Τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι ξεκινούν τώρα να γυμνάζονται

workout.gif
0


ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ για «άσκηση από Δευτέρα», υπάρχει ο τρόπος που νομίζουμε πως πρέπει να γυμναζόμαστε, υπάρχει όμως και η σωστή άσκηση. Όσοι γυμνάζονται καιρό ή ξεκινούν τώρα μπορούν να κάνουν μερικές απλές τροποποιήσεις που ίσως έχουν σημαντικά οφέλη στην ποιότητα της άσκησής τους.

Οι τρόποι για καλύτερη απόδοση είναι πολλοί, π.χ. οι τροφές που καταναλώνουμε πριν και μετά την άσκηση. Όμως υπάρχουν και κάποιοι εξαιτίας των οποίων ειδικότερα οι νέοι ασκούμενοι σαμποτάρουν μόνοι τους τις προπονήσεις τους.

Είναι πολλά τα απρόοπτα που μπορούν να σας κρατήσουν μακριά από το γυμναστήριο: μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, το ότι δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ, ακόμα και το πολύ κρύο. Καλό είναι, αντί να κάνετε τελείως skip τη γυμναστική, να εφαρμόσετε μια μορφή ελαφριάς άσκησης μόνοι σας.

Δεν υπολογίζετε τα απρόοπτα

Είναι πολλά τα απρόοπτα που μπορούν να σας κρατήσουν μακριά από το γυμναστήριο: μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, το ότι δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ, ακόμα και το πολύ κρύο. Καλό είναι, αντί να κάνετε τελείως skip τη γυμναστική, να εφαρμόσετε μια μορφή ελαφριάς άσκησης μόνοι σας, όπως το τρέξιμο, το περπάτημα ή ακόμα και το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες, ώστε να αυξήσετε τους καρδιακούς σας παλμούς.

Φοράτε τα λάθος αθλητικά παπούτσια

Η άσκηση με ένα φθαρμένο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, λόγω έλλειψης κατάλληλης στήριξης. Ειδικά αν έχετε προβλήματα ισορροπίας, αποφύγετε παπούτσια με χοντρούς πάτους. Επίσης, μπορείτε να φοράτε παλιά σας ρούχα στο γυμναστήριο, αρκεί να είναι άνετα. Όμως, η αγορά ρούχων αποκλειστικά για τη γυμναστική μπορεί να δώσει μια έξτρα ώθηση ειδικά σε όσους ξεκινούν τώρα.

Μένετε στάσιμοι στα βάρη

Αν στοχεύετε στην ενδυνάμωση, πρέπει να αυξάνετε σταδιακά τα κιλά που σηκώνετε ή να εκτελείτε περισσότερες επαναλήψεις. Οι περισσότεροι, άλλωστε, υποτιμούν το πόσο δυνατοί είναι. Για παράδειγμα, αν κάνετε πιέσεις στήθους με αλτήρες των 10 κιλών για έξι μήνες, μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε τα κιλά, ακόμα κι αν κάνετε λιγότερες επαναλήψεις.

Νομίζετε ότι κάθε προπόνηση πρέπει να είναι δύσκολη

Oι περισσότεροι θεωρούμε πως μια καλή μέρα στο γυμναστήριο είναι αυτή που θα ιδρώσουμε πολύ. Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Ο Ματίας Σόρενσεν, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αναφέρει: «Νομίζω ότι η πιο παραπλανητική δήλωση τα τελευταία 20 χρόνια είναι το "χωρίς πόνο, δεν υπάρχει κέρδος". Δεν πρέπει να περιμένετε πως σε κάθε προπόνηση θα τα δίνετε όλα, ακριβώς όπως δεν γίνεται να οδηγείτε μόνο με πέμπτη». Ο ίδιος προτείνει στους νέους ασκούμενους να πιέζουν τον εαυτό τους σκληρά ή σε σημείο εξάντλησης μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατά τον πρώτο χρόνο της σταθερής προπόνησής τους. Δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου τον χρόνο αποκατάστασης.

Η εμμονή με συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες

«Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε μια ολόκληρη προπόνηση στους τρικέφαλους ή τους κοιλιακούς σας», λέει ο Άλμπερτ Μάθενι, πιστοποιημένος γυμναστής και συνιδρυτής του SoHo Strength Lab της Νέας Υόρκης. «Η πλειονότητα πρέπει να επικεντρωθεί στο χτίσιμο των θεμελίων, δηλαδή στην ενδυνάμωση των μεγαλύτερων μυϊκών ομάδων», λέει. Ο Mάθενι συνιστά σύνθετες ασκήσεις που ενισχύουν περισσότερες από μία μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Δουλέψτε το κάτω μέρος του σώματος με ασκήσεις που στοχεύουν στο ισχίο και στο γόνατο, όπως το squat ή το deadlift, και το πάνω μέρος του σώματος με κινήσεις ώθησης και έλξης. Μια κάμψη με kettlebell δουλεύει τους δικέφαλους, τους ραχιαίους και τους μυς των ώμων, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τον κορμό.

Χρησιμοποιείτε μηχανήματα cardio χωρίς αντίσταση

Μια συνεδρία στο ελλειπτικό μηχάνημα που θα σας κάνει να ιδρώσετε μπορεί να μοιάζει με φοβερή προπόνηση, αλλά η μηδενική αντίσταση δεν θα κάνει τους μυς πιο δυνατούς και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τραυματισμό. Καλύτερα να ξεκινήσετε με χαμηλή ή μέτρια αντίσταση και να αυξάνετε σταδιακά. Επίσης, αν ανεβαίνετε πρώτη φορά στο μηχάνημα, ρωτήστε κάποιον υπεύθυνο στο γυμναστήριο ώστε να βεβαιωθείτε πως το χρησιμοποιείτε σωστά.

Νομίζετε πως η cardio μπορεί να σας ενδυναμώσει

Ο Άλμπερτ Μάθενι βλέπει συχνά δρομείς και ποδηλάτες να γυμνάζουν μόνο το πάνω μέρος του σώματός τους στις αίθουσες με τα βάρη. «Αυτό ασκεί υπερβολική πίεση στην πλάτη, στο στήθος και στα χέρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές ανισορροπίες, πόνο στη μέση, ακόμα και σε ισχιαλγία», προειδοποιεί. «Είναι σημαντικό να γυμνάζετε το κάτω μέρος του σώματος και τον κορμό σας για να δημιουργήσετε μια σταθερή βάση που θα σας υποστηρίξει κατά το τρέξιμο και την ποδηλασία».

Δεν τρώτε αρκετά

Η απόφαση για τη βελτίωση της γενικότερης φυσικής κατάστασης συχνά συνδυάζεται με την απόφαση για μια πιο υγιεινή διατροφή. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τρώτε λιγότερο. Ειδικά αν ξεκινάτε τώρα τη γυμναστική, ο οργανισμός σας θα χρειαστεί περισσότερες θερμίδες μετά την άσκηση. Το σάκχαρο πέφτει κατά τη διάρκεια της προπόνησης και αν δεν φάτε μετά, θα συνεχίσει να πέφτει. Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι, ένα σνακ με λίγη πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μετά την προπόνηση θα σας βοηθήσει.

Χρησιμοποιείτε μόνο μηχανήματα

Τα μηχανήματα ενδυνάμωσης είναι σαν τις βοηθητικές ρόδες ποδηλάτου, μια ασφαλής εισαγωγή στην προπόνηση με βάρη. Γυμνάζουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ εσείς θέλετε να αποκτήσετε εύρος κίνησης αλλά και να γυμνάσετε όσο περισσότερους μυς γίνεται. Χρησιμοποιώντας ελεύθερα βάρη για την εκτέλεση σύνθετων κινήσεων θα επιστρατεύσετε περισσότερους μυς και θα κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Πηγαίνετε στο γυμναστήριο χωρίς σχέδιο

Σκεφτείτε τον χρόνο του γυμναστηρίου σαν την εργάσιμη ημέρα σας και δημιουργήστε μια λίστα με όσα έχετε να κάνετε. Ο Μάθενι συνιστά να αφήνετε το τηλέφωνό σας στα αποδυτήρια για να μην μπαίνετε στον πειρασμό να ελέγχετε τα emails σας και να κάνετε scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν θέλετε να κάνετε live, να βγάλετε video ή φωτογραφίες από την προπόνησή σας, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το σώμα μας;

Τech & Science / Το ιερό δισκοπότηρο της διατροφής: Το μεγαλύτερο διατροφικό πείραμα μόλις ξεκίνησε

Επενδύθηκαν 189 εκ. και στο πείραμα θα συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές με στόχο να αποκαλυφθεί μεταξύ άλλων γιατί πεινάμε, αλλά δεν χάνουμε βάρος, ποια είναι πραγματικά η καλύτερη διατροφή για το κάθε σώμα και πώς η υγεία μας μπορεί να βελτιωθεί κυρίως μέσω των όσων τρώμε
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ