Τίρανα: Πού θα φας και θα πιεις στην αλβανική πρωτεύουσα

 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Nouvelle Vague. Φωτο: Giulia Dajci
0

Μια πρωτεύουσα που είναι τόσο κοντά μας κι όμως παραμένει τόσο άγνωστη, ακόμα και σε εκείνους που είχαν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να αφιερώνουν τα τριήμερά τους στις μεγάλες πόλεις των Βαλκανίων. Είναι ζωντανή από το πρωί μέχρι το βράδυ και μια εναλλαγή σκηνικών μέσα στο ίδιο της το κέντρο που δεν την αφήνει να γίνει μονότονη. 

Αυτό το άτυπο ταξιδιωτικό tip, ότι με το να χαθείς στα στενά μιας πόλης τη γνωρίζεις καλύτερα απ' ό,τι όταν κινείσαι μόνο μέσα από τους κεντρικούς δρόμους που σε οδηγεί το GPS, έχει πραγματικά νόημα στα Τίρανα. 

 

«Τα Τίρανα είναι η αφετηρία, εκεί όπου ξεκινούν οι δυνατότητες / εκεί είναι το μέλλον μου εκεί τα όνειρα μου / εκεί που είναι δίπλα-δίπλα το τζαμί και η εκκλησία (σ.σ. η Αλβανία είναι εδώ και χρόνια μια πραγματικά ανεξίθρησκη χώρα) / εκεί που χωρίζουν και τα βρίσκουν ο Νάνο και ο Μπερίσα / εκεί που η Λάνα (σ.σ. το ποτάμι που διατρέχει την πόλη) βρομάει, τα μαγαζιά πουλάνε αρώματα / εκεί που έχει διανοούμενους αλλά και βλάχους / Τίρανα είσαι μες στις καρδιές μας / είσαι τρελή / ζεις τις μεγάλες ώρες / μεθυσμένη, όπως και να είσαι, είσαι δικιά μας / αυτά είναι τα δικά μας Τίρανα, τα Τίρανα των αντιθέσεων / του πολέμου και της ειρήνης / του σκοταδιού και του φωτός / του ψέματος και της αλήθειας / του συμφέροντος / του κεφιού και τους άγχους / των χορών και των business. Όλα μπορούν να συμβούν, αφού ζούμε στα Τίρανα / εκεί που χρησιμοποιούν μακιγιάζ όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι πολυκατοικίες». Απ' όταν εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης το 2000, ο Έντι Ράμα άρχισε να χρωματίζει την πόλη. Και στο παραπάνω κομμάτι των West Side Family συμμετέχει, «φτύνει ρίμες» κι ίδιος. Πολλά από αυτά για τα οποία μιλάνε τα δικά τους Ημισκούμπρια τα βλέπει κανείς σε τρεις μέρες περιήγησης στην πόλη που κανονικά, στα αλβανικά, είναι θηλυκό.  

Πού θα φάτε 

Αν θέλετε να πάρετε το πρωινό σας γρήγορα, στο χέρι, όπως οι ντόπιοι, αναζητήστε ένα από τα δικά τους τυροπιτάδικα, τα «byrektore», που θα βρείτε σίγουρα στον δρόμο σας – στη βιτρίνα τους θα δείτε πίτες με πολύ λεπτό φύλλο. Αυτό το φύλλο το ανοίγουν, το ψήνουν και μετά το ξαναψήνουν με τη γέμιση, με τον κιμά, την κολοκύθα, τα φασόλια, την ντομάτα με το κρεμμύδι, το πράσο με το γάλα. Μπορείτε να συνοδεύσετε την πίτα που θα επιλέξετε με ξινόγαλο. 

Για μια fine dining εμπειρία, στο Mullixhiu, που σημαίνει «μυλωνάς», ένας νεαρός σεφ που έχει μαθητεύσει σε αστεράτα εστιατόρια του εξωτερικού και στο κορυφαίο Noma της Δανίας, ο Bledar Kola, δηλώνει πως θέλει με την κουζίνα του «να αμφισβητήσει την παγκόσμια δικτατορία της γαλλικής κουζίνας».

Για καλό καφέ οι επιλογές δεν είναι πολλές. Μπορείτε όμως να επισκεφθείτε το πρώτο third wave καφέ της πόλης, το Antigua Specialty Coffee (Rruga Perlat Rexhepi 1001). Εκεί θα βρείτε προσεγμένο εσπρέσο, matcha burnt cheesecake και egg toast, γλυκά pancakes και smoothie bowls. 

 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Antigua Specialty Coffee. Φωτό: Ζωή Παρασίδη/LifO
 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Antigua Specialty Coffee. Φωτό: Ζωή Παρασίδη/LifO

Τον πατσά τον κάνουν κοκκινιστό, τον συνοδεύουν με γιαούρτι και πιλάφι. Φημίζεται το Te Pacja (Rruga Qemal Stafa 55) λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική υπαίθρια αγορά, το  Pazari i Ri. Σε έναν παράδρομο-αδιέξοδο στην ίδια περιοχή υπάρχει ένα εστιατόριο για να δοκιμάσετε τοπική κουζίνα στην πιο αυθεντική της μορφή. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το Oda (Rruga Luigj Gurakuqi 3) με τα χαμηλά τραπέζια και τα παλιακά σκεύη κρεμασμένα στους τοίχους είναι φτιαγμένο σαν παραδοσιακό καθιστικό για την υποδοχή των επισκεπτών, είναι χωρισμένο σε δωμάτια με σπιτική ατμόσφαιρα – ο χώρος του έχει κατοικηθεί έτσι κι αλλιώς στο παρελθόν. Εκεί θα δοκιμάσετε φρέσκα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, κατσικίσιο και πρόβειο τυρί, την παραδοσιακή τους αλοιφή fërgesë με φέτα, ντομάτα, ψητές κόκκινες πιπεριές και γιαούρτι, σπιτικά τουρσιά, τραγανούς ρυζοκεφτέδες (qifqi), αρνί μαγειρεμένο σε ξυλόφουρνο και τη συκωταριά του σε μια πίτα χωρίς φύλλο. Στα ποτήρια σας μπορείτε να βάλετε ξινόγαλο, ντόπιες μπίρες ή ρακή. 

 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Τον πατσά τον κάνουν κοκκινιστό, τον συνοδεύουν με γιαούρτι και πιλάφι. Φωτό: Ζωή Παρασίδη/LifO


 

Για μια fine dining εμπειρία, στο Mullixhiu (Shëtitorja Lasgush Poradeci Hyrja e Parkut tek Diga e Liqenit Artificial Tirana, 1019) που σημαίνει «μυλωνάς», ένας νεαρός σεφ που έχει μαθητεύσει σε αστεράτα εστιατόρια του εξωτερικού και στο κορυφαίο Noma της Δανίας, ο Bledar Kola, δηλώνει πως θέλει με την κουζίνα του «να αμφισβητήσει την παγκόσμια δικτατορία της γαλλικής κουζίνας». Σε έναν χώρο που φέρνει σε ξύλινη καμπίνα βουνού, το εστιατόριό του έχει αφοσιωθεί στις ζυμώσεις, φτιάχνει μπροστά μας τα ψωμιά που βγάζει, δουλεύει με μικρές φάρμες και εγχώριους παραγωγούς. Με έμπνευση από την παράδοση, προσφέρει «πιάτα της γιαγιάς» σε πιο φίνα εκδοχή. Το degustation μενού έχει οκτώ στάδια και κοστίζει 25 ευρώ, ενώ οι ακριβές φιάλες κρασί δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ. Ο λόγος που οι τιμές του είναι τόσο χαμηλές σε σύγκριση με το επίπεδο του φαγητού που προσφέρει είναι γιατί ο σεφ έχει βάλει στόχο να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τόσο τη δική του κουζίνα όσο και τη γαστρονομική παράδοση της χώρας. 

 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Mullixhiu. Φωτό: Ζωή Παρασίδη/LifO

Κάποιοι από εκείνους που μετανάστευσαν στον ιταλικό Νότο επέστρεψαν πίσω με νόστιμες ιδέες, αξιοποιώντας τις συνταγές που γεύτηκαν εκεί. Εξαιρετική πίτσα με λαστιχωτό ζυμάρι και καψαλισμένο, όπως πρέπει, στεφάνι θα βρείτε στο Apulia pizzeria & panzerotteria (Rruga Gjik Kuqali, Tirana 1001), ενώ τυριά, αλλαντικά και σάντουιτς με προϊόντα από την Απουλία που συνοδεύονται από ιταλικά κρασιά θα βρείτε στο Gusta La Puglia (Rruga Myslym Shyri, Nr.1). 

Τα φρούτα δεν θα σας λείψουν στο ταξίδι. Θα συναντήσετε πολλούς πάγκους με τέτοια στα αίθρια και στα ισόγεια των εργατικών πολυκατοικιών, σε καρότσια σκορπισμένα σε όλο το κέντρο της πόλης. 

 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Apulia pizzeria & panzerotteria. Φωτό: Ζωή Παρασίδη/LifO

Πού θα πιείτε 

Τα Χριστούγεννα του 2012 ανοίγει στα Τίρανα ένα μπαρ διαφορετικό απ' όσα υπήρχαν μέχρι τότε. Έχοντας δουλέψει σε μπάρες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δύο αδέρφια, ο Σοφοκλής και ο Έβι Καλί, αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω και να ανοίξουν ένα μαγαζί αφιερωμένο στο perfect serve και τα ποιοτικά κοκτέιλ. Έριξαν σχεδόν όλο τους το μπάτζετ στο μπαρ και τον χώρο τους τον διαμόρφωσαν σιγά-σιγά, μόνοι τους. Με φρέσκα φρούτα και δικά τους σιρόπια, κάνοντας infusions στα ποτά τους, προσεγγίζοντας κλασικές συνταγές με τα δικά τους twists (το Νegroni τους έχει ένα μυστικό που δεν αποκαλύπτουν, να το δοκιμάσετε), το Nouvelle Vague (Rruga Pjeter Bogdani 10111) είναι το πιο ενημερωμένο cocktail-bar της πόλης και το πιο δημοφιλές μέχρι σήμερα ποτό του καταλόγου είναι το «Nu fashion» με ουίσκι, γλυκό βερμούτ, τζίντζερ, bitters και λάιμ. Το κλίμα του είναι χαλαρό, στους τοίχους του θα δείτε αφίσες και αυτοκόλλητα από DJs και μαγαζιά που ίσως σας είναι γνώριμα. Κατά περιόδους έχει φιλοξενήσει στην μπάρα του ομάδες άλλων κορυφαίων μπαρ, των δικών μας Baba Au Rum και The Clumsies –επίσης έχει βρεθεί εκεί o Χρήστος Γκόλφης από το Theosis της Σύρου και ο Διονύσης Πολάτος από το «Ipitou the Bar»–, του Dream Kong της Ρώμης και του Rasputin της Φλωρεντίας. Από το συγκεκριμένο μπαρ έχει περάσει και o Jad Ballout των Electric Bing Sutt και Dead End Paradise της Βηρυτού. Από τα ηχεία του βγαίνουν τζαζ-φανκ, τροπικοί και σπάνιοι ήχοι. 

 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Nouvelle Vague. Φωτό: Giulia Dajci

«Όταν πρωτοανοίξαμε, ο δρόμος μπροστά μας ήταν γεμάτος λακκούβες και σκοτεινός. Εμείς ονειρευόμασταν να κατεβάσουμε τον κόσμο στην περιοχή το βράδυ, να συνεννοούνται μεταξύ τους, λέγοντας “στο στενάκι του Nouvelle”. Πλέον εδώ είναι ένα μέρος που συγκεντρώνει τα νέα μαγαζιά, είναι κάτι σαν του Ψυρρή για την Αθήνα», λέει ο Σοφοκλής Καλί για το Blloku, που από μια αποκομμένη περιοχή στα χρόνια της κομμουνιστικής Αλβανίας έχει μετατραπεί αυτήν τη στιγμή στον πυρήνα της εναλλακτικής νυχτερινής ζωής της πρωτεύουσας. Ένα ακόμα place to be, στην ομάδα του οποίου συμμετέχει ο Σοφοκλής Καλί, είναι το Τunèl (Pallati i Kulturës, Sheshi Skenderbej, Kati II, 1010), που λειτουργεί στην ταράτσα του ιταλικού ινστιτούτου της πόλης. Στημένο για είναι το gig space της εναλλακτικής σκηνής της πόλης, σε περίπτωση που βρεθείτε καλοκαίρι στα Τίρανα μπορείτε να τσεκάρετε ποιο όνομά έχει αναλάβει τα decks του ή έχει καταλάβει τη σκηνή του τις μέρες που θα είστε εκεί. 

Εκτός από το μικροσκοπικό ποτάδικο Hemingway (Rruga Kont Urani, Tirana 1001), εκεί όπου ο ιδιοκτήτης του Ρούντι βρίσκεται συνέχεια πίσω από την μπάρα και μπορεί να σας μιλάει με τις ώρες για την ποικιλία των ρουμιών που διαθέτει, τα υπόλοιπα μπαρ που αξίζει να επισκεφθείτε βρίσκονται συγκεντρωμένα στην ανερχόμενη περιοχή του Blloku. Ένα από αυτά είναι το Kino bar (Pjeter Bogdani, Vila 37) με τις δύο μεγάλες αυλές και τον εσωτερικό του χώρο που θέλει να θυμίζει Βroadway style θέατρο, με τη μαρκίζα που αλλάζει συνέχεια και τον φωτισμό του, με τους τοίχους του, που καλύπτονται από vintage αφίσες του αλβανικού κινηματογράφου. Ένα ακόμα μπαρ που έχει ρετρό διάθεση και σωστά εκτελεσμένα ποτά είναι το Radio bar (Rruga Ismail Qemali P. 29 Ap. 1), που είναι στολισμένο με στοίβες από παλιά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, κάμερες, γραφομηχανές, ραπτομηχανές και κινηματογραφικές αφίσες, ενώ διαθέτει και μια πολύχρωμη κρυφή αυλή.  

 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Kino bar. Φωτό: Ζωή Παρασίδη/LifO
 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Radio bar. Φωτό: Ζωή Παρασίδη/LifO

Στην κεντρική πλατεία και στο μεγάλο πάρκο της πόλης 

Το όνομά της είναι Skanderbeg, απλώνεται σε σαράντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί κομμάτι του μεγαλύτερου πεζόδρομου των Βαλκανίων. Στην έκταση αυτής της πολυβραβευμένης για τον σχεδιασμό της πλατείας θα δείτε το άγαλμα του εθνικού ήρωα της χώρας, του Γεώργιου Καστριώτη Σκεντέρμπεη, που της έδωσε και το όνομά της, τον Πύργο του Ρολογιού με τα τριάντα πέντε μέτρα ύψος, το κτίριο της όπερας, το Παλάτι του Πολιτισμού, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το μουσουλμανικό τέμενος που χρονολογείται από το 1794. Από εκεί θα οδηγηθείτε στη λεωφόρο Deshmoret e Kombit, θα συναντήσετε πολύχρωμα χαμηλά κτίρια ιταλικής αρχιτεκτονικής, το δημαρχείο, το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία Τεχνών, το Πολυτεχνείο της πόλης. 

Το μεγάλο πάρκο των Τιράνων, το Grand Park ή Parku i madh i Tiranës χτίστηκε τη δεκαετία του '50 κι είναι ένας χώρος που αξιοποιείται από τους κατοίκους. Περιλαμβάνει μια μεγάλη τεχνητή λίμνη και βοτανικό κήπο, αποτελείται από περίπου 120 είδη δέντρων, θάμνων και λουλουδιών και μπορείτε να το περπατήσετε πριν επισκεφθείτε το εστιατόριο Mullixhiu που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του. 

Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Φωτό: Ζωή Παρασίδη/LifO
 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
Φωτό: Ζωή Παρασίδη/LifO

Μια καλά κρυμμένη γκαλερί 

Το ZETA Center for Contemporary Art ιδρύθηκε το 2007 από τη Valentina Koça. Βρίσκεται στον δεύτερο όροφο ενός μικρού κτιρίου κατοικιών και εμπορίου στην οδό Abdyl Frashëri στο κέντρο των Τιράνων και λειτουργεί ως αυτόνομος πολιτιστικός χώρος που τον αφορά η ζωγραφική, γλυπτική, η φωτογραφία, η πολυμεσική προσέγγιση της τέχνης.  Αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες, παρουσιάζει αναδρομικές δουλειές παλαιότερων. Aξίζει να την επισκεφθείτε. 

 Τριήμερο στα Τίρανα Facebook Twitter
ZETA Center for Contemporary Art

Και μερικά ακόμα tips:

Πακετάροντας, μπορείτε να βάλετε στο πορτοφόλι σας είτε την ταυτότητα είτε το διαβατήριο σας, ταξιδεύετε και με τα δύο έγγραφα.

Το ταξί από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης κοστίζει 16 ευρώ.

Αν σας ενδιαφέρει να βρίσκεστε στο κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης, ψάξτε χωρίς δεύτερη σκέψη δωμάτιο στο Blloku. 

Faleminderit είναι το «ευχαριστώ», προφέρεται ακριβώς όπως γράφεται. 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ