Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους»

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Το κιόσκι-περίπτερο που ανέλαβε ο πολιτιστικός αφρικανικός σύλλογος Vana Ba Afrika. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0


«TO ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ το ποτό δεν λείπουν ποτέ από τις γιορτές κι έτσι αποφασίσαμε ότι θέλουμε να παίξουν ενεργό ρόλο στη γιορτή των Πλασμάτων ως μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους. Όσον αφορά το φαγητό, είναι πολυσυλλεκτικό και ταιριάζει με το αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε στο Πεδίον του Άρεως και στις γύρω περιοχές. Η επιμέλεια του μενού και των γεύσεων έχει γίνει με γνώμονα τη φράση “we have met before, haven’t we...”, σε συνεργασία με τις κοινότητες και τα τοπικά καταστήματα γύρω από το Πεδίον του Άρεως και είναι αγαπητά στους κατοίκους. 

Το ποτό βρίσκεται στον χώρο όπου φιλοξενείται και το STEGI.RADIO. Εκεί το take over θα το κάνει το Apoteka bar που βρίσκεται στη Δεριγνύ, στην πλατεία Βικτωρίας, και είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια στην αθηναϊκή σκηνή θα προσφέρει πολύ ωραία κοκτέιλ και ποτά. Από το custom-made γαλάζιο μπαρ μέχρι τις μαύρες μουσικές και το πολυσυλλεκτικό κοινό του, το Apoteka μεταφέρει την ενέργεια της γειτονιάς του σε έναν δημόσιο χώρο που ξαναβρίσκει τη φωνή του με τις μουσικές του STEGI.RADIO.

«Δεν έχουμε καθόλου ελληνικό φαγητό, αλλά βρισκόμαστε στην καρδιά της Αθήνας. Καλαμάκια σουβλάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης θα φάμε αλλού…» 

Στον κήπο της Γαρδένιας, το αναψυκτήριο που βρίσκεται ήδη μέσα στο Πεδίον, προσφέρονται καφέδες, smoothies, hot dogs, ποπκόρν και παγωτά. Επειδή έχουμε και το σινεμά, θέλουμε φαγητό που να μπορεί να συνοδεύει τις ταινίες αλλά να είναι και πρακτικό για τον κόσμο που θέλει να φάει κάνοντας μια στάση κάτω απ’ τα δέντρα ή τριγυρίζοντας ανάμεσα στα Plāsmata.

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Ο Ιμπραήμ του Al Sharq. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στο Playground, ακριβώς απέναντι από το υπαίθριο σινεμά, στην καρδιά του πάρκου, έχουμε κιόσκια με street food γεύσεις από τρία signature καταστήματα της περιοχής. Το πρώτο περίπτερο-κιόσκι το ανέλαβε το Guerilla Chef Burgers, που βρίσκεται σε Εξάρχεια και Νέο Κόσμο, του Λιβανέζου σεφ Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem. Έχει τα γνωστά, απλά τσίζμπεργκέρ του αλλά και ένα signature, καινούργιο λιβανέζικο μπέργκερ που έφτιαξε μόνο για τα Plāsmata, φόρο τιμής στις ρίζες του· άρωμα Ανατολής και street κουλτούρα, γεύσεις που έχουν μεγαλώσει μέσα στην πόλη τώρα σερβίρονται στο πιο ζωντανό αστικό πάρκο της Αθήνας.

Το δεύτερο κιόσκι ανήκει στον Ιμπραήμ του Al Sharq – πρόκειται για το φαλαφελάδικο της Λιοσίων 1, στην πλατεία Βάθη, απ’ τα πιο παλιά της Αθήνας. Στα Plāsmata έρχεται με τα διάσημα φαλάφελ του και ένα αιγυπτιακό κοτόπουλο που φέρνει τη Μέση Ανατολή στο αθηναϊκό αστικό τοπίο. Γεύσεις απλές, αλλά πλούσιες, ιδανικές να τις πάρεις στο χέρι, να περιπλανηθείς στο πάρκο και να ταξιδέψεις σε τόπους μαγικούς.

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Ο Φώτης Λιάπης, Επιμέλεια F&B. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το τρίτο κιόσκι-περίπτερο το ανέλαβε ο πολιτιστικός αφρικανικός σύλλογος Vana Ba Afrika που κάνει διάφορες δράσεις στο Πεδίον του Άρεως, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και γενικότερα στην περιοχή του κέντρου. Όλες τις δράσεις τους τις οργανώνουν οι ίδιοι και τα έσοδα πάνε στην ανάπτυξη του συλλόγου – έχουν νοικιάσει καινούργιο χώρο και κάνουν δικές τους δράσεις για τους μετανάστες τρίτης γενιάς πια που βρίσκονται στην Αθήνα. 

Με τα Plāsmata συνεργάζονται αυτήν τη φορά και τρία μαγαζιά της Κυψέλης που μας παρουσιάζουν τρεις κουζίνες, από το Μαρόκο, την Γκάνα και την Αιθιοπία – περίπου δύο συνταγές από κάθε χώρα. Θα δοκιμάσουμε, μεταξύ άλλων, σούπα egusi (Γκάνα), τα διάσημα wat (Αιθιοπία) και bastilla (Μαρόκο). Δεν έχουμε καθόλου ελληνικό φαγητό, αλλά βρισκόμαστε στην καρδιά της Αθήνας. Καλαμάκια σουβλάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης θα φάμε αλλού…» 

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Στον κήπο της Γαρδένιας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εικαστική έκθεση εδώ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ