Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
1

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Παλιά οικονομική και βιομηχανική δύναμη, η Σύρος παραμένει πρωτεύουσα μιας κυκλαδίτικης κατάστασης που δεν μοιάζει με καμία...

Η Σύρος έχει το καλό ότι είναι δίπλα σου!

 

Η Σύρος δεν είναι νησί αλλά τρία νησιά κολλημένα σε ένα βράχο. Και αντίστοιχα, τρεις διαφορετικές ζωές για σένα που θα τη διαλέξεις: η αρχοντική, νεοκλασική και απολύτως Ευρωπαία της πόλης, η ρεμπέτισσα κι αγαπημένη του Μάρκου Βαμβακάρη και της Άνω Σύρου, η εξοχική των οικισμών, με τα παλιά αρχοντικά πλάι στο κύμα.

Παλιά οικονομική και βιομηχανική δύναμη, η Σύρος παραμένει πρωτεύουσα μιας κυκλαδίτικης κατάστασης που δεν μοιάζει με καμία. Διότι κανένα άλλο νησί δεν έχει Όπερα-αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, Δημαρχείο υπερπαραγωγή, κτίρια του Τσίλερ και μια διάχυτη καθολική αύρα που να θυμίζει Ευρώπη.

 

 

Όσα αξίζουν μια (τουλάχιστον) δοκιμή

 

  • Τα παγωτά του Dai Dadi στο λιμάνι, εκεί ακριβώς που θα σε αφήσει το καράβι. Όλη η παγωμένη ιταλική τεχνογνωσία με γάλα ντόπιο από τον συνεταιρισμό της ΒΙΟΣΥΡ.
  • Η λούζα, το πετρωτό τυρί, το σκορδολουκάνικο και η κοπανιστή.
  • Από τότε που έκλεισε η ΒΙΟΣΥΡ, ο Ζωζεφίνος που κληρονόμησε τον τυροκόμο της, φτιάχνει από τις δικές του αγελάδες ένα αλλιώτικο, πικάωτικο Σαν Μιχάλη, γρονθοτυράκια, γυροβολιά, γραβιέρα και ανθότυρο, από τα καλύτερα των Κυκλάδων. (Θα τα βρείτε στου Πρέκα ή στο 2275454, 69365902200).

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Παντοπωλείο Πρέκα

 

  • Στο παντοπωλείο Πρέκα για τα καλύτερα τυριά των Κυκλάδων, όσπρια, σαντορινιά ντοματάκια, πλήθος τοπικά καλούδια και σπάνια αιθέρια έλαια, όπως αυτό από γαϊδουράγκαθο. (Στην κεντρική αγορά).
  • Το αυθεντικό, σπιτικό παγωτό καϊμάκι με ντόπιο γάλα του κυρίου Χρήστου Παυλίδη και το σάμαλι. Πρωίου 40.
  • Τα τοπικά γλυκά με ζάχαρη άχνη και αμυγδαλόπαστα στον Αθυμαρίτη, Κέας 2.
  • Η ρακή κι ο ελληνικός καφές στο cult παραδοσιακό καφενείο ΜΥΚΟΝΟΣ, απέναντι από το νεκροταφείο.

To γλυκοπωλείο της Νινέττας

  • Το Γλυκοπωλείο της ΝΙΝΕΤΤΑΣ,  για ελληνικό καφέ στο μπρίκι, σουμάδα, βυσινάδα, συριανό λουκάνικο στο τούβλο, γάβρο στριφτό, κι όλα τα τοπικά γλυκά στην πιο γλυκιά ατμόσφαιρα, με βουκαμβίλιες στο τραπέζι: αχτένιστη, αβράκωτη, τηγανίτα με μέλι, όνειρο ρυζόγαλο, σαλέπι, μαντεμένια και τυροκεντημένες. Best για πρωινό! Εμμ. Ροϊδη, δίπλα στο Αρχονταρίκι.
  • Το Οινοπνευματωπολείον Κριτσίνη, με παράδοση από το 1917, αξίζει για το ντεκόρ που αντέχει στον χρόνο, με τον μαρμάρινο, σκαλιστό πάγκο, το παλιό ξύλινο ρολόι, τα βραβεία των παλαιότερων μεγαλείων στους τοίχους. Εδώ, αλλά και στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού, δοκιμάστε τη Φάμπρικα (Sauvignon Blanc με βιδιανό) το νέο ντόπιο κρασί της οικογένειας.

 

Το φαγητό της πόλης

 

  • Ανάμεσα στις βουκαμβίλιες και τα γραφικά στενά της Κλώνου ή αλλιώς, καρδιά της Ερμούπολης, η κουζίνα της «Κουζίνας», σερβίρει την ελαφρώς δημιουργική ή όπως λέμε σαλάτα με μαριναρισμένο καρπούζι και κοτόπουλο με αγκινάρες. Άνδρου 5, 2281089150.

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Η "Κουζίνα"

 

  • Απ’έξω, δεν θα σου κλέψει την καρδιά, μπες, ωστόσο, χωρίς φόβο αλλά με πάθος στην κρυφή αυλή που μαγειρεύει μια πεντανόστιμη, ελαφρώς ψαγμένη ελληνική κουζίνα: στο «Όνειρο», πλατεία Θεάτρου, 2281079416.
  • Αν σε πείνασε η very chic βόλτα στα Βαπόρια, κάνε μια στάση στα «Βαπόρια», για καρπάτσο πατζάρι με ξινομυζήθρα σε κρούστα σουσαμιού, καρβελάκι γεμιστό ή ένα ποτό με θέα για τους απολύτως ρομαντικούς.
  • Για να μην χαθείς στα κουτούκια της Άνω Χώρας: Ψητή, θεϊκή σαρδέλα με ρίγανη στο «Τσιπουράδικο 50-50», κεφτέδες και μαϊντανοσαλάτα στον ιστορικό «Λιλή», ατμόσφαιρα στο φουλ, αυτοσχέδια λάιβ και κρασί από την κάνουλα στου «Ξανθομάλλη», κροκ μαντάμ και ντάκος με τσιπουράκι στο «Συριανό Καφεποτείο».

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Το ιστορικό μαγαζί του "Λιλή"

 

 

Τα εξοχικά

 

  • Το Πλακόστρωτο, Σαν Μιχάλη, 6973980248. Η πιο απόκοσμη διαδρομή του νησιού, ένα ερειπωμένο, μυθικό χωριό και μια αυλή, που πετάει σαν αητός, πάνω από το βουνό, απέναντι ακριβώς στην ωραιότερη μυθολογία του αιγαιοπελαγίτικου ηλιοβασιλέματος, στο μαγικό, ερειπωμένο χωριό του Σαν Μιχάλη. Και μια νόστιμη ταβέρνα, με όλα τα ντόπια κρέατα μαγειρεμένα σε πρωτότυπες συνταγές στον ξυλόφουρνο.
  • Αλλού γι’αλλού, Κίνι, 2281071196. Από τα νοστιμότερα μαγαζιά των Κυκλάδων, εκεί ακριβώς όπου σκάει το κύμα, με ελαφρώς διαφορετική ελληνική κουζίνα, όπως ο πύργος με πατάτες και κιμά.
  • Δυό τζιτζίκια στ’αρμυρίκια, Κίνι, 2281071151. Άπαιχτος μουσακάς, μαμαδίστικο κοκκινιστό, ψάρια και ψητά της ώρας πάνω ακριβώς στο νερό.
  • Σάββας, Γιαλισσάς, 2281042998. Λαχανικά από το μποστάνι, κουνέλι με κάπαρη, δεντρολίβανο και μουστάρδα, καπαροσαλάτα και φύλλες με σπιτικό φύλλο.
  • Φιλομήλα, Αζόλιμνος, 2281062088. Ελληνική νοστιμιά με ανατολίτικο τουίστ, αρμένικο σπανάκι με κιμά, πλιγούρι και ντομάτα, πολίτικη τηγανιά, λαχματζούν, χλωροτύρι με σκόρδο και άνηθο.

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
H Σύρος έχει μια διάχυτη καθολική αύρα που θυμίζει Ευρώπη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια