Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο μισελενάτων σεφ

Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο διπλά μισελενάτων σεφ Facebook Twitter
Το μπέργκερ του Four Hands μπήκε στο top 3 μου· δεν το ξεχνάς, είναι λαχταριστό και ζουμερό, ψαγμένο και αλάνθαστο, και δεν βαραίνει. Φωτ.: Γιάννης Παλαιολόγος
0

Δυο αστέρια Michelin έχουμε σε αυτή την πόλη και αυτά ανήκουν σε ένα δίδυμο, στον Γιώργο Παπαζαχαρία και τον Θάνο Φέσκο, που τρέχουν μαζί την κουζίνα του Delta στο ΚΠΙΣΝ. Έχοντας ήδη μια πορεία σε απαιτητικές κουζίνες πριν ακόμα προσγειωθούν στην Ελλάδα για να αναλάβουν αυτό το πρότζεκτ αξιώσεων, οι δυο τους μας έχουν συστηθεί κάνοντας πρωταθλητισμό στο φαγητό, σερβίροντας λεπτοδουλεμένα στάδια σε μενού γευσιγνωσίας. Μόνο που πια μας δείχνουν και μια άλλη, πιο χαλαρή και πιο προσιτή πλευρά τους.

Αυτές τις μέρες εμφανίστηκε στον Κεραμεικό το Athens Street Hub, ένας open air χώρος στημένος έτσι ώστε να μοιάζει λες και είμαστε σε φεστιβάλ φαγητού, με πολύχρωμα κοντέινερ που έχουν μετατραπεί σε καντίνες, καθεμία από τις οποίες προσφέρει και κάτι διαφορετικό. Εκεί, σε μια έντονα μπλε καντίνα, οι δυο σεφ προσφέρουν κάτι comfort που το αγαπάνε όλοι, ένα φαγητό που συνήθως το λαχταράμε και τρώγεται στο χέρι.

Κάπου εδώ να πω ότι δεν είμαι φαν των μπέργκερ, επιλέγω συνήθως δύο απ’ όσα φτιάχνονται στην Αθήνα γιατί τα θεωρώ τα πιο προσεγμένα στη λεπτομέρεια και τόσο-όσο στην ποσότητα – τα πολύ πληθωρικά δεν είναι για μένα. Μπέργκερ φτιάχνουν πια και οι Παπαζαχαρίας - Φέσκος στο Four Hands, το νέο street food project τους που πήρε το όνομά του από εκείνα τα δείπνα στο οποία συνήθως συνεργάζονται δυο διάσημοι σεφ για να δημιουργήσουν από κοινού τα στάδια σε ένα μενού που είναι συνήθως one-off και μας υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία.

To ψωμί τους, λοιπόν, που αποτέλεσε και τη βάση για το μπέργκερ τους, το αποκαλούν «σύννεφο», και δεν υπερβάλλουν: είναι αφράτο, ζουμερό, αγκαλιάζει και γίνεται ένα με τα υλικά, έχει κάτι το umami.

Πώς έφτασαν όμως μέχρι εκεί; Στο δεύτερο μενού που έστησαν για το Delta του ΚΠΙΣΝ είχαν συμπεριλάβει κι ένα μπριός ψωμί. Το δοκίμασε ο φίλος τους Κωνσταντίνος Περράκης και αμέσως είπε ότι αυτό είναι ένα ψωμί φτιαγμένο για μπέργκερ. To άκουσαν οι σεφ, που είναι λάτρεις αυτού του street food, και πριν από δυόμισι χρόνια τούς μπήκε στο μυαλό η ιδέα, έτσι ξεκίνησαν τις δοκιμές· δοκίμαζαν ό,τι έφτιαχναν μαζί με τον Κωνσταντίνο και τον αδερφό του Παμίνο, με τους οποίους συνεργάζονται πια στο Four Hands. Έχοντας δουλέψει για χρόνια στο εξωτερικό, οι σεφ έχουν κάποια μπέργκερ-πρότυπα από τα οποία αντλούν έμπνευση, και αυτά είναι το αμερικανικό Ιn & Out, και τα δανέζικα Gasoline και Popl, που τα έχουν τιμήσει και με το παραπάνω.

Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο αστεράτων σεφ  Facebook Twitter
O Γιώργος Παπαζαχαρίας και τον Θάνος Φέσκος φτιάχνουν μπέργκερ στο Four Hands. Φωτ.: Γιάννης Παλαιολόγος

To ψωμί τους, λοιπόν, που αποτέλεσε και τη βάση για το μπέργκερ τους, το αποκαλούν «σύννεφο», και δεν υπερβάλλουν: είναι αφράτο, ζουμερό, αγκαλιάζει και γίνεται ένα με τα υλικά, έχει κάτι το umami.

Προφανώς και έχουν επιλέξει να δουλέψουν με premium κρέας, έτσι στο Four Hands βρίσκουμε τρεις κωδικούς με 100% black angus μπιφτέκι, «καλύτερα να έχεις λίγα και καλά, να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ ότι γίνεται σωστά η δουλειά», όπως λένε. Άλλωστε, και τα μπεργκεράδικα που αγαπούν δεν έχουν τεράστιους, χαοτικούς καταλόγους. Φτιάχνουν, λοιπόν, ένα cheeseburger με τσένταρ, πίκλα αγγούρι, κόκκινα κρεμμύδια σε ζύμωση που του δίνουν το κάτι παραπάνω, την οξύτητα που το ισορροπεί και με τη δική τους signature μαγιονέζα, ένα double cheeseburger και το Oklahoma style που του δίνουν το κάτι παραπάνω με τα κρεμμύδια που καραμελώνουν μαζί με το μπιφτέκι την ώρα που το κάνουν smash, με καπνιστή πανσέτα, κάππαρη άγριου σκόρδου και τη δική του signature sauce. 

Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο αστεράτων σεφ  Facebook Twitter
Θα βρείτε και επικές πατάτες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, αφού φτιάχνονται από πουρέ πατάτας που τηγανίζεται όπως τα churros. Φωτ.: Γιάννης Παλαιολόγος

Εξηγούν πως στο ψωμί μπορούν να πουν ότι έχουν βάλει όλη τους την τεχνογνωσία, ωστόσο έχουν παίξει πολύ με τις ζυμώσεις που τις ξέρουν καλά, όλα γίνονται εκεί και είναι χειροποίητα. Έχουν κάνει δοκιμές και δοκιμές για να φέρουν την πίκλα στην τραγανή μορφή που την προσφέρουν, έχουν και δυο αστέρια και ο κόσμος θα πάει να δοκιμάσει το μπέργκερ τους με έξτρα προσδοκία. «Μην τα μπλέξουμε, εδώ προτείνουμε κάτι άλλο, κοίτα πώς είμαστε ντυμένοι», λέει ο Γιώργος Παπαζαχαρίας δείχνοντας το καπέλο του, που είναι φορεμένο ανάποδα. Οι δυο τους ήθελαν να κάνουν κάτι στο οποίο να μπορούν να εμφανίζονται casual και να έχουν συνέχεια δικούς τους ανθρώπους γύρω τους. «Θέλαμε να βρεθούμε σε ένα μέρος όπου θα ξεφεύγουμε από τους αυστηρούς κανόνες της υψηλής γαστρονομίας, να μπορούμε να έρθουμε να αράξουμε και να μαζεύονται και οι φίλοι μας, να μπορούν να έρθουν και τα παιδιά που δουλεύουμε μαζί στην κουζίνα του Delta, να χαλαρώσουν, να φάνε και να κάτσουν όλοι μαζί για μια μπίρα. Kαλώς ή κακώς, στο fine dining πόσοι μπορούν να έρχονται και να σε επισκέπτονται συχνά; Εδώ είναι κάτι άλλο, ένα παρεΐστικο πράγμα που μπορεί να είναι έξω από τα νερά μας, αλλά μας κάνει να περνάμε καλά».

Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο αστεράτων σεφ  Facebook Twitter
Προφανώς και έχουν επιλέξει να δουλέψουν με premium κρέας. Φωτ.: Γιάννης Παλαιολόγος

Το μπέργκερ του Four Hands μπήκε στο top 3 μου· δεν το ξεχνάς, είναι λαχταριστό και ζουμερό, ψαγμένο και αλάνθαστο, και δεν βαραίνει. Θα βρείτε και επικές πατάτες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, αφού φτιάχνονται από πουρέ πατάτας που τηγανίζεται όπως τα churros και μπορείτε να τις συνοδεύσετε με τις δυο σος που μπαίνουν στα μπέργκερ – μην τις παραλείψετε, θα χάσετε. 

Athens Street Hub, Κεραμεικού 111

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ