ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπαθιώτικο στέκι που μετρά 40 χρόνια στην Αθήνα

Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπαθιώτικο στέκι που μετρά 40 χρόνια στην Αθήνα Facebook Twitter
Ήταν 1982 όταν τρία αδέρφια από την Όλυμπο της Καρπάθου έστησαν το καφενείο τους στον δρόμο της Ευριπίδου που μαζί με αυτόν της Σοφοκλέους υπήρξαν από τους πιο εμπορικούς της Αθήνας. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
0

Οι «παροικίες» των Καρπαθίων στην Αττική βρίσκονται στο Μαρούσι και στον Πειραιά, στην Καλλίπολη και στην Αμφιάλη, στην περιοχή του Αγίου Μηνά. Τα παλιά τους καφενεία στο λιμάνι έχουν κλείσει πλέον.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα που λειτουργεί σαράντα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας και συγκεντρώνει τόσο τους παλιούς όσο και τους νεότερους που μπλέκονται με τους ανθρώπους της αγοράς και τους τουρίστες τις καθημερινές, με τους φοιτητές που μαθαίνουν τα μέρη όπου στήνονται γλέντια στα οποία μπορούν να ξημερωθούν χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία. 

Ήταν 1982 όταν τρία αδέρφια από την Όλυμπο της Καρπάθου, ο πατέρας και οι θείοι του Γιώργου Καστελλοριζιού, έστησαν το καφενείο τους στον δρόμο της Ευριπίδου, που μαζί με αυτόν της Σοφοκλέους υπήρξαν από τους πιο εμπορικούς της Αθήνας. 

Στις αρχές της λειτουργίας του το μαγαζί τους ήταν ένα καφενείο με τυπικούς μεζέδες «της οδοντογλυφίδας», με γαύρο και γλώσσες μοσχαρίσιες, πατάτες και μελιτζάνες – παράλληλα πουλούσε γάλατα και γιαούρτια. Για κάποια χρόνια λειτουργούσε σε εικοσιτετράωρη βάση, όταν τα τυπογραφεία και τα φασονάδικα άνοιγαν χαράματα, με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει συνέχεια ζωή και κάθε πολυκατοικία το δικό της κυλικείο. 

Άνθρωποι που δούλεψαν κάποτε στην Ευριπίδου και στους γύρω δρόμους επιστρέφουν στο κέντρο, γιατί «το καφενείο δεν το αλλάζεις εύκολα».

Ο Γιώργος μπήκε στο μαγαζί το 2002  με σκοπό να βοηθήσει για λίγα χρόνια τον θείο του που είχε μείνει να κρατάει το μαγαζί και τελικά τον βρίσκουμε εκεί και σήμερα. Εκείνος άρχισε να προσθέτει πράγματα στο μενού του Καστέλλου –όνομα που προκύπτει από το επίθετό του–, χωρίς όμως να αλλοιώσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του καφενείου που κληρονόμησε.

Από το νησί τού στέλνουν κατσικίσιο αρμυροτύρι που είναι όνομα και πράμα, κουσουμά, όπως λένε τα κριθαρένια παξιμάδια, γυαλόχορτο, που είναι σαν το κρίταμο και μπαίνει μαζί με το τυρί και τα παξιμάδια σε ένα πιάτο για να κάνουν μεζέ για τη ρακή. 

Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπάθικο στέκι που μετρά σαράντα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Πλέον, ο Γιώργος ανοίγει το μαγαζί στις οκτώ το πρωί και το κλείνει κατά τις έντεκα, αναλόγως βέβαια, αν έχει κόσμο θα κάτσει, μπορεί και μέχρι τις δύο. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Του βάζουν στο πλοίο και ψιλοελιές, ψιλοκούλουρα (μεγάλα στρογγυλά κουλούρια πασπαλισμένα με σουσάμι, στο εσωτερικό των οποίων τοποθετούνται δώδεκα ζυμαρένιες λωρίδες, κάθετα και οριζόντια, έτσι που να διασταυρώνονται σχηματίζοντας μικρά τετράγωνα μεταξύ τους), κάππαρη, μένουλα παστή, τα θράλαψα που πιάνει ο πατέρας του και βγαίνουν ζουμερά από το τηγάνι του. Από την κοντινή Βαρβάκειο παίρνει γαύρο και αθερίνα, προσφυγάκια και χταπόδια. 

Πλέον, ο Γιώργος ανοίγει το μαγαζί στις οκτώ το πρωί και το κλείνει κατά τις έντεκα, αναλόγως βέβαια – αν έχει κόσμο θα κάτσει, μπορεί και μέχρι τις δύο. Δυο Σάββατα τον μήνα το ξημερώνουν στην Ευριπίδου, δεν είναι στάνταρ ποια είναι αυτά, αλλά μόλις κυκλοφορήσει και ανέβει στο Facebook ότι θα στηθεί εκεί γλέντι καρπαθιώτικο, το μαγαζί γεμίζει.

Στη μουσική της Καρπάθου κυριαρχεί η λύρα, η οποία συνοδεύεται από λαούτο. Στη βόρεια πλευρά του νησιού, απ’ όπου κατάγεται και ο Γιώργος, παίζουν και τσαμπούνα – την έχει και ήχο κλήσης στο κινητό του. 

Οι σκοποί είναι συγκεκριμένοι, εβδομήντα έξι στο σύνολο, πάνω σε αυτούς πατάει κάθε τραγουδιστής για να σκαρώσει τις αυτοσχέδιες μαντινάδες του – κανείς δεν τραγουδάει μαντινάδες που έχουν ξαναειπωθεί.

Ο γηραιότερος ή ο πιο έμπειρος του γλεντιού θα πει πρώτος μία και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν θα συνεχίσουν ακολουθώντας τη θεματολογία που εκείνος όρισε μέχρι να την εξαντλήσουν, ώσπου να πει και ο τελευταίος τη δική του. Μπορεί το θέμα που θα πιάσουν να είναι η ξενιτιά και τα χωριά που ερημώνουν τον χειμώνα, μπορεί να τραγουδούν για κάποιους φρεσκοπαντρεμένους. 

Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπάθικο στέκι που μετρά σαράντα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στα γλέντια του Καστέλλου θα ξεκινήσουν παίζοντας τα «γνωστά», σαν τη «Μαρμαροκολόνα», που χορεύεται σούστα, αλλά πάντα με κάποιον τρόπο καταλήγουν να κάνουν καθιστό γλέντι με μαντινάδες της στιγμής.

«Εμείς, ως η νεότερη γενιά, προσπαθούμε να τηρήσουμε τα έθιμα ακόμα και όταν παίζουμε εδώ. Δεν είναι εύκολο βέβαια γιατί δεν είμαστε όλοι από το ίδιο χωριό και όταν τραγουδάει ένας Κατοχωρίτης, πρέπει να του παίξεις άλλους σκοπούς από αυτούς που θα παίξεις για έναν από την Όλυμπο, απ' όπου κατάγεται ο Γιώργος, ή από τη Σπόα, που είναι το δικό μου χωριό», όπως μου εξηγεί ο Γιάννης Λίγνος, ένας από τους μουσικούς που συχνάζουν και παίζουν στο καφενείο. Ένα παραδοσιακό γλέντι στο νησί δεν διαρκεί λιγότερο από έξι-εφτά ώρες.

Όσο γι’ αυτά που γίνονται στην Ευριπίδου, ο Γιάννης θυμάται να έχουν ξεκινήσει τα όργανα στις έξι το απόγευμα και να σταμάτησαν στις έξι το πρωί. Κάτι παρόμοιο έγινε και πολύ πρόσφατα, πριν από περίπου μία εβδομάδα. 

«Μαζευόμαστε παρέες από το νησί εδώ, αλλά έχει πάει από στόμα σε στόμα το μαγαζί και γεμίζει, και μας αρέσει αυτό. Εμείς δεν είχαμε ποτέ ένα μέρος στην Αθήνα που να προβάλει την καρπαθιώτικη μουσική, και εγώ, όταν πρωτοξέκινησα να έρχομαι εδώ, ήμουν με φίλους μας Κρητικούς και παίζαμε τα δικά τους. Μόλις βάλαμε και το καρπαθιώτικο στοιχείο, είχε μια ανταπόκριση που δεν την περίμενα. Το άλλο σημαντικό σε αυτό το μαγαζί είναι οι τιμές του, γιατί όταν παίζουμε εμείς εδώ θα καλοπεράσεις, θα φας και θα πιεις χωρίς να δώσεις πολλά». 

Τις πιο ήσυχες μέρες είναι πολύ πιθανό να κάθεστε δίπλα σε κόσμο που έχει ξεκινήσει από την Ελευσίνα και τον Πειραιά, από τη Νέα Ιωνία και του Ζωγράφου, από το Περιστέρι και το Αιγάλεω, ανθρώπους που δούλεψαν κάποτε στην Ευριπίδου και στους γύρω δρόμους και επιστρέφουν στο κέντρο, γιατί «το καφενείο δεν το αλλάζεις εύκολα», σύμφωνα με τον Γιώργο. 

Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπάθικο στέκι που μετρά σαράντα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπάθικο στέκι που μετρά σαράντα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Περιμένει να ετοιμάσει η μητέρα του μακαρούνες, τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου που πλάθει η ίδια με τον παραδοσιακό τρόπο. Όταν φτάσουν στα χέρια του θα τις κάνει με κρεμμύδι και θα τις λούσει με αυτό μαζί με το λάδι και το βούτυρο από το τσιγάρισμά του, θα τρίψει από πάνω και αρμυροτύρι. Από την κοντινή Κάσο η μητέρα ενός φίλου του τού στέλνει τα ξακουστά και μικροσκοπικά κασιώτικα ντολμαδάκια με μοσχαρίσιο κιμά, να τα ζητήσετε, είναι φανταστικά. 

Τους τοίχους του μαγαζιού κοσμούν (κυρίως) φωτογραφίες από την Όλυμπο αλλά και ένα σκίτσο-αφίσα που γράφει «Kafenio Kastello». «Το κέντρο της Αθήνας. Περιτριγυρισμένοι από έναν κόσμο σε κρίση και γενικευμένη καταστροφή, μια μικρή ομάδα χαρακτήρων αντιστέκεται στο τέλος προς το οποίο μοιάζει αναπόφευκτα να οδεύει».

Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία του Μιγκέλ Ανχέλ Χιμένεθ από το 2018, η οποία κέρδισε το α' βραβείο στο Φεστιβάλ Alcine και είναι διαθέσιμη στο Vimeo.

Όταν ο Ισπανός σκηνοθέτης έκανε μια στάση στην Αθήνα μέχρι να βρεθεί στη Νίσυρο για τα γυρίσματα του «Una ventana al mar / Παράθυρο στη θάλασσα» με τους Έμα Σουάρεζ και Ακύλλα Καραζήση, βρέθηκε τυχαία και στο καφενείο της Ευριπίδου και τελικά το μετέτρεψε σε σκηνικό.

«Έμενε απέναντι, στο ξενοδοχείο του Ευριπίδη, και ένα απόγευμα ήρθε με την ομάδα του να πιουν καφέ και να χρησιμοποιήσουν το ίντερνετ για να στείλουν τα mail τους, μια και δεν έπιανε καλά αυτό του ξενοδοχείου.  Εκείνη την ώρα εμφανίστηκαν και κάτι φίλοι από το Θησείο και το Μοναστηράκι, κάτι παιδιά με μπουζούκια και έπαθαν σοκ οι Ισπανοί. Μου είπε λοιπόν ο σκηνοθέτης “θα σου κάνω μια ταινία, αν θέλουν να παίξουν κι αυτοί” και όντως έκανε γυρίσματα δύο μέρες.

Το συγκινητικό είναι πως όταν πια είχαν την είχαν ετοιμάσει την ταινία, πήραν το αεροπλάνο, ήρθαν στην Ελλάδα, νοίκιασαν προτζέκτορα και έκαναν την πρώτη προβολή εδώ πέρα. Και όταν κέρδισαν το βραβείο, μου έστειλαν κάποια χρήματα για να τα μοιράσω στους πρωταγωνιστές».  

Υπάρχουν και φανέλες του Εθνικού στους τοίχους, «αυτή ήταν η μεγάλη ομάδα του Πειραιά όταν ήμουν παιδί». Της έμεινε πιστός, γι’ αυτό την Κυριακή το Καστέλλο δεν σερβίρει, είναι η μέρα που πάει γήπεδο. 

Ευριπίδου 88, 210 3212789

Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπάθικο στέκι που μετρά σαράντα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Από την κοντινή Κάσο η μητέρα ενός φίλου του τού στέλνει τα ξακουστά και μικροσκοπικά κασιώτικα ντολμαδάκια με μοσχαρίσιο κιμά, να τα ζητήσετε, είναι φανταστικά. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Kafenio Kastello 
 

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο

Γεύση / Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο

Στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, σε ένα μαγαζί ελάχιστων τετραγωνικών, δυο φίλοι συγκέντρωσαν όλα εκείνα τα αντικείμενα design που αγαπούν για να σερβίρουν γάλα με δημητριακά για πρωινό και λουκούμι για γλυκό, μπίρα και τσίπουρο, τους πιο απλούς μεζέδες και πατατάκια με αλάτι, για να φτιάξουν ένα στέκι απρόβλεπτο και χύμα, ένα καφενείο για τους thirtysomething.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ