6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα

6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα Facebook Twitter
0

Κάποιοι συνδέουν την κολοκύθα με τα πρωτοβρόχια, κάτι που είναι μεν αλήθεια, γιατί πράγματι αυτή είναι η εποχή της, αλλά είναι άδικο να συνδυάζεις αυτό το υπέροχο λαχανικό με το ζωηρό χρώμα και τις πολλές μαγειρικές δυνατότητες με μια μάλλον μελαγχολική περίοδο. Γι' αυτό αξίζει να εστιάσουμε όλα τα θετικά της κολοκύθας, όπως το ότι είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που μπορεί να παίξει με αξιώσεις τόσο σε αλμυρές όσο και γλυκές συνταγές. Ταυτόχρονα με τη μαγειρική, υψηλή θεωρείται και η διατροφική της αξία, τόσο ώστε να κερδίζει χωρίς ενδοιασμούς μια θέση στον κατάλογο με τις υπερτροφές. Τη βρίσκουμε στην αγορά τους περισσότερους μήνες του χρόνου, όμως αυτή την εποχή είναι στην καλύτερή της περίοδο, στην ωρίμανση, και όπου χρησιμοποιηθεί μπορεί να δώσει όλη της τη γλύκα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια καλή καθοδήγηση στον τρόπο μαγειρέματος και αυτό ανέλαβε να κάνει ο σεφ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μας έβαλε στην κουζίνα του εστιατορίου Τζίτζικας και Μέρμηγκας στο Χαλάνδρι, της οποίας ηγείται, για να μας δείξει πώς μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα καθημερινά πιάτα με πρωταγωνιστή την κολοκύθα.

Ρόφημα κολοκύθας

6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 κούπα γάλα φρέσκο

500 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια

1 κ.σ. ζάχαρη

1 βανίλια (κάψουλα)

½ κούπα καφέ εσπρέσο (υγρό)

1 πρέζα κανέλα σκόνη

1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια, τον καφέ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κολοκύθα που έχουμε καλύψει με νερό για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Την περνάμε από το μπλέντερ και τη σουρώνουμε.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ την κολοκύθα, το γάλα και παγάκια και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και γαρνίρουμε με σαντιγί, άχνη ζάχαρη και κανέλα.

ΤΙΠ: Το ρόφημα κολοκύθας πίνεται κρύο ή ζεστό.

Σαλάτα ψητής κολοκύθας με σταφίδες και κουσκούς

6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

½ κ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κουκουνάρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. σταφίδες μαύρες

2 κ.σ. κουσκούς

Ξύσμα από ένα λεμόνι

1 πρέζα κανέλα σκόνη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

Φύλλα ρόκας για γαρνίρισμα

Για τη βινεγκρέτ

½ κούπα πετιμέζι

½ κ.γ. ξίδι

1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

1 σφηνάκι ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα κομμάτια κολοκύθας με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Βράζουμε το κουσκούς με 1 κούπα νερό για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε το κουσκούς και προσθέτουμε σταφίδες, κουκουνάρι, ξύσμα λεμονιού και την ψητή κολοκύθα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τη βινεγκρέτ: Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά με σύρμα ή τα βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να δέσει η βινεγκρέτ.

Σερβίρουμε την κολοκύθα και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ. Γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας.

Ψητή κολοκύθα με ρεβίθια και κρέμα ταχίνι

6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

300 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια

½ κούπα ρεβίθια βρασμένα

2 σφηνάκια ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

½ κόκκινη πιπεριά

1 κ.σ. ταχίνι

1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος

2 φέτες πανσέτα

1 κ.γ. κάρι σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε την κολοκύθα με το μπούκοβο, το κάρι, ένα σφηνάκι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Ψήνουμε και την πιπεριά στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και την ξεφλουδίζουμε. Ψήνουμε την πανσέτα στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά.

Για τη σάλτσα: Χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι με το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ανακατεύουμε τα ρεβίθια με την κολοκύθα και περιχύνουμε με τη σάλτσα ταχίνι.

Σούπα βελουτέ κολοκύθας

6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

400 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια

1 μικρή πατάτα

1 καρότο σε κομμάτια

½ κρεμμύδι ξερό

1/2 σκελίδα σκόρδο

1 κούπα ζωμός λαχανικών

1 κ.σ. βούτυρο

1 σφηνάκι λευκό κρασί

1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. κολοκυθόσπορος

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο την κολοκύθα, την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Ρίχνουμε σε μπλέντερ όλα τα λαχανικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά και να γίνουν κρέμα.

Σε κατσαρόλα αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ, προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για 2 λεπτά.

Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κολοκυθόσπορο.

Μοσχαράκι με αρμπαρόριζα και πικάντικο πουρέ κολοκύθας

6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

200 γρ. μοσχαράκι γάλακτος

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 ποτήρι κρασιού Μοσχοφίλερο

2-3 κόκκοι μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

1 φύλλο αρμπαρόριζα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερό ή ζωμός κρέατος

1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος

400 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.γ. κάρι σκόνη

1 πρέζα μπούκοβο γλυκό

Αλάτι, πιπέρι

Φιστίκια Αιγίνης για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτουμε το κρέας και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 60 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, την αρμπαρόριζα και βράζουμε για 2 λεπτά.

Για τον πουρέ κολοκύθας: Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κολοκύθα που έχουμε σκεπάσει με νερό μέχρι να μαλακώσει.

Τη χτυπάμε στο μπλέντερ με το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, κάρι και μπούκοβο μέχρι να γίνει πουρές.

Σερβίρουμε το κρέας, τον πουρέ κολοκύθας και γαρνίρουμε με φιστίκια Αιγίνης.

Σιροπιαστή κολοκύθα με κάρδαμο και παγωτό μαστίχας

6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

200 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους

200 γρ. ζάχαρη

2 γαρίφαλα

2-3 σπόροι κάρδαμο σπασμένοι

Χυμός μισού λεμονιού

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 ποτήρι νερό

1 μπάλα παγωτό μαστίχα

Παστέλι για γαρνίρισμα

Καρύδια ψίχα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κολοκύθα με το νερό, τη ζάχαρη, το κάρδαμο, τα γαρίφαλα, τον χυμό λεμονιού και τον αστεροειδή γλυκάνισο για 15-20 λεπτά.

Σερβίρουμε τη σιροπιασμένη κολοκύθα με μια μπάλα παγωτό και γαρνίρουμε με καρυδόψιχα και παστέλι.

6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα Facebook Twitter
O σεφ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μας έβαλε στην κουζίνα του εστιατορίου Τζίτζικας και Μέρμηγκας στο Χαλάνδρι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ