Χταποδοκεφτέδες, σουπιές με χούμους και άλλες νηστίσιμες συνταγές από τη σεφ Ελένη Αλιφέρη

Χταποδοκεφτέδες, σουπιές με χούμους και άλλες νηστίσιμες υνταγές από τη σεφ Ελένη Αλιφέρη Facebook Twitter
Με απίστευτη θέα στην Ακρόπολη, το Manouka έχει φέτος κάτι πολύ νόστιμο και ευχάριστο να μας πει.
0

Η Ελένη Αλιφέρη, σεφ στο Manouka, σχεδιάζει ένα κατεξοχήν ελληνικό μενού που με τις πρωτότυπες οινικές προτάσεις του σομελιέ Βασίλη Παπαδόπουλου από τον ελληνικό αμπελώνα ταξιδεύει γευστικά την παρέα από το roof garden του ξενοδοχείου Utopia σε όλη την Ελλάδα.  

Με απίστευτη θέα από την Ακρόπολη ως τον Λυκαβηττό, την Πεντέλη και τη Βουλή ανατολικά μέχρι και τη Δύση, το Manouka έχει φέτος κάτι πολύ νόστιμο και ευχάριστο να μας πει από τον έβδομο όροφο, με τον αττικό ουρανό κυριολεκτικά να αγκαλιάζει το εστιατόριο απ' όλες τις πλευρές.

Το καθαρά ελληνικό φαγητό έρχεται σαν έκπληξη σε αυτό το wine restaurant και ενώ περιμέναμε τις συνηθισμένες παγκοσμιοποιημένες προτάσεις, αντιληφθήκαμε γρήγορα ότι δύσκολα η σεφ θα άφηνε την οικογενειακή της παράδοση για να μπει σε νερά που δεν τη συγκινούν (η οικογένειά της, τρίτη γενιά, λειτουργεί την ταβέρνα στην Ελαφόνησο).

Η Ελένη Αλιφέρη μαθήτευσε δίπλα στον σεφ Λευτέρη Λαζάρου (Βαρούλκο) που την ενθάρρυνε να κάνει τα δικά της βήματα, αφήνοντας όχι μόνο την οικογενειακή επιχείρηση αλλά και μια πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο. Η νόστιμη μπουγιαμπέσα με σκορπίνα ίσως είναι δική του επιρροή, απ' όταν μαθήτευε δίπλα του, αλλά οι κροκέτες χταποδιού με ταραμοσαλάτα, τα σουτζουκάκια, το φρικασέ με χοιρινό και τα σουβλάκια μοσχαρίσιου φιλέτου με φρυγανισμένο ψωμί και πετιμέζι είναι «οικογενειακά κειμήλια» και δικές της εμπνεύσεις που η σεφ Αλιφέρη χαίρεται να μαγειρεύει και ακόμα περισσότερο να τις σερβίρει στους Έλληνες πελάτες του Manouka.

Το καθαρά ελληνικό φαγητό έρχεται σαν έκπληξη σε αυτό το wine restaurant και ενώ περιμέναμε τις συνηθισμένες παγκοσμιοποιημένες προτάσεις, αντιληφθήκαμε γρήγορα ότι δύσκολα η σεφ θα άφηνε την οικογενειακή της παράδοση για να μπει σε νερά που δεν τη συγκινούν  – η οικογένειά της, τρίτη γενιά, λειτουργεί την ταβέρνα στην Ελαφόνησο.

Όπως μου λέει χαρακτηριστικά: «Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου που έρχονται από ξένες χώρες μπορεί όντως να ενθουσιάζονται με το ελληνικό φαγητό μας, αλλά εγώ χαίρομαι περισσότερο όταν μέσα από το φαγητό που μαγειρεύω συνομιλώ με τους Έλληνες πελάτες μας. Είναι σαν να τους ρωτώ "τα έκανε και σένα έτσι τα σουτζουκάκια η γιαγιά σου;"».

Ο επαγγελματικός της σύντροφος στο Manouka, o σομελιέ Βασίλης Παπαδόπουλος, συνδυάζει τολμηρά τα λιγότερο γνωστά ελληνικά κρασιά και μερικές φορές πετυχαίνει διάνα, π.χ. το τραχανότο με ελληνικά μανιτάρια και τρούφα Ευβοίας με το λευκό Πετρουλιανό (σπανιότατη και σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία από το οινοποιείο Βατίστα στη Μονεμβασιά) ή τους χταποδοκεφτέδες με τη ρετσίνα Δάκρυ του Πεύκου του Κεχρή.

Ελληνικό φαγητό και ελληνικό κρασί στον… έβδομο ουρανό της Ερμού Facebook Twitter
Τραχανότο με ελληνικά μανιτάρια και τρούφα Ευβοίας.

Ειλικρινές ελληνικό μενού από τη σεφ, υπέροχες ιστορίες γύρω από τον ελληνικό αμπελώνα από τον σομελιέ που σερβίρει όλα τα κρασιά και σε ποτήρι για να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα (εμπιστευθείτε τον αν δεν ξέρετε τι να επιλέξετε από τις εκατό φιάλες ελληνικού κρασιού που διατηρούν στην κάβα του εστιατορίου), το Manοuka προτείνει τελικά αυτό που αποζητάμε ολοένα και περισσότερο μετά τα δύο χρόνια εγκλεισμού: ένα βράδυ με φαγητό γνώριμο και καλομαγειρεμένο, που, μαζί με το κρασί, σε προσκαλεί να ησυχάσεις απολαμβάνοντας τη φωτισμένη Ακρόπολη και την πραγματικά ζεστή φιλοξενία που προσφέρει όλο ενθουσιασμό η ομάδα που επέλεξε ο επιχειρηματίας Μάνος Στρατάκης γι' αυτό το all-day and night roof restaurant που κάτι αξιόλογο έχει να προσθέσει στην αναζήτησή μας για καλό ελληνικό φαγητό.

Απλώς ξαφνιαστήκαμε που το ανακαλύψαμε εδώ, σε ένα wine restaurant  της Ερμού που επέλεξε «τον λιγότερο ταξιδεμένο δρόμο», να μη σερβίρει δηλαδή σούσι, τάκος και μια-δυο σαλάτες με ιταλική μοτσαρέλα (η θέα και μόνο θα αρκούσε για να το κάνει δημοφιλές), επιβεβαιώνοντας ότι το μεράκι κατοικεί τελικά και σε λιγότερο ηχηρά μέρη με νόστιμο ελληνικό φαγητό!   

Οι τρεις σαρακοστιανές συνταγές από τη σεφ Ελένη Αλιφέρη που ακολουθούν θα προστεθούν ευχάριστα στο καθημερινό τραπέζι σε όλη τη διάρκεια της σαρανταήμερης νηστείας  μέχρι το Πάσχα.

Ελληνικό φαγητό και ελληνικό κρασί στον …έβδομο ουρανό της Ερμού. Facebook Twitter
Η σεφ Ελένη Αλιφέρη και ο σομελιέ Βασίλης Παπαδόπουλος στο Manouka.

Σαλάτα με φρέσκα φασολάκια και δυόσμο

Υλικά
500 γρ. φασολάκια στρογγυλά, ελαφρώς βρασμένα
60 γρ. παξιμάδια κριθαρένια 
20 γρ. δυόσμος φρέσκος, χοντροκομμένος
180 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
30 γρ. ξίδι Σαντορίνης ασύρτικο 5 ετών
80 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ με νερό βουτάμε κάθε παξιμάδι και το μεταφέρουμε σ’ ένα πιάτο όπου το περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα βάζουμε στη σαλατιέρα και προσθέτουμε τα παξιμάδια στο τέλος, γαρνίροντας τη σαλάτα.

Χταποδοκεφτέδες με ταραμά

Ελληνικό φαγητό και ελληνικό κρασί στον… έβδομο ουρανό της Ερμού Facebook Twitter
Χταποδοκεφτέδες με ταραμά.

Υλικά
1 χταπόδι (1 κιλό)
1 κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (πολύ ψιλοκομμένα)
1 μεγάλο αυγό
2 κ.σ. μαϊντανός
1 κ.σ. άνηθος
2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
4 κ.σ. ούζο
Αλάτι με προσοχή
Πιπέρι

Εκτέλεση
Για τους χταποδοκεφτέδες, βάζουμε πρώτα το χταπόδι σε μια κατσαρόλα. Το καλύπτουμε με νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Ανάλογα με το μέγεθός του, το χταπόδι θα πρέπει να βράσει για περίπου 40 λεπτά.

Το στραγγίζουμε (κρατάμε το ζουμί του) και αφού κρυώσει, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Μουλιάζουμε το ψωμί στο ζουμί όπου έβραζε το χταπόδι. Το στύβουμε καλά και το τρίβουμε σε ψίχουλα μέσα στον κιμά του χταποδιού.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και το περνάμε στο μπλέντερ.

Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατίζουμε με προσοχή, γιατί το φρέσκο χταπόδι έχει αρκετό αλάτι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά.Πλάθουμε μικρούς χταποδοκεφτέδες, τους πανάρουμε με πάνκο ή γαλέτα και τους ροδίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Τέλος, τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τον ταραμά

Υλικά
6 φέτες λευκό ψωμί 
2 κ.σ. λευκός ταραμάς
Χυμός από 2-3 λεμόνια
1½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο καρεδάκια

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό μέσα σε ένα μπολ για λίγα δευτερόλεπτα και το στύβουμε καλά με το χέρι για να φύγει το πολύ νερό. Σε μπλέντερ προσθέτουμε τον ταραμά, τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αφρατέψει πολύ καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ψωμί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας σιγά σιγά για να ενσωματωθούν τα υλικά. Δεν βάζουμε το λάδι όλο μαζί, γιατί θα κόψει! Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο βελούδινο μείγμα.

Σουπιές σοτέ με χούμους από μαύρο ρεβίθι

Υλικά
1 κιλό περίπου σουπιές (ζητήστε από τον ψαρά σας να σας τις καθαρίσει)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μικρός βολβός φινόκιο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Χυμός από ½ λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουταλιά θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ρίγανη ψιλοκομμένη
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Σε ένα ξύλο κοπής κόβετε το φινόκιο στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβετε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε το φινόκιο μαζί με τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Όταν το φινόκιο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από το τηγάνι, το τοποθετείτε σε ένα μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σοτάρετε τη σουπιά για 1 λεπτό σε πολύ δυνατή φωτιά, προσθέτετε το σοταρισμένο φινόκιο με το ξύσμα λεμονιού και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, σβήνετε με τον χυμό, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε από τη φωτιά.

Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα το χούμους και από πάνω τη σουπιά κομμένη σε λωρίδες, μαζί με το φινόκιο.

Για το χούμους:

Υλικά
250 γρ. μαύρα ρεβίθια βρασμένα
30 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. χυμός λεμονιού
40 γρ. ταχίνι
3 γραμμάρια κύμινο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το χούμους, σε ένα μίξερ προσθέτετε τα βρασμένα ρεβίθια, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ταχίνι, το κύμινο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Στο τέλος δοκιμάζουμε για το αλάτι και το πιπέρι.

Manuka, Αthens Utopia Ermou, Ερμού 46, 210 3216616, [email protected]

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Manouka sommelier

Γεύση / Manouka: To νέο wine bar συστήνει ελληνικούς αμπελώνες στο μπαλκόνι με την πιο όμορφη θέα

Η νέα άφιξη στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αμπέλια, ενώ το μενού με τις μεσογειακές γεύσεις τιμά τα ΠΟΠ προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
oinoscent

Γεύση / Τα wine bars της Αθήνας εξελίσσονται στα πιο ωραία μπιστρό της

Πλέον κάθε hip γειτονιά της πόλης διαθέτει το δικό της μέρος που είναι αφιερωμένο στα κρασιά και προσφέρει και φαγητό. Το επίπεδό τους ανεβαίνει, οι σεφ τους έχουν βιογραφικό και ωραίες ιδέες, έτσι στο εξής δεν θα τα ξαναπιούμε ξεροσφύρι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η πιο κλασική συνταγή για ταραμοσαλάτα έρχεται από την Άνδρο

Γεύση / Η πιο κλασική συνταγή για ταραμοσαλάτα έρχεται από την Άνδρο

«Δεν είναι αυτή η μέρα για fine dining συνταγές»: Η Κατερίνα Ρεμούνδου, μαγείρισσα στο παραδοσιακό καφενείο του «Ζοζέφ» στην Άνδρο, δίνει την πιο απλή, αυθεντική και νόστιμη συνταγή για ταραμοσαλάτα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ