Ham on Rye: Ένα αυθεντικό ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Το Ham on Rye βρίσκεται στο κρυφό στενό της Κλεισόβης στην πλατεία Κάνιγγος, δίπλα στη «Στοά Χόλιγουντ» ή Στοά Πανταζόπουλου, όπως λέγεται κανονικά. Φωτ.: Aphroditi Houlaki
0

Στο ημι-αυτοβιογραφικό Ham on Rye –ή Tοστ Zαμπόν, επί το ελληνικότερον–, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι καταγράφει μέσω του λογοτεχνικού του alter ego Χένρι Τσινάσκι την παιδική και εφηβική του ηλικία του, περιόδους της ζωής του που σημαδεύτηκαν από την κακοποιητική φιγούρα του πατέρα του, τις προκαταλήψεις που βίωσε εξαιτίας της γερμανική του καταγωγής και τη βαριάς μορφής ακμή που τον ταλαιπωρούσε. 

Στο τέταρτο μυθιστόρημά του η καταγραφή αυτή ξεκινάει ήδη από τα βρεφικά του χρόνια, απ’ όταν ο συγγραφέας θυμάται τον εαυτό του, μόλις δύο ετών, να κάθεται κάτω από ένα τραπέζι στο οποίο έχουν μαζευτεί άντρες με μαύρα παπούτσια και ρυτίδες οι οποίοι πίνουν τον καφέ τους, και δεν θέλει να φύγει, του αρέσει αυτή η θέση. Το νέο μπαρ της Αθήνας, που πήρε το όνομά του από αυτό το βιβλίο, είναι ναι μεν ένα αυθεντικό ποτάδικο, όμως θα ανοίγει από το πρωί και θα σερβίρει καφέ από την Create του (πρωταθλητή του είδους) Στέφανου Δωματιώτη, ένα χαρμάνι με διπλή καταγωγή, από τη Βραζιλία και την Κολομβία, που δίνει ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο και ευκολόπιοτο. 

Το Ham on Rye θα σερβίρει και κάποια πολύ λιτά πρωινά, ένα avocado τοστ, που όσο κι αν λέμε ότι μας κούρασε, δεν πέφτει από τον θρόνο του, δύο διαφορετικά tramezzini, ένα πιάτο με τυρί, αλλαντικό, βούτυρο, ψωμί και μια μαρμελάδα – θυμηθείτε το αν ο δρόμος σας σάς βγάλει στο κρυφό στενό της Κλεισόβης στην πλατεία Κάνιγγος, δίπλα στη «Στοά Χόλιγουντ» ή Στοά Πανταζόπουλου, όπως λέγεται κανονικά, όπου κάποτε λειτουργούσαν οι εταιρείες κινηματογραφικής παραγωγής και περνούσαν όσοι σχετίζονταν με το ελληνικό σινεμά των δεκαετιών ’50-’70.

Και από κει που το Ham on Rye λειτουργεί κανονικά το πρωί, όσο βραδιάζει ο Μάρκος Πρίφτης κάνει στο πρώτο δικό του μπαρ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: σερβίρει άκρως προσεγμένα ποτά, λιτά και απέριττα σε εμφάνιση, που όλη τους η ουσία βρίσκεται στη γεύση.

Ακούγεται κάπως καρμική η ιστορία του πώς βρήκε εκεί το μαγαζί του ο Μάρκος Πρίφτης. Έψαχνε καιρό για μέρος που να χωράει αυτό που είχε στο μυαλό του, μέχρι που έπεσε πάνω σε αυτό, που κάποτε διέθετε ηλεκτρολογικά είδη – το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη, δε, ήταν επίσης Πρίφτης. 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Ο Μάρκος Πρίφτης κάνει στο πρώτο δικό του μπαρ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: σερβίρει άκρως προσεγμένα ποτά. Φωτ.: Aphroditi Houlaki
Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Σερβίρει καφέ από την Create του (πρωταθλητή του είδους) Στέφανου Δωματιώτη. Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Μπουκόφσκι στο Ham on Rye δεν απουσιάζει και η αυτοκαταστροφική σχέση του με το αλκοόλ, αφού το βιβλίο φτάνει μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική. Και από κει που το Ham on Rye λειτουργεί κανονικά το πρωί, όσο βραδιάζει ο Μάρκος Πρίφτης κάνει στο πρώτο δικό του μπαρ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: σερβίρει άκρως προσεγμένα ποτά, λιτά και απέριττα σε εμφάνιση, που όλη τους η ουσία βρίσκεται στη γεύση.

Με πολυετή θητεία σε ένα από τα πιο σοβαρά ποτάδικα της πόλης, στο CV Distiller των Ιλισίων, και ένα σύντομο πέρασμα από το Grasshoppers, έχει φτιάξει ένα μπαρ χωρίς τραπέζια στο εσωτερικό του, που ο πυρήνας του είναι η μπάρα του και όλα συμβαίνουν γύρω από αυτήν. Στα ράφια του έχει συλλέξει premium ετικέτες, διαθέτει ποικιλία από ουίσκι διαφορετικών προφίλ. Αν θέλετε, ας πούμε, να πιείτε κάποιο πιπεράτο, έχει να σας προτείνει διάφορα, ενώ δεν λείπουν τα ποιοτικά τζιν και οι βότκες ή τα απεριτίφ.

Με έμπνευση από το κίνημα του «βρόμικου ρεαλισμού», χωρίς περιττούς στολισμούς στο ποτήρι, η λίστα με τα κοκτέιλ του αποτελείται από κλασικές συνταγές με διακριτικά twists. Σερβίρει ένα άψογο sazerac με rye ουίσκι, κονιάκ, πολύ λίγη ζάχαρη, bitters από αγριοκέρασο και γλυκάνισο, και αρωματίζει το ποτήρι με αψέντι. Στο Ham on Rye θα δοκιμάσετε πώς μοιάζει το cult κοκτέιλ B-52 όταν φτιαχτεί με τις σωστές τεχνικές, επίσης μια spicy μαργαρίτα με παντζάρι και κεράσι. 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Tα του φαγητού, όσα τσιμπάμε με το ποτό μας, έχει αναλάβει να τα επιμεληθεί ο Μάριος Κοροβέσης της Cookoovaya. Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Tα του φαγητού, όσα τσιμπάμε με το ποτό μας, έχει αναλάβει να τα επιμεληθεί ο Μάριος Κοροβέσης της Cookoovaya. Είναι μόνο δύο οι επιλογές, μία σαλάτα με παξιμάδι χαρουπιού, ντοματίνια, βασιλικό και μοτσαρέλα, και ένα σάντουιτς με παστράμι. Επιλογές έχετε και σε αλλαντικά και τυριά από το Provence, αρσενικό Νάξου έξτρα παλαιωμένο και comte, κόπα και μορταδέλα μεταξύ άλλων, που θα σας τα βγάλουν με ένα πολύ ωραίο προζυμένιο ψωμί από τον φούρνο του Λώλη στον Βύρωνα.

Όσο για τη μουσική, το brief που δίνει ο Μάρκος στους DJs του είναι «ερωτισμός και νοσταλγία. Εκεί που πίνεις το ποτό σου να ακούσεις ένα κομμάτι που θα σου θυμίσει κάτι, που μπορεί να σε ωθήσει να φλερτάρεις ή να αγαπήσεις λίγο παραπάνω τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις βγει». Ένα βράδυ Τετάρτης θυμάμαι να παίζει Moby και Sade, το Natural Blues και το Paradise. 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Το Ham on Rye, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βιβλίο του Μπουκόφσκι, είναι ένα αυθεντικό ποτάδικο. Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Κλεισόβης 12, Εξάρχεια, 210 3806681

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί

Γεύση / Επτά Μάρτυρες: Το νέο μπαρ του Νέου Κόσμου σερβίρει πολύ κρασί

Με τις αναφορές της να είναι τα γαλλικά μπιστρό και τα βολιώτικα τσιπουράδικα, η νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας ξεκινάει από ’60s-’70s ροκ και μπορεί να φτάσει μουσικά μέχρι και τον Πάνο Γαβαλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί

Γεύση / Το Mellem βρίσκεται ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί

Σε τριάντα πέντε τετραγωνικά, ο Νικολής Υφαντής και ο Βασίλης Παύλου χώρεσαν προτάσεις για λιτό πρωινό και μικρά, απλά πιάτα για να συνοδεύσουμε το κρασί μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Γεύση / Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Σε ένα off Broadway σημείο αλλά και πολύ κοντά στην Τεχνόπολη, σε ένα χαλαρό μέρος που τα προσφέρει όλα προσεγμένα, θα πίνουμε απογευματινά ποτά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, θα δοκιμάζουμε διαφορετικά negroni και κρασιά, θα τρώμε βενετσιάνικες μπρουσκέτες και πατάτες τηγανητές. Στο Ρουφ θα μάθουμε επιτέλους τι πάει να πει apericena. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ