Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
0

Το να πάρεις στη δουλειά φαγητό από το σπίτι ήταν μάλλον αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Δεν το επέτρεπε η «επικρατούσα αισθητική» σχετικά με την εικόνα που έπρεπε να προβάλλεις στο εργασιακό σου περιβάλλον, θεωρούνταν αναχρονιστικό και μάλλον δείγμα χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Άλλωστε, οι αμέτρητες προτάσεις στην αγορά για έτοιμο φαγητό κάθε είδους και κόστους έδιναν ένα επιπλέον κίνητρο στον εργαζόμενο να αναζητήσει «φαγητό διανομής» ή «γεύματα του δρόμου».

Αυτές οι συνήθειες έχουν αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο η κρίση που ανάγκασε τους περισσότερους να αναθεωρήσουν την κατανομή του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, άρχισε να δημιουργείται σε ολοένα και περισσότερους η ανάγκη επαναξιολόγησης της ποιότητας του φαγητού τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε λύσεις περισσότερο ελεγχόμενες και υγιεινές ως προς το είδος της τροφής και τους τρόπους μαγειρέματος. Έτσι, τα «ταπεράκια» βγήκαν από τα ντουλάπια και αποτέλεσαν εξάρτημα της καθημερινότητας για χιλιάδες εργαζόμενους στην πόλη, ιδιαίτερα τους νέους.

Όμως το να τρέφεσαι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας με «φαγητό γραφείου» δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμίσεις την ικανοποίηση που αντλείς από ένα καλοφτιαγμένο γεύμα ούτε ότι πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά πολύ από τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο σου για την προετοιμασία του. Λύσεις γρήγορες και νόστιμες υπάρχουν. Τις αναζητήσαμε στην κουζίνα του σεφ Γρηγόρη Καραγιάννη, ο οποίος εξειδικεύεται στο υγιεινό μενού για αθλητές.

Τυλιχτή σαλάτα

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

100 γρ. ποικιλία λαχανικών (λόλα, μαρούλι, ρόκα, αντίδια, ραντίτσιο)

8 ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 κ.σ. ξινομυζήθρα

100 γρ. στήθος κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα

1 φύλλο τορτίγιας

Για τη βινεγκρέτ μπαλσάμικου

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 κ.σ. μέλι

Αλάτι, πιπέρι

2 παγάκια

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της βινεγκρέτ μπαλσάμικου και την αναμειγνύουμε με την ποικιλία λαχανικών, το κοτόπουλο, τα ντοματίνια και την ξινομυζήθρα. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο φύλλο τορτίγιας και το τυλίγουμε σφιχτά. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Χούμους με χοιρινό απάκι και κριτσίνια τυριών

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

50 γρ. απάκι καπνιστό σε φέτες

150 γρ. ρεβίθια βρασμένα καλά

1 κ.σ. ταχίνι

1 κ.σ. χυμός πορτοκάλι

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τα ρεβίθια, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σοτάρουμε ελαφρά το απάκι στο τηγάνι και συνοδεύουμε το χούμους. Γαρνίρουμε με κριτσίνια τυριών.

Μοντέρνο τοστ

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

2 φέτες ψωμί του τοστ

2 φέτες τυρί γραβιέρα

2 φέτες γαλοπούλα καπνιστή

50 ml γάλα φρέσκο

1 αυγό

1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Συνθέτουμε το τοστ. Ανακατεύουμε καλά το γάλα με το αυγό και βουτάμε στο μείγμα το τοστ μέχρι να μαλακώσει. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε το τοστ και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Φιλετίνια κοτόπουλου με σάλτσα αβοκάντο

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
1 στήθος κοτόπουλο

1 ώριμο αβοκάντο

Λίγος χυμός λεμονιού

Φρέσκο κόλιανδρο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Λαχανικά εποχής

Εκτέλεση

Ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Πολτοποιούμε το αβοκάντο, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, το κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το ψητό κοτόπουλο και συνοδεύουμε με τη σάλτσα αβοκάντο. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λαχανικά εποχής ή να το τυλίξουμε σε φύλλο τορτίγιας.

Μοσχαράκι ραγού

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

250 γρ. σπάλα μόσχου

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 καρότο ψιλοκομμένο

1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

1 κλωναράκι θυμάρι

2 κόκκοι μπαχάρι μαύρο

3 κόκκοι ολόκληρο μαύρο πιπέρι

2 ντομάτες τριμμένες

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 2-2,5 ώρες. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή χυλοπιτάκι.

Βελουτέ γλυκοπατάτας με τσιπς μπέικον

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

150 γρ. γλυκοπατάτα

150 γρ. γάλα φρέσκο

50 γρ. κρέμα γάλακτος

20 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

15 γρ. βούτυρο

½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

1 φέτα μπέικον

Εκτέλεση

Ψήνουμε στον φούρνο τη γλυκοπατάτα μέχρι να μαλακώσει και ξεφλουδίζουμε. Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το βούτυρο μέχρι να μαραθεί, προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και πολτοποιούμε με ράβδο μπλέντερ. Ψήνουμε το μπέικον στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε τα τσιπς από μπέικον.

Συμβουλές για το μεσημεριανό του γραφείου

• Το μεσημεριανό γεύμα καλό είναι να έχει βάση την πρωτεΐνη, με συνοδεία 30% υδατανθράκων και φυτικών ινών. Έτσι αφομοιώνεται καλύτερα η πρωτεΐνη των τροφών. Απαραίτητο είναι το άφθονο νερό.

• Οι λιπαρές τροφές είναι πιο ευαίσθητες και αλλοιώνονται πιο εύκολα, αν παραμείνουν εκτός ψυγείου.

• Το ελαιόλαδο, λόγω των καλών λιπαρών που περιέχει, βοηθάει στην καλύτερη πέψη και προσφέρεται για «γεύματα του γραφείου».

• Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε στο φαγητό επιπλέον αλάτι από αυτό που περιέχουν οι τροφές στη φυσική τους μορφή.

• Η σωστή αναθέρμανση του φαγητού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον στους 80 βαθμούς Κελσίου.

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
O σεφ Γρηγόρης Καραγιάννης προτείνει εύκολες και νόστιμες λύσεις για το μεσημεριανό στο γραφείο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 16.10.2017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ