Έτσι τρώμε τώρα: Οι νέες γαστρονομικές συνήθειες της Αθήνας

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Bitoque à la Russe στην ανανεωμένη Αίγλη Ζαππείου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν τα προλαβαίνουμε τα γαστρονομικά events και τα pop-ups

Κάντε ένα πείραμα: σκεφτείτε μία από τις πιο πρόσφατες γαστρονομικές αφίξεις που σας αρέσει και μπείτε στον λογαριασμό του εστιατορίου/μπαρ/wine bar στο Ιnstagram. Κάντε σκρολ στον λογαριασμό του. Είμαι βέβαιη πως θα πέσετε πάνω σε κάποιο 4 hands dinner στο οποίο θα συναντηθούν δύο σεφ αξιώσεων, ή σε κάποιο one-off event για το οποίο ένας μάγειρας κατεβαίνει από κάποια πόλη για μια μέρα στην Αθήνα με στόχο να αναδείξει τις γεύσεις του τόπου του, ή σε event όπου ένα φιλοξενούμενο οινοποιείο καθοδηγεί με τις ετικέτες του την κουζίνα ενός μαγαζιού για μια μέρα. Σε περίπτωση, λοιπόν, που σας προτείνουν να πάτε σε ένα μέρος που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα, μη βιαστείτε να αρνηθείτε και να ψάξετε για μια άλλη πρόταση – τσεκάρετε αν έχει κάτι το ξεχωριστό να σας δείξει εκείνες τις μέρες.

Χρήσιμες διευθύνσεις:  Mona Athens, Κακουργοδικείου 4, Ψυρρή, 210 3245804 / Pharaoh, Σολωμού 54, Εξάρχεια, 210 3808412 / Makris Athens, Άστιγγος 10 & Ερμού 119, 216 0047777 / Zohós,  Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Σύνταγμα, 210 3370035 / Amore spritzeria, Μεναίχμου 1-3, 210 9217306

Το πρωινό είναι το πιο νόστιμο γεύμα της ημέρας – τελεία.

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Κοκορόπιτα από τα Άκρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τους «εμένα το πρωινό μου είναι μόνο ο καφές» έχω σταματήσει να τους πιστεύω από τη στιγμή που η Αθήνα έχει γεμίσει με νέους, ποιοτικούς και πολύ δημιουργικούς φούρνους που ανανεώνουν το ενδιαφέρον μας συνέχεια, ενώ το αθηναϊκό brunch μπορεί να κινείται ακόμα σε πιάτα-αμερικανιές αλλά έχει να δείξει κι άλλες προτάσεις. Πλέον, από νωρίς το πρωί βρίσκουμε και παίρνουμε στο χέρι κοκορόπιτα, σφολιάτα με κολοκύθα με blue cheese, vanilla bun, σπανακόπιτα σε ζύμη κρουασάν, θεσσαλικές αλλά και γεωργιανές πίτες. Όσο για τα τραπέζια που στρώνονται εκείνες τις ώρες, πλέον μπορεί να περιλαμβάνουν σφακιανόπιτα και γαλατόπιτα, τοστ σε χωριάτικο ψωμί, pancakes μπομπότας με φέτα και φρέσκα φρούτα, αυγά shakshuka ή μάτια με τηγανητές πατάτες.

Χρήσιμες διευθύνσεις:  Hygge Athens, Ιπποκράτους 192, Εξάρχεια / Moden, Αμασείας 6 & Πρατίνου 53, Παγκράτι, 210 724 8068 / 72H Artisanal Bakery, Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Σύνταγμα / Sol, Πραξιτέλους 11, Σύνταγμα, 210 3242663 / Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια / Άκρα, Αμύντα 12, Παγκράτι, 210 7251116 / Kora, Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 210 3627855 / Bread B.C., Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, 210 6851961 / Jesus Crust, Σολωμού 9, Nέο Ψυχικό / Φούρνος Ζαγοραίου, Ανδρέα Παπανδρέου 14, Χαλάνδρι, 210 6812093 / Flake, Σποράδων 24, Κυψέλη / Astérisque, Χαρβούρη 2, Μετς, 6945992614 / La Linda, Κύπρου 13, Γλυφάδα, 210 8949900

Η φάση είναι ταβέρνα

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Ωραία η παράδοση, αλλά και η εξέλιξή της είναι νοστιμότατη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα πιο επιτυχημένα εστιατορικά εγχειρήματα των τελευταίων ετών περιστρέφονται γύρω από τα πιο γνώριμα ελληνικά φαγητά – αναβαθμίζουν την πρώτη τους ύλη, τα πειράζουν ελαφρώς για να τα φέρουν στο σήμερα. Έτσι βρίσκουμε τζατζίκι από καπνιστό γιαούρτι χωρίς σκόρδο, αρνίσια νεφράκια με θρούμπι για μεζέ στην καρδιά του κέντρου, σαλάτες σαν αυτή με τα φασολάκια, τα βερίκοκα στα κάρβουνα και το γαλοτύρι που είναι κάτι το διαφορετικό μέσα στην απλότητά τους και ταυτόχρονα δεν μας πετάει έξω από το concept της μοντέρνας ταβέρνας. Στα ίδια μέρη, αντί για χαλβά σιμιγδαλένιο ή μια πιατέλα με φρούτα, για το φινάλε μάς βγάζουν μια περιποιημένη μους σοκολάτας ή μια πορτοκαλόπιτα με παγωτό χωρίς ζάχαρη. Ωραία η παράδοση, αλλά και η εξέλιξή της είναι νοστιμότατη.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Tαβέρνα των Φίλων, Άργους 66, Κολωνός, 210 5127506 / Manari, Πλ. Αγίων Θεοδώρων 3, 2152153804 / Δώδεκα Πιάτα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι, 210 9242514 / Τύπου Ταβέρνα, Ηρώνδα 8, Παγκράτι, 210 7233508 / Καπάνι Μάρκετ, Χίου 29, Μεταξουργείο, 215 5600234 / ΦΙΤΑ, Ντουρμ 1, 211 4148624, Νέος Κόσμος / Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 211 1834789 

Του αυγού και του τραχανά γίνεται στα εστιατόρια

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Τραχανάς με γιαούρτι και αχνιστή προβατίνα στο Raw Bata. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από εκεί που το είχαμε για ένα υλικό συνδυασμένο με το πρωινό, πια μπορούμε να παραγγείλουμε από bitoque à la Russe σε μια αθηναϊκή brasserie μέχρι μια πίτσα με μαγειρεμένο σπανάκι και έναν κρόκο αυγού στη μέση που ξεφουρνίζεται στα Εξάρχεια. Όσο για τον τραχανά, δεν υπάρχει μενού γαστροταβέρνας που να μην τον σερβίρει με κάποιον τρόπο. Σε ένα fusion εστιατόριο των Αμπελοκήπων τον συνδυάζουν με γιαούρτι και αχνιστή προβατίνα, σε ένα μαγειρείο του Συντάγματος τον μαγειρεύουν με φέτα και… ένα τηγανητό αυγό, σε ένα μεζεδοπωλείο του Κεραμεικού τον προτείνουν τα Σαββατοκύριακα για πρωινό με κατσικίσιο γάλα και καβουρδισμένα φουντούκια, ενώ σε έναν μοντέρνο φούρνο του Παγκρατίου τον κάνουν πίτα.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Αίγλη Ζαππείου, 214 4099800 / Raw Bata, Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι, 210 6923796 / Μονόκερος, Φαίδρου 4, Παγκράτι, 210 7510887 / Meigma, Μεγ. Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, 210 3452094

Mήπως το εθνικό μας street food είναι πια το μπέργκερ;

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Καλαμάκια από το Ringo.

Κάθε, μα κάθε σεζόν υπάρχει μια η γκρίνια μεταξύ των foodies σχετικά με το πόσα μπεργκεράδικα ακόμα θα ανοίξουν σε αυτή την πόλη. Και κάθε σεζόν εμφανίζεται κάποιο καινούργιο που γίνεται το αγαπημένο τους. Η νέα street food εμμονή της Αθήνας φτιάχνεται με Martin’s αμερικανικά πατατόψωμα που δεν βουτυρώνονται αλλά περνάνε από τον ατμό για να λιώνουν στο στόμα και να μη βγαίνει υπερβολικό και έξτρα λιπαρό το αποτέλεσμα. To black angus μείγμα κόβεται και γίνεται κιμάς επιτόπου – δεν φτάνει έτοιμο στην κουζίνα. Το τυρί είναι αυθεντικό American cheese που λιώνει άψογα και αγκαλιάζει ιδανικά τα μπέργκερ, στα οποία βάζουν τη δική τους πίκλα αγγούρι, κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα – αυτά. Και όλα τα παραπάνω υλικά συνδυασμένα προκαλούν ουρά αυτήν τη στιγμή στην Κολοκοτρώνη και Πραξιτέλους γωνία.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Starlight, Κολοκοτρώνη και Πραξιτέλους 1, 210 3250739 / Guerilla chef, Σολωμού 33, Εξάρχεια, 213 0287944 & Σπινθάρου 21, Νέος Κόσμος, 213 0995336 / Ekiben kitchen, Σκούφου 15, Σύνταγμα,  211 3332170 / nob.burger, Ερατοσθένους 3, Παγκράτι, 210 7526173 / X11, Αρχελάου 14, Παγκράτι 

Όχι, δεν το είδα στον ύπνο μου το καλαμάκι συκώτι

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Starlight Burgers. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Tα νέα και καλά σουβλατζίδικα ακολουθούν μεν τον δρόμο των παλιών, προσέχουν το κρέας που χρησιμοποιούν, τα κάνουν όλα χειροποίητα, δεν προτείνουν τα τυλιχτά με πατάτες και ετοιματζίδικες σος, αλλά βάζουν και τα δικά τους twists. Πια, αντί για τα κλασικά καλαμάκια βρίσκουμε και προβατίνας, βουβαλίσιο Κερκίνης και μαύρου χοίρου Τριχωνίδας, συκώτι μοσχαρίσιο που παίζει πολύ τελευταία, ακόμα και μπιφτέκι αγριογούρουνο σε τεμάχιο. Και αν κάποτε αφήνατε στην άκρη το ψωμί που συνόδευε το καλαμάκι σας, θα σας πρότεινα να ρωτάτε από δω και πέρα ποιος το ζυμώνει, μια και μπορεί να είναι από κάποιον γνωστό φούρνο της Αθήνας και να αξίζει τη δοκιμή.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Ringo, Πρωτογένους 8, Ψυρρή, 210 3250324 / Λόρδα, Σπύρου Τρικούπη 4, Εξάρχεια, 210  3807277 / Πρίγκιπας, Χαρ. Τρικούπη 23, Εξάρχεια, 211 4050070 / Ευλόγησον, Θηβών 481, Ίλιον, 210 5703100

Είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε;

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Μακαρονάδα στο Manari. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Oρφανή», μαγειρεμένη σε ζωμό από κόκαλα: έτσι την προτείνουν σε μια παϊδακοταβέρνα του κέντρου / Μια μπολονέζ προβατίνας με κρέμα cacio e pepe και πεκορίνο σε ένα fun restaurant / Μία με τρούφα και χαβιάρι σε ένα θεαματικό μπαρ των βορείων προαστίων / Μια παραλλαγή του γιαννιώτικου παστίτσιου με μακαρονάκι κοφτό σε φύλλο κρούστας και κρέμα από αρσενικό Νάξου που μπαίνει από πάνω μαζί με τρούφα σε ένα πολυσυζητημένο μπιστρό του Παγκρατίου / Φρέσκες χειροποίητες παπαρδέλες με κολοκυθάκια, τσίλι και βασιλικό δένουν με δροσερό γιαούρτι σε ένα μαγαζί στο Κουκάκι που επαναπροσδιορίζει την έννοια του all-day / Ένα ravioloni με ανθότυρο σε ένα new age μεζεδοπωλείο στον Κεραμεικό / Μια μακαρονάδα με όστρακα σε μια εμπορική στοά μια ανάσα από το Σύνταγμα. Όποιο μενού κι αν ανοίξουμε πια, κάπου παίζει και μια μακαρονάδα, η οποία μάλιστα γίνεται instant hit.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Manari, Πλ. Αγίων Θεοδώρων 3, 2152153804 / Βουλκανιζατέρ, Οδυσσέα Ανδρούτσου 17, Κουκάκι, 210 9229186 / Koumkan, Χαρ. Τρικούπη 48, Κεφαλάρι, 210 6284560 / Asωtos, Αμύντα 6, Παγκράτι, 210 7213720 / Atelier Papaioannou, Βουκουρεστίου 3 (εντός στοάς Σπυρομήλιου), Σύνταγμα, 210 3211315 / ΚΙΝΩΝΩ, Φαλήρου 48, Κουκάκι, 211 4086826 / Meigma, Μεγ. Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, 210 3452094

Στα μπαρ πια δεν μας βομβαρδίζουν με πληροφορία

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Το Subject στην Πλατεία Κοτζιά προσεγγίζει το ποτό –και τον κόσμο του– με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Εκτός του ότι οι πιο έμπειροι bartenders της πόλης έχουν στραφεί στα κλασικά κοκτέιλ, σερβίροντάς τα άψογα, κατάλαβαν ότι οι πελάτες τους βγαίνουν να πιουν ένα ποτό και όχι για να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στo clarification και στο fat washing, ορολογίες και διαδικασίες που καταλαβαίνουν μόνο οι ίδιοι. Ανταποκρινόμενο στη νέα εποχή, ένα νέο μπαρ στην πλατεία Κοτζιά προσεγγίζει το ποτό –και τον κόσμο του– με δύο διαφορετικούς τρόπους: στο ισόγειό του βρίσκουμε ένα ορθάδικο με «εύκολα» μεν ποτά όσον αφορά το γευστικό τους προφίλ, περίπλοκα δε όσον αφορά την τεχνική τους, την οποία όμως δεν συζητούν και δεν θα τη μάθουμε ποτέ αν δεν ρωτήσουμε. Στον πρώτο όροφο έχουν στήσει ένα μπαρ στο οποίο σερβίρουν πιο boozy κοκτέιλ, μπορούμε να παραγγείλουμε μισές μερίδες –σαν να επιλέγουμε ένα degustation εστιατορικό μενού–, ενώ από μια μισάνοιχτη κουρτίνα βλέπουμε την κίνηση στο εργαστήριό τους. Γιατί στα πραγματικά καλά μπαρ όλοι χωράνε, ειδικοί και μη.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Subject of Athens, Γεωργίου Σταύρου 2-4, Αθήνα /  Line Αthens, Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, 210 3421311 / Barro Negro, Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Πλατεία Κλαυθμώνος, 21 0 0107618 / Walk In, Μαυρομιχάλη 56, 210 3642121 / The Bar in Front of The Bar & Rumble in the Jungle, Πετράκη 1, Σύνταγμα /  Quinn's, Μαιάνδρου 7, Ιλίσια

Πιάνω τιραμισού vibes

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
To τιραμισού του Λινού Σουμπάσης & Σία

Σε μία από τις καλύτερες πιτσαρίες του κέντρου αυτήν τη στιγμή σερβίρουν για επιδόρπιο ένα άψογο τιραμισού που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν το συναντούσαμε έξω. Η κρέμα του δεν είναι πηγμένη στο αυγό και τα σαβαγιάρ δεν είναι στεγνά. Τα βαφτίζουν σε καφέ cold brew και αντί για σκόνη τρίβουν από πάνω μια σοκολάτα με 70% κακάο. Σε μια άλλη, νέα και πολύ hip πιτσαρία φτιάχνουν με προπαραγγελία τιραμισού σε μέγεθος κουτιού πίτσας, ενώ σε ένα από τα εστιατόρια του οδηγού Michelin για την Αθήνα το σερβίρουν μέσα σε ένα μπολάκι που θυμίζει εκείνα που έβγαζαν οι μαμάδες μας από το ψυγείο. Και αν σας βγάλει ο δρόμος στη focacceria του κέντρου, μην παραλείψετε να ζητήσετε γλυκό – όταν ένας Ιταλός μας προσφέρει τιραμισού, το δοκιμάζουμε πάντα.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Valtezziana 2.0, Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια, 212 1073755 / Armando, Σαλαμίνος 43 / Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ, Μελανθίου 2, Ψυρρή, 210 3220300 / Focacceria Napul'è, Πετράκη 30, Σύνταγμα, 210 3316161 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα 70's

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM