για να έχεις μια ολοκληρωμένη ζωή χρειάζεται προσπάθεια. Ο Βασίλης πηγαίνει τον γιο του τέσσερις φορές την εβδομάδα για προπόνηση μπάσκετ στην Τρίπολη, που βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά. Θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει μια άλλη δραστηριότητα, από την πολύ περιορισμένη γκάμα επιλογών που προσφέρονται στο χωριό και να μην «τρώει» 8 ώρες στο τιμόνι. Αλλάζει η οπτική αν σκεφτείς όμως πως αυτές τις ώρες θα τις δαπανούσε έτσι και αλλιώς στην Αθήνα, απλώς για να πηγαινοέρχεται στη δουλειά του…

«Η Κλειτορία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, περιτριγυρισμένη από ποτάμια και βουνά.

Στα παιδικά μου χρόνια έκανα τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού με τους γονείς μου στην Κλειτορία, που είναι το χωριό καταγωγής της μητέρας μου. Οι σκέψεις να πάω να ζήσω μόνιμα στο χωριό υπήρχαν από τα παιδικά μου χρόνια. Ωστόσο, την τελική απόφαση την πήρα αφού τελείωσα τη στρατιωτική μου θητεία, περίπου 20 ετών. Η μετάβαση από τη ζωή στην πόλη στη ζωή του χωριού τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολη, καθώς ήμουν μακριά από την οικογένειά μου και τους φίλους που είχα στην Αθήνα.

Οι άνθρωποι του κύκλου μου αρχικά ήταν αρνητικοί στο να φύγω, αλλά εγώ ευτυχώς δεν τους άκουσα τότε. Κοιτώντας πίσω, μπορώ να σου πω ότι νιώθω ευτυχισμένος για την επιλογή που έκανα πριν από 24 χρόνια! Νιώθω απόλυτα δικαιωμένος.

Αυτήν τη στιγμή μπορώ να βρω πολύ περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά σε σχέση με την προηγούμενη ζωή μου. Το μεγαλύτερο είναι η ποιότητα ζωής που υπάρχει στην επαρχία. Και η δυνατότητα που σου δίνει, αν δουλέψεις συστηματικά, να δημιουργήσεις μια καλή επιχείρηση. Στη δική μου περίπτωση αυτό έγινε με μια μελισσοκομική μονάδα.

Ο Βασίλης πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο και άφησε την Αθήνα για το χωριό της μητέρας του, την Κλειτορία, κόντρα σε όλους όσοι προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν Facebook Twitter
Έχουμε δημιουργήσει μια μελισσοκομική μονάδα με ένα πρότυπο συσκευαστήριο-τυποποιητήριο.

Σε ένα χωριό δίπλα από την Κλειτορία, στο Πλανητέρο, έχουμε δημιουργήσει μια μελισσοκομική μονάδα με ένα πρότυπο συσκευαστήριο-τυποποιητήριο. Παράγουμε το βιολογικό μέλι KòRYS, το οποίο έχει κερδίσει πάνω από 40 βραβεία ποιότητας και γεύσης στο εξωτερικό, και με την καθετοποιημένη μονάδα που έχουμε το τυποποιούμε και το εξάγουμε σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, αλλά και το κάνουμε διανομή σε καταστήματα στην Ελλάδα.

Τα αρνητικά και στη ζωή αλλά και στην επιχείρηση τα αντιμετωπίζω με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση. Και φυσικά με πολλή θετική σκέψη και ενέργεια.

Τις καθημερινές τον χειμώνα ο κόσμος λιγοστεύει πολύ στο χωριό μας. Στη ζωή μας, όμως, δεν χρειαζόμαστε πολλούς και ευτυχώς αυτούς τους λίγους που χρειάζομαι εγώ τούς έχω δίπλα μου.

Όταν χρειάζεται να ηρεμήσουμε και να καθαρίσουμε το μυαλό μας, συνήθως πηγαίνουμε έναν περίπατο δίπλα στον ποταμό Αροάνιο, κοιτώντας την κορυφή του Χελμού.  Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τόπου μου είναι η άγρια φυσική ομορφιά, το καταπράσινο τοπίο, τα ποτάμια και οι βουνοκορφές που το περιβάλλουν.

Αν ήθελα να καταλάβει κάποιος αμέσως σε τι μέρος ζω, θα τον πήγαινα στο πλατανόδασος στο Πλανητέρο να ακούσει τις λαλέουσες πέστροφες, όπως είχε γράψει και ο Παυσανίας, ή στην κοιλάδα του Αρχαίου Κλείτορα για να γαληνέψει η ψυχή του ακούγοντας το κελάηδημα των πουλιών.

Βέβαια, αξιοθέατα στην περιοχή μας υπάρχουν πάρα πολλά. Το χιονοδρομικό μας κέντρο (σ.σ. Καλαβρύτων), το ξακουστό Σπήλαιο των Λιμνών, τα περιπατητικά μονοπάτια που ξεκινούν από το Πλανητέρο μέχρι και το Διάσελο του Κυνηγού, οι πηγές του ποταμού Λάδωνα, το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στου Φιλιά, οι καταρράκτες στον μύλο του Καμζόλα στην Άνω Κλειτορία, οι εγκαταστάσεις για δραστηριότητες καγιάκ και ράφτινγκ στον ποταμό Λάδωνα πριν το χωριό Δάφνη. Και όλα αυτά περίπου 20 λεπτά από το χωριό μας.

Ο Βασίλης πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο και άφησε την Αθήνα για το χωριό της μητέρας του, την Κλειτορία, κόντρα σε όλους όσοι προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν Facebook Twitter
Το πλατανόδασος στο Πλανητέρο. Φωτ.: Αντώνης Ρωμανός/ Travel Vibe

Όσο για το μυστικό που κρύβει αυτό το μέρος, θα έλεγα πως είναι ότι μεγαλώνει ανθρώπους με ελεύθερο και ανυπότακτο πνεύμα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι οι κάτοικοι στον τόπο που ζω έπαιξαν πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στην Αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής.

Όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γη, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία είναι ιδιαίτεροι και πολύ σκληραγωγημένοι, με μεγάλες αντοχές στην καθημερινή, σκληρή και χειρωνακτική εργασία.

Αυτό που μας λείπει αρκετά και δεν έχουμε κοντά μας είναι οι δραστηριότητες για τα παιδιά μας (σ.σ. έχει δύο παιδιά, 12 και 8 ετών). Αυτό όμως δεν μας αποθαρρύνει. Πηγαίνω τον γιο μου τέσσερις φορές την εβδομάδα για προπόνηση μπάσκετ στην Τρίπολη, η οποία είναι περίπου μία ώρα μακριά.

Ο Βασίλης πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο και άφησε την Αθήνα για το χωριό της μητέρας του, την Κλειτορία, κόντρα σε όλους όσοι προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν Facebook Twitter
Το ξακουστό Σπήλαιο των Λιμνών. Φωτ.: Γιώργος Αβαγιανός

Γενικά είμαστε ευνοημένοι από τη γεωγραφία. Η Αθήνα είναι μόλις δύο ώρες μακριά, ενώ η Πάτρα μιάμιση. Δεν αισθανόμαστε αποκομμένοι.

Αν είχα τη δυνατότητα, θα βελτίωνα τις συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ως προς την εκπαίδευση, διαθέτουμε σχολεία σε όλες τις βαθμίδες.

Η δικιά μου αγαπημένη συνήθεια χειμώνα-καλοκαίρι είναι οι επισκέψεις στα μελίσσια μου. Να θαυμάζω τις μέλισσές μου, τις αλλαγές της φύσης κάθε εποχή και τα διαφορετικά χρώματα στα τοπία.

Αν κάποιος έχει υπομονή, επιμονή και όρεξη για δουλειά, τον συμβουλεύω να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα με το δικό μου. Η ανηφόρα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά πάντα σε αποζημιώνει και στο τέλος της ημέρας η ψυχή είναι γεμάτη. Για παράδειγμα, σου δίνει άλλη αίσθηση όταν τα παιδιά τελειώνουν τα διαβάσματά τους το απόγευμα και πάνε να παίξουν μόνα τους στην πλατεία ως τις 9 το βράδυ, ανέμελα και κυρίως με ασφάλεια».

Στείλτε τις προτάσεις σας για τη στήλη «Γειτονιές της Ελλάδας» στο [email protected]

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δοτσικό Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Μια τριαντάχρονη διοργανώνει τέκνο πάρτι σε ένα καφενείο, σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό με έξι μόνιμους κατοίκους στη Βόρεια Πίνδο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Κομοτηνή Αγγελική Δράκου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Κομοτηνή δεν έχει τη θάλασσα στα πόδια της, έχει όμως φανταστικούς ουρανούς»

Αν και δεν φανταζόταν πως θα μπορούσε να ζήσει μόνιμα στην πόλη που γνώρισε ως φοιτήτρια, η Αγγελική Δράκου επέστρεψε ως ερωτική μετανάστρια σε αυτήν, ασχολείται με τα βιολογικά βότανα και νιώθει πιο «Κομοτηναία από τους Κομοτηναίους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT