Ήρθε η ώρα να μάθεις να ανοίγεις φύλλο για τις πίτες σου

Ήρθε η ώρα να μάθεις να ανοίγεις φύλλο για τις πίτες σου! Facebook Twitter
Mια πίτα με σπιτικό φύλλο είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο και αγαπητό φαγητό.
0

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ πας σε χωριό ή να κάτσεις υπομονετικά δίπλα σε μαστόρισσα γιαγιά για να μάθεις να ανοίγεις το τέλειο φύλο για πίτες. Η Χριστίνα Δραγγανά δείχνει από το 2014 σε Έλληνες και ξένους (στην πλειονότητά τους Αμερικανούς) πώς να ανοίγουν εύκολα και γρήγορα σπιτικό φύλλο βέργας στο σπίτι της στον Βύρωνα! 

Και όχι, δεν το έμαθε από τη μαμά της (που δεν ξέρει να ανοίγει φύλλο), ούτε από τη γιαγιά της, που ήξερε την τέχνη, αλλά δεν την πέρασε στην εγγονή της.

portrait
Χριστίνα Δραγγανά

Την τέχνη αυτή την έμαθε στην κουζίνα ενός κεντρικού αθηναϊκού εστιατορίου όπου εργαζόταν και εκεί άνοιγαν φύλλο καθημερινά για τις πίτες τους. Εκεί «τρίφτηκε» και εξέλιξε την τέχνη της, εκεί έμαθε ποιο είναι το καλύτερο αλεύρι για εύκολο άνοιγμα, πώς να το κοσκινίζει, πώς να διπλώνει με μαεστρία τις άκρες και πώς να υπολογίζει τη σωστή αναλογία γέμισης και φύλλου και να ψήνει σωστά κάθε πίτα της. 

Εκεί κατάλαβε πως μια πίτα με σπιτικό φύλλο είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο και αγαπητό φαγητό, ότι είναι ένα πολιτισμικό προϊόν που μπορείς να το μάθεις σε ανθρώπους που λατρεύουν τη σπανακόπιτα, αλλά νομίζουν ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, που πετυχαίνει μόνο όταν το φτιάχνει μια γιαγιά ή ένας σεφ! 

«Το πιο δύσκολο πράγμα σε μια τάξη ελληνικής μαγειρικής είναι να καλουπώσεις όλα αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν ένα φαγητό επιτυχημένο σε μια αλάνθαστη συνταγή ακριβείας. Προσπαθώ να εξηγήσω όμως κάθε φορά ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάθε σκεύος ψήνει αλλιώς και να τους δείξω ζωντανά την υφή ενός επιτυχημένου φύλλου ή το χρώμα που πρέπει να έχει μια καλοψημένη πίτα».

«Είναι πράγματι τέχνη να ανοίγεις ένα ωραίο φύλλο για πίτες», λέει η Χριστίνα. «Με όλα αυτά τα είδη φύλλων που κυκλοφορούν στην αγορά όμως και αυτή η τέχνη χάνεται στον βωμό της ευκολίας κι έτσι ολοένα και λιγότεροι μάγειρες, σπιτικοί ή επαγγελματίες, ανοίγουν το δικό τους φύλλο που γευστικά, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τα έτοιμα. Προσωπικά νιώθω ότι με τις τάξεις μου σε έναν βαθμό συμβάλλω κι εγώ στη διατήρηση αυτής της τέχνης που αποτελεί μέρος όχι μόνο του σπιτικού φαγητού και του ελληνικού νοικοκυριού αλλά και της γαστρονομικής μας παράδοσης. Αυτό εξάλλου νιώθω ότι μαθαίνω στους τουρίστες που συμμετέχουν στην εμπειρία αυτή, ένα μέρος του πλούσιου γαστρονομικού πολιτισμού μας».

Μέσα σε τρεις μόλις ώρες, λοιπόν, θα μάθεις όχι μόνο να ανοίγεις φύλλο με αυτοπεποίθηση και τα σωστά υλικά αλλά και πώς να ετοιμάζεις μια μυρωδάτη σπανακόπιτα που μόλις ψηθεί θα την απολαύσεις επί τόπου με την παρέα σου, με bonus τη Χριστίνα που θα σου διηγείται ωραίες ιστορίες και ανέκδοτα από τους «μαθητές» της και θα σου δείξει φωτογραφίες που της στέλνουν με περηφάνια από μερικές επιτυχημένες και κάποιες «χλωμές» πίτες που ίσως θέλουν παραπάνω ψήσιμο, αλλά κατέκτησαν για πάντα την καρδιά μιας Αμερικάνας νοικοκυράς κάπου στο Οχάιο!

«Το πιο δύσκολο πράγμα σε μια τάξη ελληνικής μαγειρικής είναι να καλουπώσεις όλα αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν ένα φαγητό επιτυχημένο σε μια αλάνθαστη συνταγή ακριβείας. Προσπαθώ να εξηγήσω όμως κάθε φορά ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάθε σκεύος ψήνει αλλιώς και να τους δείξω ζωντανά την υφή ενός επιτυχημένου φύλλου ή το χρώμα που πρέπει να έχει μια καλοψημένη πίτα». 

Ενδιαφέρον θα ήταν να κανονίσετε να πάτε μαζί, πριν από το μάθημα μαγειρικής, μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας (η Χριστίνα Δραγγανά είναι διπλωματούχος ξεναγός και κάνει ξεναγήσεις στην Ακρόπολη όπως και σε όλα τα μουσεία) για να προμηθευτείτε μαζί τα ειδικά άλευρα που χρησιμοποιεί, τα ζαρζαβατικά και τα μυρωδικά για τη σπανακόπιτα.

Η Χριστίνα συνεργάζεται με τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία του κέντρου που της αναθέτουν γαστρονομικούς περιπάτους και αυτό είναι ένα ακόμα μέρος της δουλειάς της. Η πιο δημοφιλής εμπειρία είναι πρώτα μια ξενάγηση στην Ακρόπολη και μετά ένας γαστρονομικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας, πριν ανηφορίσετε προς το σπίτι της στο Βύρωνα για να μαγειρέψετε μαζί. Φεύγοντας, θα νιώθετε ότι το σπιτικό φύλλο δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.

Χριστίνα Δραγγανά, 6988 506846, [email protected]
Facebook: Christina Drangana (Christina Traveling Spoon)

Instagram: christina_traveling_spoon_

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ