Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Με ονόματα επηρεασμένα από ταινίες που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecitta, ο bar manager, Μάριος Ηλιόπουλος (Six Dogs, Architects of Time κ.ά.), έχει στήσει μια πλούσια λίστα με χειροποίητες παρασκευές και απεριτίβο που δεν βρίσκουμε αλλού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Το απεριτίβο, η τέχνη του να πίνουμε νωρίς ποτά χαμηλών αλκοολικών βαθμών που μας δροσίζουν και μας ανοίγουν την όρεξη, είναι κάτι που ο κόσμος χρωστάει στους Ιταλούς, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Αλλά, έχοντας δανειστεί αυτήν τους τη συνήθεια, η αλήθεια είναι ότι την εφαρμόζουμε και εμείς πολύ καλά, μας πάει και την έχουμε πάει αλλού, στην Αθήνα δηλάδη βρίσκουμε πλέον απογευματινά ποτά εφάμιλλα (μερικές φορές και πιο ενδιαφέροντα) με αυτά που συναντάμε σε κάποιες ιταλικές πόλεις. Κάποια από τα καλύτερά μας μπαρ φροντίζουν να έχουν στον κατάλογό τους ελαφριά ποτά που παραπέμπουν στο after work τελετουργικό ποτό των Ιταλών, δοσμένα με το δικό τους twist και τρόπο. Και να που ήρθε μια νέα άφιξη να το απογειώσει.  

Ήταν 2016 όταν δύο φίλοι, ο Κωνσταντίνος Μπόλας και ο Αλέξανδρος Καμπέρης, βρέθηκαν να κάνουν διαδρομές στην Τοσκάνη τραγουδώντας ασταμάτητα το «Felicità» που γνωρίζουμε από τον Al Bano και τη Romina Power. Σε αυτό τους το ταξίδι είχαν κάνει μια άτυπη συμφωνία με το που πάει δωδεκάμισι το μεσημέρι να αφήνουν τις βόλτες και να ξεκινάνε τα απεριτίβι (το ζήλεψα αυτό το ντιλ), κάτι που τους οδήγησε σε ημιυπόγεια μπαρ στα στενά της Φλωρεντίας και της Σιένα. Λίγο η ευφορία του ταξιδιού, λίγο ότι τους αρέσει πολύ το έξω, στην αρχή το συζητούσαν μεταξύ σοβαρού και αστείου το να μεταφέρουν όσα μοιράστηκαν στην Ιταλία στην πόλη τους. «Ήταν από αυτές τις κουβέντες που μετά από λίγο τις ξανασκέφτεσαι και λες “ρε συ, μήπως να το κάνουμε όντως;”». Και να που έξι και κάτι χρόνια μετά, με την προσθήκη του Γιώργου Μαθιουδάκη, το έκαναν, βαφτίζοντας το εγχείρημά τους με τον τίτλο του κομματιού που τους είχε κολλήσει σε εκείνο το road trip. 

Κυριολεκτικά, «aperitivo» στα λατινικά πάει να πει «ανοιχτήρι», και έχει επικρατήσει να λέγονται έτσι τα ελαφριά ποτά που οι Ιταλοί καταναλώνουν πριν το δείπνο, γι’ αυτά που δίνουν ραντεβού αυθόρμητα, χωρίς πολλά κανονίσματα και κρατήσεις, κάτι που θα ισχύει και στο Felicità, το οποίο θα λειτουργεί στη φιλοσοφία του «first come first served».

Κάπως τυχαία βρήκαν στη βιομηχανική και ακόμα off Broadway περιοχή του Ρουφ τον χώρο τους, που χτίστηκε τη δεκαετία του ’50 για να λειτουργήσει ως φούρνος. Κάτω από τις γυψοσανίδες που είχαν προσθέσει οι προηγούμενοι ένοικοι του κτίσματος, η Έφη Μαλανδράκη και η Βαρβάρα Κουντζάκη του A.Sylo design αποκάλυψαν την εντυπωσιακή λιθοδομή του παλιού φούρνου και τη διατήρησαν φτιάχνοντας παράλληλα έναν χώρο που, παρότι δεν είναι αχανής, χωρίζεται σε τρία μέρη: καταρχάς στην οκτάμετρη μπάρα τους, που είναι φιλόξενη και χαμηλή, έτσι που πραγματικά μπορεί να βολευτεί και να αράξει κανείς εκεί ακόμα και όρθιος. Έπειτα σε ένα σημείο που, με τον ψηλό φίκο και τα ρετάλια από μάρμαρα διαφορετικών χρωματισμών που σχηματίζουν το πλακόστρωτο, το διαμόρφωσαν ώστε να μοιάζει λες και βρισκόμαστε σε αίθριο (μέχρι να φτιάξουν την πραγματική τους αυλή, για την οποία έχουμε ακόμα χρόνο). Ενώ βρίσκεστε εκεί, κοιτάξτε πάνω, καθρεφτίζεστε. Τέλος, στο βάθος του χώρου είναι το «τραπεζάτο» κομμάτι, εξίσου χαλαρό με τα υπόλοιπα δύο. Άλλωστε ένα μαγαζί βασισμένο στο απεριτίβο δεν μπορεί να έχει κάτι το πολύ αυστηρό και στημένο, πρέπει να βγάζει κάτι το παρεΐστικο.  

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
O Κωνσταντίνος Μπόλας και ο Αλέξανδρος Καμπέρης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Κυριολεκτικά, «aperitivo» στα λατινικά πάει να πει «ανοιχτήρι», και έχει επικρατήσει να λέγονται έτσι τα ελαφριά ποτά που οι Ιταλοί καταναλώνουν πριν το δείπνο, γι’ αυτά που δίνουν ραντεβού αυθόρμητα, χωρίς πολλά κανονίσματα και κρατήσεις, κάτι που θα ισχύει και στο Felicità, το οποίο θα λειτουργεί στη φιλοσοφία του «first come first served». Τι θα πίνουμε εκεί; Αν ζητήσετε ένα κλασικό Aperol ή Campari spritz δεν θα σας τα αρνηθούν, θα σας τα φέρουν. Αλλά εκεί θα σας πρότεινα να τολμήσετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. 

Με ονόματα επηρεασμένα από ταινίες που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecitta, ο bar manager, Μάριος Ηλιόπουλος (Six Dogs, Architects of Time κ.ά.), έχει στήσει μια πλούσια λίστα με χειροποίητες παρασκευές και απεριτίβο που δεν βρίσκουμε αλλού, εννιά στο σύνολο, χώρια τις πολλές non alcoholic προτάσεις. Από την πρώτη στιγμή που είδα τον κατάλογο στάθηκα στο Spartacus με το Campari και το αθηναϊκό Otto’s Vermouth, γάλα βρόμης (μη σας αγχώνει, δεν θα σας βγάλει γαλατίλα), Thomas Henry σόδα περγαμόντο, γλυκιά καπνιστή πάπρικα και κουρκουμά στο χείλος του ποτηριού. Να το ζητήσετε οπωσδήποτε. 

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Αν ζητήσετε ένα κλασικό Aperol ή Campari spritz δεν θα σας τα αρνηθούν, θα σας τα φέρουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Tο διαμόρφωσαν ώστε να μοιάζει λες και βρισκόμαστε σε αίθριο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Στο βάθος του χώρου είναι το «τραπεζάτο» κομμάτι, εξίσου χαλαρό με τα υπόλοιπα δύο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Και επειδή και το negroni απεριτίβο είναι, και μάλιστα πολύ δημοφιλές στην Αθήνα, εκείνοι σερβίρουν οκτώ διαφορετικά. Το Coffee negroni με τον αφρό λεμονιού είναι πολύ δυνατό, θα βρείτε και ένα αρωματισμένο με βούτυρο καρύδας και αμύγδαλα, ενώ το signature είναι αρωματισμένο με φρέσκο κόλιανδρο. Δεν λείπουν τα κλασικά, διακριτικά πειραγμένα κοκτέιλ από τη λίστα, έτσι που όλοι θα βρουν κάτι να πιουν εκεί. Και το λέω αυτό γιατί μέχρι στιγμής είχαμε μπαρ που μπορεί να είχαν ένα-δυο απεριτίβο, wine bars που θα είχαν και δύο spritz στον κατάλογο, σπριτζερίες με λίγες προτάσεις σε κρασιά. Στο Felicità βρίσκουμε απ’ όλα τα παραπάνω σε ποικιλία και πολύ προσεγμένα. 

Αν ξέρετε ότι ο Κωνσταντίνος Μπόλας βρίσκεται πίσω από το @thiscookingman τότε θα ξέρετε πως τον ενδιαφέρει το κρασί και αυτό δεν λείπει από το Felicità. Η Μαρούλα Μαυρογιαννοπούλου του NotAnExpert θα επιμελείται τη λίστα που θα ανανεώνεται, θα φιλοξενεί σε αυτήν επιλεγμένες ετικέτες από την Ελλάδα κατά κύριο λόγο, αλλά και από τον ξένο αμπελώνα, από τη Γαλλία, προφανώς από την Ιταλία, από τις ΗΠΑ, από τη Νέα Ζηλανδία. Ξεκινάνε με σαράντα ετικέτες, επτά από αυτές τις προσφέρουν σε ποτήρι. Θα επιλέγουν και θα φέρνουν διαλεχτά κρασιά που θα παίζουν one-off, ετοιμάζουν ένα wine club για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά παραγωγούς ενώ, αν ανήκετε σε εκείνους που δεν έχουν αδυναμία στα φυσικά κρασιά, μείνετε ήσυχοι, στο Felicità θα βρείτε κυρίως κρασιά κλασικής οινοποίησης. 

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Στο Ρουφ θα μάθουμε τι πάει να πει apericena, το να τρώμε δηλαδή μαζί με το απεριτίβο μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Στο Ρουφ θα μάθουμε τι πάει να πει apericena, το να τρώμε δηλαδή μαζί με το απεριτίβο μας, έτσι που να μη χρειαζόμαστε μετά και βραδινό. Βασιζόμενος στη zero waste πρακτική στην κουζίνα, σε συνεργασία με το μπαρ και ακολουθώντας την εποχικότητα, ο Νίκος Ντιναπόγιας (Materia Prima, The Clumsies, Black Duck) ετοιμάζει τα λεγόμενα cicchetti, δηλάδη βενετσιάνικες μπρουσκέτες που θα αλλάζουν (δοκιμάστε σίγουρα αυτή με το καπνιστό μύδι, τη μουστάρδα και τα μυρωδικά) και έχει φτιάξει ένα μενού που ξεχωρίζει, με προτάσεις που είναι όλες τους για τη μέση, για να τις μοιραστούμε, για να μην πίνουμε ξεροσφύρι. Θα τσιμπήσετε κροκέτες πανσέτας με κρέμα μάραθου, ζεστές ναπολιτάνικες πολπέτες σε κρύα σάλτσα gazpacho με ξερή μυζήθρα, χειροποίητα και vegan νιόκι γλυκοπατάτας με πέστο μυρωδικών, φοκάτσια από την Kora και την Ιάνθη Μιχαλάκη με σισιλιάνικη καπονάτα μελιτζάνας και τσαλαφούτι, καρπάτσιο μόσχου με πίκλα σιναπόσπορου και τραγανή κάπαρη, φανταστική πίκλα αγγούρι tempura με δική τους μαγιονέζα, ενώ θα βρείτε και πατάτες τηγανητές με σος πάπρικας και γιαούρτι. Έχουν φυσικά και πλατό τυριών και αλλαντικών στα οποία φρόντισαν να δοκιμάζουμε ιδιαίτερα προϊοντα όπως το σκυριανό πυθαρίσιο, το κυανό και ένα ισπανικό πρόβειο τυρί με μαύρο σκόρδο, εθιστικά νόστιμο. Θα έχουν και πιάτα ημέρας, περιμένω να έρθει η εποχή του για να σερβίρουν συμιακό γαριδάκι. 

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Το Felicita είναι ένα μπαρ από φίλους για φίλους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Το Felicità είναι ένα μπαρ από φίλους για φίλους, μακριά από πιάτσες αλλά πολύ κοντά στην Τεχνόπολη, μόλις πέντε με έξι λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό του μετρό Κεραμεικός. Η μουσική θα είναι χαμηλής όχλησης, δεν θα βαράει, θα μπορείτε να τα πείτε με τους φίλους σας, ενώ στο χαλί θα παίζουν αγγλόφωνα, ιταλόφωνα, γερμανόφωνα, ισπανόφωνα και εγχώρια indie διαμαντάκια. Τα ωράριά τους θα ακολουθούν τη φιλοσοφία τους στο ποτό αφού θα λειτουργούν (εκτός Δευτέρας) από τις πεντέμισι το απόγευμα μέχρι τις δωδεκάμισι τη νύχτα, μέχρι τη μία τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Θα ζεσταίνεστε και χαλαρώνετε εκεί και μετά θα συνεχίζετε κάπου αλλού. 
Μεγάλου Βασιλείου 40, 11854, Ρουφ

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM