Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Αν είστε από εκείνους τους πολύ ψαγμένους foodies που τους απασχολεί περισσότερο το τι έχουν στο πιάτο τους από το γύρω περιβάλλον, τότε σημειώστε το Polpo, θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω, μπορεί να γίνει και στέκι σας. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
0

Η σχέση της οικογένειας Κατσικάκη με όσα νόστιμα μάς δίνει η θάλασσα μετράει πια είκοσι χρόνια. Ο κύριος Νίκος ξεκίνησε μόνος του και από το μηδέν την επιχείρησή του και έχει φτάσει πια να προμηθεύει με ψάρια και θαλασσινά μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας· και όχι μόνο, εξάγει κιόλας.

Είχε σταθερή, πολυετή συνεργασία με τα Milos, τροφοδοτεί με πρώτη ύλη τις Μικρές Κυκλάδες της Ηλιούπολης, την Cookoovaya των Ιλισίων και το Τραβόλτα του Περιστερίου, τα εστιατόρια Παπαϊωάννου καθώς και όλα όσα διαθέτει το Four Seasons Astir Palace Hotel – μεταξύ αυτών και το μισελενάτο Pelagos.

Έξω από το συσκευαστήριό του, που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη, έστηναν αυθόρμητα καμιά φορά τραπέζια, χρησιμοποιώντας τα τελευταία χρόνια μια γκριλιέρα teppanyaki. Μέχρι που τα παιδιά, η Αφροδίτη και ο Γιάννης, θέλησαν να συνεχίσουν τη δουλειά του και ταυτόχρονα αποφάσισαν να την πάνε και ένα βήμα παραπέρα, να αξιοποιήσουν και οι ίδιοι δηλαδή την καλή πρώτη ύλη που φτάνει καθημερινά στα χέρια τους από τα καΐκια που ψαρεύουν για εκείνους σε όλη την Ελλάδα.

Δουλεύουν με ό,τι φρέσκο πέσει στα χέρια τους, αν έχει καιρό δηλαδή θα έχουν λιγότερες προτάσεις, και πάλι όμως, φτάνουν και περισσεύουν.

Νοίκιασαν λοιπόν τον διπλανό από το παρασκευαστήριο χώρο και έστησαν μια πολύ μικρή ψαροταβέρνα που δεν έχει τίποτα το fancy, ούτε διακόσμηση, ούτε design λεπτομέρειες, παρά μόνο μια λειτουργική κουζίνα και μερικά τραπέζια που γίνονται περισσότερα όταν φτιάχνει ο καιρός και το μαγαζί ανοίγει. Αν είστε όμως από εκείνους τους πολύ ψαγμένους foodies που τους αρέσει, ας πούμε, να τρώνε στις Ελιές στα Σπάτα και να οδηγούν μέχρι εκεί, αν σας απασχολεί περισσότερο το τι έχετε στο πιάτο σας από το γύρω περιβάλλον, τότε σημειώστε το Polpo, θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω, μπορεί να γίνει και στέκι σας.

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Δουλεύουν φρέσκο ψάρι τόσο στο τηγάνι όσο και στη σχάρα. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Οι άνθρωποι της αγοράς δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ψαρόσουπά του. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης

Μια και εξυπηρετεί και χορταίνει πια και τους ανθρώπους της αγοράς, από τους οποίους προμηθεύονται τη μαναβική τους, και εκείνοι με τη σειρά τους δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ψαρόσουπά του και στη μακαρονάδα του ψαρά που την κάνουν με μύδια, γαρίδες, καλαμάρι και μπισκ γαρίδας, το Polpo ανοίγει από νωρίς, από τις 11 το πρωί, και έχει και μαγειρευτό φαγητό. Αυτό για εμάς σημαίνει πως αν κάποιος στην παρέα δεν είναι της ψαροφαγίας, εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρει να φάει, και δεν θα έχει μόνο μία επιλογή. Αλλά το δυνατό τους κομμάτι προφανώς είναι τα θαλασσινά και το ψάρι, που το έχουν σε αφθονία. Δουλεύουν με ό,τι φρέσκο πέσει στα χέρια τους, αν έχει καιρό δηλαδή θα έχουν λιγότερες προτάσεις, και πάλι όμως, φτάνουν και περισσεύουν.

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης

Με σεφ τους τη Μαρίνα Σελέτσκα που έχει θητεύσει στην κουζίνα της Cookoovaya, κάνουν τα πράγματα απλά, χωρίς φιοριτούρες. Έχουν πιάτα όπως κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι και ροφό με μπάμιες, δουλεύουν φρέσκο ψάρι τόσο στο τηγάνι όσο και στη σχάρα, μαρινάρουν γαύρο και κάνουν σαρδέλα ξιδάτη, αν θέλετε να το επισκεφθείτε για ουζομεζέ, κάνουν όμως και ωμά, όπως ένα καρπάτσιο με ψάρι ημέρας σαν αυτό από φαγκρί που δοκίμασα και ήταν πολύ καλό, βγάζουν και με λιθρίνι, σκαθάρι, συναγρίδα, στείρα, γόπες, με ό,τι έχουν. Nα πάρετε την πατατοσαλάτα τους και τη σαντορινιά φάβα τους, τα μπαρμπούνια που τα φιλετάρουν, όπως κάνουν και με τις κουτσομούρες. Και καραβίδες θα βρείτε, και γαρίδες ψητές να παραγγείλετε, έχουν διάφορες ντόπιες, θα τις ευχαριστηθείτε.

Τζων Κέννεντυ 6, απέναντι από την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, 210 7104578

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Καρπάτσιο με ψάρι ημέρας. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Και καραβίδες θα βρείτε, και γαρίδες ψητές να παραγγείλετε, έχουν διάφορες ντόπιες, θα τις ευχαριστηθείτε. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT