Τα κρασιά των διακοπών

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Ως γνωστό, το κρασί κάνει την ψυχή του ανθρώπου να χαίρεται, γι’ αυτό και θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο των διακοπών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΑ ΤΟ 2023 εξελίσσεται σε μια εντελώς απρόβλεπτη χρονιά. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας, από Μάρτιο έως Ιούνιο, έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα που δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζονται, με παρατεταμένους καύσωνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει σημαντικά μειωμένη παραγωγή και μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά την προσδοκώμενη ποιότητα.

Στο μέτωπο του εισερχόμενου τουρισμού που απορροφά κάθε χρόνο μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κρασιού οι δείκτες δεν είναι οι αναμενόμενοι. Οι αφίξεις είναι υψηλότερες από το ’22, όμως η κατά κεφαλή δαπάνη φαίνεται ότι είναι μειωμένη.

Στο μέτωπο του εισερχόμενου τουρισμού που απορροφά κάθε χρόνο μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κρασιού οι δείκτες δεν είναι οι αναμενόμενοι. Οι αφίξεις είναι υψηλότερες από το ’22, όμως η κατά κεφαλή δαπάνη φαίνεται ότι είναι μειωμένη.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού και του ευρύτερου κλάδου εστίασης εσφαλμένα είχαν υψηλές προσδοκίες αναφορικά με τα έσοδα, από τη στιγμή που η πλειονότητα των τουριστών προέρχεται από πληθωριστικές οικονομίες. Επιπλέον, το ’22, ο πλανήτης όλος είχε επιθυμία να ζήσει και να το απολαύσει μετά τους ασφυκτικούς περιορισμούς την πανδημίας. Το ’23 επιστρέψαμε σε συνθήκες κανονικότητας, με τα συνήθη προβλήματα της καθημερινότητας.

Όμως, ως γνωστό, το κρασί κάνει την ψυχή του ανθρώπου να χαίρεται, γι’ αυτό και θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο των διακοπών. Η ήπια κατανάλωσή του μόνο ευχαρίστηση μπορεί να προσφέρει.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ SINGLE VINEYARD ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Καβάλα
Κτήμα Αποστολίδη / Μαλαγουζιά / 2022

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Μαλαγουζιά συνεχίζει να αποτελεί το success story των λευκών γηγενών ποικιλιών, με πολλές διαφορετικές εκδοχές τόσο σε μονοποικιλιακές προτάσεις όσο και σε χαρμάνια. Ξεχωρίσαμε του Ευθύμη Αποστολίδη, που έχει τραγανό και ζωηρό χαρακτήρα με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και εσπεριδοειδών, τα οποία πλαισιώνονται από ελαφριά αίσθηση γιασεμιού, θυμαριού και ξύσμα μοσχοκάρυδου.

Ο Ευθύμης σπούδασε οινολογία και στη συνέχεια εργάστηκε σε κορυφαίους παραγωγούς της Γερμανίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέλαβε τον οικογενειακό βιολογικό αμπελώνα, τον οποίο μετατρέπει σταδιακά σε βιοδυναμικό, με μέντορα τον καθηγητή Georg Meissner. Τα κρασιά που παράγει έχουν χαρακτήρα και αξίζει να τα δοκιμάσετε.

ΤΡΑΝΑΜΠΕΛΟ ODD BLEND

Νάξος 
Κ. Μακρυδημήτρης / Μονεμβασιά, Αηδάνι, Ποταμίσι, Φωκιανό, Μανδηλαριά / 2022

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Νάξος έχει παράδοση και φήμη στην αμπελοκαλλιέργεια από τους αρχαίους χρόνους, με δεκάδες αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες να διασώζονται σε ηρωικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι διάσημοι οινοποιοί από όλο τον κόσμο έστρεψαν το βλέμμα τους στο νησί ‒ πρόσφατα ο Loïc Pasquet του Liber Pater. Ο Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης ανήκει σε αυτούς που προσπαθούν να διασώσουν και να αναδείξουν τον πλούτο του τόπου όχι μόνο στο αμπέλι αλλά και στα βότανα, το μέλι και τα τυριά. Το Τρανάμπελο, που σημαίνει τρανό αμπέλι, είναι ένα πολυποικιλιακό λευκό (από λευκές και ερυθρές ποικιλίες) από επιλεκτικό τρύγο με εξαιρετικά μικρές αποδόσεις. Αρώματα πράσινου τσαγιού, μούσμουλου και νότες από ξύσμα μολυβιού. Διακριτικές τανίνες, άριστα ενσωματωμένη οξύτητα, δροσιστική επίγευση. Τα κρασιά που παράγει είναι ελαχίστων παρεμβάσεων και φέτος απέκτησε βιολογική πιστοποίηση.

ΣΚΑΝΑΒΗΣ

Μύκονος
Μικροοινοποιείο Ξυδάκη / Μονεμβασιά / 2021

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όσα αρνητικά δημοσιεύονται καθημερινά για τη Μύκονο είναι η μία πλευρά του νομίσματος και δεν έχουν καμία σχέση με την άλλη, της πρωτόλειας ομορφιάς και της αυθεντικότητας, έστω και στην εναπομείνασα περιορισμένη κλίμακα.

Χάρη στην επιμονή του Γιώργου Ξυδάκη (το οικογενειακό του παρατσούκλι είναι Σκαναβής) διασώζονται τα τελευταία παλαιά, ξερικά αμπελάκια του νησιού και πληθώρα κυκλαδίτικων ποικιλιών που συναντάμε διάσπαρτες σε αυτά. Χειρωνακτική εργασία με πρωτόγονα μέσα και εξαιρετικά μικρή παραγωγή αποδίδουν κρασιά με ρουστίκ χαρακτήρα, που μένουν χαραγμένα στη μνήμη. Ο Σκαναβής προέρχεται από αυτόριζο αμπέλι που απέδωσε μόνο 700 φιάλες με ωρίμανση σε βαρέλι και ξεδιπλώνει αμέσως την κυκλαδίτικη προέλευσή του. Πυρηνόκαρπα, λευκά άνθη, νότες ιωδίου και άλατος με οξειδωτικά στοιχεία. Υφάλμυρο στο στόμα με μέτρια οξύτητα και επίγευση αποξηραμένων φρούτων. Μοναδικό!

KODRA

Αττική
Οινοποιείο Νικολού / Σαββατιανό / 2022

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ολοκληρώνουμε τις λευκές προτάσεις με μια ρετσίνα νέας εποχής από το Κορωπί του καθηγητή οινολογίας Βασίλη Νικολού, που παράγεται μόνο σε 900 φιάλες. Το ομώνυμο οικογενειακό οινοποιείο έχει παρουσιάσει στο παρελθόν καινοτόμες εκδοχές (αφρώδες, πορτοκαλί), απευθυνόμενο σε πιο νεανικό κοινό, με διευρυμένους οινικούς ορίζοντες. Η Kodra, με τρύγο στα μέσα Σεπτεμβρίου από υπερώριμα σταφύλια, αποδίδει αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, έχει πλούσιο σώμα και χαρακτήρα με έντονα φυτικά στοιχεία. Η περιεκτικότητα ρητίνης από πεύκα (Pinus halepensis) είναι 300 gr/tn. Πίνεται ξένοιαστα σκέτη, μπορεί όμως περίφημα να συνοδεύσει θαλασσινά εδέσματα.

ERUPTION

Φλώρινα
Οινοποιείο Noema / Ξινόμαυρο / 2022

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δεν υπάρχει ελληνική ποικιλία αμπέλου που να δίνει τόσο νόστιμα, στιβαρά, ευγενικά και πολύπλοκα ροζέ όπως το ξινόμαυρο ‒ εξαρτάται ποιο προφίλ επιθυμούν να αποδώσουν οι οινοποιοί. Η φιλοσοφία της ομάδας του οινοποιείου Noema συνίσταται στην αποτύπωση της δυναμικής της ποικιλίας του ξινόμαυρου, δημιουργώντας νέες εκδοχές με υψηλής ποιότητας κρασιά και εφαρμόζοντας καινοτομίες στα αμπελοτόπια της. Το οινοποιείο συμπυκνώνει τα οινικά του νοήματα με εφαλτήριο το Ξινό Νερό της Φλώρινας και αποτελεί εγχείρημα ενός Αμερικανού οινόφιλου, του David Wittig. Το Eruption έχει εκρηκτικά, φρουτώδη αρώματα, γευστικό πλούτο που «αναστατώνει» και τονισμένη οξύτητα. Πολύπλοκο και ισορροπημένο, αποτελεί την επιτομή του ροζέ για τους λάτρεις αυτών που ξεχειλίζουν φρεσκάδα.

F ONE OFF LIMITED EDITION

Κιλκίς
Φοίβος Παπαστρατής / Ξινόμαυρο / 2022 

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συνεχίζουμε με ακόμα ένα ροζέ από ξινόμαυρο με προέλευση τη Γουμένισσα, προϊόν δύο ταλαντούχων νέων, του Φοίβου Παπαστρατή και της Χλόης Χατζηβαρύτη, που βάζουν τη δική τους πινελιά στη σύγχρονη εικόνα του ελληνικού κρασιού. Ο Φοίβος, εκτός των δικών του κρασιών στην Εύβοια, την τελευταία τριετία παρουσιάζει κάτι νέο και καινοτόμο από διαφορετικά αμπελοτόπια της Ελλάδας. Το ’22 τρύγησε κάτω από αντίξοες συνθήκες και οινοποίησε ξινόμαυρο μαζί με τη Χλόη, με αποτέλεσμα ένα γαστρονομικό ροζέ (1.000 μόνο φιάλες), που ευωδιάζει confit ντομάτας, φράουλα, κυδώνι και αρμπαρόριζα, έχει κοφτερή οξύτητα και γενναιόδωρη επίγευση.

ΔΩΡΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΕΛΙ

Φωκίδα 
Οινοποιείο Μπαλατσούρας / Κοσμάς / 2022 

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κονιάκο είναι ένα μικρό χωριό στη σκιά των επιβλητικών Βαρδουσίων Ορέων, στη νοτιότερη άκρη της οροσειράς της Πίνδου. Εκεί ο Γιώργος Μπαλατσούρας εφαρμόζει την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης που ακολουθείται στα χωριά της περιοχής επί αιώνες, με την τοπική ποικιλία αμπέλου Κοσμάς να κυριαρχεί.

Ο σταφυλοπολτός μεταφέρεται σε ξύλινες ανοιχτές δεξαμενές προκειμένου να γίνει η εκχύλιση. Δεν γίνεται καμία παρέμβαση, ούτε προσθήκη θειωδών, ζυμών εμπορίου κ.λπ. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ότι τα κλαδιά από έλατο και ορεινό θυμάρι χρησιμοποιούνται ως φίλτρο στην έξοδο της δεξαμενής, «εμπλουτίζοντας» τον οίνο με τα ανεπανάληπτα αρώματα του τόπου. Για το καλοκαιρινό ερυθρό γεμάτο ζωντάνια ο Γιώργος εφάρμοσε σύντομη εκχύλιση. Έχει ευωδιαστά αρώματα βύσσινου και δαμάσκηνου, στο στόμα είναι ζουμερό, με λεπτές τανίνες, μέτρια οξύτητα και επίγευση με βοτανικές νότες. Ορισμός του κρασιού «glou glou», όπως αποκαλούν αυτή την κατηγορία οι Γάλλοι.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Αχαΐα
Οινοποιία Παρπαρούση / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2018

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επίλογος με έναν οινοποιό στον οποίο οφείλουμε αξέχαστες οινοποσίες χάρη στα κρασιά που δημιούργησε. Όμως ακόμα πιο σημαντικό ήταν πως κάθε συνάντηση μαζί του αποτελούσε μάθημα συνέπειας και ήθους. Χωρίς υπερβολή, το αμπελοοινικό στίγμα της Αχαΐας τα τελευταία πενήντα χρόνια είχε ως αφετηρία τη διαδρομή του Θανάση Παρπαρούση. Είναι αμφίβολο εάν σήμερα θα γνωρίζαμε τον Σιδερίτη, το τοπικό μικρόρωγο Μοσχάτο, ή τη Μαυροδάφνη σε ξηρές οινοποιήσεις χωρίς αυτόν. Ο Θανάσης Παρπαρούσης έφυγε από τη ζωή στις αρχές του Ιουλίου και η είδηση γέμισε πίκρα όσους τον γνωρίζαμε. Για να αποδώσουμε το μεγαλείο όσων κατάφερε προτείνουμε ένα γλυκό κρασί,. Ο φυσικώς γλυκύς λιαστός οίνος έχει χρυσό χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, μελιού και βερίκοκου, με άριστα ενσωματωμένη οξύτητα. Αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία και πιο εκλεπτυσμένα ελληνικά επιδόρπια κρασιά.

Ετοιμάζουμε τις προμήθειες λίγο πριν από την αναχώρηση με την ευχή οι μέρες και οι νύχτες των διακοπών να είναι γεμάτες όμορφες στιγμές και τα ποτήρια μας γεμάτα νόστιμα κρασιά.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ