Όταν οι πατάτες άξιζαν όσο το χρυσάφι (μέρος 1ο)

Facebook Twitter
0

Ο θείος Σκρουτζ δεν έλεγε πολλά για το παρελθόν του. Όταν ήμασταν μικρά είχαμε μία αόριστη εντύπωση ότι τα πρώτα του λεφτά τα έβγαλε τότε με τον πυρετό του χρυσού μόνο που δεν ξέραμε τι σήμαινε, άσε που το όνομα έμοιαζε και με αρρώστια. Και μετά πως τα πολλαπλασίασε; Πως κατέληξε στη Λιμνούπολη; Αν ήταν θείος του Ντόναλντ, που ήταν ο αδερφός του ή η αδερφή του;


Ψέματα λέω. Καθόλου δε μας απασχολούσαν αυτά τα ερωτήματα. Δεχόμασταν όλες τις παραδοχές με μεγάλη ευκολία και ας ήταν ξένες αυτές οι ιστορίες για την Ελλάδα του 1985. Διαβάζαμε τις περιπέτειες για βουνά και χιόνια, για εξερευνητές και για τολμηρούς πρωτοπόρους που διέσχιζαν άγνωστα βουνά το ίδιο αχόρταγα με τους αμερικάνους συνομήλικούς μας. Ή τουλάχιστον έτσι φαντάζομαι.

Οι ζωές των κατοίκων της Λιμνούπολης στο μυαλό μου είχαν πάντα τον αέρα της περιπέτειας σε μακρινά ποτάμια και κατασκήνωση με κονσέρβες φασόλια. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι οι ιστορίες ήταν η δραματοποιημένη απαρχή της Αμερικής και των πρώτων μεταναστευτικών κυμάτων από την απελπισμένη Ευρώπη. Η οικογένεια των παπιών λοιπόν κατάγεται από Ιρλανδούς μετανάστες (McDuck!) και ο Σκρουτζ ήταν νέος την εποχή που βρέθηκε χρυσός στο Κλοντάικ. Θα μπορούσα να υπολογίσω και πόσων ετών ήταν το 1985 αλλά δε θέλω να φλερτάρω τόσο πολύ με την πραγματικότητα.


Στην ιστορία «Back to the Klondike» που δημοσιεύτηκε το 1981 με ήρωα τον Σκρουτζ υπάρχει ένα από τα σπάνια ψήγματα του παρελθόντος του. Ξυπνάει με κενά μνήμης σε σημείο που δεν αναγνωρίζει ούτε τον Ντόναλντ. Σιγά σιγά θυμάται γεγονότα από τη νιότη του, τότε που στο μακρινό Κλοντάικ έψαχνε για χρυσό (και όπως φαίνεται, βρήκε άφθονο!) Το ταξίδι τους οδηγεί στην περιοχή που θυμάται ότι έχει θάψει μεγάλη ποσόστηα χρυσού κοντά στην πόλη Dawson, όπου συναντάει και μια πρώην χορεύτρια σαλούν (το ενήλικο μου μυαλό μεταφράζει το «χορεύτρια» καταλλήλως, αχ πάει η παιδική αθωότητα) την οποία κατηγορεί για κλοπή εκείνου του θησαυρού. Το περίεργο είναι, ότι στο τέλος, ενώ ο θησαυρός αποκαλύπτεται, ο Σκρουτζ σε μία σπάνια στιγμή ευαισθησίας, χαρίζει διακριτικά το χρυσάφι στην παλιά του αγαπημένη. Είναι μία από τις λίγες ανθρώπινες στιγμές του Σκρουτζ.


Άλλος ένας αγαπημένος ήρωας βρισκόταν στο Κλοντάικ την ίδια εποχή. Ο Λούκυ Λουκ μαζί με τον φίλο του Waldo ψάχνοντας καταφύγιο στην Αλάσκα βρίσκουν μία καλύβα της οποίας το εσωτερικό είναι ίδιο με την καλύβα του Charlie Chaplin στην ταινία the Gold Rush. Ναι, και η ταινία είχε θέμα το Κλοντάικ! Μάλιστα ο Λούκυ Λουκ μέσα στην καλύβα βρίσκει και το χαρακτηριστικό παπούτσι του Charlie, κλείνοντας το μάτι στην πραγματικότητα.


Στο ίδιο τεύχος εμφανίζεται ο Jack London, ο οποίος ήταν ένας από τους τολμηρούς της εποχής. Δεν ξέρω αν βρήκε χρυσό, έγραψε όμως δύο μυθιστορήματα με την εμπειρία του, το The Call of the Wild και το White Fang, καθώς και συλλογές με διηγήματα.


Τι ήταν λοιπόν αυτό που ενέπνευσε τόσους δημιουργούς να γράψουν γι’ αυτή την εποχή;


(Συνεχίζεται αύριο...)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ