Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Κάθε γωνιά του Ronin είναι μια πρόσκληση για ηρεμία. Φωτ.: Ronin
0

Στην καρδιά του Κολωνακίου, στο ήσυχο στενό της Ξανθίππου, ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα εστιατόριο που δεν φωνάζει, αλλά δηλώνει «παρών» με τρόπο ουσιαστικό και στιβαρό. Το Ronin προσθέτει στη γαστρονομική σκηνή της πόλης μια νότα ιαπωνικής κουλτούρας σερβιρισμένη με ακρίβεια σε κάθε πιάτο.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο Μανώλης Κωνιωτάκης, ήδη γνωστός μας για τις γευστικές του διαδρομές από το Freud Oriental στο Κολωνάκι, που αγαπήθηκε για την εξαιρετική ιαπωνική fusion κουζίνα του, και το Talking Breads στα Εξάρχεια. Εδώ, όμως, στον καινούργιο χώρο, η προσέγγισή του γίνεται πιο εσωτερική. Λιγότερο fusion, περισσότερο zen. Το Ronin απευθύνεται σε εκείνους που εκτιμούν την τέχνη του sashimi και τη λεπτομέρεια πίσω από κάθε σάλτσα που δεν επισκιάζει αλλά αναδεικνύει.

Και τι σημαίνει Ronin; Ο Μανώλης Κωνιωτάκης εξηγεί: «Ο όρος Ronin προέρχεται από τη φεουδαρχική Ιαπωνία και αναφέρεται στους σαμουράι που είχαν χάσει τον αφέντη τους, είτε λόγω θανάτου είτε λόγω ατίμωσης, και δεν είχαν κάποιον κύριο να υπηρετήσουν. Πολλοί Ronin όμως κατάφεραν και έγιναν σύμβολα τιμής και πίστης».

Το μενού του Ronin είναι ένας προσεκτικός διάλογος μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας. Δεν κραυγάζει για προσοχή, δεν παίζει με εντυπωσιασμούς. Αντιθέτως, επιλέγει να επενδύσει στη γευστική συγκίνηση, με καθαρότητα και σεβασμό στην ανάδειξη της πρώτης ύλης.

Ο μινιμαλιστικός χώρος διαμορφώθηκε με ιαπωνική λιτότητα που δεν μοιάζει επιτηδευμένη. Ξύλο, απαλός φωτισμός, σκουρόχρωμοι τόνοι. Κάθε γωνιά είναι μια πρόσκληση για ηρεμία. Αν έχεις διάθεση για παρατήρηση, κάτσε στην ανοιχτή σάλα. Αν θες να αποσυρθείς, ανέβα την εντυπωσιακή, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, σκάλα που οδηγεί στο πατάρι και αποκαλύπτει τον ιδανικό χώρο για ήσυχες απολαύσεις.

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
To μενού επιλέγει να επενδύσει στη γευστική συγκίνηση, με καθαρότητα και σεβασμό στην ανάδειξη της πρώτης ύλης. Φωτ.: Ronin

Στο τιμόνι της κουζίνας, ο σεφ Vitharana Chandana, που έχοντας περάσει από την πρώτη περίοδο του Freud Oriental επιστρέφει πιο ώριμος, πιο τεχνικός και προσηλωμένος στη λεπτομέρεια.

Το μενού του είναι ένας προσεκτικός διάλογος μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας. Δεν κραυγάζει για προσοχή, δεν παίζει με εντυπωσιασμούς. Αντιθέτως, επιλέγει να επενδύσει στη γευστική συγκίνηση, με καθαρότητα και σεβασμό στην ανάδειξη της πρώτης ύλης.

Θα δοκιμάσεις από τα ορεκτικά sake carpaccio σολομού με αβοκάντο, yuzu, πινελιές από μέλι, πορτοκάλι και ελαιόλαδο (€19). Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες στάσεις του γευστικού ταξιδιού ξεχωρίζει το aji tataki (€22), όπου λευκό ψάρι «χαϊδεύεται» από λάιμ, φρέσκο κρεμμυδάκι και ginger ponzu sauce, δίνοντας μια δροσερή αλλά πολύπλοκη επίγευση.

Το ταρτάρ τόνου με πικάντικη miso sauce (€22) αφήνει μια ευχάριστη θέρμη που επιμένει όσο χρειάζεται, χωρίς να κλέβει την παράσταση. Οι γαρίδες tempura (€22) είναι αέρινες και τραγανές, χωρίς ίχνος λιπαρότητας – σαν να πέρασαν απλώς μέσα από ένα σύννεφο.

Τα nigiri και sashimi φτιάχνονται με φρέσκα ψάρια ημέρας με τελετουργικές κοπές. Τα uramaki rolls τιμούν την παράδοση, με το ρύζι να αναδεικνύεται από την ιδανική υφή, ενώ οι σος παίζουν υποστηρικτικό και όχι πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα εντυπωσιαστείς από την αληθινή γεύση και θα ανακαλύψεις την ουσία της ιαπωνικής απλότητας σε κάθε μπουκιά.

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin

Τα Amai (€18) με γαρίδα τεμπούρα και flakes, επικάλυψη από καπνιστό χέλι, αβοκάντο και σος καραμέλας είναι γευστικό ποίημα. Το μενού προσφέρει πολλές νόστιμες προτάσεις και η επιλογή είναι δύσκολη. Τα θέλεις όλα.   

Το κεφάλαιο των μαγειρεμένων πιάτων ανεβάζει τον πήχη. Το black cod, σε συνδυασμό με μελιτζάνα agedashi, είναι ένα πιάτο γεμάτο υφή και βάθος – ο ορισμός του umami. Το μοσχάρι amiyaki είναι ζουμερό, όσο για το hire katsu, πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη εκδοχή του comfort food – παναρισμένο τέλεια, με τη σπιρτάδα της katsu sauce να ανεβάζει τα γευστικά στάνταρ.

Γλυκός επίλογος με mochi, πολύχρωμες γιαπωνέζικες μπουκιές με παγωτό που χαρίζουν φρεσκάδα για το τέλος. Έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση και υπέροχα χρώματα, ό,τι πρέπει για το Instagram.

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin

Η λίστα κρασιών είναι προσεκτικά επιλεγμένη, ενώ υπάρχουν λίγες και καλές επιλογές σε σάκε. Με δύο λόγια, θα βρεις ετικέτες που συνοδεύουν ιδανικά το φαγητό χωρίς να επισκιάζουν την εμπειρία.

Το σέρβις είναι διακριτικό και δεν θα σε βομβαρδίσει με περιγραφές, αλλά θα εμφανιστεί πάντα τη σωστή στιγμή για να δώσει όποια πληροφορία χρειαστεί.

Το Ronin είναι ένα ευχάριστο καταφύγιο για όσους αναζητούν ουσία στο πιάτο και ηρεμία στο περιβάλλον. Μια εμπειρία που κινείται στον ρυθμό της ιαπωνικής σκέψης: λιγότερα λόγια, περισσότερη ακρίβεια. Και, τελικά, περισσότερη απόλαυση.

Ronin Japanese Restaurant: Ξανθίππου 2, Κολωνάκι, 216 2024700 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ