Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Αν είστε από εκείνους τους πολύ ψαγμένους foodies που τους απασχολεί περισσότερο το τι έχουν στο πιάτο τους από το γύρω περιβάλλον, τότε σημειώστε το Polpo, θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω, μπορεί να γίνει και στέκι σας. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
0

Η σχέση της οικογένειας Κατσικάκη με όσα νόστιμα μάς δίνει η θάλασσα μετράει πια είκοσι χρόνια. Ο κύριος Νίκος ξεκίνησε μόνος του και από το μηδέν την επιχείρησή του και έχει φτάσει πια να προμηθεύει με ψάρια και θαλασσινά μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας· και όχι μόνο, εξάγει κιόλας.

Είχε σταθερή, πολυετή συνεργασία με τα Milos, τροφοδοτεί με πρώτη ύλη τις Μικρές Κυκλάδες της Ηλιούπολης, την Cookoovaya των Ιλισίων και το Τραβόλτα του Περιστερίου, τα εστιατόρια Παπαϊωάννου καθώς και όλα όσα διαθέτει το Four Seasons Astir Palace Hotel – μεταξύ αυτών και το μισελενάτο Pelagos.

Έξω από το συσκευαστήριό του, που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη, έστηναν αυθόρμητα καμιά φορά τραπέζια, χρησιμοποιώντας τα τελευταία χρόνια μια γκριλιέρα teppanyaki. Μέχρι που τα παιδιά, η Αφροδίτη και ο Γιάννης, θέλησαν να συνεχίσουν τη δουλειά του και ταυτόχρονα αποφάσισαν να την πάνε και ένα βήμα παραπέρα, να αξιοποιήσουν και οι ίδιοι δηλαδή την καλή πρώτη ύλη που φτάνει καθημερινά στα χέρια τους από τα καΐκια που ψαρεύουν για εκείνους σε όλη την Ελλάδα.

Δουλεύουν με ό,τι φρέσκο πέσει στα χέρια τους, αν έχει καιρό δηλαδή θα έχουν λιγότερες προτάσεις, και πάλι όμως, φτάνουν και περισσεύουν.

Νοίκιασαν λοιπόν τον διπλανό από το παρασκευαστήριο χώρο και έστησαν μια πολύ μικρή ψαροταβέρνα που δεν έχει τίποτα το fancy, ούτε διακόσμηση, ούτε design λεπτομέρειες, παρά μόνο μια λειτουργική κουζίνα και μερικά τραπέζια που γίνονται περισσότερα όταν φτιάχνει ο καιρός και το μαγαζί ανοίγει. Αν είστε όμως από εκείνους τους πολύ ψαγμένους foodies που τους αρέσει, ας πούμε, να τρώνε στις Ελιές στα Σπάτα και να οδηγούν μέχρι εκεί, αν σας απασχολεί περισσότερο το τι έχετε στο πιάτο σας από το γύρω περιβάλλον, τότε σημειώστε το Polpo, θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω, μπορεί να γίνει και στέκι σας.

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Δουλεύουν φρέσκο ψάρι τόσο στο τηγάνι όσο και στη σχάρα. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Οι άνθρωποι της αγοράς δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ψαρόσουπά του. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης

Μια και εξυπηρετεί και χορταίνει πια και τους ανθρώπους της αγοράς, από τους οποίους προμηθεύονται τη μαναβική τους, και εκείνοι με τη σειρά τους δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ψαρόσουπά του και στη μακαρονάδα του ψαρά που την κάνουν με μύδια, γαρίδες, καλαμάρι και μπισκ γαρίδας, το Polpo ανοίγει από νωρίς, από τις 11 το πρωί, και έχει και μαγειρευτό φαγητό. Αυτό για εμάς σημαίνει πως αν κάποιος στην παρέα δεν είναι της ψαροφαγίας, εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρει να φάει, και δεν θα έχει μόνο μία επιλογή. Αλλά το δυνατό τους κομμάτι προφανώς είναι τα θαλασσινά και το ψάρι, που το έχουν σε αφθονία. Δουλεύουν με ό,τι φρέσκο πέσει στα χέρια τους, αν έχει καιρό δηλαδή θα έχουν λιγότερες προτάσεις, και πάλι όμως, φτάνουν και περισσεύουν.

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης

Με σεφ τους τη Μαρίνα Σελέτσκα που έχει θητεύσει στην κουζίνα της Cookoovaya, κάνουν τα πράγματα απλά, χωρίς φιοριτούρες. Έχουν πιάτα όπως κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι και ροφό με μπάμιες, δουλεύουν φρέσκο ψάρι τόσο στο τηγάνι όσο και στη σχάρα, μαρινάρουν γαύρο και κάνουν σαρδέλα ξιδάτη, αν θέλετε να το επισκεφθείτε για ουζομεζέ, κάνουν όμως και ωμά, όπως ένα καρπάτσιο με ψάρι ημέρας σαν αυτό από φαγκρί που δοκίμασα και ήταν πολύ καλό, βγάζουν και με λιθρίνι, σκαθάρι, συναγρίδα, στείρα, γόπες, με ό,τι έχουν. Nα πάρετε την πατατοσαλάτα τους και τη σαντορινιά φάβα τους, τα μπαρμπούνια που τα φιλετάρουν, όπως κάνουν και με τις κουτσομούρες. Και καραβίδες θα βρείτε, και γαρίδες ψητές να παραγγείλετε, έχουν διάφορες ντόπιες, θα τις ευχαριστηθείτε.

Τζων Κέννεντυ 6, απέναντι από την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, 210 7104578

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Καρπάτσιο με ψάρι ημέρας. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Και καραβίδες θα βρείτε, και γαρίδες ψητές να παραγγείλετε, έχουν διάφορες ντόπιες, θα τις ευχαριστηθείτε. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ