Γυμναστική: Έχουν νόημα και (κυρίως) αποτέλεσμα τα 5λεπτα προγράμματα;

Γυμναστική: Έχουν νόημα και (κυρίως) αποτέλεσμα τα 5λεπτα προγράμματα; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι λίγοι, τυχεροί- ή ίσως πιο αποφασισμένοι- βρίσκουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που τους αρέσει και αφοσιώνονται σε αυτό. Οι περισσότεροι από εμάς, αν το πάρουμε απόφαση, θέλουμε να τελειώνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Για τη δεύτερη κατηγορία, ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικό το αφήγημα ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική κατάστασή μας με μόλις πέντε λεπτά γυμναστικής- ή ακόμη και λιγότερο- κάθε ημέρα. 

Κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ωστόσο, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα «μίνι» προγράμματα άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση, να μειώσουν τον κίνδυνο για συγκεκριμένες ασθένειες ή να παρατείνουν τη ζωή. 

Τέτοιες δραστηριότητες είναι πιο εύκολο να «χωρέσουν» στο πρόγραμμα της καθημερινότητας από τα συνιστώμενα 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα- ή 75 λεπτά όταν πρόκειται για προπόνηση υψηλής έντασης. 

Όμως, κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι υπερβολικά τα όσα λέγονται για αυτές τις «μίνι» προπονήσεις. Ακόμη και εκείνοι που διαφημίζουν τα οφέλη τους, λένε πως είναι υπερβολικοί οι ισχυρισμοί πως τέτοια προγράμματα είναι το ίδιο καλά- ή και καλύτερα- από τα πιο παραδοσιακά. 

Γυμναστική: Τι δείχνουν οι έρευνες για τις «μίνι» προπονήσεις 

Πρόκειται για μία συνέχεια των ερευνών για το HIIT, δηλαδή τα προγράμματα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης. 

Το HIIT περιλαμβάνει συνήθως 20-60 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης με μικρό διάλειμμα και πολλές επαναλήψεις. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως αυτές οι προπονήσεις επιτυγχάνουν σε λιγότερο χρόνο πολλά από τα οφέλη της σταθερής, μέτριας έντασης άσκησης. 

Οπότε οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν τέτοιες έντονες προπονήσεις, μοιρασμένες μέσα στην ημέρα, θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικές, με το διάλειμμα σε αυτή την περίπτωση να μην κρατά μερικά δευτερόλεπτα, αλλά ώρες. 

Μέχρι στιγμής, μικρής κλίμακας εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι «μίνι» προπονήσεις μπορεί να βελτιώσουν κάποιους δείκτες υγείας. Για παράδειγμα, 12 νεαροί ενήλικες ανέβαιναν 60 σκαλοπάτια, τρεις φορές την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα. Έπειτα από έξι εβδομάδες, η αερόβια φυσική κατάστασή τους είχε βελτιωθεί κατά 5%. 

Ένα αποτέλεσμα που θα αναμενόταν από 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος, τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Λιτλ, καθηγητή του University of British Columbia, που ήταν επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας. 

Άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 Βρετανοί ενήλικες, κατέληξε ότι 1-2 λεπτά έντονης κίνησης τρεις φορές την ημέρα συνδέονται με περίπου 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου και περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έκαναν αντίστοιχη δραστηριότητα. 

Όμως, μικρές μελέτες παρατήρησης όπως αυτή δεν μπορούν να αποδείξουν τη σύνδεση ανάμεσα στο αποτέλεσμα και το πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, αν γίνονται τακτικά και με ασφάλεια, αυτές οι σύντομες προπονήσεις μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αρχή για ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή, επισημαίνει ο Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που ήταν επικεφαλής της μελέτης. 

Γιατί είναι επιφυλακτικοί κάποιοι επιστήμονες; 

Η γυμναστική μας κάνει πιο υγιείς και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, ασκώντας πίεση στο μυικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, που στη συνέχεια γίνονται πιο δυνατά και αποτελεσματικά, επισημαίνει ο φυσιολόγος δρ. Φίλιπ Σκίμπα. 

Η έντονη προσπάθεια διεγείρει τους μύες περισσότερο από μια μέτριας έντασης προπόνηση, αλλά οι σύντομες «εκρήξεις» διάρκειας έως 20 δευτερολέπτων είναι απίθανο να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία, συμπληρώνει. 

Ακόμη και τα οφέλη της προπόνησης HIIT μπορεί να είναι «παραφουσκωμένα» λέει ο Παντελεήμων Εκκεκάκης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Οι περισσότερες εργαστηριακές έρευνες είναι μικρής κλίμακας, σημειώνει. 

Επίσης, τονίζει ότι οι «μίνι» προπονήσεις ίσως στην πραγματικότητα να μην δίνουν κίνητρο στους ανθρώπους να γυμναστούν. Έρευνες δείχνουν πως ο χρόνος δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για αυτό, το σημαντικότερο είναι πως οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν να γυμνάζονται, ιδιαίτερα όταν κάνουν την αρχή. Και οι έντονες προπονήσεις συχνά είναι πιο δυσάρεστες από αυτές που έχουν ήπια ένταση. 

Το συμπέρασμα 

Η έντονη γυμναστική με διάρκεια έως 5 λεπτά, μία ή περισσότερες φορές κάθε ημέρα πιθανότατα έχουν κάποιο όφελος, ιδιαίτερα αν πραγματικά δεν έχουμε άλλο χρόνο για να γυμναστούμε, ή είμαστε «κολλημένοι» στην καρέκλα πολλές ώρες. 

Περαιτέρω έρευνες, που είναι σε εξέλιξη, θα καθορίσουν την ιδανική «δόση», δηλαδή πόσες φορές, με πόση διάρκεια και σε ποια ένταση θα πρέπει να γίνεται αυτή η προπόνηση, προκειμένου να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην υγεία, λέει ο δρ. Λιτλ. 

Όμως, δεκαετίες ερευνών- πολλές από αυτές με χιλιάδες συμμετέχοντες- υποστηρίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης προπόνησης κάθε εβδομάδα. Οπότε, λένε οι ειδικοί, όσοι ακολουθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα γυμναστικής- και το απολαμβάνουν- καλύτερα να μην το αντικαταστήσουν με «μίνι» προπονήσεις.

Με πληροφορίες από NYT

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ