Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Πλέον ο τρόπος που δίδαξαν οι Ιταλοί, η τέχνη του gelato που κάνει το παγωτό βελούδινο και με γεμάτη υφή έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έτσι τρώμε τώρα: Οι νέες γαστρονομικές συνήθειες των Αθηναίων

0

Άλλο ένα καλοκαίρι που θα φάμε άψογο παγωτό

Ακόμα και αν ανήκετε σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι κακό παγωτό δεν υπάρχει, ας συμφωνήσουμε ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν και πολύ εύκολο να αποκτήσει κανείς αγαπημένο παγωτατζίδικο, όλα έμοιαζαν πάνω κάτω ίδια, οι πιο «ιδιαίτερες» γεύσεις που είχαν να δείξουν ήταν η τσιχλόφουσκα και το bueno, δεν αναδείκνυαν τους παραγωγούς φρούτων με τους οποίους συνεργάζονταν, ούτε από πού προμηθεύονταν το γάλα τους.

Πλέον ο τρόπος που δίδαξαν οι Ιταλοί, η τέχνη του gelato που κάνει το παγωτό βελούδινο και με γεμάτη υφή έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα. Κάποιοι ταξίδεψαν μέχρι τη γειτονική χώρα για να εκπαιδευτούν από τους καλύτερους, άλλοι το έβαλαν σκοπό να αναβαθμίσουν το παγωτό μηχανής. Ο πήχης έχει ανέβει, οι διευθύνσεις στις οποίες το απολαμβάνουμε πλέον ποιοτικά φτιαγμένο είναι πολλές.

Οι νέες gelateries αφήνουν πίσω τους τα πολλά συντηρητικά, δουλεύουν με βιολογικές πρώτες ύλες, ακολουθούν την εποχικότητα, αφήνουν τις γεύσεις τους να ωριμάσουν, προσφέρουν σορμπέ που έχουν πραγματική γεύση, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που το έχουν αναγάγει σε επιστήμη, που έχουν μελετήσει και έχουν κάνει πολλές δοκιμές μέχρι να φτάσουν να κάνουν απόλυτα φυσικό παγωτό. Αυτούς τους τελευταίους τους δικαίωσε το αποτέλεσμα, δημιουργούνται ουρές για το προϊόν του. Πλέον, όταν μιλάμε για ιδιαίτερες γεύσεις εννοούμε σύκο και κατίκι, λεμόνι με παπαρουνόσπορο, σορμπέ με μοσχολέμονο και βασιλικό. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Ourse, Μυστρά 39, Γλυφάδα, 2121067019/ Αφοι Ασημακόπουλοι, Χαρ. Τρικούπη 82, 2103610092 / Μαραμπού, Αρχελάου 17, Παγκράτι, 2107247037 / Le Greche, Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα & λεωφ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή & Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, 2130 416299 / Epik Gelato, Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, 210 6464105 / Oggi Gelato, Βουλής 17, Σύνταγμα / Dickie Dee, Βουλής 23, Σύνταγμα / Κόκκιον, Πρωτογένους 2, Ψυρρή / Django, Βεΐκου 15, Κουκάκι / Dolce Far Niente, Τσάμη Καρατάσου 26, 6988257856 / fullSPOON, Αθηνάς 39, 2168003006 / Solo gelato, Ιθάκης 9, Κυψέλη & Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα & Ανδρέα Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι / Fatto a mano, Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, 210 5777407 / Ζησιμοπούλου 86, Παλαιό Φάληρο, 210 9431995 / Morris Brown, Πλ. Βαρνάβα 7, Παγκράτι & Αναλήψεως 4, Βριλήσσια & Ηρ. Πολυτεχνείου 11, Νέα Πεντέλη

Χορταίνουμε με πολύ νόστιμα σάντουιτς

Σάντουιτς Facebook Twitter
Σάντουιτς στη Λόντζα στα Εξάρχεια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάποτε, στο άκουσμα της λέξης «σάντουιτς» σκεφτόμασταν τα «βρόμικα» που σήμαιναν το φινάλε στα ξενύχτια μας ή εκείνα τα συσκευασμένα που βρίσκαμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, των πλοίων και των ΣΕΑ με το συνήθως άγευστο ψωμί και τους πιο προβλέψιμους συνδυασμούς υλικών. Πλέον δεν υπάρχουν απλώς μέρη αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτά, που τα ετοιμάζουν καθημερινά από το μηδέν με προσεγμένες πρώτες ύλες και σε διάφορους κλασικούς ή και ευφάνταστους συνδυασμούς, αλλά βρίσκουμε μερικά από τα πιο ωραία σάντουιτς της Αθήνας στους new age φούρνους της, στα πιο ποιοτικά καφέ της, στα μπαρ που έχουν αντιληφθεί ότι ποτό χωρίς λίγο καλό φαγητό δεν νοείται πλέον, ακόμα και σε ένα νεο-μαγειρείο των Εξαρχείων που φτιάχνει ένα σάντουιτς με φρέσκο φιλέτο λαβράκι και χειροποίητη μαγιονέζα σε φρυγανισμένο με φρέσκο βούτυρο ψωμί ‒πρόκειται για μια δική τους παραλλαγή στο κωνσταντινουπολίτικο street food balik ekmek‒ και είναι φανταστικό.

Πίνουμε διαυγή κοκτέιλ

Έτσι τρώμε τώρα: Οι νέες γαστρονομικές συνήθειες των Αθηναίων Facebook Twitter
Κοκτέιλ στο 34 Athens.

Ή clarified, αν προτιμάτε, όπως θα ακούσετε να τα λένε και οι bartenders που διαμορφώνουν τα πράγματα σε αυτή την πόλη. Η διαύγαση ενός κοκτέιλ συνήθως δίνει αρωματικά και καλά ισορροπημένα ποτά, απαιτεί χρόνο και περιλαμβάνει συνήθως την προσθήκη μιας πρωτεΐνης στο κοκτέιλ ή σε επιμέρους στοιχεία του, προκειμένου να δεσμεύσει τυχόν θολά στερεά σωματίδια. Οι λόγοι που οι άνθρωποι της μπάρας επιλέγουν να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία, πέρα από το ότι αυτή είναι η τάση, είναι γιατί αλλάζει το γευστικό προφίλ ενός ποτού, το βελτιώνει, ενώ το κοκτέιλ που θα σας σερβίρουν θα είναι καθαρό ‒ δεν ποντάρει στο να κλέψει τις εντυπώσεις με το χρώμα του. Ένα clarified ποτό εμπεριέχει συνήθως το στοιχείο της έκπληξης, σκεφτείτε ότι αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα μπορείτε να πιείτε ένα ρούμι με καρύδα και cola που είναι απολύτως διάφανο.

Και κλασικά, που μέχρι πρόσφατα σνόμπαραν τα μπαρ

Garibaldi Facebook Twitter
Garibaldi. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Πιο παλιά, όταν είχαμε ανοίξει το The Clumsies, θυμάμαι την bartending κοινότητα να είναι κατά του Porn Star Martini, να λέει “δεν κάνουμε εμείς τέτοια, δεν μας αρέσουν εμάς αυτά, και ποιος τα πίνει;”. Εμένα όμως πάντα με ιντρίγκαρε να παίρνω αυτό που οι άλλοι δεν θέλουν να ακουμπήσουν και να το παρουσιάζω κάπως διαφορετικά, με τον δικό μου τρόπο», μου είπε ο Βασίλης Κυρίτσης όταν συναντηθήκαμε πριν από μερικές μέρες στο Line, στο άλλο βραβευμένο μπαρ του οποίου είναι συνδημιουργός και σερβίρει το κοκτέιλ που ταυτίστηκε με την εποχή των ’90s, αυτήν τη φορά σε μορφή spritz. Ο προβοκατόρικος τρόπος σκέψης του τον δικαίωσε τελικά, αφού αυτήν τη στιγμή ποτά σαν το Porn Star, το Garibaldi και το Cuba Libre, που κάποτε θεωρούνταν παρωχημένα, ζουν εποχές δόξας σε μερικά από τα καλύτερα μπαρ της πόλης. Τώρα μένει να μην τα σνομπάρετε εσείς.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Τhe Clumsies, Πραξιτέλους 30, Σύνταγμα, 210323 2682 / Line Athens, Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, 2103421311 / Abstract, Αρκτινού 10, Παγκράτι, 6941611619 / Feelin' Good, Γεωργίου Ολυμπίου 8, Κουκάκι, 2109214010 / Knave, Ασκληπιού 22, Εξάρχεια, 6983601870 / The Bar In Front Of The Bar, Πετράκη 1, Σύνταγμα, 6980635896 / Babushka, Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι, 2130453390

Υπάρχουν μέρη που μας παρακινούν να βγούμε έξω για lunch break

Sushi Lunchi Facebook Twitter
Tο Sushi Lunchi του Αντώνη Δρακουλαράκου, που μας περιμένει επίσης με bowls βασισμένα στο ξιδάτο ρύζι και τα ωμά ψάρια. Φωτ.: Γιώργος Σακελλαρίου

Στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται να αναδύεται μια πολύ ωραία τάση που πηγαίνει κόντρα στους απαιτητικούς ρυθμούς της εποχής. Όχι πως πρόκειται για κάτι καινούργιο, πάντα υπήρχαν μαγαζιά που σέρβιραν φαγητό από νωρίς το μεσημέρι και μπορεί να έκλειναν νωρίς το βράδυ. Απλώς, όσο περνάνε τα χρόνια έχω την αίσθηση πως είναι όλο και λιγότερες εκείνες οι φορές που θα δώσουμε στον εαυτό μας τον χρόνο να βγει εκτός γραφείου, να πάρει λίγο αέρα και να κάνει το απαραίτητο μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό.

Tanpopo Facebook Twitter
Tο Tanpopo, το ραμενάδικο του Σωτήρη Κοντιζά, που μας περιμένει στη first come first served εξωτερική του μπάρα να παραγγείλουμε ένα μπολ σούπα και gyoza. Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LIFO
Ikigai Facebook Twitter
To Ikigai του Άρη Βεζενε έχει στόχο έχει να γίνει στέκι για lunch break από τους εργαζόμενους των γύρω γραφείων.

Ωστόσο υπάρχουν αυτήν τη στιγμή παραδείγματα νέων μαγαζιών, όπως το Tanpopo, το ραμενάδικο του Σωτήρη Κοντιζά, που μας περιμένει στη first come first served εξωτερική του μπάρα να παραγγείλουμε ένα μπολ σούπα και gyoza, αν θέλουμε κάτι έξτρα, όπως το Ikigai του Άρη Βεζενέ, το ιαπωνικό market που με τα bowls και τα sando που στόχο έχει να γίνει στέκι για lunch break από τους εργαζόμενους των γύρω γραφείων, το Sushi Lunchi του Αντώνη Δρακουλαράκου, που μας περιμένει επίσης με bowls βασισμένα στο ξιδάτο ρύζι και τα ωμά ψάρια. Βγείτε έξω επιτέλους!

Χρήσιμες διευθύνσεις: Tanpopo, Αριστείδου 1, Αθήνα, 2107000252 / Ikigai, Σκούφου 15, Αθήνα, 2103250535 / Sushi Lunchi, Βουλής 45, Σύνταγμα, 6908831200 / Halfman, Λεωφ. Κηφισίας 22, Μαρούσι, 2110154572

Τελικά, το καμένο τσιζκέικ ήρθε για να μείνει

tarta de queso Facebook Twitter
Η tarta de queso έχει αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Πίσω στο 2020, οι «New York Times» είχαν προβλέψει σε ένα άρθρο τους ότι θα είναι η γεύση του 2021 και έπεσαν μέσα και έξω ταυτόχρονα. Η tarta de queso, που φαίνεται ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1990 στην κουζίνα του La Vina, το βασκικό ή καμένο (burnt) τσίζκεϊκ, όπως είναι πλέον γνωστό, έδειξε πράγματι να κατακτά τον κόσμο, παρόλο που δεν είναι και το πιο φωτογενές γλυκό: δεν έχει ούτε την τραγανή, μπισκοτένια βάση του νεοϋορκέζικου δημοφιλούς συγγενή του, ούτε τέλειο σχήμα, λόγω της τσαλακωμένης λαδόκολλας που το αγκαλιάζει όσο ψήνεται.

Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο μας κέρδισε και στην Ελλάδα αλλά πρωτοφτιάχτηκε από τους καλύτερους του είδους και πλέον έχει αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει. Aν έχετε δοκιμάσει κι εσείς πολλά και έχετε αποφασίσει ότι το προτιμάτε κρεμώδες και με σχεδόν υγρή κορυφή, επισκεφθείτε το Ρεσιτάλ. Στην ίδια περιοχή, στο Μετς, θα βρείτε ένα ακόμα πολύ ωραίο και gluten free στον φούρνο Astérisque. Μια φίλη, συνάδελφος και γειτόνισσα ισχυρίζεται ότι πέτυχε ένα πολύ καλό σε έναν συνοικιακό φούρνο που δεν τον πιάνει το μάτι σου, στον Μούντριχα, στα Ιλίσια. Ομολογώ ότι δεν έχω προλάβει να το δοκιμάσω, αλλά την εμπιστεύομαι, αν είστε εκεί κοντά, δοκιμάστε το.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Sweet Nolan, Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, 2103240698 / Astérisque, Χαρβούρη 2, Μετς, 6945992614 / Ρεσιτάλ, Αναπαύσεως 15, Μετς / Madame fraise, Υμηττού 225, Παγκράτι, 21 14186086 / Joshua tree Cafe, Αναπαύσεως 13, Μετς, 210 9239747 / Tέρας, Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, 2114180653

Κόβουμε φέτες γεμιστά και πολύχρωμα ψωμιά

ψωμια Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

To ψωμί με σπανάκι της Φαίδρας Μαυροειδής Σβανά δεν το ξεχνάς εύκολα, αφού, αν κλείσεις τα μάτια, νομίζεις ότι κάποιος μόλις ξεφούρνισε σπανακόπιτα. Φτιάχνεται με αλεύρι ημιολικής άλεσης, πουρέ από σπανάκι και μυρωδικά και προτείνεται με φέτα για ευνόητους λόγους. H Ελισάβετ Κουλούρη, η πρώτη νέας γενιάς φουρνάρισσα της Αθήνας, έχει φτιάξει ένα άλλο εκπληκτικό ψωμί χωρίς αλεύρι, αποκλειστικά από ξηρούς καρπούς και superfoods. Με φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης, αλεύρι του πέμπτης γενιάς μυλωνά Πιπίνο Πυρροντζέλλο από ελληνικά σιτηρά, ένα από τα πεντανόστιμα ψωμιά που βάζει καθημερινά στα ράφια του στο Τρομερό Παιδί είναι τόσο-όσο γλυκό, αφού φτιάχνεται με σύκο, βερίκοκο, cranberry, σταφίδα και φουντούκι. H Kora του Κολωνακίου λάνσαρε για την άνοιξη ένα προζυμένιο εννοείται ψωμί με ελιές και μυρωδικά, ενώ ο νέος και αποκλειστικά gluten free φούρνος της Αθήνας, ο Astérisque, βάζει στα ράφια του ένα γεμιστό με αποξηραμένο σύκο, φουντούκι και πορτοκάλι που είναι από τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα. Αναζητήστε αυτό που ξεφουρνίζει ο third wave φούρνος της γειτονιάς σας.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Line Αthens, Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, 210 3421311 / Betty’s Bakery, www.bettysbakery.gr / Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια / Kora, Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 2103627855 / Bread B.C., Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, 2106851961 / Jesus Crust, Σολωμού 9, Nέο Ψυχικό / Φούρνος Ζαγοραίου, Ανδρέα

Παπανδρέου 14, Χαλάνδρι, 210 6812093 / Flake, Σποράδων 24, Κυψέλη / Astérisque, Χαρβούρη 2, Μετς, 6945992614

Κάθε γωνιά και ένα wine bar

Wine is Fine Facebook Twitter
Wine is Fine. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Που λέει ο λόγος. Αλλά αν βάλουμε κάτω όλες τις φετινές αφίξεις που περιμέναμε με ανυπομονησία, ή είναι wine bars ή δίνουν μεγάλη έμφαση και προσοχή στην κάβα τους. Και μπορεί να θεωρείται δύσκολο να κατανοήσει κάνεις τον κόσμο του κρασιού, μπορεί να απαιτείται πολλές δοκιμές και διάβασμα, αλλά η αλήθεια είναι πως τα νέα μαγαζιά της Αθήνας που ειδικεύονται σε αυτό φροντίζουν να ξεκινούν με ένα συγκεκριμένο concept, να διαμορφώνουν και να ανανεώνουν με βάση αυτό την οινική τους λίστα προκειμένου να μας βοηθήσουν να μπούμε στον δρόμο που τα ίδια προτιμούν και στηρίζουν. Άλλα έχουν επιλέξει να αναδεικνύουν τον ελληνικό αμπελώνα, κάποιοι μας συστήνουν κρασιά από την πατρίδα τους τη Γαλλία, υπάρχουν οι φανατικοί των κρασιών ήπιων παρεμβάσεων και εκείνοι που βάζουν και μερικά από αυτά στη λίστα τους γιατί κατανοούν ότι πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη τάση.

Ακόμα όμως και αν δεν είναι το κρασί ακριβώς το ποτό σας, τότε σίγουρα τα περισσότερα από αυτά μπορούν να σας κρατήσουν με το φαγητό τους, έχουν γίνει πολύ ωραίες δουλειές που καθιστούν τα wine bars τα καλύτερα μπιστρό αυτής της πόλης. Είμαι βέβαιη πως υπάρχει έστω ένα αυτή τη στιγμή που σας ταιριάζει.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Κάρολος Wine bar, Ομήρου 41-43, Νέα Σμύρνη, 212106 5556/ Materia Prima, Πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 2107255171 και Φαλήρου 68, Κουκάκι, 210 9245935 / Oinoscent, Βουλής 45-47, Σύνταγμα, 2103229374 / Τανίνη Αγάπη μου, Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, Εξάρχεια, 2111150145 / La Cigale, Τιμοθέου 1, Παγκράτι, 2107512054 / Paleo, Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 2104125204 / Junior Does Wine, Μαιάνδρου 5, Ιλίσια, 2107222883 / Psyche, Κορνάρου 4, Σύνταγμα, 2103221271 / Wine is Fine, Βύσσης 6, Αθήνα, 2103230304 / Dear Manouka, Ηρώνδα 8, Παγκράτι, 2107293628 / Τerroirist, Θουκυδίδου 12, 2160046388 / Το Κοπερτί, Τριών Ιεραρχών 188, 2117503084 / Lost Roots, Ηρακλειδών 30, 2103457644

Τα νέα concept stores όλο και κάτι μας σερβίρουν

ĒRE Athens Facebook Twitter
Tο ĒRE Athens φιλοξενεί μικρά ανεξάρτητα brands από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και τα πιο ανάλαφρα και νόστιμα cheesecakes. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λογικά θα έχετε παρατηρήσει ότι η νέα φάση σε αυτή την πόλη είναι τα μέρη που έχουν διπλή, τριπλή, σίγουρα παραπάνω από μία ταυτότητες και αυτά δεν είναι άλλα από τα concept stores που εμφανίζονται συνέχεια, έχοντας και από μία νέα και ενδιαφέρουσα ιδέα. Πρόκειται για μαγαζιά που, εκτός από το ότι προσφέρουν επιλεγμένα αντικείμενα και προϊόντα τα οποία αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες τάσεις, συχνά έχουν παραπάνω από μία λειτουργίες.

Τα έχουμε ξαναπεί: πλέον οι Αθηναίοι βγαίνουν για ποτό και καταλήγουν να κουβαλάνε στην επιστροφή ακόμα ένα φυτό για τα καταπράσινα σπίτια τους, μπαίνουν σε ένα μαγαζί να αγοράσουν κάλτσες και φεύγουν με sex toys στις τσάντες, δίνουν ραντεβού για brunch σε ένα μέρος που τους προτείνει ποδιές από οικολογικό βαμβάκι για εκείνες τις μέρες που μαγειρεύουν σπίτι.

Και η τελευταία αγαπημένη μου ιστορία σχετικά με τα αθηναϊκά concept stores είναι αυτή στην οποία δύο φίλες που συμπτωματικά, μετά από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, αποφάσισαν να επιστρέψουν την ίδια περίοδο στην πόλη τους και να ενώσουν τις διαφορετικές τους αγάπες σε έναν χώρο που ήταν πολύ μεγάλος για να επιχειρήσει μόνο μία, αλλά αποδείχθηκε ιδανικός για να συνεργαστούν. Και κάπως έτσι γεννήθηκε στη σκιά της Ακρόπολης το ĒRE Athens που φιλοξενεί μικρά ανεξάρτητα brands από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και τα πιο ανάλαφρα και νόστιμα cheesecakes.

Χρήσιμες διευθύνσεις: ĒRE Athens, Ερεχθείου 30 & Καβαλλότι, Κουκάκι, 2109236622 / The Makers, Πραξιτέλους 37, Αθήνα, 210 3311372 / Minu Athens, Σαρρή 50, Θησείο, 2103232022 / Plegma Shop, Ευφράνορος 10, Παγκράτι / Kick, Σποράδων 26, Κυψέλη, 2111190369

Βγαίνουμε στα Εξάρχεια, έχουν τα πάντα

Behold the man Facebook Twitter
Behold the man. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ασκληπιού και Ιπποκράτους, Μαυρομιχάλη και Ζωοδόχου Πηγής. Μια βόλτα να κάνετε πάνω- κάτω σε αυτούς τους δρόμους τον Εξαρχείων θα βρείτε πολλά, πάρα πολλά μπαρ και από μια ώρα και μετά δύσκολα θα εντοπίσετε σκαμπό να κάτσετε ‒ ετοιμαστείτε να γίνετε μέρος ενός ορθάδικου. Εκεί βρίσκεται το πιο αυθεντικό ποτάδικο της γενιάς μας και ένα από τα πιο hip wine bars της πόλης, εκεί ζυμώνονται και τα ιταλικά ψωμιά, οι πίτες και τα σάντουιτς που κάνουν πολλούς να ορκίζονται στη νοστιμιά τους.

Guerilla Burgers Facebook Twitter
Guerilla Burgers. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η ταβέρνα του Ανδρέα Facebook Twitter
Η ταβέρνα του Ανδρέα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε αυτήν τη γειτονιά σερβίρονται τον χειμώνα κάτι χυλοπίτες μούρλια με φέτα Μεσσηνίας, φρέσκο βούτυρο Ρούμελης και βιολογικό μπούκοβο να καίει, εκεί τρώω και το χοτ ντογκ με το λουκάνικο Κυθήρων, τη χειροποίητη μουστάρδα, κρεμμύδι τουρσί και σαλάτα ζυμωμένο λάχανο. Πιο χαμηλά στη γειτονιά, στον δρόμο της Σολωμού, προσπαθεί να κάνει κράτηση η μισή Αθήνα για να φάει στο απόλυτο talk of the town της χρόνιας. Λίγο παρακάτω σερβίρεται ένα από τα πιο ωραία και οικονομικά μπέργκερ και απέναντι από την πλατεία φτιάχνουν τον πιο οικονομικό και συνάμα ποιοτικό καφέ.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Φάλαινα, Ασκληπιού 39, 2103638300 / Santarosa, Ασκληπιού 69, 2155101784 / Knave, Ασκληπιού 22, Εξάρχεια, 6983601870 / Τιγρέ, Μαυρομιχάλη 98, Eξάρχεια, 2103631232 / Kobra, Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 2103638134 / Behold Theman, Στουρνάρη 6, Εξάρχεια, 2103805644 / Pharaoh, Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412 / Λόvτζα της Γειτονιάς, Χαρ. Τρικούπη 76, Εξάρχεια / Guerilla chef, Σολωμού 33, Εξάρχεια, 2130287944

Οι Θεσσαλονικείς μαγειρεύουν στην Αθήνα και οι Αθηναίοι στη Θεσσαλονίκη

Μανώλης Παπουτσάκης Facebook Twitter
Ο Μανώλης Παπουτσάκης ένιωσε πως ήρθε η ώρα να κατέβει στην Αθήνα και όταν το έκανε, μαγειρεύοντας στο Pharaoh φαγητά γνώριμα, της Κρήτης και μαμαδίσια, την κέρδισε μεμιάς. Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LifO

Αφού τον δοκιμάσαμε να απογειώνει την κρητική κουζίνα, προσεγγίζοντάς την με τον δικό του εκλεπτυσμένο τρόπο στο Χαρούπι, αφού γευτήκαμε και την πιο γαστρονομική του πλευρά στα Δέκα Τραπέζια, ο Μανώλης Παπουτσάκης ένιωσε πως ήρθε η ώρα να κατέβει στην Αθήνα και όταν το έκανε, μαγειρεύοντας στο Pharaoh φαγητά γνώριμα, της Κρήτης και μαμαδίσια, την κέρδισε μεμιάς. Σειρά έχει ο Γιάννης Λουκάκης, o δημιουργός του ξακουστού γαστροκαφενείου Μούργα και του +Τροφή, άλλος ένας μάγειρας που έχει εμμονή με τη βιολογική πρώτη ύλη και μόλις άνοιξε τις πόρτες του Άκρα στην πλατεία Μεσολογγίου, στο Παγκράτι. Γιατί βάφτισε έτσι το εγχείρημά του; Εκεί θα συνεργαστεί με τον κορυφαίο pastry chef Σπύρο Πεδιαδιτάκη. Οι δυο τους έχουν άλλες αφετηρίες και εντελώς διαφορετική αισθητική όσον αφορά αυτά που βάζουν στο πιάτο μας, δηλαδή έχουν πιάσει τα δύο άκρα, γι’ αυτό περιμένουμε πώς και πώς να δούμε τη συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο.

Όσο για εκείνους που στείλαμε εμείς πάνω, εδώ και λίγο καιρό το Feyrouz, που άνοιξε έναν ακόμη χώρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, φτιάχνει ταμπουλέ Αντιοχείας, σούπα μαχλούτα, τα λαχματζούν-σήμα κατατεθέν, τα μοναδικά πεϊνιρλί και το ρύζι Βοσπόρου, ενώ το Po’ boys Burgers & BBQ του Βασίλη Σπόρου, που μας έμαθε τι πάει να πει αυθεντικό αμερικανικό BBQ, ετοιμάζεται επίσης να δοκιμάσει τις δυνάμεις τους και στα βόρεια.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Pharaoh, Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412 / Άκρα, Αμύντα 12, Παγκράτι, 6987722313 / Feyrouz, Καρόρη 23 και, Αγάθωνος 1, 2130318060, Αθήνα & Μητροπόλεως 125, Νικηφόρου Φωκά 12, Θεσσαλονίκη, 2310251773 / Po' boys Burgers & BBQ, Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, 210 3234672, Αθήνα & Αγίου Μηνά, Θεσσαλονίκη

Τα μαγειρευτό φαγητό είναι ξανά κουλ

Η Γειτονιά Facebook Twitter
Στο μαγαζί «Η Γειτονιά» τα παιδιά του Κώστα και της Δέσποινας, η Δανάη και η Μαρία, αποφάσισαν να αναλάβουν και να ανανεώσουν την οικογενειακή επιχείρηση. Φωτ.: Δανάη Παναγιωτίδη

Σκεφτείτε ποιο ήταν το πιο πολυσυζητημένο εστιατόριο της χρονιάς: το Pharaoh, που έχει μπόλικο μαγειρευτό στο μενού του, κάνει γεμιστά ορφανά, γιουβέτσι μοσχαράκι και αρνάκι τσιγαριαστό με πατάτες φούρνου. Προτού εμφανιστεί αυτό, ένα σύγχρονο ταχυφαγείο/μαγειρείο, η Λόντζα της Γειτονιάς, έκανε το κοινό της φτιάχνοντας, μεταξύ άλλων, μια εκπληκτική φασολάδα με βιολογικά βότανα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ‒ ούτε που θυμάμαι αν είχα ξαναφάει ποτέ τέτοιο πιάτο έξω.

Πριν από μερικούς μήνες βρέθηκα σε ένα μαγειρείο της Κυψέλης που, παρότι άνοιξε πριν από περίπου τριάντα χρόνια, δείχνει τον τρόπο να συνυπάρχει αρμονικά το παρελθόν με το τώρα, δίχως παρεμβατικά twists, αλλά με δημιουργικές ιδέες που δεν επηρεάζουν την ταυτότητα της κουζίνα. Στο μαγαζί «Η Γειτονιά» τα παιδιά του Κώστα και της Δέσποινας, η Δανάη και η Μαρία, αποφάσισαν να αναλάβουν και να ανανεώσουν την οικογενειακή επιχείρηση. Όσοι απολαμβάνουν τα ρεβίθια, ξέρουν ότι θα τα βρουν εκεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, οι τουρίστες έχουν ενθουσιαστεί με το σπανακόρυζο, αλλά και το πρασόρυζό τους δεν πάει πίσω. Βοηθάει και η εποχή τα μαγειρεία, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ακολουθούν μια πιο πράσινη, με λιγότερο κρέας διατροφή, έτσι τέτοια παραδοσιακά φαγητά, όλα αυτά που δεν αγγίζαμε ως παιδιά, ζουν δεύτερες δόξες.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Λόvτζα της Γειτονιάς, Χαρ. Τρικούπη 76, Εξάρχεια / Pharaoh, Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412/ Φιλίππου, Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, 210 7216390 / Ολύμπιον, Αναπαύσεως 9, Μετς, 210 9244388 / Ταβέρνα Οικονόμου, Κυδαντιδών 32, Πετράλωνα, 210 3467555 / Χατίρι, Ριζάρη 28, Παγκράτι, 210 7232333 / Δίπορτο, Σωκράτους 9 & Θεάτρου / Μαγειρείο Η Γειτονιά Κυψέλης 77, Αθήνα, 210 8251051 - 210 8215812

Έχουμε περισσότερα fun εστιατόρια από ποτέ

Kobra Facebook Twitter
Kobra. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Αν και έχουν τελείως διαφορετικό στυλ μεταξύ τους τόσο όσον αφορά το φαγητό όσο και τις μουσικές τους προτιμήσεις, πλέον μπορούμε να επιλέξουμε ποια μέρα θα βρεθούμε σε ένα μέρος για φαγητό ανάλογα με το ποιος παίζει κάθε φορά μουσική σε αυτό. Στη Σολωμού παίζουν αυστηρά με βινύλια, σαν να ακούμε τον Worldwide FM του Gilles Peterson, στον Νέο Κόσμο τιμούν τους Arctic Monkeys, στη Ναυαρίνου η αγαπημένη μου μέρα είναι η Παρασκευή, αφού έχει μια πιο ηλεκτρονική κατεύθυνση μόλις αφήσουμε κάτω τα μαχαιροπίρουνα, ενώ στο place to be της Αδριανού στο Θησείο δεν σταματάνε να παρτάρουν και τις Κυριακές τα μεσημέρια το γυρνάνε σε cevicheria.

Επίσης, μόλις άνοιξε για τη σεζόν το oyster bar της Κολοκοτρώνη που μας έκανε να τραγουδήσουμε πέρσι δυνατά Άννα Βίσση και άλλα συναφή. Δεν νομίζω να αμφιβάλει κανείς ότι το φαγητό είναι ξεκάθαρα ο νέος τρόπος διασκέδασης.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Kobra, Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 2103638134 / Lost Athens, Αρχελάου 7, Παγκράτι, 210 230832 / Diego, Αδριανού 1, Θησείο, 2103239353 / Pharaoh, Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412 / Blue Oyster, Κολοκοτρώνη 62, Αθήνα, 2103221448 / Comal, Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι 211 7508216 / Enkelt, Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, 2106897105

Συνέχεια κάπου παίζει ένα pop-up όπου θέλουμε να παρευρεθούμε

Τις φετινές Απόκριες βρέθηκα να τρώω γίδα βραστή η οποία βγήκε από ένα καζάνι που είχε στηθεί έξω από το μανάβικο του Παγκρατίου που εμπιστεύονται μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Και ενώ εμείς τρώγαμε τη γίδα στο χέρι, έπαιζαν και τα όργανα. Πριν από μερικές μέρες, ένα μεγάλο κυριακάτικο τραπέζι στήθηκε για μία και μόνο φορά στη συμβολή των πεζοδρομημένων οδών Καρόρη και Αγάθωνος. Στις αρχές της άνοιξης, και για να γιορτάσει τα πέντε της χρόνια, μια μικροζυθοποιία έστησε ένα πάρτι με λιχουδιές εμπνευσμένες από την creole-caribbean κουζίνα και σε reggae ska και punk rock ήχους, έχοντας θέα την Ακρόπολη.

Επίσης, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που το Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ο εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης επιμελήθηκαν ένα δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ευριπίδης Λασκαρίδης έκανες τους συμμετέχοντες να νιώσουν κομμάτι του αλλόκοτου κόσμου του. Και αυτά είναι μόνο λίγα απ’ όσα έγιναν φέτος και μου έρχονται με μια πρώτη σκέψη.

Οι νέοι ταλαντούχοι μάγειρες, οι οινοπαραγωγοί, οι πιο επιδραστικοί της ντόπιας bar σκηνής κάνουν παρέα, συνεργάζονται μεταξύ τους και όλο και κάτι ενδιαφέρον στήνουν και μας περιμένουν. Και αν θέλετε να παρακολουθείτε δύο λογαριασμούς που έχουν να προτείνουν κάποιο σπέσιαλ event αρκετά συχνά, ακολουθήστε σίγουρα αυτόν του @line.athens που φιλοξενεί τις ομάδες μερικών από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο, και αυτόν του @the_zillers, όπου μπορεί να πετύχετε εκείνο το post που θα σας επιτρέψει να προλάβετε να κλείσετε μια θέση στα one-off δείπνα που διοργανώνει ο βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin σεφ του Παύλος Κυριάκης με εξέχουσες και επίσης αστεράτες προσωπικότητες της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής. Επίσης τσεκάρετε τον λογαριασμό του @pastasciuttaathens που απευθύνεται σε μακαρονάδες.

Πέμπτο κύμα καφέ, third wave φούρνοι: Κάποιοι έχουν μπερδευτεί με τη γαστρονομική τρικυμία, αλλά σίγουρα πίνουμε καλό καφέ και τρώμε νόστιμο ψωμί

φούρνοι Facebook Twitter
Οι φούρνοι νέας γενιάς μας προσφέρουν καρβέλια γεμάτα γεύση που διατηρούνται για μέρες.

Επιλεγμένοι καφέδες από επιλεγμένες φάρμες με συγκεκριμένο γευστικό προφίλ: σε αυτό το τρίτο κύμα ο καφές δεν αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα μαζικό προϊόν αλλά ως μια πρώτη ύλη με ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται από τον τόπο προέλευσής του και την επεξεργασία του. Γίνεται κομμάτι της γαστρονομίας, αντιμετωπίζεται σαν να είναι κρασί, γίνεται λόγος για terroir. Η πόλη «καβάλησε» για καιρό αυτό το κύμα και σε αυτό παραμένει κατά πολλούς. Το πέμπτο, που αρχίζει να εκπροσωπείται και στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται ως «το κύμα των smart boutique coffee shops». Πρόκειται για μαγαζιά που δεν μας προσφέρουν απλώς ποιοτικό καφέ αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Εκφράζουν τις τρέχουσες τάσεις που διαμορφώνουν τη σκηνή του καφέ αλλά και τη φιλοσοφία που εκτείνεται πέρα από αυτόν.

Τι πάει να πει «third wave φούρνοι», όμως, που το διαβάζετε συνέχεια τα τελευταία χρόνια; Ότι οι φούρνοι νέας γενιάς αφήνουν πλέον πίσω τους τα ψωμιά πολυτελείας και τα κατεψυγμένα κρουασάν, έχουν αφιερωθεί στο προζύμι και έτσι μας προσφέρουν καρβέλια γεμάτα γεύση που διατηρούνται για μέρες, ενώ στις σφολιάτες τους μυρίζουμε το καλό τους βούτυρο. Ας μη γελιόμαστε, βέβαια, όλα αυτά περί κυμάτων δεν είναι κάτι που έχουμε εφεύρει στην Ελλάδα, τα χρησιμοποιούσαν και τα έγραφαν αρχικά έξω και έπειτα τα υιοθετήσαμε κι εμείς. Αν σας μπερδεύουν, αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι ότι δύσκολα πλέον την πατάμε και πέφτουμε σε πολύ κακό καφέ, ενώ πλέον είναι πολύ πιθανό να ανοίξει στη γειτονιά μας ένας φούρνος που θα μας σπάει τη μύτη καθημερινά.

Χρήσιμες διευθύνσεις (για καφέ): Behold Theman, Στουρνάρη 6, Εξάρχεια, 210 3805644/ Μόντακιου, Σταδίου 30, Πανεπιστήμιο / Bayard, Ζωοδόχου Πηγής 132-134, Εξάρχεια / Taf coffee, Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Εξάρχεια/ A tot, Λέκκα 28, Σύνταγμα / Kaya, Βουλής 7, Σύνταγμα / Third Place, Απόλλωνος 23Β, Σύνταγμα / In Love Again, Κλειτίου 3, Σύνταγμα / Lot51, Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια / Foyer, Πανεπιστημίου 46, Ομόνοια / Dope, Βύσσης 25, Μοναστηράκι & Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη / Anana, Πραξιτέλους 33, Σύνταγμα / Morning Bar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι / Kick, Σποράδων 26, Κυψέλη / Williwaw, Κερκύρας 69, Κυψέλη / The Underdog, Ηρακλειδών 8, Θησείο / Kudu, 25ης Μαρτίου 22, Νέο Ψυχικό / Omson, Κύπρου 14, Περιστέρι, 2105717600 / Me, Καψάλη 10, Κολωνάκι, 2107242588 / Different Beast, Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, 21 67004556 / Ubuntu, Νηλέως 58, Θησείο, 2103410566 / 4M, Αγίου Σπυρίδωνος 5, Παγκράτι, 211116 2560 / Redd Coffee, Καψάλη 8, Κολωνάκι, 216900 2141/ Samba, Σόλωνος 36, Εξάρχεια, 2103637283/ Kaldi, Ιπποκράτους 164, Εξάρχεια, 2155016950 / o.kokkos, Σπύρου Μερκούρη 25, Παγκράτι, 2107236758

Πάμε σε dinner parties

Dinner party Facebook Twitter
Dinner party στο Πούλμαν.

Καλά εστιατόρια έχουμε πολλά πια, υπάρχουν και προτάσεις σχεδόν για κάθε γούστο, ακόμα και το fine dining έχει τις διαβαθμίσεις του πλέον. Αλλά να που το ενδιαφέρον για το φαγητό έχει οδηγήσει και στο να αναδυθούν άλλοι, εναλλακτικοί τρόποι συνάντησης, που φαίνεται να έχουν ρεύμα τελευταία. Μία από τις τελευταίες τάσεις που έφτασαν και στην Aθήνα είναι αυτή των supper clubs, κάτι ανάμεσα σε dinner parties, social clubs και pop-up εστιατόρια. Κάποιοι, λοιπόν, έχουν βρει το κοινό τους στο Ιnstagram και αυτό τους ακολουθεί όπου οργανώνουν τραπέζια, σε σπίτια ευήλια και με ωραία μπαλκόνια, κάνοντας take over χώρους ξενοδοχείων ή ακόμα και εστιατορίων, προσφέροντας ένα κονσεπτικό μενού και δίνοντας προσοχή στην art de la table. 

Σε αυτά τα τραπέζια υπάρχει η αίσθηση πως μας έχει καλέσει ένας φίλος, ενώ ταυτόχρονα, κλείνοντας μια θέση, ξέρουμε πως θα βρεθούμε να τρώμε ανάμεσα σε αγνώστους. Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Λουκάκης: «Δεν πιστεύω ότι είμαι κάποια μαγειρική διάνοια»

Γεύση / Γιάννης Λουκάκης: Από τη «Μούργα» της Θεσσαλονίκης στα «Άκρα» της Αθήνας

Έχοντας συμβάλει όσο λίγοι στη γαστρονομική άνθηση της Θεσσαλονίκης, ο sui generis μάγειρας που εδώ και κάποια χρόνια λαχταρά να τον έχει και η Αθήνα, και πολύ σύντομα θα μας υποδέχεται στα Άκρα, στο Παγκράτι, μας συστήνεται ακομπλεξάριστα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η μαγείρισσα Feyrouz αφηγείται τη ζωή της στη LiFO

Οι Αθηναίοι / Feyrouz: «Το φαγητό μού δίνει χαρά. Μεγάλωσα τρία παιδιά χωρίς να φάνε ούτε μία τυρόπιτα έξω»

Η Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή γεννήθηκε στην Αντιόχεια και μένει στου Ζωγράφου. Μόλις άνοιξε το δεύτερο μαγαζί της στο Μοναστηράκι, ακριβώς δίπλα στο πρώτο, όπου φτιάχνει υπέροχα ανατολίτικα γλυκά.
M. HULOT
35’ με την Αγάπη Μιχελή

Γεύση / H Αγάπη Μιχελή μαγειρεύει παράλληλα στη Λόντζα των Εξαρχείων και στην Πρεσβεία της Δανίας

Η νεαρή σεφ μαγειρεύει άψογη φασολάδα στην talk of the town κουζίνα της Λόντζας της Γειτονιάς, ενώ παράλληλα καλείται να στήσει πιάτα υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων ως executive chef της Πρεσβείας της Δανίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ΜΟΥΡΙΑ

Γεύση / Μουριά: Στο αιωνόβιο καφενείο των Εξαρχείων

Στέκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, ο έβδομος και σημερινός του ιδιοκτήτης το ανέλαβε τη δεκαετία του ’80 και από τότε υποδέχεται από πολιτικούς και καλλιτέχνες μέχρι φοιτητές και τους εμπόρους της λαϊκής της Καλλιδρομίου. Αν κάτι αγαπάνε όλοι αυτοί στη Μουριά, είναι ότι εκεί νιώθουν άνετα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ