Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
1

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Παλιά οικονομική και βιομηχανική δύναμη, η Σύρος παραμένει πρωτεύουσα μιας κυκλαδίτικης κατάστασης που δεν μοιάζει με καμία...

Η Σύρος έχει το καλό ότι είναι δίπλα σου!

 

Η Σύρος δεν είναι νησί αλλά τρία νησιά κολλημένα σε ένα βράχο. Και αντίστοιχα, τρεις διαφορετικές ζωές για σένα που θα τη διαλέξεις: η αρχοντική, νεοκλασική και απολύτως Ευρωπαία της πόλης, η ρεμπέτισσα κι αγαπημένη του Μάρκου Βαμβακάρη και της Άνω Σύρου, η εξοχική των οικισμών, με τα παλιά αρχοντικά πλάι στο κύμα.

Παλιά οικονομική και βιομηχανική δύναμη, η Σύρος παραμένει πρωτεύουσα μιας κυκλαδίτικης κατάστασης που δεν μοιάζει με καμία. Διότι κανένα άλλο νησί δεν έχει Όπερα-αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, Δημαρχείο υπερπαραγωγή, κτίρια του Τσίλερ και μια διάχυτη καθολική αύρα που να θυμίζει Ευρώπη.

 

 

Όσα αξίζουν μια (τουλάχιστον) δοκιμή

 

  • Τα παγωτά του Dai Dadi στο λιμάνι, εκεί ακριβώς που θα σε αφήσει το καράβι. Όλη η παγωμένη ιταλική τεχνογνωσία με γάλα ντόπιο από τον συνεταιρισμό της ΒΙΟΣΥΡ.
  • Η λούζα, το πετρωτό τυρί, το σκορδολουκάνικο και η κοπανιστή.
  • Από τότε που έκλεισε η ΒΙΟΣΥΡ, ο Ζωζεφίνος που κληρονόμησε τον τυροκόμο της, φτιάχνει από τις δικές του αγελάδες ένα αλλιώτικο, πικάωτικο Σαν Μιχάλη, γρονθοτυράκια, γυροβολιά, γραβιέρα και ανθότυρο, από τα καλύτερα των Κυκλάδων. (Θα τα βρείτε στου Πρέκα ή στο 2275454, 69365902200).

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Παντοπωλείο Πρέκα

 

  • Στο παντοπωλείο Πρέκα για τα καλύτερα τυριά των Κυκλάδων, όσπρια, σαντορινιά ντοματάκια, πλήθος τοπικά καλούδια και σπάνια αιθέρια έλαια, όπως αυτό από γαϊδουράγκαθο. (Στην κεντρική αγορά).
  • Το αυθεντικό, σπιτικό παγωτό καϊμάκι με ντόπιο γάλα του κυρίου Χρήστου Παυλίδη και το σάμαλι. Πρωίου 40.
  • Τα τοπικά γλυκά με ζάχαρη άχνη και αμυγδαλόπαστα στον Αθυμαρίτη, Κέας 2.
  • Η ρακή κι ο ελληνικός καφές στο cult παραδοσιακό καφενείο ΜΥΚΟΝΟΣ, απέναντι από το νεκροταφείο.

To γλυκοπωλείο της Νινέττας

  • Το Γλυκοπωλείο της ΝΙΝΕΤΤΑΣ,  για ελληνικό καφέ στο μπρίκι, σουμάδα, βυσινάδα, συριανό λουκάνικο στο τούβλο, γάβρο στριφτό, κι όλα τα τοπικά γλυκά στην πιο γλυκιά ατμόσφαιρα, με βουκαμβίλιες στο τραπέζι: αχτένιστη, αβράκωτη, τηγανίτα με μέλι, όνειρο ρυζόγαλο, σαλέπι, μαντεμένια και τυροκεντημένες. Best για πρωινό! Εμμ. Ροϊδη, δίπλα στο Αρχονταρίκι.
  • Το Οινοπνευματωπολείον Κριτσίνη, με παράδοση από το 1917, αξίζει για το ντεκόρ που αντέχει στον χρόνο, με τον μαρμάρινο, σκαλιστό πάγκο, το παλιό ξύλινο ρολόι, τα βραβεία των παλαιότερων μεγαλείων στους τοίχους. Εδώ, αλλά και στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού, δοκιμάστε τη Φάμπρικα (Sauvignon Blanc με βιδιανό) το νέο ντόπιο κρασί της οικογένειας.

 

Το φαγητό της πόλης

 

  • Ανάμεσα στις βουκαμβίλιες και τα γραφικά στενά της Κλώνου ή αλλιώς, καρδιά της Ερμούπολης, η κουζίνα της «Κουζίνας», σερβίρει την ελαφρώς δημιουργική ή όπως λέμε σαλάτα με μαριναρισμένο καρπούζι και κοτόπουλο με αγκινάρες. Άνδρου 5, 2281089150.

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Η "Κουζίνα"

 

  • Απ’έξω, δεν θα σου κλέψει την καρδιά, μπες, ωστόσο, χωρίς φόβο αλλά με πάθος στην κρυφή αυλή που μαγειρεύει μια πεντανόστιμη, ελαφρώς ψαγμένη ελληνική κουζίνα: στο «Όνειρο», πλατεία Θεάτρου, 2281079416.
  • Αν σε πείνασε η very chic βόλτα στα Βαπόρια, κάνε μια στάση στα «Βαπόρια», για καρπάτσο πατζάρι με ξινομυζήθρα σε κρούστα σουσαμιού, καρβελάκι γεμιστό ή ένα ποτό με θέα για τους απολύτως ρομαντικούς.
  • Για να μην χαθείς στα κουτούκια της Άνω Χώρας: Ψητή, θεϊκή σαρδέλα με ρίγανη στο «Τσιπουράδικο 50-50», κεφτέδες και μαϊντανοσαλάτα στον ιστορικό «Λιλή», ατμόσφαιρα στο φουλ, αυτοσχέδια λάιβ και κρασί από την κάνουλα στου «Ξανθομάλλη», κροκ μαντάμ και ντάκος με τσιπουράκι στο «Συριανό Καφεποτείο».

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Το ιστορικό μαγαζί του "Λιλή"

 

 

Τα εξοχικά

 

  • Το Πλακόστρωτο, Σαν Μιχάλη, 6973980248. Η πιο απόκοσμη διαδρομή του νησιού, ένα ερειπωμένο, μυθικό χωριό και μια αυλή, που πετάει σαν αητός, πάνω από το βουνό, απέναντι ακριβώς στην ωραιότερη μυθολογία του αιγαιοπελαγίτικου ηλιοβασιλέματος, στο μαγικό, ερειπωμένο χωριό του Σαν Μιχάλη. Και μια νόστιμη ταβέρνα, με όλα τα ντόπια κρέατα μαγειρεμένα σε πρωτότυπες συνταγές στον ξυλόφουρνο.
  • Αλλού γι’αλλού, Κίνι, 2281071196. Από τα νοστιμότερα μαγαζιά των Κυκλάδων, εκεί ακριβώς όπου σκάει το κύμα, με ελαφρώς διαφορετική ελληνική κουζίνα, όπως ο πύργος με πατάτες και κιμά.
  • Δυό τζιτζίκια στ’αρμυρίκια, Κίνι, 2281071151. Άπαιχτος μουσακάς, μαμαδίστικο κοκκινιστό, ψάρια και ψητά της ώρας πάνω ακριβώς στο νερό.
  • Σάββας, Γιαλισσάς, 2281042998. Λαχανικά από το μποστάνι, κουνέλι με κάπαρη, δεντρολίβανο και μουστάρδα, καπαροσαλάτα και φύλλες με σπιτικό φύλλο.
  • Φιλομήλα, Αζόλιμνος, 2281062088. Ελληνική νοστιμιά με ανατολίτικο τουίστ, αρμένικο σπανάκι με κιμά, πλιγούρι και ντομάτα, πολίτικη τηγανιά, λαχματζούν, χλωροτύρι με σκόρδο και άνηθο.

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
H Σύρος έχει μια διάχυτη καθολική αύρα που θυμίζει Ευρώπη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια