Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.
0

Στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το Ημεροβίγλι είναι ο γραφικός οικισμός της Σαντορίνης που συναγωνίζεται την Οία και τα Φηρά ως ιδανική τοποθεσία για να απολαύσει κανείς το φημισμένο ηλιοβασίλεμα του νησιού. Κάποιοι ισχυρίζονται πως από κει είναι ακόμα πιο μαγευτικό.

Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.

Απέναντί σας στέκεται ο Σκάρος, εκεί όπου ανεγέρθηκε το παλαιότερο κάστρο κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας από τον Giacomo Barozzi, ενώ γύρω και κάτω από αυτό αναπτύχθηκε ένα από τα πέντε καστέλια της Σαντορίνης, ένας οχυρωμένος οικισμός. 

Η ζωή στον απότομο βράχο, που είναι επισκέψιμος μέχρι σήμερα, άρχισε να φθίνει στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα, όταν οι Καστρινοί, όπως λέγονταν οι κάτοικοί του, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν, παίρνοντας μάλιστα μαζί τους την πέτρα του για να χτίσουν αλλού τη νέα τους ζωή. Παρέμεινε η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte και ένα degustation, οκτώ σταδίων.

Σήμερα δεν διασώζεται τίποτα από το παρελθόν του εκτός από ένα σχέδιο με μολύβι από τη συλλογή του Thomas Hope, που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, και ο σχεδιασμός του αποδίδεται στον L.S. Fauvel, Γάλλο πρόξενο στην Αθήνα. 

santoro Facebook Twitter
Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο.

Όμως, ακόμα και η εικόνα του πλέον γυμνού Σκάρου εντυπωσιάζει, ενώ το μοναδικό φυσικό τοπίο και η ανεπιτήδευτη πολυτέλεια που σας περιτριγυρίζει σας προετοιμάζουν για μια μοναδική εμπειρία φαγητού.

Το προαναφερθέν μπαλκόνι είναι αυτό του Santoro, του εστιατορίου εντός του Grace Hotel (μέρος της βραβευμένης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Auberge Resorts Collection) που ανοίγει φέτος το καλοκαίρι τις πόρτες του και για τους μη ενοίκους του ξενοδοχείου. 

Με τον πολυβραβευμένο Jean-Charles Métayer να έχει επιμεληθεί το μενού και τον Γιάννη Κουτσοπεράκη να το εκτελεί, το Santoro σερβίρει πιάτα που παντρεύουν τις γαλλικές τεχνικές με τα εγχώρια υλικά και τις παραδόσεις της μεσογειακής κουζίνας. 

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte κι ένα degustation, οκτώ σταδίων. Στο δεύτερο, ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο, ενώ το συμιακό γαριδάκι με θαλασσινά σπαράγγια, γάλα καρύδας και εποχικά λαχανικά. Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο. Ένα φιλεταρισμένο καλκάνι έχει στο πλάι του μια μους από παντζαρόφυλλα, κρεμμύδια στιφάδου και μια σάλτσα με μελάνι σουπιάς, το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας, θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία της εκχύλισης του καφέ σε αυτή. 

Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί. Η έκπληξη των mignardises, από το αμυγδαλωτό μέχρι αυτό με το φιστίκι, ολοκληρώνει μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού που ενισχύει τον ανανεωμένο γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης.

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, με πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί.

Santoro restaurant, Grace Hotel - Ημεροβίγλι, 22860 21300

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ