Η καθημερινότητα μιας νέας αγρότισσας στη Δεσκάτη Γρεβενών

Η καθημερινότητα μιας νέας αγρότισσας στη Δεσκάτη Γρεβενών Facebook Twitter
Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως μου αρέσει η ενασχόληση με τη γη, αλλά πάντα έψαχνα κάποια εναλλακτική καλλιέργεια.
0

Η ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΤΗ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ από εμπορική οικογένεια της Λάρισας και μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχε καμία επαφή με αγροτικές δουλειές. Όπως χαρακτηριστικά μου είπε, δεν είχε ούτε λάστιχο για να ποτίσει την τριανταφυλλιά στον κήπο της.

Σήμερα όμως είναι μια πρωτοπόρα αγρότισσα, με όραμα και στόχο να επαναφέρει το κεχρί στην ελληνική διατροφή και να προσφέρει στους Έλληνες καταναλωτές φαγώσιμα χωρίς γλουτένη. Όλα αυτά αφού εγκαταστάθηκε στον τόπο καταγωγής του πατέρα της, τη Δεσκάτη, μια ορεινή κωμόπολη στον νομό Γρεβενών.

«Η Δεσκάτη είναι μια ορεινή κωμόπολη των Γρεβενών, στα 860μ. στο νοτιότερο σημείο της Μακεδονίας. Μπορώ να πω πως είναι μια αυτάρκης περιοχή, απομακρυσμένη από μεγαλουπόλεις, όπου είναι αρκετά ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία, η γεωργία και το εμπόριο. Υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμίδων και αρκετά παιδιά συνεχίζουν στο πανεπιστήμιο. Όμως πολλοί νέοι επιλέγουν να παραμείνουν στον τόπο τους και συνεχίζουν τη δουλειά των γονιών τους.

Τα σχέδιά μου είναι να παραχθούν τρόφιμα ελληνικής παραγωγής από κεχρί. Ήδη υπάρχει αλεύρι από κεχρί και ξεκινάμε με ολόκληρη επιστημονική ομάδα τη μελέτη για μακαρόνια, μείγματα ψωμιού, γλυκίσματα και μπίρα από κεχρί.

Μένω στη Δεσκάτη τα τελευταία δέκα χρόνια. Πάντα είχα επαφή με το χωριό μου λόγω συγγενών και φίλων και πάντα αγαπούσα ιδιαιτέρως την πατρίδα του πατέρα μου. Η επαγγελματική μου ενασχόληση με τη γη ήταν και ο λόγος για να εγκατασταθώ στη Δεσκάτη.

Ξεκίνησα την καλλιέργεια αμυγδάλου στη Χάλκη Λάρισας, οπότε υπήρχε η πρώτη επαφή με το αγροτικό επάγγελμα. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως μου αρέσει η ενασχόληση με τη γη, αλλά πάντα έψαχνα κάποια εναλλακτική καλλιέργεια.

Κάποια στιγμή βρέθηκα σε μια παρέα συγχωριανών και όταν μου προτάθηκε να νοικιάσω ένα χωράφι απάντησα αμέσως θετικά. Λίγο καιρό αργότερα, σε μια άλλη συζήτηση με φίλους μου, έμαθα πως δεν είναι εύκολο να βρουν ελληνικά προϊόντα χωρίς γλουτένη. Έτσι ανέτρεξα στο διαδίκτυο και μετά από πολλές ώρες έρευνας "ανακάλυψα" το κεχρί, ένα δημητριακό που είναι από τη φύση του χωρίς γλουτένη.

Το κεχρί έχει υψηλά ποσοστά φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, πολυφαινόλες και μέταλλα, που το κάνουν να κατέχει ιδιαίτερη θέση στη διατροφική πυραμίδα. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητική και αντικαρκινική δράση, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και βοηθά τις γυναίκες που θηλάζουν.

Η καθημερινότητα μιας νέας αγρότισσας στη Δεσκάτη Γρεβενών Facebook Twitter
Τα σχέδιά μου είναι να παραχθούν τρόφιμα ελληνικής παραγωγής από κεχρί.

Τα σχέδιά μου είναι να παραχθούν τρόφιμα ελληνικής παραγωγής από κεχρί. Ήδη υπάρχει αλεύρι από κεχρί και ξεκινάμε με ολόκληρη επιστημονική ομάδα τη μελέτη για μακαρόνια, μείγματα ψωμιού, γλυκίσματα και μπίρα από κεχρί.

Το χαρακτηριστικό του τόπου μου είναι οι αντίξοες συνθήκες τις οποίες πάντα έχει ένα ορεινό μέρος. Δύσκολος ο χειμώνας, "μικρό" το καλοκαίρι και η παράμετρος των άγριων ζώων που βρίσκονται στα κοντινά δάση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η μορφολογία του εδάφους είναι επίσης ένας παράγοντας που κάνει τη ζωή μας και τη δουλειά μας πολύ πιο δύσκολη, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τους μεγάλους κάμπους άλλων περιοχών.

Μου έχουν μεταφέρει και αξίζει να το αναφέρω, για να δείξουμε πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα, ότι παλαιότερα που δεν υπήρχε η άνεση της μετακίνησης πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν πώς είναι η θάλασσα.

Η καθημερινότητα μιας νέας αγρότισσας στη Δεσκάτη Γρεβενών Facebook Twitter
Η Δεσκάτη είναι ένα όμορφο, περιποιημένο χωριό.

Παρ' όλα αυτά, ή ίσως εξαιτίας αυτών, η φιλοξενία είναι ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό της Δεσκάτης. Είμαστε αγνοί άνθρωποι που πάντα καλοδέχονται τον επισκέπτη. Η παραδοσιακή κουζίνα με τα μυρωδάτα φαγητά και τις χειροποίητες πίτες από τις νοικοκυρές κερδίζουν και τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς γεύσεων.

Ο επισκέπτης θα βρει ένα όμορφο, περιποιημένο χωριό με καλαίσθητα μαγαζιά εστίασης. Μπορεί να περπατήσει στο βουνό και να βρει τα πιο όμορφα μανιτάρια, να επισκεφτεί το καταφύγιο του χωριού μας και να αναπνεύσει καθαρό οξυγόνο με μια υπέροχη θέα από έλατα, καθώς επίσης και να επισκεφτεί τη γηραιότερη βελανιδιά της Ευρώπης, η οποία μετρά 1.300 χρόνια ζωής.

Λόγω του ότι είμαστε κλειστή κοινωνία, υπάρχει αυτή η όμορφη οικειότητα μεταξύ των κατοίκων. Συχνά πειράζουμε ο ένας τον άλλον και φυσικά δεν λείπουν τα παρατσούκλια, που πάντα βγαίνουν από συνήθειες κάποιων ανθρώπων.

Η καθημερινότητα μιας νέας αγρότισσας στη Δεσκάτη Γρεβενών Facebook Twitter
H γηραιότερη βελανιδιά της Ευρώπης, η οποία μετρά 1.300 χρόνια ζωής.

Η τοπική διάλεκτος περιλαμβάνει λέξεις που κάποιοι δεν τις καταλαβαίνουν και αυτό πάντα προκαλεί αφορμή για πειράγματα και γέλια. Όταν λες "κοχλάκα", για παράδειγμα, πώς να καταλάβει ο άλλος ότι είναι η πέτρα;

Αν είχα τη δυνατότητα να αλλάξω κάτι, θα έκανα έναν μικρό εκσυγχρονισμό του μέρους. Από τη μία φυσικά και μας αρέσει η αυθεντική ομορφιά του τόπου, αλλά από την άλλη, επειδή πλέον υπάρχει εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη, θα πρέπει και οι νέοι που αποφασίζουν να μείνουν να είναι σε έναν τόπο όσο το δυνατόν πιο σύγχρονο.

Οι συντοπίτες μου νιώθουν αποκομμένοι από τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι άνθρωποι σε αυτά τα μέρη νιώθουν αδικημένοι και αυτό προκαλεί την ερημοποίηση της υπαίθρου. Είναι απαραίτητη η καθημερινή επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και πρέπει σε κάθε μέρος να είναι εξασφαλισμένη η περίθαλψη.  

Θα έδινα επίσης προτεραιότητα και στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, ώστε να μπορεί ο κόσμος να φιλοξενείται και να έρχεται σε επαφή με τις εργασίες της υπαίθρου. Φυσικά η γεωργία και η κτηνοτροφία πρέπει να αναπτυχθούν κι άλλο, ώστε ο τόπος να συνεχίσει να είναι αυτάρκης.

Η καθημερινότητα μιας νέας αγρότισσας στη Δεσκάτη Γρεβενών Facebook Twitter
Το κεχρί έχει υψηλά ποσοστά φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, πολυφαινόλες και μέταλλα, που το κάνουν να κατέχει ιδιαίτερη θέση στη διατροφική πυραμίδα.

Η αγαπημένη μου συνήθεια είναι τον χειμώνα που μαζευόμαστε σε καλύβες. Οι καλύβες είναι τα μικρά σπιτάκια που είχαν σε αγρούς ή σε μαντριά οι πρόγονοί μας, με παραδοσιακά τζάκια και έπιπλα. Εκεί μαζευόμαστε μεγάλες παρέες, ψήνουμε και τραγουδάμε μέχρι αργά.

Άλλωστε, πάντα το λέω πως ο άνθρωπος γεννήθηκε για τα απλά και τα όμορφα. Εμείς δυσκολέψαμε τη ζωή μας και δεν μας φτάνει τίποτα και όλο ψάχνουμε το περισσότερο, χάνοντας το νόημα της παρέας, της οικογένειας και όσων μας έφεραν σε αυτήν τη ζωή.

Από τη μεγαλούπολη μού λείπει η ευχέρεια των επιλογών. Μπορείς να επιλέξεις σχολείο, διασκέδαση, άθληση και ό,τι άλλο μπορεί να έχει η πόλη. Από την άλλη, όταν μαθαίνεις και στα λιγότερα, τότε συνηθίζεις και ίσως είσαι και πιο ευτυχισμένος.

Η καθημερινότητα μιας νέας αγρότισσας στη Δεσκάτη Γρεβενών Facebook Twitter
Ήδη φιλοξενήθηκα στον ΠΑΟ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, όπου μίλησα για την ελληνική παραγωγή κεχριού. Η σημερινή αγρότισσα είναι σύγχρονη και ενημερωμένη.

Για να μεταβεί κανείς από τη μεγαλούπολη στο χωριό πρέπει να το ζυγίσει πολύ. Άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις… Όμως αν υπάρχει καθημερινή απασχόληση και αποφέρει ποιοτική ζωή, τότε σίγουρα η απόφαση γίνεται ευκολότερη.

Εγώ με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δίνω αρκετή δουλειά στους συντοπίτες μου, νιώθω δημιουργική και φυσικά το επόμενο βήμα των φαγώσιμων και πόσιμων ειδών από κεχρί θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και θα αναγνωριστεί περισσότερο ο τόπος μου.

Ήδη φιλοξενήθηκα στον ΠΑΟ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, όπου μίλησα για την ελληνική παραγωγή κεχριού. Η σημερινή αγρότισσα είναι σύγχρονη και ενημερωμένη. Όμως ο άνθρωπος που θέλει να πάει μπροστά πρέπει να θυμάται από πού ξεκίνησε.

Είμαι περήφανη που ξεκίνησα το όραμά μου στην πατρίδα του πατέρα μου, τη Δεσκάτη. Είμαι ευγνώμων στους συγχωριανούς μου διότι χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξή τους τίποτα δεν θα ήταν ίδιο».

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δοτσικό Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Μια τριαντάχρονη διοργανώνει τέκνο πάρτι σε ένα καφενείο, σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό με έξι μόνιμους κατοίκους στη Βόρεια Πίνδο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT