Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Κάθε γωνιά του Ronin είναι μια πρόσκληση για ηρεμία. Φωτ.: Ronin
0

Στην καρδιά του Κολωνακίου, στο ήσυχο στενό της Ξανθίππου, ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα εστιατόριο που δεν φωνάζει, αλλά δηλώνει «παρών» με τρόπο ουσιαστικό και στιβαρό. Το Ronin προσθέτει στη γαστρονομική σκηνή της πόλης μια νότα ιαπωνικής κουλτούρας σερβιρισμένη με ακρίβεια σε κάθε πιάτο.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο Μανώλης Κωνιωτάκης, ήδη γνωστός μας για τις γευστικές του διαδρομές από το Freud Oriental στο Κολωνάκι, που αγαπήθηκε για την εξαιρετική ιαπωνική fusion κουζίνα του, και το Talking Breads στα Εξάρχεια. Εδώ, όμως, στον καινούργιο χώρο, η προσέγγισή του γίνεται πιο εσωτερική. Λιγότερο fusion, περισσότερο zen. Το Ronin απευθύνεται σε εκείνους που εκτιμούν την τέχνη του sashimi και τη λεπτομέρεια πίσω από κάθε σάλτσα που δεν επισκιάζει αλλά αναδεικνύει.

Και τι σημαίνει Ronin; Ο Μανώλης Κωνιωτάκης εξηγεί: «Ο όρος Ronin προέρχεται από τη φεουδαρχική Ιαπωνία και αναφέρεται στους σαμουράι που είχαν χάσει τον αφέντη τους, είτε λόγω θανάτου είτε λόγω ατίμωσης, και δεν είχαν κάποιον κύριο να υπηρετήσουν. Πολλοί Ronin όμως κατάφεραν και έγιναν σύμβολα τιμής και πίστης».

Το μενού του Ronin είναι ένας προσεκτικός διάλογος μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας. Δεν κραυγάζει για προσοχή, δεν παίζει με εντυπωσιασμούς. Αντιθέτως, επιλέγει να επενδύσει στη γευστική συγκίνηση, με καθαρότητα και σεβασμό στην ανάδειξη της πρώτης ύλης.

Ο μινιμαλιστικός χώρος διαμορφώθηκε με ιαπωνική λιτότητα που δεν μοιάζει επιτηδευμένη. Ξύλο, απαλός φωτισμός, σκουρόχρωμοι τόνοι. Κάθε γωνιά είναι μια πρόσκληση για ηρεμία. Αν έχεις διάθεση για παρατήρηση, κάτσε στην ανοιχτή σάλα. Αν θες να αποσυρθείς, ανέβα την εντυπωσιακή, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, σκάλα που οδηγεί στο πατάρι και αποκαλύπτει τον ιδανικό χώρο για ήσυχες απολαύσεις.

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
To μενού επιλέγει να επενδύσει στη γευστική συγκίνηση, με καθαρότητα και σεβασμό στην ανάδειξη της πρώτης ύλης. Φωτ.: Ronin

Στο τιμόνι της κουζίνας, ο σεφ Vitharana Chandana, που έχοντας περάσει από την πρώτη περίοδο του Freud Oriental επιστρέφει πιο ώριμος, πιο τεχνικός και προσηλωμένος στη λεπτομέρεια.

Το μενού του είναι ένας προσεκτικός διάλογος μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας. Δεν κραυγάζει για προσοχή, δεν παίζει με εντυπωσιασμούς. Αντιθέτως, επιλέγει να επενδύσει στη γευστική συγκίνηση, με καθαρότητα και σεβασμό στην ανάδειξη της πρώτης ύλης.

Θα δοκιμάσεις από τα ορεκτικά sake carpaccio σολομού με αβοκάντο, yuzu, πινελιές από μέλι, πορτοκάλι και ελαιόλαδο (€19). Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες στάσεις του γευστικού ταξιδιού ξεχωρίζει το aji tataki (€22), όπου λευκό ψάρι «χαϊδεύεται» από λάιμ, φρέσκο κρεμμυδάκι και ginger ponzu sauce, δίνοντας μια δροσερή αλλά πολύπλοκη επίγευση.

Το ταρτάρ τόνου με πικάντικη miso sauce (€22) αφήνει μια ευχάριστη θέρμη που επιμένει όσο χρειάζεται, χωρίς να κλέβει την παράσταση. Οι γαρίδες tempura (€22) είναι αέρινες και τραγανές, χωρίς ίχνος λιπαρότητας – σαν να πέρασαν απλώς μέσα από ένα σύννεφο.

Τα nigiri και sashimi φτιάχνονται με φρέσκα ψάρια ημέρας με τελετουργικές κοπές. Τα uramaki rolls τιμούν την παράδοση, με το ρύζι να αναδεικνύεται από την ιδανική υφή, ενώ οι σος παίζουν υποστηρικτικό και όχι πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα εντυπωσιαστείς από την αληθινή γεύση και θα ανακαλύψεις την ουσία της ιαπωνικής απλότητας σε κάθε μπουκιά.

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin

Τα Amai (€18) με γαρίδα τεμπούρα και flakes, επικάλυψη από καπνιστό χέλι, αβοκάντο και σος καραμέλας είναι γευστικό ποίημα. Το μενού προσφέρει πολλές νόστιμες προτάσεις και η επιλογή είναι δύσκολη. Τα θέλεις όλα.   

Το κεφάλαιο των μαγειρεμένων πιάτων ανεβάζει τον πήχη. Το black cod, σε συνδυασμό με μελιτζάνα agedashi, είναι ένα πιάτο γεμάτο υφή και βάθος – ο ορισμός του umami. Το μοσχάρι amiyaki είναι ζουμερό, όσο για το hire katsu, πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη εκδοχή του comfort food – παναρισμένο τέλεια, με τη σπιρτάδα της katsu sauce να ανεβάζει τα γευστικά στάνταρ.

Γλυκός επίλογος με mochi, πολύχρωμες γιαπωνέζικες μπουκιές με παγωτό που χαρίζουν φρεσκάδα για το τέλος. Έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση και υπέροχα χρώματα, ό,τι πρέπει για το Instagram.

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin

Η λίστα κρασιών είναι προσεκτικά επιλεγμένη, ενώ υπάρχουν λίγες και καλές επιλογές σε σάκε. Με δύο λόγια, θα βρεις ετικέτες που συνοδεύουν ιδανικά το φαγητό χωρίς να επισκιάζουν την εμπειρία.

Το σέρβις είναι διακριτικό και δεν θα σε βομβαρδίσει με περιγραφές, αλλά θα εμφανιστεί πάντα τη σωστή στιγμή για να δώσει όποια πληροφορία χρειαστεί.

Το Ronin είναι ένα ευχάριστο καταφύγιο για όσους αναζητούν ουσία στο πιάτο και ηρεμία στο περιβάλλον. Μια εμπειρία που κινείται στον ρυθμό της ιαπωνικής σκέψης: λιγότερα λόγια, περισσότερη ακρίβεια. Και, τελικά, περισσότερη απόλαυση.

Ronin Japanese Restaurant: Ξανθίππου 2, Κολωνάκι, 216 2024700 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ