Απεργία την Πρωτομαγιά

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.
0

Στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το Ημεροβίγλι είναι ο γραφικός οικισμός της Σαντορίνης που συναγωνίζεται την Οία και τα Φηρά ως ιδανική τοποθεσία για να απολαύσει κανείς το φημισμένο ηλιοβασίλεμα του νησιού. Κάποιοι ισχυρίζονται πως από κει είναι ακόμα πιο μαγευτικό.

Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.

Απέναντί σας στέκεται ο Σκάρος, εκεί όπου ανεγέρθηκε το παλαιότερο κάστρο κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας από τον Giacomo Barozzi, ενώ γύρω και κάτω από αυτό αναπτύχθηκε ένα από τα πέντε καστέλια της Σαντορίνης, ένας οχυρωμένος οικισμός. 

Η ζωή στον απότομο βράχο, που είναι επισκέψιμος μέχρι σήμερα, άρχισε να φθίνει στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα, όταν οι Καστρινοί, όπως λέγονταν οι κάτοικοί του, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν, παίρνοντας μάλιστα μαζί τους την πέτρα του για να χτίσουν αλλού τη νέα τους ζωή. Παρέμεινε η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte και ένα degustation, οκτώ σταδίων.

Σήμερα δεν διασώζεται τίποτα από το παρελθόν του εκτός από ένα σχέδιο με μολύβι από τη συλλογή του Thomas Hope, που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, και ο σχεδιασμός του αποδίδεται στον L.S. Fauvel, Γάλλο πρόξενο στην Αθήνα. 

santoro Facebook Twitter
Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο.

Όμως, ακόμα και η εικόνα του πλέον γυμνού Σκάρου εντυπωσιάζει, ενώ το μοναδικό φυσικό τοπίο και η ανεπιτήδευτη πολυτέλεια που σας περιτριγυρίζει σας προετοιμάζουν για μια μοναδική εμπειρία φαγητού.

Το προαναφερθέν μπαλκόνι είναι αυτό του Santoro, του εστιατορίου εντός του Grace Hotel (μέρος της βραβευμένης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Auberge Resorts Collection) που ανοίγει φέτος το καλοκαίρι τις πόρτες του και για τους μη ενοίκους του ξενοδοχείου. 

Με τον πολυβραβευμένο Jean-Charles Métayer να έχει επιμεληθεί το μενού και τον Γιάννη Κουτσοπεράκη να το εκτελεί, το Santoro σερβίρει πιάτα που παντρεύουν τις γαλλικές τεχνικές με τα εγχώρια υλικά και τις παραδόσεις της μεσογειακής κουζίνας. 

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte κι ένα degustation, οκτώ σταδίων. Στο δεύτερο, ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο, ενώ το συμιακό γαριδάκι με θαλασσινά σπαράγγια, γάλα καρύδας και εποχικά λαχανικά. Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο. Ένα φιλεταρισμένο καλκάνι έχει στο πλάι του μια μους από παντζαρόφυλλα, κρεμμύδια στιφάδου και μια σάλτσα με μελάνι σουπιάς, το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας, θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία της εκχύλισης του καφέ σε αυτή. 

Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί. Η έκπληξη των mignardises, από το αμυγδαλωτό μέχρι αυτό με το φιστίκι, ολοκληρώνει μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού που ενισχύει τον ανανεωμένο γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης.

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, με πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί.

Santoro restaurant, Grace Hotel - Ημεροβίγλι, 22860 21300

Γεύση
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ