Στη Στάνη του Κουντούρα, το πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά

Στη Στάνη του Κουντούρα, το πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά Facebook Twitter
Μερικές φορές, ψάχνοντας να βρούμε το πιο διαφορετικό, γκουρμέ ή σπάνιο, ξεχνάμε πως υπάρχουν γεύσεις απλές που έχουν τη δική τους αξία και ομορφιά. Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

Στην πλατεία Κοραή, στο ισόγειο της Ιωνιδείου Σχολής και απέναντι από το επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο, βρίσκεται το ιστορικό γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο Η Στάνη του Κουντούρα.

Η ιστορία του μαγαζιού ξεκινάει από τον Στέλιο Κουντούρα που έφτασε στον Πειραιά πρόσφυγας από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο παππούς Στέλιος ασχολούνταν από πάντα με τα γαλακτοκομικά και αυτό αποφάσισε να κάνει και στον Πειραιά. Έτσι, το 1933 άνοιξε το πρώτο του μαγαζί με το όνομα «Αγνότης» στη Νικήτα, όπου πουλούσε γάλα, γιαούρτι αλλά και ένα ξεχωριστό γλυκό, το καϊμάκι, που το έφτιαχνε από το βούτυρο που μάζευαν από το γάλα, το ζύμωναν, το έψηναν στον φούρνο και το πρόσφεραν με κανέλα και βούτυρο.

Τότε κοπάδια υπήρχαν πολλά στα Βίλια και στον Μαραθώνα και δεν ήταν δύσκολο να βρεις καλό γάλα. Σύντομα το μαγαζί μεταφέρθηκε στην πλατεία Κοραή, όπου παραμένει και σήμερα με το ίδιο όνομα. Δεν υπάρχει Πειραιώτης που να μην ξέρει τη Στάνη και να μην έχει περάσει από τα τραπεζάκια της.

Μετά τον παππού Στέλιο, το μαγαζί ανέλαβαν οι γιοι του Σωτήρης και Κώστας και σήμερα στα ηνία βρίσκεται η τρίτη γενιά, οι εγγονές Αργυρώ και Μαρία, με τους συζύγους τους Γιώργο Μπάνο και Τάκη Λάππα. Και ενώ έχουν περάσει τόσες δεκαετίες και έχουν συμβεί τόσο μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, η Στάνη παραμένει ίδια στο μεγαλύτερο ποσοστό και αυθεντική όσο λίγα μαγαζιά.

Τίποτα δεν μπαίνει τυχαία στο εργαστήριο της Στάνης, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μαγαζιού, από το οποίο αναδύεται η πηχτή, γλυκιά μυρωδιά της κρέμας και του γνήσιου βουτύρου, που δίνει ξεχωριστή γεύση στα γλυκά τους. Και όταν λέμε γλυκά, εννοούμε όλα εκείνα που αγαπάμε να απολαμβάνουμε από παιδιά.

Αυτό, φυσικά, το καταλαβαίνεις με το που περνάς από την πόρτα της. Στη σάλα βρίσκονται τακτικά τοποθετημένα μερικά από τα πιο όμορφα τραπεζάκια δανέζικου σχεδιασμού που έχω δει ποτέ, με μασίφ ξύλο, λεπτομέρειες μετάλλου και πράσινο μάρμαρο Τήνου στα καπάκια τους. Τα τραπεζάκια συνοδεύουν λιτές καρέκλες ίδιας φιλοσοφίας, με ξύλο και δέρμα.

Στο πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά Facebook Twitter
Είναι όμορφοι αυτοί οι χώροι, λιτοί, καθαροί, φωτεινοί και χωρίς καμία έπαρση ή προσποίηση. Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Σε κάθε τραπέζι στέκει όρθιος ένας κατάλογος με το λογότυπο του μαγαζιού και μια απεικόνιση του παλιού Πειραιά. Τριγύρω, ψυγεία παλιού τύπου και στο βάθος ο πάγκος εξυπηρέτησης, που κρύβει μέρος της κουζίνας. Στον τοίχο κρεμασμένος ένας παλιός κατάλογος. Είναι όμορφοι αυτοί οι χώροι, λιτοί, καθαροί, φωτεινοί και χωρίς καμία έπαρση ή προσποίηση. Μπαίνεις μέσα και ξέρεις τι θα βρεις. Δεν κρύβουν εκπλήξεις. Σου επιτρέπουν να νιώσεις άνετα και να χαλαρώσεις.

Μου θυμίζουν μαγαζιά που τώρα πια βρίσκω στις μικρές πόλεις της επαρχίας. Εκεί όπου περιμένεις να σου απευθυνθούν με το μικρό σου και να σου φέρουν στο τραπέζι αυτό που θέλεις, χωρίς καν να μπεις στη διαδικασία να το ζητήσεις.

Στο μαγαζί βρίσκονται ο Γιώργος και ο Τάκης, που εδώ και τριάντα πέντε χρόνια είναι κι αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι του. Συζητώντας μαζί τους, καταλαβαίνεις πόσο πολύ αγαπούν τη Στάνη και, ακόμα περισσότερο, πόσο σέβονται την ιστορία της. Ο Τάκης, μάλιστα, είναι ο ένας από τους ζαχαροπλάστες του μαγαζιού και η τέχνη του στο γαλακτομπούρεκο, στα σιροπιαστά και στο παγωτό καϊμάκι είναι μεγάλη.

Στο πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά Facebook Twitter
Αν πας στη Στάνη και δεν δοκιμάσεις το ρυζόγαλο ή την κρέμα, θα είναι σαν να μην έχεις πάει ποτέ. Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Στο πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Συζητάμε για τις δυσκολίες του να κρατάς ένα μαγαζί ζωντανό τόσο πολλά χρόνια. Θυμούνται ιστορίες, συζητάνε για πελάτες μαζί με τους οποίους έχουν μεγαλώσει και για άλλους που τους έχουν δει να μεγαλώνουν και να επιστρέφουν στο μαγαζί με τα παιδιά τους, για την πλατεία, που κάποτε είχε περισσότερη ζωή και αυτό περιμένουν να ξανασυμβεί, όταν τελειώσουν επιτέλους τα έργα του μετρό και αποκατασταθεί η ομορφιά της.

Τους νιώθω και τους ακούω να έχουν όνειρα για το μέλλον και χαίρομαι. Όπως χαίρομαι που έχουν μείνει πιστοί στις συνταγές που έφερε ο παππούς από τη Σμύρνη και επιμένουν να φτιάχνουν τα γλυκά τους με τα πιο αγνά υλικά, ακόμη και αν αυτό ανεβάζει το κόστος παραγωγής τους και κάνει πιο απαιτητική τη δουλειά τους. Γάλα από φάρμα στο Καρπενήσι, βούτυρο από την ίδια φάρμα ή άλλους μικρούς παραγωγούς που ξέρουν προσωπικά, κρέμα από πρόβειο γάλα που χρυσοπληρώνουν για να κάνουν το καλύτερο καϊμάκι, σαλέπι από τη Φλώρινα, που επίσης χρησιμοποιούν στο καϊμάκι για να γίνει η υφή του πιο πλούσια, πιο μαστιχωτή και πιο αρωματική.

Τίποτα δεν μπαίνει τυχαία στο εργαστήριο της Στάνης, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μαγαζιού, από το οποίο αναδύεται η πηχτή, γλυκιά μυρωδιά της κρέμας και του γνήσιου βουτύρου, που δίνει ξεχωριστή γεύση στα γλυκά τους. Και όταν λέμε γλυκά, εννοούμε όλα εκείνα που αγαπάμε να απολαμβάνουμε από παιδιά. Το γαλακτομπούρεκο με τη βελούδινη, αρωματική κρέμα και το κρατσανιστό φύλλο, το ραβανί με το πλούσιο σιρόπι που φτάνει μέχρι την καρδιά του, την πορτοκαλόπιτα με το χαρακτηριστικό άρωμα, το εκμέκ με την αυθεντική σμυρναίικη συνταγή, τον μπακλαβά σερβιρισμένο με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι, το σάμαλι, την καρυδόπιτα και το σαβαρέν ή, αλλιώς, μπαμπά, που κάθε κουταλιά του λιώνει σαν αφρός στο στόμα.

Στο πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Και δεν είναι μόνο αυτά. Για τους πιστούς της λευκής κρέμας υπάρχει πάντα η πάστα αμυγδάλου αλλά και για τους αμετανόητους της σοκολάτας το ποντικάκι είναι σίγουρα μια επιλογή που δεν γίνεται να μη σε ικανοποιήσει. Εξαιρετικός και ο κλασικός κορμός της μαμάς και η τάρτα λεμονιού με τραγανή, βουτυράτη βάση και καλοδουλεμένη, γεμάτη άρωμα κρέμα. 

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί τα παραδοσιακά γλυκά της Στάνης να είναι λαχταριστά και ικανά να σε ταξιδέψουν σε εποχές που οι επισκέψεις γινόντουσαν με ταψάκια γαλακτομπούρεκο στο χέρι και κεράσματα με σιροπιαστά που έχουν γαριφαλάκι καρφωμένο στο φύλλο τους, αλλά αυτά που αγαπώ περισσότερο και αναζητώ για να με στυλώσουν, όταν έχω ανάγκη, είναι όσα φτιάχνονται αγνά και απλά, με γάλα.

Γιατί αν πας στη Στάνη και δεν δοκιμάσεις το ρυζόγαλο ή την κρέμα, θα είναι σαν να μην έχεις πάει ποτέ. Ελαφρύ ρυζόγαλο, αέρινο, με ρυζάκι που κρατάει και κρέμα που δεν σε λιγώνει από την πολλή ζάχαρη. Ο Τάκης μου είπε να το δοκιμάσω με μπάλα παγωτό καϊμάκι στο κέντρο του και δεν είχε άδικο. Μπλέκονται τα αρώματα και οι υφές και γεύεσαι κάτι τόσο νόστιμο και δροσερό, που δεν θέλεις να τελειώσει.

Στο πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά Facebook Twitter
Επιμένουν να φτιάχνουν τα γλυκά τους με τα πιο αγνά υλικά, ακόμη και αν αυτό ανεβάζει το κόστος παραγωγής τους. Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Στο πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά Facebook Twitter
Στο μαγαζί βρίσκονται ο Γιώργος και ο Τάκης, που εδώ και τριάντα πέντε χρόνια είναι κι αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι του. Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Αν, πάλι, θέλεις κάτι να σου δώσει ενέργεια στο λεπτό και να σε ησυχάσει, θα πάρεις το γιαούρτι ταψιού με το αληθινό, θυμαρίσιο μέλι και τα καρύδια ή την κρέμα καραμελέ, που θα στριφογυρίσεις στο στόμα σου και θα της επιτρέψεις να σκάσει χαρά και ζεστασιά πάνω στη γλώσσα. Για το σπίτι θα πάρεις γιαούρτι πρόβειο και στραγγιστό που θα απολαύσεις με χίλιους τρόπους και φρέσκο βούτυρο για τα γλυκά σου ή για να «κάψεις» μια φορά τα μακαρόνια σου και να μοσχοβολήσει όλη η κουζίνα. 

Βέβαια, αν θέλεις να ζήσεις ακόμα πιο ουσιαστικά την ιστορία του μαγαζιού και να παρασυρθείς στο πνεύμα του, θα σου έλεγα να φτάσεις στον Πειραιά το πρωί και να απολαύσεις στη Στάνη το πρωινό σου. Μη φανταστείς αυγά, pancakes και πολυώροφα κέικ. Παράγγειλε γάλα ζεστό, ψωμί, βούτυρο και μέλι και άσε τη μέρα να ξεκινήσει με τον πιο απλό και όμορφο τρόπο.

Μερικές φορές, ψάχνοντας να βρούμε το πιο διαφορετικό, γκουρμέ ή σπάνιο, ξεχνάμε πως υπάρχουν γεύσεις απλές που έχουν τη δική τους αξία και ομορφιά. Εξάλλου, αν πας στο Πήλιο ή το Ζαγόρι, κάπως έτσι θα είναι το πρώτο γεύμα της μέρας σου. Γιατί δεν δοκιμάζεις να το ζήσεις καμιά φορά και στην πόλη;

Στο πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Στο πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Η Στάνη, πλ. Κοραή, Πειραιάς, 210 4174235

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ Σε ένα εργαστήριο στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνεται η πιο γκουρμέ αμυγδαλόπαστα

Γεύση / Σε ένα εργαστήριο στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνεται η πιο γκουρμέ αμυγδαλόπαστα

Η καλοτεχνίτισσα Μανίνα Κουδούνη άφησε τα πινέλα, τους καμβάδες και τα μοτεράκια του τατού, γνώρισε από τύχη την τέχνη του marzipan και το προσφέρει στην πιο ποιοτική εκδοχή του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ