Στη δοκιμή ενός τεστ σάλιου, για τη διάγνωση της διάσεισης σε ποδοσφαιριστές, θα προχωρήσει η Premier League

 

Αυτό προβλέπεται στο κοινό πλαίσιο δράσης που ανακοίνωσαν η Premier League, η Football League, η αγγλική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου και η Ένωση επαγγελματικών ποδοσφαιριστών. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δουλειά που γίνεται για την προστασία των ποδοσφαιριστών από τη διάσειση, αλλά και προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος νευροεκφυλιστικών ασθενειών για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Premier League θα χρηματοδοτήσει ακαδημαϊκή μελέτη για ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιεί βιοδείκτες στο σάλιο. Η δοκιμή να ξεκινήσει εντός της τρέχουσας σεζόν. 

 

Οι παίκτες θα δίνουν δείγμα τρεις φορές έπειτα από τραυματισμό σχετικό με διάσειση. Επίσης, συγκριτικά δείγματα θα λαμβάνονται από παίκτη που δεν είναι τραυματίας και από άλλον που υπέστη μυοσκελετικό τραυματισμό στο ίδιο ματς ή την ίδια προπόνηση.

 

Η πρώτη φάση της έρευνας θα διαρκέσει τρία χρονια. Τα προσωρινά και τελικά αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από κοινού με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, για την κατάρτιση των μελλοντικών πρωτοκόλλων για τη διάσειση. 

 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, ένα εργαλείο βιοδείκτη στο σάλιο μπόρεσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη διάσειση σε κορυφαίους παίκτες ράγκμπι. Η μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, προέβλεψε με την επιτυχία την αξιολόγηση τραύματος στο κεφάλι στο 94% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια των τεστ στο πρωτάθλημα 2018-19. 

 

Τότε, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ είχαν πει ότι η τεχνολογία πίσω από τα rapid test για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προκειμένου τα τεστ για βιοδείκτες να πραγματοποιούνται εντός του παιχνιδιού και να παρέχουν μια αντικειμενική διάγνωση της διάσεισης, μαζί με τις υπάρχουσες τεχνικές αξιολόγησης. 

 

Το 2019 μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαπίστωσε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες σε σύγκριση με συνομήλικους τους από τον γενικό πληθυσμό. Κάτι που οδήγησε στο να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση των διασείσεων από τις διαρκείς κεφαλιές. 

 

Στο μεταξύ, η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα συνεργαστεί με τη FIFA σε έρευνα που θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Αυτή, επιστήμονες θα αναλύσουν την επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας πρώην παικτών, για να καταλάβουν ποιες πιθανές έγκαιρες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος ή η ταχύτητα της εμφάνισης άνοιας.  

 

Με πληροφορίες από Guardian