Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους»

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Το κιόσκι-περίπτερο που ανέλαβε ο πολιτιστικός αφρικανικός σύλλογος Vana Ba Afrika. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0


«TO ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ το ποτό δεν λείπουν ποτέ από τις γιορτές κι έτσι αποφασίσαμε ότι θέλουμε να παίξουν ενεργό ρόλο στη γιορτή των Πλασμάτων ως μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους. Όσον αφορά το φαγητό, είναι πολυσυλλεκτικό και ταιριάζει με το αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε στο Πεδίον του Άρεως και στις γύρω περιοχές. Η επιμέλεια του μενού και των γεύσεων έχει γίνει με γνώμονα τη φράση “we have met before, haven’t we...”, σε συνεργασία με τις κοινότητες και τα τοπικά καταστήματα γύρω από το Πεδίον του Άρεως και είναι αγαπητά στους κατοίκους. 

Το ποτό βρίσκεται στον χώρο όπου φιλοξενείται και το STEGI.RADIO. Εκεί το take over θα το κάνει το Apoteka bar που βρίσκεται στη Δεριγνύ, στην πλατεία Βικτωρίας, και είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια στην αθηναϊκή σκηνή θα προσφέρει πολύ ωραία κοκτέιλ και ποτά. Από το custom-made γαλάζιο μπαρ μέχρι τις μαύρες μουσικές και το πολυσυλλεκτικό κοινό του, το Apoteka μεταφέρει την ενέργεια της γειτονιάς του σε έναν δημόσιο χώρο που ξαναβρίσκει τη φωνή του με τις μουσικές του STEGI.RADIO.

«Δεν έχουμε καθόλου ελληνικό φαγητό, αλλά βρισκόμαστε στην καρδιά της Αθήνας. Καλαμάκια σουβλάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης θα φάμε αλλού…» 

Στον κήπο της Γαρδένιας, το αναψυκτήριο που βρίσκεται ήδη μέσα στο Πεδίον, προσφέρονται καφέδες, smoothies, hot dogs, ποπκόρν και παγωτά. Επειδή έχουμε και το σινεμά, θέλουμε φαγητό που να μπορεί να συνοδεύει τις ταινίες αλλά να είναι και πρακτικό για τον κόσμο που θέλει να φάει κάνοντας μια στάση κάτω απ’ τα δέντρα ή τριγυρίζοντας ανάμεσα στα Plāsmata.

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Ο Ιμπραήμ του Al Sharq. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στο Playground, ακριβώς απέναντι από το υπαίθριο σινεμά, στην καρδιά του πάρκου, έχουμε κιόσκια με street food γεύσεις από τρία signature καταστήματα της περιοχής. Το πρώτο περίπτερο-κιόσκι το ανέλαβε το Guerilla Chef Burgers, που βρίσκεται σε Εξάρχεια και Νέο Κόσμο, του Λιβανέζου σεφ Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem. Έχει τα γνωστά, απλά τσίζμπεργκέρ του αλλά και ένα signature, καινούργιο λιβανέζικο μπέργκερ που έφτιαξε μόνο για τα Plāsmata, φόρο τιμής στις ρίζες του· άρωμα Ανατολής και street κουλτούρα, γεύσεις που έχουν μεγαλώσει μέσα στην πόλη τώρα σερβίρονται στο πιο ζωντανό αστικό πάρκο της Αθήνας.

Το δεύτερο κιόσκι ανήκει στον Ιμπραήμ του Al Sharq – πρόκειται για το φαλαφελάδικο της Λιοσίων 1, στην πλατεία Βάθη, απ’ τα πιο παλιά της Αθήνας. Στα Plāsmata έρχεται με τα διάσημα φαλάφελ του και ένα αιγυπτιακό κοτόπουλο που φέρνει τη Μέση Ανατολή στο αθηναϊκό αστικό τοπίο. Γεύσεις απλές, αλλά πλούσιες, ιδανικές να τις πάρεις στο χέρι, να περιπλανηθείς στο πάρκο και να ταξιδέψεις σε τόπους μαγικούς.

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Ο Φώτης Λιάπης, Επιμέλεια F&B. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το τρίτο κιόσκι-περίπτερο το ανέλαβε ο πολιτιστικός αφρικανικός σύλλογος Vana Ba Afrika που κάνει διάφορες δράσεις στο Πεδίον του Άρεως, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και γενικότερα στην περιοχή του κέντρου. Όλες τις δράσεις τους τις οργανώνουν οι ίδιοι και τα έσοδα πάνε στην ανάπτυξη του συλλόγου – έχουν νοικιάσει καινούργιο χώρο και κάνουν δικές τους δράσεις για τους μετανάστες τρίτης γενιάς πια που βρίσκονται στην Αθήνα. 

Με τα Plāsmata συνεργάζονται αυτήν τη φορά και τρία μαγαζιά της Κυψέλης που μας παρουσιάζουν τρεις κουζίνες, από το Μαρόκο, την Γκάνα και την Αιθιοπία – περίπου δύο συνταγές από κάθε χώρα. Θα δοκιμάσουμε, μεταξύ άλλων, σούπα egusi (Γκάνα), τα διάσημα wat (Αιθιοπία) και bastilla (Μαρόκο). Δεν έχουμε καθόλου ελληνικό φαγητό, αλλά βρισκόμαστε στην καρδιά της Αθήνας. Καλαμάκια σουβλάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης θα φάμε αλλού…» 

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Στον κήπο της Γαρδένιας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εικαστική έκθεση εδώ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM