Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
1

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Παλιά οικονομική και βιομηχανική δύναμη, η Σύρος παραμένει πρωτεύουσα μιας κυκλαδίτικης κατάστασης που δεν μοιάζει με καμία...

Η Σύρος έχει το καλό ότι είναι δίπλα σου!

 

Η Σύρος δεν είναι νησί αλλά τρία νησιά κολλημένα σε ένα βράχο. Και αντίστοιχα, τρεις διαφορετικές ζωές για σένα που θα τη διαλέξεις: η αρχοντική, νεοκλασική και απολύτως Ευρωπαία της πόλης, η ρεμπέτισσα κι αγαπημένη του Μάρκου Βαμβακάρη και της Άνω Σύρου, η εξοχική των οικισμών, με τα παλιά αρχοντικά πλάι στο κύμα.

Παλιά οικονομική και βιομηχανική δύναμη, η Σύρος παραμένει πρωτεύουσα μιας κυκλαδίτικης κατάστασης που δεν μοιάζει με καμία. Διότι κανένα άλλο νησί δεν έχει Όπερα-αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, Δημαρχείο υπερπαραγωγή, κτίρια του Τσίλερ και μια διάχυτη καθολική αύρα που να θυμίζει Ευρώπη.

 

 

Όσα αξίζουν μια (τουλάχιστον) δοκιμή

 

  • Τα παγωτά του Dai Dadi στο λιμάνι, εκεί ακριβώς που θα σε αφήσει το καράβι. Όλη η παγωμένη ιταλική τεχνογνωσία με γάλα ντόπιο από τον συνεταιρισμό της ΒΙΟΣΥΡ.
  • Η λούζα, το πετρωτό τυρί, το σκορδολουκάνικο και η κοπανιστή.
  • Από τότε που έκλεισε η ΒΙΟΣΥΡ, ο Ζωζεφίνος που κληρονόμησε τον τυροκόμο της, φτιάχνει από τις δικές του αγελάδες ένα αλλιώτικο, πικάωτικο Σαν Μιχάλη, γρονθοτυράκια, γυροβολιά, γραβιέρα και ανθότυρο, από τα καλύτερα των Κυκλάδων. (Θα τα βρείτε στου Πρέκα ή στο 2275454, 69365902200).

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Παντοπωλείο Πρέκα

 

  • Στο παντοπωλείο Πρέκα για τα καλύτερα τυριά των Κυκλάδων, όσπρια, σαντορινιά ντοματάκια, πλήθος τοπικά καλούδια και σπάνια αιθέρια έλαια, όπως αυτό από γαϊδουράγκαθο. (Στην κεντρική αγορά).
  • Το αυθεντικό, σπιτικό παγωτό καϊμάκι με ντόπιο γάλα του κυρίου Χρήστου Παυλίδη και το σάμαλι. Πρωίου 40.
  • Τα τοπικά γλυκά με ζάχαρη άχνη και αμυγδαλόπαστα στον Αθυμαρίτη, Κέας 2.
  • Η ρακή κι ο ελληνικός καφές στο cult παραδοσιακό καφενείο ΜΥΚΟΝΟΣ, απέναντι από το νεκροταφείο.

To γλυκοπωλείο της Νινέττας

  • Το Γλυκοπωλείο της ΝΙΝΕΤΤΑΣ,  για ελληνικό καφέ στο μπρίκι, σουμάδα, βυσινάδα, συριανό λουκάνικο στο τούβλο, γάβρο στριφτό, κι όλα τα τοπικά γλυκά στην πιο γλυκιά ατμόσφαιρα, με βουκαμβίλιες στο τραπέζι: αχτένιστη, αβράκωτη, τηγανίτα με μέλι, όνειρο ρυζόγαλο, σαλέπι, μαντεμένια και τυροκεντημένες. Best για πρωινό! Εμμ. Ροϊδη, δίπλα στο Αρχονταρίκι.
  • Το Οινοπνευματωπολείον Κριτσίνη, με παράδοση από το 1917, αξίζει για το ντεκόρ που αντέχει στον χρόνο, με τον μαρμάρινο, σκαλιστό πάγκο, το παλιό ξύλινο ρολόι, τα βραβεία των παλαιότερων μεγαλείων στους τοίχους. Εδώ, αλλά και στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού, δοκιμάστε τη Φάμπρικα (Sauvignon Blanc με βιδιανό) το νέο ντόπιο κρασί της οικογένειας.

 

Το φαγητό της πόλης

 

  • Ανάμεσα στις βουκαμβίλιες και τα γραφικά στενά της Κλώνου ή αλλιώς, καρδιά της Ερμούπολης, η κουζίνα της «Κουζίνας», σερβίρει την ελαφρώς δημιουργική ή όπως λέμε σαλάτα με μαριναρισμένο καρπούζι και κοτόπουλο με αγκινάρες. Άνδρου 5, 2281089150.

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Η "Κουζίνα"

 

  • Απ’έξω, δεν θα σου κλέψει την καρδιά, μπες, ωστόσο, χωρίς φόβο αλλά με πάθος στην κρυφή αυλή που μαγειρεύει μια πεντανόστιμη, ελαφρώς ψαγμένη ελληνική κουζίνα: στο «Όνειρο», πλατεία Θεάτρου, 2281079416.
  • Αν σε πείνασε η very chic βόλτα στα Βαπόρια, κάνε μια στάση στα «Βαπόρια», για καρπάτσο πατζάρι με ξινομυζήθρα σε κρούστα σουσαμιού, καρβελάκι γεμιστό ή ένα ποτό με θέα για τους απολύτως ρομαντικούς.
  • Για να μην χαθείς στα κουτούκια της Άνω Χώρας: Ψητή, θεϊκή σαρδέλα με ρίγανη στο «Τσιπουράδικο 50-50», κεφτέδες και μαϊντανοσαλάτα στον ιστορικό «Λιλή», ατμόσφαιρα στο φουλ, αυτοσχέδια λάιβ και κρασί από την κάνουλα στου «Ξανθομάλλη», κροκ μαντάμ και ντάκος με τσιπουράκι στο «Συριανό Καφεποτείο».

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Το ιστορικό μαγαζί του "Λιλή"

 

 

Τα εξοχικά

 

  • Το Πλακόστρωτο, Σαν Μιχάλη, 6973980248. Η πιο απόκοσμη διαδρομή του νησιού, ένα ερειπωμένο, μυθικό χωριό και μια αυλή, που πετάει σαν αητός, πάνω από το βουνό, απέναντι ακριβώς στην ωραιότερη μυθολογία του αιγαιοπελαγίτικου ηλιοβασιλέματος, στο μαγικό, ερειπωμένο χωριό του Σαν Μιχάλη. Και μια νόστιμη ταβέρνα, με όλα τα ντόπια κρέατα μαγειρεμένα σε πρωτότυπες συνταγές στον ξυλόφουρνο.
  • Αλλού γι’αλλού, Κίνι, 2281071196. Από τα νοστιμότερα μαγαζιά των Κυκλάδων, εκεί ακριβώς όπου σκάει το κύμα, με ελαφρώς διαφορετική ελληνική κουζίνα, όπως ο πύργος με πατάτες και κιμά.
  • Δυό τζιτζίκια στ’αρμυρίκια, Κίνι, 2281071151. Άπαιχτος μουσακάς, μαμαδίστικο κοκκινιστό, ψάρια και ψητά της ώρας πάνω ακριβώς στο νερό.
  • Σάββας, Γιαλισσάς, 2281042998. Λαχανικά από το μποστάνι, κουνέλι με κάπαρη, δεντρολίβανο και μουστάρδα, καπαροσαλάτα και φύλλες με σπιτικό φύλλο.
  • Φιλομήλα, Αζόλιμνος, 2281062088. Ελληνική νοστιμιά με ανατολίτικο τουίστ, αρμένικο σπανάκι με κιμά, πλιγούρι και ντομάτα, πολίτικη τηγανιά, λαχματζούν, χλωροτύρι με σκόρδο και άνηθο.

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
H Σύρος έχει μια διάχυτη καθολική αύρα που θυμίζει Ευρώπη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια