Η πιο κλασική συνταγή για ταραμοσαλάτα έρχεται από την Άνδρο

Η πιο κλασική συνταγή για ταραμοσαλάτα έρχεται από την Άνδρο Facebook Twitter
Δεν είναι αυτή η μέρα για fine dining συνταγές και πολύπλοκα πράγματα. Απλά, θα ακούσεις και θα ακολουθήσεις τις συμβουλές μου για να σου βγει σωστά. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Την Κατερίνα δεν την γνωρίζω προσωπικά αλλά χρόνια παρακολουθώ την κουζίνα της και απολαμβάνω τις φωτογραφίες από τις συνταγές της στα social. Κάθε φορά που βλέπω ένα πιάτο της έχω την αίσθηση ότι μαγειρεύει μια γυναίκα που αγαπάει την παράδοση και θέλει από την κουζίνα της να βγαίνουν πιάτα που εγείρουν συναισθήματα και προκαλούν οικειότητα, ασφάλεια, ζεστασιά και ηρεμία.

Οπότε, ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκα ότι θα ήθελα να μου πει τη συνταγή της για ταραμοσαλάτα, ένα πιάτο που πρωταγωνιστούσε στα σαρακοστιανά τραπέζια της ζωής μου αλλά, τα τελευταία χρόνια, δυσκολεύομαι να τη βρω όπως τη θυμάμαι, αφού πια οι gourmet εκδοχές της επικρατούν στα μαγαζιά και με αποπροσανατολίζουν.

Η Κατερίνα είναι πολυπράγμων και πολυταξιδεμένη και αυτό το κατάλαβα από τις πρώτες κουβέντες που ανταλλάξαμε. Φυσικά, ήταν σαν να γνωριζόμαστε χρόνια. Το ήξερα ότι θα συνέβαινε αυτό. Φαίνεται στο φαγητό της πως έχει τον τρόπο να προσεγγίζει τους ανθρώπους και να τους κάνει να αισθάνονται όμορφα κοντά της. Αργήσαμε να μιλήσουμε για την ταραμοσαλάτα. Προηγήθηκαν κουβέντες γνωριμίας.

Την ταραμοσαλάτα δεν την φτιάχνεις με καφέ και κινητό δίπλα. Για κάποια ώρα τα αφήνεις δίπλα και αφοσιώνεσαι στη δουλειά σου.

«Η μαγειρική μου είναι αφιερωμένη στις ελληνικές, τοπικές κουζίνες, με διείσδυση στην κυκλαδίτικη και στην κουζίνα του Ν. Αιγαίου. Αγαπώ την ελληνική κουζίνα και με πικραίνει που βλέπω ότι δεν υπάρχει γύρω μου. Χρόνια οι Έλληνες σνόμπαραν τα πιάτα της καταγωγής τους. Σπάνια κάποιος εκτιμά την αυθεντική, ελληνική κουζίνα. Προσωπικά, έναν σεφ παραδέχομαι που υπηρετεί πιστά την κουζίνα του τόπου μας, και αυτός είναι ο Σωτήρης Ευαγγέλου, που έμεινε πιστός στις αρχές και στις αξίες του. Και πρόσεξε με, άλλο αρχές και άλλο αξίες. Οι έννοιες δεν είναι ταυτόσημες αλλά δεν πρέπει και ποτέ να συγκρούονται».

Κατερίνα Ρεμούνδου Facebook Twitter
Η Κατερίνα είναι μια καθαρά μητριαρχική φιγούρα. Είναι δυναμική, γεμάτη ενέργεια και αποφασιστικότητα και ταυτόχρονα είναι απαλή και ευαίσθητη σαν βούτυρο.

Μιλάμε πολλή ώρα. Δεν θέλω να σταματήσουμε. Για την ακρίβεια θα ήθελα να είμαι εκεί, στην Άνδρο, στου «Ζοζέφ», και να μιλάμε μαζί με τις ώρες.

Η Κατερίνα είναι μια καθαρά μητριαρχική φιγούρα. Είναι δυναμική, γεμάτη ενέργεια και αποφασιστικότητα και ταυτόχρονα είναι απαλή και ευαίσθητη σαν βούτυρο. Θα μπορούσε να είναι μια λύρα, όπως λένε τις κολοκύθες στην Άνδρο. Σκληρή απέξω και με τρυφερή, εσωτερική σάρκα. Ίσως γι’ αυτό και το βιβλίο που ετοιμάζει, και είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, είναι αφιερωμένο στη λύρα. Εκατό μοναδικές συνταγές από κολοκύθα. Άλλες vegan, άλλες vegetarian, άλλες για ορεκτικό και άλλες για γλυκό. 

«Ήθελα πάντα να κάνω οικογένεια. Λαχταρούσα πάντα στρωμένα τραπέζια με ανθρώπους γύρω. Μαγειρεύω για να εκφράζομαι και για να επικοινωνώ με τους γύρω μου. Για να έρχομαι πιο κοντά τους. Και αγαπώ τη λαογραφία και τις παραδόσεις μας. Διαβάζω κάθε μέρα γι’ αυτές. Δύο είναι τα βιβλία που έχω σαν Ευαγγέλιο. Το «Κυκλάδων Γεύσεις» της Νικολέτας Δελατόλλα Φωσκόλου και το «Ο Πολιτισμός του Τραπεζιού στον Βόρειο Έβρο» της Εύης Βουτσινά. Και τα δυο τα έχω πάντα δίπλα μου και ανατρέχω συνεχώς σ’ αυτά. Βρίσκονται δεξιά και αριστερά στο προσκεφάλι μου».

Υλικά ταραμοσαλάτας Facebook Twitter
Πριν ξεκινήσεις, θα έχεις όλα τα υλικά σου έτοιμα τριγύρω. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μιλάμε για την ταραμοσαλάτα. Της αναφέρω πειραγμένες συνταγές και εκδοχές που έχω ακούσει ή έχω δοκιμάσει. «Θέλεις να σου πω μια ταραμοσαλάτα για την Καθαρά Δευτέρα; Ε, τότε θα σου πω την πιο απλή και αυθεντική. Δεν είναι αυτή η μέρα για fine dining συνταγές και πολύπλοκα πράγματα. Απλά, θα ακούσεις και θα ακολουθήσεις τις συμβουλές μου για να σου βγει σωστά. Δεν θέλει νερό η ταραμοσαλάτα, ούτε μου αρέσει να είναι υδαρή. Προσωπικά, θέλω να κόβεται με το μαχαίρι όταν τη βγάζω από το ψυγείο. Σαν να κόβω βούτυρο» μου είπε και συνέχισε με διάφορα μυστικά της, που ακολούθησα και ήταν πολύτιμα:

• Την ταραμοσαλάτα δεν τη φτιάχνεις με καφέ και κινητό δίπλα. Για κάποια ώρα τα αφήνεις δίπλα και αφοσιώνεσαι στη δουλειά σου.

• Υπάρχουν αναλογίες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς συμπεριφέρεται κάθε υλικό. Μπορεί ο ταραμάς να είναι πιο αλμυρός, το λεμόνι περισσότερο ή λιγότερο όξινο και η πατάτα γευστική ή και όχι. Γι’ αυτό και την ταραμοσαλάτα την πηγαίνεις βήμα-βήμα και δίπλα σου έχεις ένα κομμάτι ψωμί για να την δοκιμάζεις κάθε τόσο. 

• Αν βάλεις ξερό κρεμμύδι, το τρίβεις στον χοντρό τρίφτη και το στύβεις καλά για να μην έχεις τα νερά του.

ταραμοσαλάτα λεμόνι Facebook Twitter
Το λεμόνι θα το στύψεις και θα το σουρώσεις καλά. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

• Πριν προσθέσεις τη βραστή πατάτα στο μπλέντερ, θα τη λιώσεις με το πιρούνι, όπως θα έκανες για να ταΐσεις ένα μωρό. 

• Το λεμόνι θα το στύψεις και θα το σουρώσεις καλά. 

• Πριν ξεκινήσεις, θα έχεις όλα τα υλικά σου έτοιμα τριγύρω.

• Θα έχεις την ταραμοσαλάτα που θέλεις, όταν δοκιμάσεις και καταλάβεις ότι τόσο η γεύση όσο και η υφή της σε ικανοποιούν, ακόμα και αν δεν έχεις βάλει όλο το λάδι, το λεμόνι ή την πατάτα που αναγράφονται στη συνταγή. 

• Μην τυχόν βάλεις αλάτι! Ο ταραμάς είναι τόσο αλμυρός που δεν χρειάζεται ούτε κόκκος. 

ταραμοσαλάτα ψωμί Facebook Twitter
Την ταραμοσαλάτα την πηγαίνεις βήμα-βήμα και δίπλα σου έχεις ένα κομμάτι ψωμί για να την δοκιμάζεις κάθε τόσο.  Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Yλικά

100 γραμμάρια ταραμάς λευκός

1/2 κιλό πατάτες βραστές 

250 γραμμάρια ελαιόλαδο 

5-6 λεμόνια 

Προαιρετικά 1 κρεμμύδι ή 3 κρεμμυδάκια φρέσκα

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα μέχρι να πέφτουν από το πιρούνι. Τις ξεφλουδίζουμε όσο ακόμα καίνε.

Σε ένα μεγάλο γουδί χτυπάμε πρώτα τον ταραμά με τον χυμό από δύο λεμόνια. Κατόπιν, μαζί και τα κρεμμύδια, αν τα βάλουμε. Ρίχνουμε στο μείγμα λίγες-λίγες τις πατάτες. Αφού πάρουμε ομοιόμορφο πουρέ, συνεχίζουμε σε πολύ αργή ροή με το υπόλοιπο λεμόνι και λάδι. Μόλις χυλώσει σερβίρουμε. 

ταραμοσαλάτα δοκιμή Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Η συνταγή εκτελέστηκε με επιτυχία και το αποτέλεσμα ήταν άκρως γευστικό. Πραγματικά, θύμιζε τις αληθινές, παλιακές ταραμοσαλάτες που τρώγαμε στα πατρικά μας και πολύ τη χάρηκα. Τηλεφώνησα αμέσως στην Κατερίνα για να της το πω. Χάρηκε που όλα είχαν πάει καλά και κατάλαβα στη φωνή της την έγνοια.

Δεν είναι τυχαίο που αυτή η γυναίκα γεμίζει ασφυκτικά το καφενείο της και όλοι έχουν να λένε για την κουζίνα της. Με καθετί που καταπιάνεται, βάζει στόχο την τελειότητα και το πετυχαίνει.

Πριν κλείσουμε, ζητάω να μου πει πέντε πράγματα για τη λαγάνα: «Λαγάνα είναι το πρόχειρο ψωμί που δεν απαιτεί ιδιαίτερο ζύμωμα και δηλώνει ότι δεν τρώμε για την ευχαρίστηση αλλά για να συντηρηθούμε. "Ο άρτος της ταπεινότητας", το ψωμί χωρίς προζύμι, φτιαγμένο μόνο με αλεύρι και νερό ώστε να μην "ανέβει", εξωραΐζει το αμάρτημα της αλαζονείας, αφού ο χριστιανός δεν πρέπει να "φουσκώνει" από έπαρση».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα σαροκοστιανά μενού της Καθαράς Δευτέρας.

Γεύση / Καθαρά Δευτέρα με delivery: 7 ειδικά σαροκοστιανά μενού

Εκδρομή δεν θα πάμε, ραχούλες δεν θα ανέβουμε και χαρταετό θα πετάξουμε με περιορισμούς στις πτήσεις και κοντινές διαδρομές από την καλούμπα. Τουλάχιστον, αυτή την Καθαρά Δευτέρα ας στρώσουμε ένα όμορφο τραπέζι και ας ξεχαστούμε πάνω σε καρό τραπεζομάντιλα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ