Ήρθε η ώρα να μάθεις να ανοίγεις φύλλο για τις πίτες σου

Ήρθε η ώρα να μάθεις να ανοίγεις φύλλο για τις πίτες σου! Facebook Twitter
Mια πίτα με σπιτικό φύλλο είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο και αγαπητό φαγητό.
0

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ πας σε χωριό ή να κάτσεις υπομονετικά δίπλα σε μαστόρισσα γιαγιά για να μάθεις να ανοίγεις το τέλειο φύλο για πίτες. Η Χριστίνα Δραγγανά δείχνει από το 2014 σε Έλληνες και ξένους (στην πλειονότητά τους Αμερικανούς) πώς να ανοίγουν εύκολα και γρήγορα σπιτικό φύλλο βέργας στο σπίτι της στον Βύρωνα! 

Και όχι, δεν το έμαθε από τη μαμά της (που δεν ξέρει να ανοίγει φύλλο), ούτε από τη γιαγιά της, που ήξερε την τέχνη, αλλά δεν την πέρασε στην εγγονή της.

portrait
Χριστίνα Δραγγανά

Την τέχνη αυτή την έμαθε στην κουζίνα ενός κεντρικού αθηναϊκού εστιατορίου όπου εργαζόταν και εκεί άνοιγαν φύλλο καθημερινά για τις πίτες τους. Εκεί «τρίφτηκε» και εξέλιξε την τέχνη της, εκεί έμαθε ποιο είναι το καλύτερο αλεύρι για εύκολο άνοιγμα, πώς να το κοσκινίζει, πώς να διπλώνει με μαεστρία τις άκρες και πώς να υπολογίζει τη σωστή αναλογία γέμισης και φύλλου και να ψήνει σωστά κάθε πίτα της. 

Εκεί κατάλαβε πως μια πίτα με σπιτικό φύλλο είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο και αγαπητό φαγητό, ότι είναι ένα πολιτισμικό προϊόν που μπορείς να το μάθεις σε ανθρώπους που λατρεύουν τη σπανακόπιτα, αλλά νομίζουν ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, που πετυχαίνει μόνο όταν το φτιάχνει μια γιαγιά ή ένας σεφ! 

«Το πιο δύσκολο πράγμα σε μια τάξη ελληνικής μαγειρικής είναι να καλουπώσεις όλα αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν ένα φαγητό επιτυχημένο σε μια αλάνθαστη συνταγή ακριβείας. Προσπαθώ να εξηγήσω όμως κάθε φορά ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάθε σκεύος ψήνει αλλιώς και να τους δείξω ζωντανά την υφή ενός επιτυχημένου φύλλου ή το χρώμα που πρέπει να έχει μια καλοψημένη πίτα».

«Είναι πράγματι τέχνη να ανοίγεις ένα ωραίο φύλλο για πίτες», λέει η Χριστίνα. «Με όλα αυτά τα είδη φύλλων που κυκλοφορούν στην αγορά όμως και αυτή η τέχνη χάνεται στον βωμό της ευκολίας κι έτσι ολοένα και λιγότεροι μάγειρες, σπιτικοί ή επαγγελματίες, ανοίγουν το δικό τους φύλλο που γευστικά, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τα έτοιμα. Προσωπικά νιώθω ότι με τις τάξεις μου σε έναν βαθμό συμβάλλω κι εγώ στη διατήρηση αυτής της τέχνης που αποτελεί μέρος όχι μόνο του σπιτικού φαγητού και του ελληνικού νοικοκυριού αλλά και της γαστρονομικής μας παράδοσης. Αυτό εξάλλου νιώθω ότι μαθαίνω στους τουρίστες που συμμετέχουν στην εμπειρία αυτή, ένα μέρος του πλούσιου γαστρονομικού πολιτισμού μας».

Μέσα σε τρεις μόλις ώρες, λοιπόν, θα μάθεις όχι μόνο να ανοίγεις φύλλο με αυτοπεποίθηση και τα σωστά υλικά αλλά και πώς να ετοιμάζεις μια μυρωδάτη σπανακόπιτα που μόλις ψηθεί θα την απολαύσεις επί τόπου με την παρέα σου, με bonus τη Χριστίνα που θα σου διηγείται ωραίες ιστορίες και ανέκδοτα από τους «μαθητές» της και θα σου δείξει φωτογραφίες που της στέλνουν με περηφάνια από μερικές επιτυχημένες και κάποιες «χλωμές» πίτες που ίσως θέλουν παραπάνω ψήσιμο, αλλά κατέκτησαν για πάντα την καρδιά μιας Αμερικάνας νοικοκυράς κάπου στο Οχάιο!

«Το πιο δύσκολο πράγμα σε μια τάξη ελληνικής μαγειρικής είναι να καλουπώσεις όλα αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν ένα φαγητό επιτυχημένο σε μια αλάνθαστη συνταγή ακριβείας. Προσπαθώ να εξηγήσω όμως κάθε φορά ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάθε σκεύος ψήνει αλλιώς και να τους δείξω ζωντανά την υφή ενός επιτυχημένου φύλλου ή το χρώμα που πρέπει να έχει μια καλοψημένη πίτα». 

Ενδιαφέρον θα ήταν να κανονίσετε να πάτε μαζί, πριν από το μάθημα μαγειρικής, μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας (η Χριστίνα Δραγγανά είναι διπλωματούχος ξεναγός και κάνει ξεναγήσεις στην Ακρόπολη όπως και σε όλα τα μουσεία) για να προμηθευτείτε μαζί τα ειδικά άλευρα που χρησιμοποιεί, τα ζαρζαβατικά και τα μυρωδικά για τη σπανακόπιτα.

Η Χριστίνα συνεργάζεται με τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία του κέντρου που της αναθέτουν γαστρονομικούς περιπάτους και αυτό είναι ένα ακόμα μέρος της δουλειάς της. Η πιο δημοφιλής εμπειρία είναι πρώτα μια ξενάγηση στην Ακρόπολη και μετά ένας γαστρονομικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας, πριν ανηφορίσετε προς το σπίτι της στο Βύρωνα για να μαγειρέψετε μαζί. Φεύγοντας, θα νιώθετε ότι το σπιτικό φύλλο δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.

Χριστίνα Δραγγανά, 6988 506846, [email protected]
Facebook: Christina Drangana (Christina Traveling Spoon)

Instagram: christina_traveling_spoon_

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ