Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Κάθε γωνιά του Ronin είναι μια πρόσκληση για ηρεμία. Φωτ.: Ronin
0

Στην καρδιά του Κολωνακίου, στο ήσυχο στενό της Ξανθίππου, ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα εστιατόριο που δεν φωνάζει, αλλά δηλώνει «παρών» με τρόπο ουσιαστικό και στιβαρό. Το Ronin προσθέτει στη γαστρονομική σκηνή της πόλης μια νότα ιαπωνικής κουλτούρας σερβιρισμένη με ακρίβεια σε κάθε πιάτο.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο Μανώλης Κωνιωτάκης, ήδη γνωστός μας για τις γευστικές του διαδρομές από το Freud Oriental στο Κολωνάκι, που αγαπήθηκε για την εξαιρετική ιαπωνική fusion κουζίνα του, και το Talking Breads στα Εξάρχεια. Εδώ, όμως, στον καινούργιο χώρο, η προσέγγισή του γίνεται πιο εσωτερική. Λιγότερο fusion, περισσότερο zen. Το Ronin απευθύνεται σε εκείνους που εκτιμούν την τέχνη του sashimi και τη λεπτομέρεια πίσω από κάθε σάλτσα που δεν επισκιάζει αλλά αναδεικνύει.

Και τι σημαίνει Ronin; Ο Μανώλης Κωνιωτάκης εξηγεί: «Ο όρος Ronin προέρχεται από τη φεουδαρχική Ιαπωνία και αναφέρεται στους σαμουράι που είχαν χάσει τον αφέντη τους, είτε λόγω θανάτου είτε λόγω ατίμωσης, και δεν είχαν κάποιον κύριο να υπηρετήσουν. Πολλοί Ronin όμως κατάφεραν και έγιναν σύμβολα τιμής και πίστης».

Το μενού του Ronin είναι ένας προσεκτικός διάλογος μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας. Δεν κραυγάζει για προσοχή, δεν παίζει με εντυπωσιασμούς. Αντιθέτως, επιλέγει να επενδύσει στη γευστική συγκίνηση, με καθαρότητα και σεβασμό στην ανάδειξη της πρώτης ύλης.

Ο μινιμαλιστικός χώρος διαμορφώθηκε με ιαπωνική λιτότητα που δεν μοιάζει επιτηδευμένη. Ξύλο, απαλός φωτισμός, σκουρόχρωμοι τόνοι. Κάθε γωνιά είναι μια πρόσκληση για ηρεμία. Αν έχεις διάθεση για παρατήρηση, κάτσε στην ανοιχτή σάλα. Αν θες να αποσυρθείς, ανέβα την εντυπωσιακή, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, σκάλα που οδηγεί στο πατάρι και αποκαλύπτει τον ιδανικό χώρο για ήσυχες απολαύσεις.

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
To μενού επιλέγει να επενδύσει στη γευστική συγκίνηση, με καθαρότητα και σεβασμό στην ανάδειξη της πρώτης ύλης. Φωτ.: Ronin

Στο τιμόνι της κουζίνας, ο σεφ Vitharana Chandana, που έχοντας περάσει από την πρώτη περίοδο του Freud Oriental επιστρέφει πιο ώριμος, πιο τεχνικός και προσηλωμένος στη λεπτομέρεια.

Το μενού του είναι ένας προσεκτικός διάλογος μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας. Δεν κραυγάζει για προσοχή, δεν παίζει με εντυπωσιασμούς. Αντιθέτως, επιλέγει να επενδύσει στη γευστική συγκίνηση, με καθαρότητα και σεβασμό στην ανάδειξη της πρώτης ύλης.

Θα δοκιμάσεις από τα ορεκτικά sake carpaccio σολομού με αβοκάντο, yuzu, πινελιές από μέλι, πορτοκάλι και ελαιόλαδο (€19). Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες στάσεις του γευστικού ταξιδιού ξεχωρίζει το aji tataki (€22), όπου λευκό ψάρι «χαϊδεύεται» από λάιμ, φρέσκο κρεμμυδάκι και ginger ponzu sauce, δίνοντας μια δροσερή αλλά πολύπλοκη επίγευση.

Το ταρτάρ τόνου με πικάντικη miso sauce (€22) αφήνει μια ευχάριστη θέρμη που επιμένει όσο χρειάζεται, χωρίς να κλέβει την παράσταση. Οι γαρίδες tempura (€22) είναι αέρινες και τραγανές, χωρίς ίχνος λιπαρότητας – σαν να πέρασαν απλώς μέσα από ένα σύννεφο.

Τα nigiri και sashimi φτιάχνονται με φρέσκα ψάρια ημέρας με τελετουργικές κοπές. Τα uramaki rolls τιμούν την παράδοση, με το ρύζι να αναδεικνύεται από την ιδανική υφή, ενώ οι σος παίζουν υποστηρικτικό και όχι πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα εντυπωσιαστείς από την αληθινή γεύση και θα ανακαλύψεις την ουσία της ιαπωνικής απλότητας σε κάθε μπουκιά.

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin

Τα Amai (€18) με γαρίδα τεμπούρα και flakes, επικάλυψη από καπνιστό χέλι, αβοκάντο και σος καραμέλας είναι γευστικό ποίημα. Το μενού προσφέρει πολλές νόστιμες προτάσεις και η επιλογή είναι δύσκολη. Τα θέλεις όλα.   

Το κεφάλαιο των μαγειρεμένων πιάτων ανεβάζει τον πήχη. Το black cod, σε συνδυασμό με μελιτζάνα agedashi, είναι ένα πιάτο γεμάτο υφή και βάθος – ο ορισμός του umami. Το μοσχάρι amiyaki είναι ζουμερό, όσο για το hire katsu, πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη εκδοχή του comfort food – παναρισμένο τέλεια, με τη σπιρτάδα της katsu sauce να ανεβάζει τα γευστικά στάνταρ.

Γλυκός επίλογος με mochi, πολύχρωμες γιαπωνέζικες μπουκιές με παγωτό που χαρίζουν φρεσκάδα για το τέλος. Έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση και υπέροχα χρώματα, ό,τι πρέπει για το Instagram.

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο Facebook Twitter
Φωτ.: Ronin

Η λίστα κρασιών είναι προσεκτικά επιλεγμένη, ενώ υπάρχουν λίγες και καλές επιλογές σε σάκε. Με δύο λόγια, θα βρεις ετικέτες που συνοδεύουν ιδανικά το φαγητό χωρίς να επισκιάζουν την εμπειρία.

Το σέρβις είναι διακριτικό και δεν θα σε βομβαρδίσει με περιγραφές, αλλά θα εμφανιστεί πάντα τη σωστή στιγμή για να δώσει όποια πληροφορία χρειαστεί.

Το Ronin είναι ένα ευχάριστο καταφύγιο για όσους αναζητούν ουσία στο πιάτο και ηρεμία στο περιβάλλον. Μια εμπειρία που κινείται στον ρυθμό της ιαπωνικής σκέψης: λιγότερα λόγια, περισσότερη ακρίβεια. Και, τελικά, περισσότερη απόλαυση.

Ronin Japanese Restaurant: Ξανθίππου 2, Κολωνάκι, 216 2024700 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ