Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Στο Suntan η τηνιακή αρχιτεκτονική συνδυάζεται με παστέλ αποχρώσεις, θρυλικούς ήρωες της δεκαετίας του '80 και μια ταράτσα για να απολαύσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
0

Στον Φαλατάδο της Τήνου 

Έχοντας αδυναμία στην αισθητική των '80s, ο Σωτήρης Λυκίδης, ο Χρήστος Καλλιάνης και η Μυρσίνη Σπανέλη οραματίστηκαν ένα νοσταλγικό cocktail bar. Η τηνιακή αρχιτεκτονική συνδυάζεται με παστέλ αποχρώσεις, θρυλικούς ήρωες της δεκαετίας και μια ταράτσα για να απολαύσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Έτσι, μετά από μια επίσκεψη στο σεληνιακό τοπίο του Βόλακα και μια βόλτα στα γραφικά στενά του Φαλατάδου, μπορείτε να ξεκουραστείτε στο Suntan, πίνοντας single origin espresso που ψήνεται μονάχα για το μαγαζί και απολαμβάνοντας ένα brunch οικείο αλλά και με φαντασία – ζητήστε τα Βloody Μary’s Εggs.   

Το μενού βασίζεται σε street food συνταγές, κάποιες από τις οποίες φτιάχνονται με τοπικά προϊόντα, για παράδειγμα θα βρείτε ένα mac 'n' cheese με παλαιωμένη γραβιέρα και κοπανιστή Τήνου. 

Όσο για τα ποτά, η εποχή των κοκτέιλ, που τα μπαρ είχαν αφήσει για πολλά χρόνια πίσω τους, αναδεικνύεται ξανά στο Suntan. Η εμπνεύστρια του concept Μυρσίνη Σπανέλη επαναπροσδιορίζει τα '80s classics με τη βοήθεια της Κατερίνας Αναγνώστου. Μέσα από νέες τεχνικές, οι δυο τους προσφέρουν ποτά όπως τα Long Island, Sex on the beach, Singapore Sling, Amaretto sour και Woo Woo στην πιο perfect εκδοχή τους. 

Suntan, Φαλατάδος, Τήνος, 6981 000530

Στη Xώρα της Τήνου

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Το αντισυμβατικό εστιατόριο του Παγκρατίου, το Lost Athens, που χωρίζει το μενού του σε πιάτα που καταναλώνονται «με το χέρι», «με πιρούνι και κουτάλι», «με πιρούνι και μαχαίρι», έφτιαξε για την πρώτη κατηγορία μια σειρά από διαφορετικά tacos, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία – αν δοκιμάσετε αυτό με το αργομαγειρέμενο αρνί «φρικασέ», πιστεύω ότι δύσκολα θα ξεχάσετε τη νοστιμιά του. 

Αναπτύσσοντας τις ιδέες του, που μπαίνουν σε χειροποίητες τορτίγιες, δημιούργησε τέσσερα νέα καλοκαιρινά tacos, σπιτικά νάτσος και γουακαμόλε, σεβίτσε τόνου και ταρτάρ γαρίδας, ένα ψητό καλαμπόκι μαριναρισμένο με βότανα, αρωματικό αλάτι, κόλιανδρο, λάιμ και sour cream.

Μαζί με την ομάδα του Noah συγκέντρωσαν περισσότερες από πενήντα διαφορετικές ετικέτες σε τεκίλα και μεσκάλ. Βάσισαν όλα τους τα κοκτέιλ σε αυτές, ενώ ανακατασκεύασαν ένα ερειπωμένο κτίριο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στη Χώρα της Τήνου, συνδυάζοντας τις μίνιμαλ κυκλαδίτικες γραμμές με μικρές λατινοαμερικάνικες πινελιές. 

Με την ανοιχτή κουζίνα να δουλεύει απέναντι από το μπαρ-νησίδα, το Santiago προσφέρει ποιοτικά σφηνάκια φαγητού και ποτού, είναι η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Τήνου που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Στο τέλος της cocktail λίστας θα βρείτε μια μαργαρίτα στο πιάτο, πρόκειται για κομμάτια ανανά εμποτισμένα με το κλασικό και δημοφιλές ποτό, τα οποία σερβίρονται με ανθό αλατιού. Δοκιμάστε το. 

Santiago, πλατεία Αγίου Γεωργίου (Χώρα), Τήνος, 6987 451393

Στη Μύκονο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Στη Χώρα του νησιού, κοντά στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους, θα συναντήσετε ένα μαγαζί που λειτουργούσε επί μία εικοσαετία ως κρεπερί. Η ομάδα του Lost που ανέλαβε να το αλλάξει σκέφτηκε να φτιάξει κάτι οικείο προς εκείνους που θα επισκέπτονταν ξανά το σημείο, αλλά θα το έβρισκαν αλλαγμένο. 

Κατέληξαν να δημιουργήσουν μια tosteria, ένα «κομψό βρόμικο», όπως λένε οι ίδιοι. Στο What A Ride κόβουν το προζυμένιο τους ψωμί σε χοντρές φέτες, προσφέρουν επτά διαφορετικούς συνδυασμούς τοστ με rib eye steak, με γαρίδες, με αστακό, με πράσινο και κίτρινο κολοκυθάκι, με φρέσκο και σε πίκλα αγγούρι, με τρία διαφορετικά τυριά – όλα τους συνοδεύονται από τις δικές τους διαφορετικές χειροποίητες σάλτσες.

Παράλληλα, λειτουργούν ως κάβα με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και φυσικά κρασιά του εγχώριου αμπελώνα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας.  

What A Ride, Πολυκανδριώτη (Χώρα), Μύκονος

Στη Φολέγανδρο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Μεταφερόμαστε στην Ταϊλάνδη, εκεί όπου μια μακροχρόνια παράδοση θέλει να αφήνονται φαγητά και ποτά στα spirit houses, στους χώρους μέσα στους οποίους «προστατεύονται» τα πνεύματα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο σκοπός είναι τα φιλικά πνεύματα να συγκεντρωθούν για να απολαύσουν όσα τους φέρνουν οι πιστοί, πιστεύεται ότι η παρουσία τους εκεί βοηθάει να κρατηθούν τα κακά πνεύματα μακριά. 

Πίσω στις Κυκλάδες, το Tuk Tuk δημιούργησε το δικό του spirit house σε μια αυλή στη Χώρα της Φολεγάνδρου. Στην καλοκαιρινή του εκδοχή, το μικροσκοπικό και δημοφιλές ταϊλανδέζικο του Κουκακίου χρησιμοποιεί ασιατικά spirits στα κοκτέιλ του, ενώ προσφέρει και δροσιστικές ασιατικές μπίρες. 

Με τις προσφορές στα σπίτια των πνευμάτων οι πιστοί κερδίζουν καλή τύχη. Γι’ αυτό και οι προτάσεις φαγητού έχουν τον τίτλο «offerings», είναι μικρά πιάτα ταιριασμένα με τα ποτά, τρεις επιλογές σε κυρίως (curry ημέρας, ψάρι στον ατμό, τραγανά φιλετάκια πάπιας με φρέσκα λαχανικά και hoisin σος), τηγανητό ρύζι με λαχανικά, τζίντζερ, τηγανητό αυγό και sriracha, ένα φαγητό που συνήθιζαν να καταναλώνουν οι μεθυσμένοι πελάτες των καμπαρέ.

Για γλυκό θα βρείτε το Τhai Sunday, ένα χειροποίητο παγωτό pandan με σαντιγί, γιασεμί, crumble από καρύδα, φιστίκι και καραμέλα. 

Όσο για το πνεύμα που προστατεύει τη νέα άφιξη του νησιού, αυτός είναι ο 6ος βασιλιάς της Ταϊλάνδης, θα τον δείτε να απεικονίζεται μόλις πάρετε στα χέρια σας το μενού. 

Tuk Tuk thai spirit house, Φολέγανδρος (Χώρα), 22860 27644

Στα Κουφονήσια

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Στο Άνω Κουφονήσι, ακριβώς πάνω από το λιμάνι του και με βλέμμα στο ακατοίκητο και αρχαιολογικά πολύτιμο νησί της Κέρου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Yria Design κλήθηκε να σχεδιάσει έναν νέο all-day στέκι, απόλυτα εναρμονισμένο με το γύρω κυκλαδίτικο κλίμα. 

Το Τζετ είναι μια ιδέα των Λευτέρη Γεωργόπουλου (Theory bar & More, Τhe Clumsies, Odori Vermuteria, Frater & Soror), Μανώλη Λυκιαρδόπουλου (Odori Vermuteria, Frater & Soror), Γιάννη Τόρη (Frater & Soror) και Κωνσταντίνου Λέκκου (Theory bar & More).

Αντικρίζοντας τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που βρήκαν στον χώρο, αποφάσισαν να τον διατηρήσουν, γι’ αυτό ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος δημιούργησε διάφορες συνταγές σε πίτσα και γενικά προσανατολίζεται σε μια ιταλική, μεσογειακή κουζίνα.  

Οι μέρες στο Τζετ ξεκινούν με καφέ από την Area 51 και brunch βασισμένο στα ποιοτικά σάντουιτς και τα αυγά. Μετά τις δύο το μεσημέρι αρχίζουν να βγαίνουν από την κουζίνα του κεφτεδάκια με μια πλούσια σάλτσα San Marzano, καρπάτσιο από μοσχάρι και λαβράκι, ταρτάρ τσιπούρας και γαρίδες στα κάρβουνα, κοτολέτα αλά μιλανέζε, κλασικές συνταγές με ζυμαρικά δοσμένες με μοντέρνο τρόπο και μια vegan πουτανέσκα, δροσερές σαλάτες και, φυσικά, πίτσες σε κόκκινες και λευκές εκδοχές. 

Για τα ποτήρια σας, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος έχει φτιάξει μια λίστα με απεριτίβο, ενώ προσφέρει και κλασικά κοκτέιλ με πολύ ενδιαφέροντα twists. 

Τζετ, Άνω Κουφονήσι, 6984 440000

Στην  Ίο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Ήταν καλοκαίρι του 1989 όταν ένα δεκαοκτάχρονο αγόρι αποβιβάστηκε στην Ίο για πρώτη φορά, κατά λάθος. Το καλοκαίρι του 2021 επιστρέφει στο νησί για να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα. Ο Χρήστος Ευκρατίδης, πρώην ιδιοκτήτης του Noel και του Drunk Sinatra, συνεργάστηκε με την ομάδα του Crust, Πάνο Παπαδημόπουλο και Κωνσταντίνο Καραντάνη, και μαζί άνοιξαν τις έξι πόρτες (από τις οποίες πήρε και το όνομά του) του Doors, στην παραλία του λιμανιού του νησιού, στον Γιαλό.

Με χρώμα και boho λεπτομέρειες, με αιώρες και πλεκτές ομπρέλες, με κιλίμια και ξύλινους πάγκους, το σκηνικό αυτού του νέου all-day bar είναι γήινο, απόλυτα νησιώτικο και γεμάτο γωνιές.

Θέλοντας να θυμίσει ένα κλασικό καφενείο στο φαγητό, ο Νίκος Τριανταφύλλου υπογράφει το μενού του Doors που σερβίρει από νωρίς το πρωί παραδοσιακό ελληνικό πρωινό, πιάτα του νησιού φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα. Θα βρείτε τηγανόψωμο γλυκό και αλμυρό, σπιτικές μαρμελάδες, πίτες και αυγά. Το μεσημέρι θα χορτάσετε με κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές, με μπουγιουρντί, με μεζέδες που θυμίζουν καλοκαίρια άλλων χρόνων και μια καρπουζόπιτα για επιδόρπιο.

Η ναυαρχίδα του μαγαζιού είναι το μπαρ. Η Τίνα Σαρδή βρίσκεται πίσω από τη λίστα με τα frozen cocktails, με τις ελαφρώς πειραγμένες κλασικές συνταγές και τα ποτά με το έντονο ελληνικό στοιχείο.

Στη μεσαία πόρτα του Doors σας περιμένει και ένα concept store, αναζητήστε το.

Doors, λιμάνι Ίου, παραλία Γιαλός, 22860 93406

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ