Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο

Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
0

Ανάμεσά μας υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που ψάχνει να βγει στα καφενεία, εγώ ανήκω σίγουρα σε αυτή και είναι και άλλοι τόσοι στην ηλικία μου.

Τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή με τα καφενεία στην Αθήνα: λειτουργούν αρκετά, τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Υπάρχουν αυτά που αν και έχουν περάσει στη σφαίρα του cult, αν περάσεις απ’ έξω δίνουν ακόμα την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια παρέα στην οποία γυναίκες δεν χωράνε εύκολα, υπάρχουν και τα πιο σύγχρονα, τα δικά μας, αυτά που αυτοχαρακτηρίζονται καφενεία γιατί δεν έχουν το στήσιμο ενός μπαρ, γιατί έχουν και ούζο και τσίπουρο, γιατί η μπίρα τους είναι πιο οικονομική και φτιάχνουν για όλα αυτά μεζέδες απλούς συνήθως ή ελαφρώς δημιουργικούς.

Σε περίπτωση που δεν ψάχνει να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα που μεταδίδεται μόνο στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση, η δική μου γενιά συναντιέται στα καφενεία της δεύτερης κατηγορίας, σε αυτά των Εξαρχείων, σε αυτά που έχουν μετατρέψει εδώ και χρόνια τους δρόμους του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού σε προορισμούς εξόδου, και πιο πρόσφατα και αυτούς του κοντινού Βοτανικού.

Σε όλα αυτά τα μέρη το κλίμα είναι χαλαρό, δεν νομίζω πως νοιάζει κανέναν τι φοράει, ποιος παίζει, ποιος βάζει τα ποτά, ποιος μαγειρεύει, αν είναι το μέρος που πρέπει να έχει επισκεφθεί για να είναι στη φάση.

Στο καφενείο, που θα καταλάβετε ότι αγαπούν τον Κώστα Βάρναλη και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, δεν λείπει ο καλόγερος δίπλα στην πόρτα, η τηλεόραση που απλά υπάρχει για να παίζει μόνη της, η παλιά ταμπέλα εξωτερικά που μαρτυρά ότι κάποτε εκεί μέσα εργαζόταν κάποιος που αναλάμβανε τη συντήρηση κλιματιστικών.

Εσείς έχετε μεγαλώσει στην Αθήνα; Εγώ ναι, χωρίς να υπάρχει κάποιο χωριό να με περιμένει, έστω τα καλοκαίρια. Και για όλα αυτά, για το ότι τα καφενεία μπορούν να αποτελούν το επίκεντρο της ζωής μιας περιοχής, για το πώς κάποτε είχαν τρεις άσχετες λειτουργίες ταυτόχρονα, ήταν και κουρεία και μπακάλικα μαζί, τα μέρη για να βρεις αυτόν που ψάχνεις χωρίς καν να τον πάρεις τηλέφωνο, για το γεγονός πως ήταν το σπίτι έξω από το σπίτι του εκάστοτε καφετζή, για τα σχεδόν εθιμοτυπικά κεράσματα αλλά και τους τσακωμούς που φούντωναν και έφταναν στο απροχώρητο για κομματικούς λόγους, για εκείνον που έχει τηγανίσει τράπουλα επειδή δεν του έκατσε το χαρτί και γι’ αυτόν που απήγγειλε τον εθνικό ύμνο όταν κάποιος πετάχτηκε για να πει «ρε, τι ωραία που τα λέει ο Ελύτης», για όλα τα μνημειώδη σκηνικά της ελληνικής επαρχίας, έχω μόνο ακουστά. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Όχι, στη νέα άφιξη της Αθήνας δεν πρόκειται να παίζουν πρέφα, ούτε το έχουν βάλει σκοπό να πιανόμαστε στα χέρια για το πολιτικό γίγνεσθαι, αλλά δείχνει να φτιάχτηκε για να έχουμε να λέμε ιστορίες.

Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Από εδώ και στο εξής, ο Νέος Κόσμος θα αποκτήσει ένα καφενείο που κινείται ανάμεσα στο τώρα και το χθες, το τώρα είναι αυτοί που το έφτιαξαν, το χθες είναι ο τρόπος που θα λειτουργεί. Στον στενό δρόμο της οδού Σισμάνη, λίγα βήματα μακριά από το πολυσυζητημένο εστιατόριο Annie Fine Cooking, ο Τιτάνας είναι ένας χώρος ελάχιστων τετραγωνικών, η πρώην αποθήκη του μπαρ Κάιν στην Αναπαύσεως, του οποίου συνιδιοκτήτης είναι ο Λεωνίδας Δεληγιάννης - μπορεί να τον γνωρίζετε και από το Kobra της Ναυαρίνου ή το ολοκαίνουργιο και ανατρεπτικό ζαχαροπλαστείο Ρεσιτάλ στο Μετς.

Μαζί με τον για χρόνια φίλο του Μίλτο Κοντογιάννη του Studiomateriality, που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό χώρων με μοναδική αισθητική, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κάτι που συζητάνε χρόνια, να κάνουν «την τρέλα» τους, όπως λένε, «ένα μαγαζί που να το γουστάρουμε και να περνάμε καλά».

Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Και κάπως έτσι βρέθηκαν να φτιάχνουν το δικό τους μαγαζί, ένα μέρος που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι εντελώς sui generis, που κάποιοι θα το λατρέψουν και άλλοι όχι, όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα μαγαζιά, έτσι δεν είναι; Στα ελάχιστα τετραγωνικά του Τιτάνα, οι δυο τους συγκέντρωσαν διάφορα αντικείμενα που αγαπούν για διάφορους λόγους, memorabilia και design θησαυρούς που τους έχουν κυνηγήσει και συγκεντρώσει μέσα στα χρόνια.

Ένα φωτιστικό οροφής Memphis Milano του 1983 με την υπογραφή του Matteo Thun και ένα δαπέδου σχεδιασμένο από τον Sergio Carpani για τη Stilnovo την ίδια δεκαετία παντρεύονται με σκαμπό Established & Sons και ένα σκαμπό εργασίας για συνεργεία και καρέκλες του Naoto Fukusawa για τη Magis μέσα, ενώ οι έξω καρέκλες είναι ό,τι πιο άνετο μπορείτε να προμηθευτείτε σε περίπτωση που είστε πολύ οργανωμένοι κατασκηνωτές.  

Ο Τιτανικός σε εννιά χιλιάδες κομμάτια Lego, ένα φωτιστικό σαν γυναικεία θεότητα από το πατρικό του Μίλτου Kοντογιάννη, αγορασμένο από μια αντικερί πριν από τριάντα χρόνια, μια μπλούζα του Αργεντινού μεγάλου μπαλαδόρου Ariel Ortega, ένα κασκόλ του Maurizio Cattelan σχεδιασμένο για το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, ένα κορνιζαρισμένο μαντήλι της σχεδιάστριας Κλέλιας Άνδραλη, μια vintage ζωγραφιστή διαφήμιση για φρουτόκρεμες και μια φιγούρα του Μπαρμπα-Γιώργου, Rosenthal πορσελάνες -πάλι από τη δεκαετία του ‘80-, ένα έργο του ανερχόμενου ζωγράφου Άγγελου Μεργές και μια φωτογραφία της Αλίνας Λέφα είναι μόνο μερικά απ’ όσα αποτελούν τη διακόσμηση του καινούργιου καφενείου της Αθήνας∙ άλλωστε αυτά τα μαγαζιά δεν ακολουθούσαν μόδες παρά τα στόλιζε ο ιδιοκτήτης με όσα του άρεσαν, με τις δικές του εμμονές.

Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Στο καφενείο, που θα καταλάβετε ότι αγαπούν τον Κώστα Βάρναλη και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, δεν λείπει ο καλόγερος δίπλα στην πόρτα, η τηλεόραση που απλά υπάρχει για να παίζει μόνη της, η παλιά ταμπέλα εξωτερικά που μαρτυρά ότι κάποτε εκεί μέσα εργαζόταν κάποιος που αναλάμβανε τη συντήρηση κλιματιστικών.

Ηχεία δεν έχει και ούτε θα μπουν, η μουσική θα αλλάζει όπως θα άλλαζε σε μια σπιτική μάζωξη, αυθόρμητα, χωρίς κανείς να ξέρει από πού θα ξεκινάει και πού θα φτάνει∙ ο Λεωνίδας Δεληγιάννης θυμάται να πηγαίνει σε καφενείο που έπαιζε από Pulp μέχρι Βασίλη Τερλέγκα.

Φτάνοντας για πρώτη φορά εκεί με ρώτησαν ποια πιστεύω ότι είναι η διαφορά ενός καφενείου με ένα καφέ. Σε ένα καφέ θα κάτσουμε και θα περιμένουμε να μας φέρουν το νερό μας, να μας ρωτήσουν τι θα πιούμε.

Στον Τιτάνα αν ο καφετζής έχει δουλειά και εσείς διψάτε, μπορείτε να μπείτε να πάρετε το νερό σας μόνοι σας. Θα τρώμε ψωμί με γαλοπούλα και τυρί ή με μαρμελάδα και φυστικοβούτυρο, γάλα με τσίριος ή κόκο ποπς για πρωινό, κρέμα σοκολάτα και βανίλια για γλυκό, υποβρύχιο και ένα φανταστικό λουκούμι που έχουν βρει, basic πατατάκια με αλάτι και ρίγανη, μπισκότα, κρακεράκια και χαλβαδόπιτα, τα «σκατολοΐδια», όπως τα λένε, που έβρισκαν και εκείνοι κάποτε στα καφενεία όπου ανατράφηκαν.

Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Σε αυτό το μαγαζί για «διασκέδαση χαμηλής όχλησης» πίνουμε τα βασικά ποτά, ούζο, τσίπουρο σε ατομικά μπουκαλάκια από το Μεσολόγγι και τη Ζίτσα, χύμα κρασί, αναψυκτικά, μια μπίρα μόνο και σε κοκτέιλ μόνο νεγκρόνι. Για μεζέ έχουν τυρί με παστέλι, πιατάκια με αντζούγιες, τυρί και ελιές, ντολμαδάκια με γιαούρτι, το καλοκαίρι που θα έρθει θέλουν να βγάζουν καρπούζι και πεπόνι, απλά πράγματα, για τη μέση, που όλοι τα τρώνε και όλοι τα έχουμε ζητήσει εκεί που έχουμε κάτσει με σκοπό να κάνουμε κατανάλωση, να πίνουμε τσίπουρο και να σβήνουμε με μπίρα.

Και επειδή είμαι σίγουρη ότι θα έχετε απορία, σε καφέ δεν θα σερβίρουν μόνο ελληνικό, θα έχουν και εσπρέσο ζεστό και φρέντο. Ο Τιτάνας είναι το καφενείο μιας γενιάς που θέλει να έχει τα δικά της χύμα στέκια.

Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Σισμάνη 18, Νέος Κόσμος

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Γεύση / Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Σε μια γειτονιά με χαμηλά σπίτια κάποιοι έφτιαξαν τα πρώτα τους μαγαζιά, μπιστρό και νεο-καφενεία που κρατάνε τις τιμές χαμηλά και ρωτάνε τους πελάτες τους για να διαμορφώσουν το μενού τους. Γιατί σε αυτήν τη νέα πιάτσα «τα πράγματα είναι λαϊκά, απλά και οικονομικά».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ανάγκη να βγεις έξω από το σπίτι. Του Κωστή Παπαγιώργη

Στήλες / Η ανάγκη να βγεις έξω από το σπίτι. Του Κωστή Παπαγιώργη

Η έξοδος από το σπίτι, το περιπαθές πέρασμα από τον ιδιωτικό χώρο στον δημόσιο είναι πάγια επιθυμία του μοντέρνου ατόμου. Βγαίνεις έξω, για να δεις και να σε δουν. Το βλέμμα είναι το μέγα πλαγκτόν της αστικής ζωής.
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM