Έξι ελληνικά ερυθρά κρασιά για τον φετινό χειμώνα

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Έξι προτάσεις νόστιμων ερυθρών κρασιών από διαφορετικά οινοπέδια της χώρας που θα «ζεστάνουν» ψυχή και σώμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ζούσαμε με την αγωνία των θερμοκρασιών του επερχόμενου χειμώνα, απόρροια της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας βιώναμε παρατεταμένη καλοκαιρία και η κατανάλωση λευκών και ροζέ κρασιών συνέχιζε να έχει την πρωτοκαθεδρία, αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Ανεξάρτητα από τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις καιρικές εξελίξεις, η κατανάλωση ερυθρών κρασιών έχει άλλη βαρύτητα στις γαστρονομικές απολαύσεις. Για τον λόγο αυτό, προτρέπουμε να δοκιμάσετε έξι προτάσεις από διαφορετικά οινοπέδια της χώρας. Νόστιμα ερυθρά, για να «ζεστάνουν» ψυχή και σώμα.

ΛΗΝΟΣ

Σητεία-Λασίθι, Κρήτη 
Οινοποιείο Μονής Τοπλού / Λιάτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η επιγραφή στον μοναστηριακό ληνό, χτισμένο το 1709 από τον ηγούμενο Καλλίνικο, αποτελεί μαρτυρία ότι στα κτήματα της ιεράς μονής καλλιεργούνταν η γηγενής ποικιλία Λιάτικο. Αυτός ο ξακουστός μοναστηριακός οίνος συνεχίζει να παράγεται με την ίδια ευλάβεια μέχρι σήμερα, με την καθοδήγηση του ηγούμενου Φιλόθεου Σπανουδάκη. Γεγονός είναι, άλλωστε, ότι στο πέρασμα των αιώνων τα μοναστήρια στην κεντρική και νότια Ευρώπη (ανεξαρτήτως δόγματος) συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού.

Βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της μονής με έμφαση στα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Ανοιχτόχρωμο, με κυρίαρχα αρώματα ροδιού, βύσσινου και νύξεις δέρματος. Ελαφρύ σώμα με λεπτές τανίνες και νόστιμη επίγευση βύσσινου.

ΑΤΙ

Νάουσα-Ημαθία, Μακεδονία
Κρασιά Αργυράκης / Ξινόμαυρο / 2018

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η ζώνη της Νάουσας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1971) είναι συνυφασμένη με την παραγωγή της πολυδύναμης ποικιλίας Ξινόμαυρο. Τα αμπέλια εκτείνονται στις πλαγιές του Βερμίου, με μεγάλη ποικιλομορφία υψομέτρων και εδαφών, ενώ την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το διαφορετικό στυλ κρασιών που ακολουθούν οι οινοποιοί της περιοχής. Το νεοεμφανιζόμενο στο αθηναϊκό κοινό Άτι προέρχεται από επιλεγμένο αμπελώνα, με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στα 800 κιλά/στρέμμα, ύστερα από αυστηρή επιλογή των σταφυλιών. Μια σύγχρονη προσέγγιση του Ξινόμαυρου, χωρίς να χάνει η ποικιλία την τυπικότητά της. Η 12μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια χρήσης έχουν ως αποτέλεσμα ένα πλούσιο και καλά δομημένο ερυθρό με αισθητή οξύτητα, απαλές τανίνες και πικάντικη επίγευση.

ΛΗΜΝΙΟ ANATOLIKOS

Άβδηρα-Ξάνθη, Θράκη 
Ανατολικοί Αμπελώνες / Λημνιό / 2019

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Λημνιό είναι η παλαιότερη ερυθρή καταγεγραμμένη ποικιλία στον κόσμο. Όπως μαρτυρά το όνομά της, προέρχεται από τη Λήμνο, το νησί – λέγεται ότι με ερυθρό κρασί Λήμνου μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο ο πολυμήχανος Οδυσσέας, όμως στις μέρες μας η ποικιλία συναντάται περισσότερο στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Τα βιολογικά κρασιά των Ανατολικών Αμπελώνων είναι συνδυασμός της απόλυτης έκφρασης του οινικού οράματος των αδελφών Νικολαΐδη και του terroir (πρόκειται για τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας), βάζοντας τον πήχη στη Θράκη πολύ ψηλά. Το ήπιας οινοποίησης Λημνιό τους έχει αρωματική πολυπλοκότητα κόκκινων και μαύρων φρούτων με νύξεις δέρματος και μπαχαρικών, οξύτητα και τανίνες σε ισορροπία, επίγευση με ένταση και διάρκεια.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ A-GRAFO

Κανάλια-Καρδίτσα, Θεσσαλία   
Οργανικοί Αμπελώνες Κοντοζήση / Λημνιώνα / 2020
Προϊόν φυσικής οινοποίησης, χωρίς προσθήκη θειωδών

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η αρχαία θεσσαλική ποικιλία Λημνιώνα, μετά τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειες αναβίωσης του Χρήστου Ζαφειράκη από τον Τύρναβο, εξελλίσεται και στους ανατολικούς πρόποδες των Αγράφων από τον επίμονο αμπελουργό/οινοποιό Ανδρέα Κοντοζήση. Στο ιδιόκτητο ενιαίο αμπελοτεμάχιο ακολουθεί βιολογική καλλιέργεια με εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση (350 κιλά/στρέμμα). Η οινοποίηση γίνεται χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς χρήση βαρελιού, προκειμένου να αποδοθεί η αρχέτυπη έκφραση της ποικιλίας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Αριστοκρατική μύτη με κυρίαρχα το δαμάσκηνο, το βύσσινο και τις ανθικές νότες. Μέτριο σώμα, μαλακές τανίνες, κοφτερή οξύτητα και φίνα επίγευση.

ΦΕΛΛΟΗ

Άνω Διακοπτό-Αχαΐα, Πελοπόννησος 
Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαυροδάφνη - Μαύρο Καλαβρυτινό - Αγιωργίτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπορεί να ακούγεται μεροληψία, όμως κάθε φορά που δοκιμάζεται η Φελλόη αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για γαστρονομικό ερυθρό περιορισμένης κυκλοφορίας (750 φιάλες συνολικά, από τις οποίες οι 400 προορίζονται για τη Γαλλία) από την αρχαία Φελλόη, τη σημερινή Σελιάνα, οικισμό που ο Παυσανίας στα «Πελοποννησιακά Περιηγητικά» χαρακτήριζε «επιτήδειο εις την φύτευσιν της αμπέλου». Στη θέση Μετόχι της ιεράς βυζαντινής μονής του 16ου αιώνα οι ακτήμονες του χωριού καλλιεργούσαν τους αμπελώνες της μονής, αποδίδοντας αναλογικά κάποια σταφύλια στους μοναχούς. Όλα τα σταφύλια (single vineyard 3 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας) τρυγούνται μαζί και συνοινοποιούνται. Αρωματικό προφίλ λεπτών ανθέων, ξηρών αρωματικών βοτάνων, φρούτων του δάσους και μενθόλης. Βελούδινο στο στόμα, με δαντελένιες τανίνες και μακρά επίγευση.

DEUX COLLINES

Τεγέα-Αρκαδία, Πελοπόννησος
Κτήμα Τσέλεπου / Cabernet Sauvignon - Merlot - Κολλινιάτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στα χνάρια του «μπορντολέζικου» Δίλοφου, ο σπουδαίος οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος προσθέτει την αρκαδική ποικιλία Κολλινιάτικο με αποτέλεσμα ένα ερυθρό γαλλικής φινέτσας με ελληνικές νότες. Η παρουσία του Κολλινιάτικου στο χαρμάνι δίνει απαλότητα και φρούτο στο κρασί. Και οι τρεις ποικιλίες προέρχονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα που καλλιεργείται βιολογικά. Αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων με μια διακριτική αίσθηση βανίλιας από το βαρέλι. Διαθέτει στρογγυλή και γοητευτικά φρουτώδη γεύση με νόστιμη επίγευση. Ερυθρό που μπορείτε εύκολα να απολαύσετε με ένα πλατό τυριών.

Σημαντικό είναι να γίνει συνείδηση ότι η λελογισμένη κατανάλωση κρασιού δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πρόκειται για διατροφικό αγαθό, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας πολλών λαών, κυρίως της Μεσογείου. Το τονίζουμε διότι, όπως γράψαμε το καλοκαίρι του ’21, έχει ξεκινήσει ένα νέο «κυνήγι μαγισσών» που περιλαμβάνει και το κρασί. Άραγε όσοι το στοχοποιούν έχουν διαβάσει τι συστατικά περιλαμβάνουν τα αναψυκτικά ή τα περισσότερα συσκευασμένα σνακ;

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ